Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään."— Esityksen transkriptio:

1 Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
Uni saa aivot palautumaan päivän kuormituksesta. Aineenvaihdunta hidastuu unen aikana. Hapenkulutus pienenee 10-20% Kasvaville lapsille ja nuorille syvä uni on tärkeää, koska silloin erittyy runsaasti kasvuhormonia. Unen aikana aivot siirtävät opittuja asioita työmuistista käyttö- ja kestomuistiin Hyvä uni tehostaa oppimista

2 Unen vaiheet Torke Unen ensimmäinen vaihe.
Rentoutunut olo, taju ympäristöstä heikkenee. Herääminen on helppoa. 5% aikuisen unesta on torketta. Torke on portti syvään uneen. Kevyt uni - Ei reagointia ulkoisiin ärsykkeisiin. - Parantaa toimintakykyä. - Puolet aikuisen unesta on kevyttä unea.

3 Unen vaiheet Syvä uni Syvä hengitys ja matala syke, täydellinen rentoutuminen - Aivojen energiavarastot täyttyvät. n. 25% aikuisen unesta on syvää unta. Lapsilla ja nuorilla enemmän. Vilke- eli REM-uni Nähdään unia, joissa koemme olevamme itse osallisina. Rapid Eye Movement eli REM Palauttaa aivot syvästä unesta valvetilaan. 20% aikuisen unesta on REM-unta.

4 Univaje Liian vähäinen uni altistaa sairauksille.
Riittävällä unella voi parantaa vastustuskykyä. Riski sairastua aivojen ja sydämen toimintaan liittyviin sairauksiin kasvaa univajeen aikana. Vuorokauden valvominen vastaa promillen humalaa. Univaje lisää hermostuneisuutta ja jännitystä. Liian lyhyet yöunet pitkään jatkuneena voi viitata masennukseen

5 Nukkuminen vähentynyt
100 vuotta sitten nuoret nukkuivat 1,5h enemmän. Fyysinen taakka on pienentynyt, joten levon tarve on vähentynyt. Tietokone, kännykkä, televisio ym. Valvotuttavat nuoria yöllä. Suomalaiset nuoret ovat väsyneempiä kouluaamuisin kuin eurooppalaiset nuoret. 2000-vuoden alussa 15-vuotias nukkui 7h 50min. Nuori tarvitsee 9h unta. Aikuiset tarvitsevat 6-8h unta.

6 Keinoja edistää hyvää unta
Terveet elämäntavat Alkoholia ei kannata käyttää unilääkkeenä. Vältä kahvin juontia ennen nukkumaanmenoa. Liikunta alkuillasta edistää hyvää unta. Liiallinen syönti ja juonti ei ole hyväksi, mutta kevyt iltapala voi auttaa. Lämpö väsyttää. Käy saunassa, kuumassa suihkussa jne. Hyvän unen tunnuspiirre on se, että nukahtaa puolen tunnin sisällä.


Lataa ppt "Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google