Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tiivistelmä 6. Paine ja noste

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tiivistelmä 6. Paine ja noste"— Esityksen transkriptio:

1 Tiivistelmä 6. Paine ja noste
Paine-erot pyrkivät tasaantumaan. Paine leviää tasaisesti nesteissä ja kaasuissa. Paine kuvaa pinta-alayksikölle kohdistuvaa voimaa. Painovoima puristaa ilmaa kokoon ja aiheuttaa ilmanpaineen. Ilmanpaine Maan pinnalla on noin 1 bar (baari) eli Pa. Noste on ylöspäin suuntautuva voima, joka saa nesteessä ja kaasussa olevan kappaleen tuntumaan kevyemmältä. Arkhimedeen laki: Nesteessä olevaan kappaleeseen vaikuttaa ylöspäin suuntautuva voima, noste, joka on yhtä suuri kuin kappaleen syrjäyttämän nestemäärän paino.

2 Paine Paine ilmaisee yhdelle pinta-alayksikölle kohdistuvan voiman.
Paine p on voima F jaettuna pinta-alalla A eli p = F / A. Paineen yksikkö on pascal (1 Pa = 1 N/m²). Hydrauliset nosturit ja autojen nestejarrut perustuvat paineen tasaiseen leviämiseen nesteessä. Ilmanpaine johtuu ilman omasta painosta. Ilmanpaine maan pinnalla on noin 100 000 Pa = 100 kPa = 1 000 hPa. Ilmanpaine pienenee ylöspäin mentäessä. Keskimääräistä suurempaa ilmanpainetta sanotaan korkeapaineeksi K ja pienempää matalapaineeksi M.

3 Noste Vedessä olevaan kappaleeseen vaikuttaa ylöspäin suuntautuva voima, noste. Noste saa kappaleen tuntumaan kevyemmältä. Kelluvalla kappaleella noste ja paino ovat yhtä suuret. Noste vaikuttaa myös ilmassa. Noste on yhtä suuri kuin kappaleen syrjäyttämän neste- tai kaasumäärän paino. Ilmiötä sanotaan Arkhimedeen laiksi.


Lataa ppt "Tiivistelmä 6. Paine ja noste"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google