Voi hyvin Sosiaalisuus Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä Toteutettu yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Advertisements

TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Syömisen hallinta - käyttäytymisketju vihje tunteet ajatuksia valinta.
VAPAAEHTOISTEN VOIMAVARAPÄIVÄ
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Psykologi- ja perheneuvontapalvelut. Esityksen otsikko tähän Etunimi Sukunimi Terveyskeskus - johtava ylilääkäri Avohoidon ylilääkäri Keskitetyt.
Aivovamma – arkielämän ankeuttaja(ko)?
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Juhani Tamminen ProAkatemialla vierailu 2014
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Vuorovaikutus ja kohtaaminen
Ajatuksia oppimisesta
Taidot taskuun -tunnit Tapanilan ala-asteella
Mielenterveys s. 110 –
Koulussa elämää opettelemassa
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Vuorovaikutus- ja selviytymistaidot peruskoulun kotitalousopetuksessa
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
Yrittäjien hyvinvointikilta® yrittäjien hyvinvointia tukemassa Yrittäjien hyvinvointikilta on Suomen Mielenterveysseuran ja Suomen Yrittäjien kehittämä.
Teema tarkoittaa:  Elämässä ja arjessa selviytymistä  Hyvinvointia ja terveyttä  Omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtimista eri tilanteissa, myös.
Huomaa kuinka mieli huijaa sinua Kolmas tunti Mieli kertoo tarinoita Murehdimme Nukumme huonosti.
Psyykkistä terveyttä voi edistää Hurtig
Hurtig TE1 Mielenterveys voimavarana. Mielenterveys voimavarana Mielenterveyttä tukee: toimivat ihmissuhteet perheeseen ja ystäviin mahdollisuus.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
Ikäihmisten surutyön erikoispiirteet ja arjen keinoja eteenpäin : Tampere Surukonferenssi Liisa Salmenperä TtT, työnohjaaja,
4 Vaikeuksia ja selviytymisen taitoja Kriisit Masennus Selviytyminen.
Miten tukea lukio- opiskelijaa? Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut Oppilashuoltoyksikkö Lukion koulupsykologit ja –kuraattorit Kevät 2014.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
 Tehtävä 2.7. pareittain, sivu 76  Kriisi on ongelma tai vaikeus ihmisen elämässä, joka voimakkuutensa vuoksi tekee ihmisen väliaikaisesti kykenemättömäksi.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
63. Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
Mielenterveyden häiriöt
Sosiaaliset taidot & Ihmissuhteet
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2006
Käyttäytymisen erityisen tuen ryhmämuotoinen tuki
Mielenterveyden häiriö
Itsetuhoisuus - usein oire MT häiriöstä
Mitä Yhteispeli tarjoaa koululle?
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
TERVEYSTIETO 8 2. Tunteiden kirjo.
TERVEYSTIETO 8 3. Sosiaaliset taidot.
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Väkivaltainen potilas/asiakas
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Urheilun ja liikkumisen valmiudet ja ominaisuudet Psyykkinen valmennus Itsetunto ja itseluottamus Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
Volitioprosessi, tahdon!
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opiskeluhuollon palvelut
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Ajanhallinta opiskelussa
Voimaa arkeen II Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Tunnetaidot Valintojen stoori-tunnilla Tunnetaidot pops
Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Oppilaat ja opetussuunnitelma 2016.
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
Voimaa arkeen II Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Voimaa arkeen II Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Auttava keskustelu
Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Esityksen transkriptio:

Voi hyvin Sosiaalisuus Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä Toteutettu yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa

Sekaisin vai pinnalla? Mikä pitää sinut pinnalla? Mistä menet sekaisin? Lue muiden ajatuksia tai katso vlogeja:

Mielenterveys on: Elämän kokemista merkitykselliseksi. Tyytyväisyyttä elämään. Itsensä ja muiden hyväksymistä. Myönteisiä ihmissuhteita. Omien tunteiden tunnistamista ja sallimista.

Voi hyvin Tee asioita, joista nautit. Tee hyvää. Kuuntele ja auta muita. Pidä yhteyttä muihin, muutenkin kuin somessa! Lue lisää: mielenterveysseura/organisaatio-ja- toiminta/strategia/mit%C3%A4- mielenterveys mielenterveysseura/organisaatio-ja- toiminta/strategia/mit%C3%A4- mielenterveys Haasta itsesi ja opettele uusia taitoja! Pidä perusasiat kunnossa: liiku, syö monipuolisesti ja nuku! Hyödynnä vahvuutesi.

Miten nämä toteutuvat sinun arjessasi ?

Tunteet käyttöön Lue lisää tunnetaidoista: eys/itsetuntemus/tunteet-v%C3%A4rin%C3%A4- el%C3%A4m%C3%A4ss%C3%A4 Tunteiden panttaaminen on sekä mielen että kropan terveydelle riski! Myönteiset tunnetilat Hyvinvointi, oppiminen, muistaminen, onnistuminen, fyysinen terveys Tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen auttaa ymmärtämään itseä, tarpeita ja toiveita. Ilmaise tunteitasi, niin muutkin tietävät, mitä päässäsi liikkuu!

Kaikki tunteet ovat sallittuja, kaikki teot eivät! Hankalatkin tunteet ovat ok. Itseä tai toisia vahingoittava toiminta tunteen vallassa ei. ”Minulla on oikeus tunteeseeni!” ”Mutta miten toimin tunteesta huolimatta rakentavasti?” Tunnistatko tunteesi? Treenaa tunteiden käsittelyä Oiva-sivustolla: VINKKI! Liikunta on loistava keino purkaa vaikeitakin tunteita!

Kaikilla on taitoja, joissa he ovat vahvoilla ja taitoja, joissa on vielä oppimisen varaa. Sosiaalisia taitoja tarvitaan.

Sosiaaliset taidot Missä sosiaalisissa taidoissa olet itse mestari? Mitä sosiaalisia taitoja ryhmästänne löytyy? Keskustelu ja kuuntelu Kuuntelu, keskustelu, itsensä ja muiden esitteleminen, kiittäminen, anteeksi pyytäminen, avun pyytäminen, etsiminen ja antaminen Tunteet Tunteiden tunnistaminen, nimeäminen, ilmaiseminen, toisten tunteiden ymmärtäminen, ystävyyden luominen, välittämisen ilmaiseminen, pelkojen sietäminen, häpeän sietäminen, pettymysten käsitteleminen, itsensä palkitseminen, myönteinen ajattelu Vaihtoehdot aggressiolle Luvan pyytäminen, asioiden jakaminen ja vuorottelu, toisen hyväksi toimiminen, empaattisuus, itsehillintä, neuvotteleminen, jämäkkä omien oikeuksien puolustaminen Yhteistyö- ja ryhmätaidot Mukaan meneminen, toimiminen ryhmässä, ohjeiden antaminen ja noudattaminen, syytökseen vastaaminen, ongelman syyn selvittäminen, päätöksen tekeminen ristiriitojen kanssa pärjääminen, tosiasioiden hyväksyminen

Pohdi, miten sinulla on tapana toimia, kun kohtaat huolia, surun tai kriisin! Mitkä ovat sinun selviytymiskeinojasi arjessa? Mitä uusia keinoja selviytyä voisit kokeilla?

Testaa omia selviytymiskeinojasi: inti_omaapu/oma- apu/toivo/Pages/osio_3_harjoitukset.aspxwww.mielenterveystalo.fi/nuoret/itsearvio inti_omaapu/oma- apu/toivo/Pages/osio_3_harjoitukset.aspx Kuva: freepik.com

Tutustu nuorille suunnattuun kriisistä selviytymisen oma-apuohjelmaan Toivoon: apu/toivo/Pages/default.aspx Kriisit kuuluvat kaikkien elämään Kriisejä voi tuottaa mm. muuttaminen pois kotoa, ero pitkästä suhteesta tai perheenjäsenen menetys Jos tuntuu, että omat keinot eivät enää riitä, hae apua! Koulussa esim. kuraattorin tehtävä on auttaa. Kriiseistä voi selviytyä!

Mielen hyvinvointia myös töissä Lue HS-artikkeli optimismista työelämässä:  Oletko optimisti vai pessimisti? Pidä mielessä joukkuepelien pelisäännöt: Myös töissä ja kavereiden kanssa täytyy puhaltaa yhteen hiileen! Millainen on hyvä työkaveri? Millainen työkaveri itse olet? Oletko joutunut ristiriitatilanteisiin töissä? Miten ne on selvitetty / Miten niitä voisi selvittää?

Lisäboostia rentoutumisesta! Kokeile erilaisia rentoutusharjoituksia vaikkapa nukkumaan mennessä: verkossa-mielenterveysseuralta Rentoutumisen avulla… Masennus, ahdistus, stressi ja kipu lievittyvät. Saat tehoa keskittymiseen, rauhoittumiseen ja oppimiseen. Liikunta auttaa purkamaan jännityksiä kehossa ja mielessä!