Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

kysymyksiä Mikä on diabetes?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "kysymyksiä Mikä on diabetes?"— Esityksen transkriptio:

1 kysymyksiä Mikä on diabetes?
Mikä tehtävä haiman erittämällä insuliinilla on? Mitä tarkoittaa insuliiniresistenssi? Miten tyypin 1 diabetes eroaa tyypin 2 diabeteksesta? Mitkä ovat tyypin 2 diabeteksen keskeiset riskitekijät? Miten tyypin 2 diabetesta voi ennaltaehkäistä? Miten tyypin 2 diabetesta hoidetaan, jos elintapamuutokset eivät riitä? Pohdi tyypin 2 diabeteksen yhteiskunnalle aiheuttamia kustannuksia. Tyypin 2 diabetes on usein osa niin sanottua metabolista oireyhtymää (MBO). Selitä, mitä MBO tarkoittaa?

2 diabetes Haiman (Langerhansin saarekkeiden)
erittämä INSULIINI –hormoni siirtää sokeria (hiilihydraatteja) verestä kudoksiin Diabetes on aineenvaihduntasairaus, jossa veren sokeripitoisuus kohoaa liian suureksi, koska insuliinin- eritysmekanismi ei toimi oikein

3 Mikä tehtävä haiman erittämällä insuliinilla on?
Haima erittää insuliinia heti aterian jälkeen. Insuliini kuljettaa sokeria soluihin energiaksi. Insuliinin ansiosta aterian jälkeen kohonnut sokeripitoisuus alenee pian normaaliksi.

4 Mitä tarkoittaa insuliiniresistenssi?
Insuliiniresistenssi tarkoittaa, että elimistön kyky käyttää insuliinia on heikentynyt. Insuliini ei siis enää tehoa toivotulla tavalla.

5 Miten tyypin 1 diabetes eroaa tyypin 2 diabeteksesta?
Tyypin 1 diabeteksessa insuliinia ei erity, sillä insuliinihormonia tuottavat haiman saarekesolut (Langerhansin saarekkeet) ovat tuhoutuneet. Sairaus ei ole ns. elintapasairaus, eikä sairautta pystytä ainakaan vielä ennaltaehkäisemään. Tyypin 2 diabeteksessa insuliinia erittyy, mutta sen eritys tai toiminta on häiriytynyttä.

6 Mitkä ovat tyypin 2 diabeteksen keskeiset riskitekijät?
Ylipaino, perimä, liikunnan vähäisyys, kohonnut verenpaine, raskausdiabetes

7 Mitä lisäsairauksia T2D voi aiheuttaa?
- Sydän- ja verisuonitauteja (sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja sydäninfarkti, aivoverenkiertohäiriöt, aivohalvaus) - Hermoston toimintahäiriöt (jalkojen verenkiertohäiriöt, tuntohäiriöt jaloissa ja kivun tunteen heikkeneminen > voi johtaa jopa jalan amputaatioon). - Impotenssi - Silmän verkkokalvon vaurio, joka voi johtaa sokeutumiseen. - Munuaissairaudet (esim. munuaisen vajaatoiminta, joka voi johtaa dialyysihoidon aloittamiseen ja lopulta munuaisen siirtoon).

8 Miten tyypin 2 diabetesta voi ennaltaehkäistä?
Ennaltaehkäisyssä tärkeintä on elintapojen tarkistaminen: painonhallinta tai laihduttaminen, riittävä liikunta, monipuolinen ja säännöllinen ruokailu, jossa vältetään kovia rasvoja, suositaan pehmeitä rasvoja, käytetään runsaasti kuituja ja vältetään liikaa suolaa. Myös alkoholin kohtuukäyttö ja tupakoimattomuus ovat keskeisiä tekijöitä ennaltaehkäisyssä.

9 Miten tyypin 2 diabetesta hoidetaan, jos elintapamuutokset eivät riitä
Miten tyypin 2 diabetesta hoidetaan, jos elintapamuutokset eivät riitä? * Lääkehoito (hoidetaan veren hyytymistaipumusta, verenpainetta, rasva-arvoja) * Insuliinihoito (hoidetaan verensokeria) * Sekä lääke- että insuliinihoito

10 Pohdi tyypin 2 diabeteksen yhteiskunnalle aiheuttamia kustannuksia.
Tyypin 2 diabetes on yhteiskunnalle kallis sairaus. Jos diabeetikolle tulee lisäsairauksia, menot kasvavat jopa 20-kertaisiksi. Diabeteksesta koituu paljon kustannuksia myös yksilöille itselleen. Vuonna 2007 diabeteksen hoito maksoi miljoonaa euroa (10 v. aiemmin 738 miljoonaa euroa) V kustannukset olivat noin euroa/potilas, jos potilaalla ei ollut lisäsairauksia. Kustannukset olivat noin euroa/potilas, mikäli diabeteksen lisäksi oli lisäsairauksia, kuten sydän- ja aivoinfarkteja tai munuaistautia.

11 Tyypin 2 diabetes on usein osa niin sanottua metabolista oireyhtymää (MBO). Selitä, mitä MBO tarkoittaa? MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa riskitekijöiden kasautumaa. Riskitekijöitä ovat mm. ylipaino, vatsakkuus (omenalihavuus), kohonnut verenpaine, poikkeavat veren rasva-arvot, korkea verensokeri ja insuliiniresistenssi.

12 Vaara uhkaa levitä ! Tyypin 2 diabetekseen sairastutaan yleensä yli 40-vuotiaana Riski sairastua kasvaa ikääntymisen myötä Odotusaikana sairastettu raskausdiabetes lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen Nykyään myös yhä nuoremmat sairastuvat, koska vähäinen liikunta ja epäterveelliset ravintotottumukset lihottavat lapsiakin Tyypin 2 diabetes yleistyy elintapojemme vuoksi kaikkialla maailmassa räjähdysmäisesti

13 YLEISTYY JATKUVASTI MYÖS LAPSILLA!
(ei siis vain ”aikuisiän diabetes!!”)


Lataa ppt "kysymyksiä Mikä on diabetes?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google