Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuJuha Saarnio Muutettu yli 9 vuotta sitten
1
s. 132 - 141 http://www.youtube.com/watch?v=VRwEWJyj0_8
Ruoka ja terveys s
2
Ravintosuositukset Tutkittua tietoa
Perustuvat eri ravintoaineiden tarpeeseen Edistävät terveyttä, ehkäisevät sairauksia Sisältävät myös liikuntasuosituksen
3
Ravintosuositukset Energian saanti ja kulutus oltava tasapainossa
Kuidut Sokerin vähentäminen Kovan rasvan korvaaminen pehmeillä Suolan vähentäminen Kohtuullinen alkoholin kulutus Muista liikunta!
4
Ravintoaineet: hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit
5
Hiilihydraatit Solujen energialähde
Glykogeenivarasto maksassa ja lihaksissa
6
Proteiinit Solujen ja kudosten rakennusaine Solujen toiminta
7
Rasvat Energian lähde ja varasto Solukalvojen rakennusaine
8
Lautasmalli
9
Ravintoaineet, jotka suojaavat pitkäaikaissairauksilta
Tyydyttymätön rasva Öljyt, rasvaiset kalat Pienentää LDL-kolesterolipitoisuutta, mutta suurentaa HDL-kolesterolia, pienentää triglyseridipit. ja vaikuttaa solukalvojen rakenteeseen Vähentää sydän – ja verisuonisairauksia, kohonnutta verenpainetta, tyypin 2 diabetesta
10
Ravintoaineet, jotka suojaavat pitkäaikaissairauksilta
Kuidut Täysjyvävilja, vihannekset, hedelmät ja marjat Laskee LDL-kolesterolia Hidastaa hiilihydraattien imeytymistä ja vähentää haiman insuliinikuormitusta Vähentää sydän – ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetestä Vähentää paksusuolen syöpää
11
Ravintoaineet, jotka suojaavat pitkäaikaissairauksilta
Kalium Hedelmät Helpottaa natriumin poistamista Laskee kohonnutta verenpainetta
12
Ravintoaineet, jotka suojaavat pitkäaikaissairauksilta
Kalsiumia saa maitotuotteista Pienentää verenpainetta Lisää luun lujuutta
13
Ravintoaineet, jotka suojaavat pitkäaikaissairauksilta
C-vitamiini (antioksidantti) Vihannekset, hedelmät ja marjat Vähentää LDL-kolesterolin hapettumista Vähentää karsinogeenien hapettumista Vähentää sydän – ja verisuonisairauksia ja ruokatorven ja mahan syöpää
14
Ravintoaineet, jotka suojaavat pitkäaikaissairauksilta
Rasvaliukoiset vitamiinit eli A-, E- ja D- vitamiini Vihannekset, hedelmät, marjat, ruokaöljy, margariini, maito, rasvainen kala Vähentää karsinogeenien hapettumista, tarvitaan DNA-vaurioiden korjaamiseen D-vit. Lisää kalsiumin imeytymistä Vähentää osteoporoosia, keuhkosyöpää, ruokatorven ja mahan syöpää
15
Vitamiinit ja kivennäisaineet
ehkäisevät puutostiloilta ja pitävät elimistön toimivana
16
Ateriarytmi Aamiainen, lounas ja päivällinen+välipalat
Auttaa painonhallinnassa Auttaa palautumisessa urheiltaessa Ehkäisee reikiintymistä
17
Ravintoainetiheys ravintoaineen määrä tiettyä energiayksikköä kohti
18
Energiatiheys ilmoittaa ruoan sisältämän energian määrän painoyksikköä kohti esim kJ/100g n_aijan_kuntoremontti_80128.html#media=8 0248
19
https://www.youtube.com/watch?v=Kbl_Bv AK4sw
Samankaltaiset esitykset
© 2023 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.