UNI JA LEPO.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Duodecimin ratkaisut terveyden ylläpitoon
Advertisements

Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
MUISTISAIRAUTTA VOI ENNALTAEHKÄISTÄ
Univaje.
UNI ja PARKINSONIN TAUTI
II Terveyden voimavaroja
Uni ja vuorotyö Samira,Krista ja Sumaya
Voimavaroja arkeen, vuorokausirytmi osana hyvinvointia
Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
Mihin aivot tarvitsevat unta?
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Vireystilan säätely Ulkoiset tekijät Biologiset tekijät
S. 152 – I7e8NrYHE Uni s. 152 – I7e8NrYHE.
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
LYHYESTI UNESTA ILARI SAUROJA Yleislääkäri Vastaava lääkäri
Univaikeudet.
Lukion vanhempainilta
VIREYS JA UNI.
LUKIOLAISTEN NUKKIMISTOTTUMUKSET MUUTTUNEET 2000-LUVULLA HUONOMPAAN SUUNTAAN
UNITUTKIMUS ”PIMEYTTÄ VALOISUUTEEN”
Uni ja terveys Aktiivisesti ammattiin - terveystieto Asta Heino
Pelaajan kehittäminen
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
Alkoholi.
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
UNI Unen rakenne 1. Vaihe >kevyt, lähes hereillä, 2. vaihe uni syvenee, 3-4. hidasaaltouni, syvä uni, josta siirtymä 2. vaiheen kautta REM-uneen, jossa.
Hurtig TE1 Uni ja lepo. Tehtävä Tee vihkoosi mind-map aiheesta: Unen terveysvaikutukset.
Pysy hyvässä työvireessä TOUKOKUU. ISTOCK Jätteenkuljettajat tuntevat väsymystä työpäivän aikana Näin jäteautonkuljettajat vastasivat kyselyssä ”Improving.
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Uni ja lepo Unenpuute Uni ja työelämä. Ennakkotehtävä opiskelijoille: Lataa puhelimeesi maksuton Sleep as Android -, Sleep Tracker - tai muu vastaava.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä, Lihasmassa vähenee lähes puoleen 20. ja 90. ikävuoden välillä lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä,
11. UNI JA LEPO Terveystieto 7.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
HYVINVOINTI = STRESSIN HALLINTA - LIIKUNTA TRAINER4YOU EDUCATION.
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Pysy hyvässä työvireessä
TE1 Uni ja lepo Hurtig
NUKKUMINEN aivosähkökäyrän (EEG) avulla hahmoteltu unisykli
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Liikutaan Kpl 29.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Uni, lepo ja rentoutuminen
VIREYSTILA.
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
Unissakävely.
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Unettomuus Inka ja Milga.
6 TIETOISUUDEN MUUNTUVAT TILAT
Luku 09 Tunteiden säätely ja psyykkinen hyvinvointi.
Nukkuminen.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Hyvinvointianalyysi palaute.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Opintopsykologi Katja Hietanen
Opintopsykologi Katja Hietanen
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opintopsykologi Katja Hietanen
Tunnetaidot Valintojen stoori-tunnilla Tunnetaidot pops
Uni ja lepo Unenpuute Uni ja työelämä.
Esityksen transkriptio:

UNI JA LEPO

Lepo ja rentoutuminen Lepo on mieluisien asioiden tekemistä, ei vain nukkumista Irrouttautumista arjen rasituksista Rentoutuminen on kehon ja mielen rauhoittumista Mm. musiikki, saunominen yleisiä Rentoutumistekniikoita voi harjoitella mm. mediataatio, jooga

Uni Tarve yksilöllistä (aikuisella n. 7-8h) Mm. rasitus ja ikä vaikuttaa Univajeessa ihminen ei saa riittävästi unta määrän lisäksi myös unen laatu tärkeää

Unen vaiheet Unisykli Perusuni eli NREM (Non Rapid Eye Movements) Koostuu vaiheista, joista yksi kestää n. 90 min Perusuni eli NREM (Non Rapid Eye Movements) Kevyt uni (vaihe 1 ja 2) Toimintakyky palautuu Syväuni (vaihe 3 ja 4) Aivot latautuu ja elimistö toipuu rasituksesta Kasvuhormonin eritys Tiedon siirto pitkäkestoiseen muistiin Elimistön rakentaminen ja korjaus Vilkeuni eli REM (Rapid Eye Movements) Taitojen (esim. liikesarjat) kehittyminen Tunteiden käsittely Monimutkaisten asioiden ryhmittely ja analysointi

Unirytmin säätely 1) Vuorokausirytmi 2)Heräämisestä kulunut aika Aivojen univalvetahdistin Valon määrä ja melatoniini hormoni tahdistaa 2)Heräämisestä kulunut aika Homeostaattinen (=> elimistön sisäinen tasapaino) säätely Elimistö vaatii unta eli unen paine kasvaa

Ongelmia vuorokausirytmissä Kaamos ja yötön yö 3-Vuorotyö Aikaerorasitus eli jet lag Nyky-yhteiskunta Sinivalo, unen arvostus, netti, kännykkä, juhliminen... Pitkät päivänokoset Yli 20 min Viivästynyt unirytmi Nuorilla melatoniinia erittyy myöhemmin

Univaje Vaikuttaa: Opiskelukykyyn Työkykyyn Tarkkaavaisuuteen Onnettomuusriskiin Luovuuteen Mielialaan Sairastumisriskiin (tartuntataudit, sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes) Painonhallintaan

Unen huolto eli unihygienia Sopiva liikunta Monipuolinen ja riittävä ravinto Stressin hallinta Säännölliset nukahtamistottumukset Tasapainoinen elämäntilanne Alkoholin, kahvin yms. välttäminen Lämpö Lukeminen tai musiikki Hyvä sänky