Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VOIMAHARJOITTELU Kun liikkuvuus on saavutettu, voit lisätä harjoitteisiisi voimaharjoitteita Lämmittele lihakset vesijuosten väh. 10min. Tee voimaharjoitusliikkeitä.
Advertisements

Työasennot ja -liikkeet
TAUKOJUMPPAA lähiöliikkujien kanssa
Kääntäjän ergonomia Suunnittele tietokoneen käyttöympäristö,
Duodecimin ratkaisut terveyden ylläpitoon
Magnus Lönnqvist KTM, Ammattivalm,THvalm
Kohti pysyvää muutosta?. Liikkuva koulu Valtakunnallinen ohjelma, osa hallitusohjelmaa Pilottivaihe : 45 koulua Lukuvuonna n. 500 koulua.
Juoksu vahvassa myötätuulessa!
Terveysliikunta Anne Partala 2011.
JÄÄPALLOILIJAN FYYSISEN HARJOITTELUN OHJELMOINTI
Kohti puolimaratonia! THE GRIND
Kävelyn ja pyöräilyn terveyshyödyt Päivittäisten liikkumistarpeiden, kuten työmatkojen, suorittaminen pyörällä tai kävellen tuottavat huomattavia etuja.
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
Liikuntaluokalle Nurmon yläasteelle syksyllä 2013 Hae liikuntaluokalle, jos kaipaat: Samanhenkisiä kavereita Lisää kuntoliikuntaa Piristäviä lajikokeiluja.
Juhani Tamminen ProAkatemialla vierailu 2014
LIIKUNTA JA KOULUIKÄINEN
OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN VALMISTAUTUVALLE.
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Käsitteet Terveysliikunta = liikkuminen, jolla on myönteisiä vaikutuksia terveyteen - Suositus: 5 päivänä viikossa 30 min liikuntaa kohtuullisella teholla.
Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Liikunta Liikkumattomuus Liikuntaturvallisuus Minä liikkujana.
Lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä, Lihasmassa vähenee lähes puoleen 20. ja 90. ikävuoden välillä lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä,
FYYSINEN TOIMINTAKYKY. Hyvä fyysinen toimintakyky auttaa suoriutumaan arjen ja työn (=opiskelun) vaatimista haasteistaHyvä fyysinen toimintakyky auttaa.
Ergonomiainfo 10/2015 Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala.
Taukoliikunnasta energiaa! Vinkkejä istumisen tauottamiseen.
3. TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET TERVEYSTIETO 9.
Virve Laivisto Virve Laivisto1 Vierivä kivi ei sammaloidu.
Ergonomia Istuma- ja näyttöpäätetyö. Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: – oikeat työskentelyasennot.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Kohti hyvää kuntoa.
Ergonomia – tasapainoinen juttu,
Kesäharjoittelu mitä ja miksi
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Taukojumppa Työterveysergonomia.
Salli SwingFit T y ö h v i n o t a s A j e l
Asento Kpl 23.
Liikuntaluokalle Nurmon yläasteelle syksyllä 2017
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
talotekniikka- ja rakennusalalla
Työpisteen ergonomia.
Päihteet Minna, elias ja kalle.
Liikunta+ravinto.
Liikutaan.
Liikutaan.
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Tekijät: Topias, Hilja ja Linda
Asento! -Lepo! Kpl 31.
Jalkatuki SJI T y ö h v i n o t a s A j e l T y ö h v i n o t a s A j
Siiri, Kaisla, Lola ja Zibin
Unettomuus Inka ja Milga.
PERUSLIIKUNTA.
Kohti hyvää kuntoa.
LIIKKUUKO LAPSESI RIITTÄVÄSTI?
VASU-BREIKKI.
Ergonomia toimistotyössä
Selkä suoraksi Suomi TM
Istuma- ja näyttöpäätetyö
Liikunta Liikkumattomuus Liikuntaturvallisuus Minä liikkujana.
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Elämäntavat
Ergonomia Seisomatyö.
Esityksen transkriptio:

Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala Ergonomiainfo 9/2017 Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala

Liiallinen istuminen terveydelle vaarallista - Tuki- ja liikuntaelinvaivojen lisäksi myös metabolisen oireyhtymän riski kasvaa: verensokeriarvot ja kolesteroli kohoavat, aiheuttaa jopa rasvamaksaa - Haitallisuutta lisää istumisen yleisyys ja jatkuvuus - Istuminen on fyysistä passiivisuutta, vaikka jotkut lihakset voivat olla jännittyneinä - Istuminen kuluttaa energiaa vain vähän enemmän kuin makuulla olo. ------> TAUOTTAMINEN JA SEISOMAAN NOUSEMINEN tärkeää! (”Vaarantaako istuminen terveytesi?” Suomen lääkärilehti 2010 + Harri Helajärven väitöskirja istumisen suhteesta lihavuuteen ja rasvamaksan muodostumiseen, 2016)

YLÄSELÄN TAI NISKAN VAIVOJEN ESIINTYMINEN 2012 Viikoittain 17.6% Päivittäin tai lähes päivittäin 10.1% (K. Kunttu, T.Pesonen, 2012) -> 2h päivässä päätetyötä lisää niskaoireita -> 5h päivässä päätetyötä tekevillä nuorilla merkittävästi enemmän selkäoireita (Opiskeluterveys, 2011)

Istumisen haitallinen määrä opiskelijoilla! Uusimman korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan: Mediaani eli keskiluku istumisen tuntimäärille oli 10,75 tuntia! Vain 16% opiskelijoista istui päivän aikana alle 8 tuntia Miehistä 45% ja naisista 34% arvioi istuvansa yhteensä 12 tuntia tai yli. (KOTT, 2016)

VÄHENNÄ ISTUMISEN HAITTOJA: • Rajoita istuminen enintään kuuteen tuntiin päivässä • Tauota istumista 30 minuutin välein -> NOUSE SEISOMAAN! • Kävele taukojen aikana, edes hitaasti • Työskentele seisten. Hanki esim. säädettävä työtaso -> Jos joudut istumaan, istu tuolin perällä ja TUE ALASELÄN NOTKOA esim. tyynyllä tai takilla • Istu aktiivisesti esim. jumppapallon päällä tai muutaman minuutin tuolin reunalla hyväryhtisessä asennossa = LIHAKSET AKTIVOITUVAT

Tee TAUKOJUMPPAA: http://www.yths.fi/pylly_ylos -> löytyy kolme erilaista taukojumppavideota  Vinkki opiskelijalle: Nouse luennolla seisomaan ainakin pariksi minuutiksi kertaalleen luennon aikana!  Vinkki luennoitsijalle: Voit liittää luentoesitykseen Pylly ylös -dian, jolloin opiskelijat pitävät seisomistauon yhtä aikaa

TERVEYSLIIKUNTASUOSITUS: Liiku reippaasti ainakin kolmena päivänä viikossa vähintään 2 h 30min TAI Liiku rasittavasti 1h 15min SEKÄ Tee lihaskuntoa ja liikehallintaa ylläpitävää liikuntaa kahtena päivänä viikossa (esim. 1x 1h reipas pyöräily + 2x 45 min reipas kävely + 2x kuntopiiri + venyttely) http://www.ukkinstituutti.fi/liikuntapiirakka

MATERIAALIA: www.yths.fi/tules -> Keppijumppaohje -> Punttijumppaohje -> Pylly ylös –hankkeesta lisää materiaalia löytyy: http://www.yths.fi/pylly_ylos

MUISTA RENTOUTUA KIIREEN KESKELLÄ!