Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Diabetes.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Diabetes."— Esityksen transkriptio:

1 Diabetes

2 Yleistä Sokeriaineenvaihdunnan sairaus
Johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai lakkaamisesta haimassa (nuoruusiän diabetes), tai insuliinin käsittelyn heikkenemisestä elimistössä (aikuisiän diabetes) Diabeteksessa veren sokeripitoisuus kasvaa liian suureksi

3 Terve ihminen-diabeetikko
Kun veren glukoosipitoisuus kasvaa, haima erittää insuliinia, joka auttaa siirtämään glukoosia soluihin ja alentamaan veren glukoosipitoisuutta Glukoosia ei siirry verestä solujen käyttöön riittävästi sen vuoksi, ettei keho tuota tarpeeksi insuliinia tai insuliinin vaikutus on heikentynyt

4 Oireita Tavallisimpia oireita ovat tihentynyt virtsauksen tarve, janon tunne, tahaton laihtuminen ja väsymys. On myös mahdollista, että potilaan uloshengitys haisee asetonille, mikä kertoo korkeasta verensokerista. 1. tyypin diabeetikoilla voidaan havaitaan seuraavia oireita: hyperventilointia, pahoinvointia, oksentelua, vatsakipuja tai tajunnan heikkenemistä.

5 Seuraukset Koholla oleva verensokeri voi pitkällä aikavälillä vahingoittaa monia kehon kudoksia, kuten silmiä, munuaisia, sydäntä ja verenkiertoa. Näitä ovat silmien verkkokalvosairaus (diabeettinen retinopatia), munuaismuutokset, ääreishermoston vauriot ja jalkaongelmat.

6 Hoito Kakkostyypin diabetesta voi ehkäistä painon pitämisellä normaalina ja terveellisellä ruokavaliolla. Vihreiden lehtivihannesten syömisen on todettu vähentävän sairastumisriskiä merkittävästi. Ajoissa havaittu tyypin 2 diabetes voidaan saada kuriin liikunnalla, laihduttamisella ja ruokavaliolla. Diabetesta hoidetaan tarvittaessa insuliinipistoksilla

7 Esiintyvyys Yksi merkittävimmistä kansantaudeista.
vuonna 2000 Suomessa diabeetikkoa. Vajaalla puolella 45–74-vuotiaista miehistä ja joka kolmannella naisella on aikuistyypin diabetes tai sen esiaste. Puolet kaikista diabeetikoista eli suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään.

8 Metabolinen oireyhtymä
Tarkoittaa tilaa, jossa samalla henkilöllä on useita valtimonkovettumataudin ja aikuistyypin diabeteksen vaaratekijöitä. Näitä ovat ylipaino (erityisesti vyötärölihavuus), kohonnut verenpaine ja verensokeri, kohonneet rasva-arvot ja matala kolesteroli.

9 Hoito Laihduttaminen, johon kuuluu liikunta ja ruokavalion muutos.
Myös tupakoinnin lopetus on tärkeää. Lääkkeellisessä hoidossa pyritään hoitamaan verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-arvoja.

10 Tällainen vyötärön ympärys viittaa vahvasti metaboliseen oireyhtymään.

11 Tekijät Jani ja Jeremias


Lataa ppt "Diabetes."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google