Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

talotekniikka- ja rakennusalalla

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "talotekniikka- ja rakennusalalla"— Esityksen transkriptio:

1 talotekniikka- ja rakennusalalla
Melu ja tärinä talotekniikka- ja rakennusalalla

2 Melun ja tärinän synty ja niille altistuminen
Melu ja tärinä syntyvät yleensä yhdessä: ensin on tärinä eli värähtely – se syntyy muun voimankäytön ohessa ja on usein hukkaenergiaa; kappaleen pinnan värähtely saa myös ilman värähtelemään ääntä/melua; Melu ja tärinä ovat energiaa. Kun energiat kohdistuvat ihmiseen, tapahtuu altistuminen melulle ilman välityksellä ja tärinälle kun ollaan suorassa kontaktissa aiheuttajaan.

3 Tärinän ja melun aiheuttajia
Työt joissa leikataan tai muotoillaan materiaalia tai kiinnitetään kappaleita toisiinsa: sahaaminen hionta hitsaus – aiheuttaa käytännössä vain melua naulaaminen ja muu vasarointi – sekä koneellinen että käsivoimalla tehtävä suuri osa rakentamiseen ja korjaamiseen liittyvistä töistä! Melu/tärinä syntyvät työvälineissä, kohdemateriaalissa tai molemmissa.

4 Melu ja tärinä työsuojelun lainsäädännössä
”Työntekijän altistuminen turvallisuudelle tai terveydelle haittaa tai vaaraa aiheuttaville [...], melulle [...], tärinälle, [...] on rajoitettava niin vähäiseksi, ettei näistä tekijöistä aiheudu haittaa tai vaaraa.” (Työturvallisuuslaki 738/2002) Melua ja tärinää koskevissa erillisissä asetuksissa määritetään altistuksen toiminta- ja raja-arvot, joiden perusteella arvioidaan, milloin haitta tai vaara on riittävän vähäinen: meluasetus (85/2006) – alempi- ja ylempi toiminta-arvo sekä raja-arvo; tärinäasetus (48/2005) – toiminta-arvo ja raja-arvo; Työnantajalla selvitys- ja selvilläolovelvollisuus.

5 Terveydenhuollon asiantuntijoiden osuus
Melu- ja tärinäasetusten mukaan riskin arvioinnissa on otettava huomioon: altistuksen vaikutukset niiden työntekijöiden terveyteen ja turvallisuuteen, joiden työterveyshuolto on todennut olevan erityisen alttiita melulle/tärinälle; muut riskin arvioinnin kannalta merkitykselliset tiedot, kuten työntekijän terveydentilan seurannan yhteydessä tai alan julkaisuista saadut tiedot; Opastaminen ja tiedon välittäminen melun ja tärinän haitoista työssä.

6 Infoa ja muuta viestittävää melulle altistuville
Melun ja tärinän syntyyn ja määrään voi usein vaikuttaa – ajattele ensin! Jos ei voi, kannattaa suojautua, koko ajan, aina! Meluvamma syntyy yleensä hitaasti, mutta haitallinen päiväaltistus voi toteutua muutamassa minuutissa, paukausten ja kolahdusten aiheuttamana vaurio voi tulla myös välittömästi. Kouluttajan esimerkki!

7 Ensioireet ja varoitusmerkit
Melu väliaikainen kuulon aleneminen tinnitus Käsiin kohdistuva tärinä puutuminen tärinätyön aikana kipeytyminen tärinätyön aikana puutumiskohtauksia myös muulloin kuin tärinätyön aikana lihasvoiman heikkeneminen ja näppäryyden huonontuminen

8 Altistuksen lisäksi Melu ja kuuulonsuojaimet vaikeuttavat ohjeiden, merkki- ja varoitus signaalien sekä muiden ympäristön äänien kuulemista. nämä haitat ja riskit pitää arvioida ja niihin tulee tarvittaessa puuttua. Tärinä kuluttaa ja rikkoo rakenteita – riski pitää arvioida Tärähdykset voivat huonontaa kulkuneuvon ohjattavuutta/hallittavuutta – pitää arvioida


Lataa ppt "talotekniikka- ja rakennusalalla"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google