Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D."— Esityksen transkriptio:

1 Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D

2 Johdanto Tavoite saada selville opiskelijoiden nukkumistottumuksia (yöunien pituus, nukahtamisvaikeudet jne.) Löytää yhteyksiä elämäntapojen vaikutuksesta uneen (kofeiini, liikunta) Tutkimukseen vastasi yhteensä 27 opiskelijaa. Vastanneista 16 oli miehiä ja 11 naisia, ja vastanneiden henkilöiden keski-ikä on vuotta.

3 Tutkimustulokset: yöunien pituus
Vastanneista henkilöistä yli puolet nukkuvat 8 tuntia yössä Seitsemän tuntia yössä nukkuu vastanneista 37% 9-10 tuntia nukkuu vastanneista 11%

4 Tutkimustulokset: nukahtamisvaikeudet
Kaiken kaikkiaan joka viidennellä vastanneista on nukahtamisvaikeuksia. Naisista 36% kärsii nukahtamisvaikeuksista, kun taas miehistä vain 6%. Stressi on merkittävä tekijä (yleistynyt hurjasti viime vuosina)

5 Tutkimustulokset: Päiväunet
Lyhyeksi jääneitä yöunia voi kompensoida sopivan mittaisilla päiväunilla Tutkimukseni mukaan yhteensä 37%:lla vastanneista on tapana nukkua päiväunet Pitkät torkut edistivät muistamista paremmin, mutta jopa 6 minuutin torkut riittävät merkittävästi tehostamaan muistia.

6 Tutkimustulokset: Uni ja kofeiini
Kofeiinin vaikuttavuus vaihtelee yksilöllisesti, mutta jo 250 mg kofeiiniannoksen on havaittu aiheuttavan kiihtymystä (kupillinen kahviä sisältää noin mg) Kofeiini nostaa vireystilaa sitoutumalla aivojen adenosiinireseptoreihin, ja vaikuttaa tätä kautta nukahtamiseen ja unessa pysymiseen, mutta ihmisille kuitenkin kehittyy hyvä kofeiinin sietokyky. Tutkimukseni perusteella kofeiinilla ei ole haitallista vaikutusta unen saantiin, mutta unen laatuun näyttää olevan vaikutusta. 33% vastanneista kertoo juovansa kofeiinipitoisia juomia päivittäin ja peräti 78%:lla on unen laatuun liittyviä ongelmia. (Heräilee kerran tai useasti keskellä yötä/tuntee pääkipua herätessään)

7 Tutkimustulokset: Herääminen juuri ennen herätyskellon soittoa
Säännöllinen unirytmi luo ns. tarkan biologisen kellon, jolloin aamuisin herää omia aikojaan muutamia minuutteja ennen kellon herätystä On joitain epämääräisiä tutkimustuloksia, että tämän kaltainen herääminen johtuisi korkeasta stressihormonitasosta Tutkimukseni mukaan hieman yli puolet naisista ja 40% miehistä heräävät useasti juuri ennen herätyskellon soittoa. Vastauksista käy ilmi, että 70%:lla on säännöllinen unirytmi (biologinen kello –teoria)

8 Tutkimustulokset: Unilääkkeiden käyttö
Unilääkkeiden käyttöä voidaan harkita, jos unettomuuden syitä ei pystytä poistamaan esimerkiksi elämäntapojen muutoksella. Unilääkkeitä voidaan käyttää helpottamaan unen tuloa ja pidentämään sen kestoa, mutta vain lyhytaikaisesti, sillä jatkuvassa käytössä ne menettävät tehoaan ja aiheuttavat riippuvuutta. Tutkimukseeni osallistuneista vain yksi henkilö käytti unilääkkeitä sillä hetkellä kun vastasi kyselyyn.

9 Johtopäätökset Nuorten nukkumistottumukset ovat hyvällä mallilla
suurin osa nukkuu riittävästi laadukasta unta monilla on tapana nukkua päiväunet Nukahtamisvaikeuksia on tutkimukseni perusteella joka viidennellä nuorella Ei huolestuttavan monella, mutta asiaan täytyy kiinnittää ajoissa huomiota Elämäntapa muutoksilla voi saada nopeasti apua unen saantiin ja laatuun!


Lataa ppt "Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google