T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig https://www.youtube.com/user/wearedesi gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Magnus Lönnqvist KTM, Ammattivalm,THvalm
Advertisements

Uni ja vuorotyö Samira,Krista ja Sumaya
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
S. 152 – I7e8NrYHE Uni s. 152 – I7e8NrYHE.
S Ruoka ja terveys s
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
Syöpäpotilaan ravitsemus
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Pelaajan kehittäminen
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
DIABETES.
Diabetes.
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
TR90 ® Muuta elämäsi 90 päivässä. Yli KOLMAS- OSA EU:n aikuisväestöstä on tällä hetkellä ylipainoisia EU:n tilanne
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Jonot mataliksi Liikettä pienissä tiloissa
Kehon energiantuotto.
Lääkekorvausoikeudet
Nimi:tuomas Luokka: 7b Päivämäärä:
Koulutus 8.5. Liikuntasuositukset, -tutkimukset ja Liikkuva koulu
Nuoren urheilijan ravitsemus
Liikutaan Kpl 29.
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Fyysisen aktiivisuuden on havaittu edistävän myös lasten tiedollisia toimintoja, kuten muistia, tarkkaavaisuutta sekä tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisutaitoja.
Nimi: Taru Tuominen Luokka: 7B Päivämäärä:
Liikunta+ravinto.
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Nimi: Luokka: Päivämäärä:
Nimi: Elsa Lindholm Luokka: 7B Päivämäärä:
Tehneet Helmi, Emmi ja Krista  8M
LIIKKUUKO LAPSESI RIITTÄVÄSTI?
Nimi: Netta Luokka: 7B Päivämäärä:
X-breikki: LIIKKUVA AMIS SAKU ry.
Ruokaoppia.
Liikunta tukee työhyvinvointia
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove

L IIKUNNAN TERVEYSVAIKUTUKSET

H AASTEET MUUTTUNEET Ennen liikuttiin omatoimisesti liikuttiin huomaamatta liikuttiin monipuolisestiNyt liikunta vaatii ohjausta liikunta koetaan velvollisuudeksi liikunta yksipuolistuu ja muuttuu vähemmän kudoksia kuormittavaksi = vähemmän kehittäväksi

H AVAINTOJA LASTEN JA NUORTEN NYKYPÄIVÄN LIIKUNNASTA vuotiaista alle puolet liikkuu terveytensä kannalta riittävästi Polarisoituminen voimakasta. Jopa 2-20% lapsista ei liiku lainkaan!!! Alle 11-vuotiaista urheiluseuran jäsenistä vain hieman yli puolet liikkuu terveytensä kannalta riittävästi!!!! Urheiluseuratoiminta ja lajiin liittyvä harjoittelu ei riitä kompensoimaan omatoimisen liikunnan vähenemistä Pienet valinnat ratkaisevat:

A RKILIIKUNNAN MERKITYS PAINONHALLINNASSA Liikunta on jatkuvaa, sitä voi tehdä pitkin päivää. Energiankulutuksen kannalta 5 min. pätkätkin ovat merkittäviä. Pätkistä kertyy yllättävän iso kokonaisuus. Ei vaadi ylimääräistä aikaa. Vaatii valintoja passiivisen ja aktiivisen tavan välillä (portaat/liukuportaat tai hissi, kävely/autoilu, TV:n katselu/kävely kaverin kanssa…)

MET (M ETABOLIC EQUIVALENT ) MET = lepotilan energiankulutus = 1 kcal/kehon painokilo/tunti (1 MET) 63 kg painavan henkilön lepoenergiankulutus on siis noin 63 kcal/tunti

E NERGIANKULUTUS Riippuu henkilön 1) sukupuolesta, 2) kehon koosta ja 3) lihasmassan määrästä. Liikunnan aikana : riippuu 1) liikunnan kestosta, 2) liikuntatehosta ja 3) käytössä olevien lihasryhmien määrästä ja koosta. Jatkuu normaalia korkeampana vielä liikunnan jälkeenkin. → Urheilija: muista siis tehostaa palautumista/solujen uudelleen rakentumista syömällä mahdollisimman pian liikunnan jälkeen

U RHEILIJAN RAVITSEMUS Aterian arvioitu imeytymisaika ennen liikuntaa : : pieni välipala: 1-2 tuntia pieni, hiilihydraattipitoinen ateria: 2-3 tuntia tavallinen, hiilihydraattipitoinen ateria: 3-5 tuntia tavallinen, rasvaa, proteiineja ja hiilihydraatteja sisältävä ateria: 5-6 tuntia rasvainen ”juhla-ateria”: yli 6 tuntia Rasvaa sisältäviä ruokia kannattaa välttää ennen voimakasta rasitusta → rasvat sulavat hitaasti, veren punasolut pyrkivät takertumaan rasva-aterian jälkeen toisiinsa, mikä huonontaa yksittäisten punasolujen pääsyä hiussuonien läpi. Jos ruoan sulaminen on kesken, suuntautuu melkoinen osa verenkierrosta suolistoon ja fyysinen suorituskyky on väliaikaisesti heikentynyt. Myös pistoksen, pahoinvoinnin ja oksentelun vaara on normaalia suurempi. Ravintoaineiden imeytyminen tapahtuu lepotilassa, joten jännitys ja stressi hidastavat ruoansulatusta. Lisäksi aamulla heti heräämisen jälkeen n. 1-2 tunnin ajan ravinnon imeytyminen on hitaampaa. Jos vaativa liikuntasuoritus on aamulla, kannattaa siis herätä vähintään n. 4 tuntia ennen suoritusta. Liian puhtaiden sokeriyhdistelmien nauttiminen minuuttia ennen suoritusta saattaa johtaa epäedulliseen veren sokeritason vaihteluun. Nopeasti kohonnut veren sokeritaso voi insuliinihormonin vastareaktion takia laskea hyvinkin nopeasti ja runsaasti, joskus hetkeksi jopa alle normaalitason. (Borg ym )