Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sosiaaliset taidot & Ihmissuhteet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sosiaaliset taidot & Ihmissuhteet"— Esityksen transkriptio:

1 Sosiaaliset taidot & Ihmissuhteet
Siikalatvan lukio Kuraattori Mari Rytky 2016

2 Sosiaalisuus vs.sosiaaliset taidot
Sosiaalisuus = synnynnäinen tempperamenttipiirre Sosiaalinen ihminen ei ole automaattisesti pidetty, taitava tai menestyksekäs, vaan voi olla että sosiaalisella ihmisellä ei ole sosiaalisia taitoja. Sosiaalisuus ei automaattisesti kerro sitä miten hyvin suoriutuu velvollisuuksistaan tai miten lahjakas on. Sosiaaliset taidot= kyky olla muiden kanssa. Ystävyyden luominen ja ylläpitäminen, ryhmässä toimiminen ja viestinnän taidot vaativat sosiaalisia taitoja. Sosiaalisia taitoja voi oppia ja harjoitella!

3 Sosiaalisia taitoja tarvitaan..
.. Ihmissuhteissa .. Opiskelussa .. Harrastuksissa ja vapaa-ajalla .. Päivittäisissä asioinneissa esim. kaupassa, pankissa, bussissa, parturissa .. Armeijassa .. Tulevaisuudessa .. Työnhaussa ja työpaikalla Missä muuaalla? Mietitään yhdessä..

4 Perustaitoja Itsensä ja muiden esitteleminen Kuunteleminen
Keskustelun aloittaminen ja keskustelutaidot Kysyminen ja neuvon tiedusteleminen Vapaamuotoinen juttelu toisen kanssa Kohteliaisuuksien esittäminen ja vastaanottaminen Avun pyytäminen Jos nämä perustaidot hallussa, pärjää hyvin sosiaalisissa tilanteissa!

5 Kehittyneitä taitoja Ryhmään liittyminen ja toimiminen ryhmässä
Ohjeiden antaminen Opetuksen seuraaminen Anteeksipyytäminen Keskustelutaidot Toisiin vaikuttaminen ja jämäkkyyden osoittaminen Ystävyyden luominen ja yhteistyötaidot Kehittyneet taidot ovat ns. lisätaitoja, kaikilla ei tarvitse näitä olla!

6 Sosiaalisia tunnetaitoja
Omien tunteiden havaitseminen ja nimeäminen Empatiataidot eli kyky eläytyä toisen ihmisen aseaan ja ymmärtää hänen tunteensa ja niiden merkitys Kiintymyksen ilmaiseminen Kaikkien tunteiden, myös vaikeiden ilmaiseminen Toisen tunteiden, myös vaikeiden, kohtaaminen ja käsittely Sosiaalisia tunnetaitoja voi myös harjoitella!

7 Harjoittele! Sosiaaliset taidot ja sosiaaliset tunnetaidot ovat opittavissa olevia taitoja vrt. uimataidot tai englannin kielen oppiminen Sosiaaliset taidot ja sosiaaliset tunnetaidot muodostavat tärkeän ns. työkalupakin josta on hyötyä tulevaisuudessa niin työpaikalla kuin ihmissuhteissakin Sosiaalisia taitoja oppii parhaiten sosiaalisissa tilanteissa!!

8 Sosiaalisista tilanteista
Oma mieliala, toiminta ja käytös vaikuttaa kanssakäymiseen muiden kanssa. Jos itse allapäin tai pahantuulinen voit tuntea että toisetkin ovat samoissa tunnelmissa. Kyse on sinun tunteesta, ei välttämättä todellinen tilanne. ” Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan” pätee myös joskus sosiaalisiin tilanteisiin. Älä lannistu jos tulet torjutuksi tai toinen käyttäytyy huonosti, se ei välttämättä johdu sinusta!

9 Vältä kielteistä ajattelua!
” Olen huonompi kuin muut ” ” En kiinnosta ketään ” ” Kukaan ei välitä minusta ” Pyri ajattelemaan myönteisemmin! ” Olen yhtä hyvä kuin muutkin” ” Kyllä joku on kiinnostunut minustakin ” ” Minusta välitetään ”

10 Sosiaalinen verkosto & sosiaaliset suhteet
Sosiaalinen verkosto = ihmiset jotka ovat sinulle merkityksellisiä: ystävät, tuttavat, seurustelukumppani, perhe, sukulaiset, luokkakaverit, työkaverit, naapurit, opettajat, valmentaja, terveydenhoitaja, kuraattori, kummi… On tärkeää, että sosiaalinen verkostomme vastaa omia tarpeitamme, verkoston ei tarvitse olla kovin laaja ja sisältää moniakymmeniä ihmisiä. Määrää tärkeämpää on laatu Tehtävä: Piirrä paperille oma sosiaalinen verkosto

11 Lapsuuden perhe: äiti, isä, Mikko-veli perheineen
Minä itse Tuomo, Emma, Niilo Oma Perhe: Lapsuuden perhe: äiti, isä, Mikko-veli perheineen Sukulaiset: anoppi ja appi, tädit ja sedät, serkut yms. Henna, Ulla, Anu Ystävät: Folkkikamut, kuntosalikamut, partiokamut Harrastuskaverit: Lähityökamut Helena, Jani ja Toini + muut työkamut Työkaverit:

12 Miksi sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä?
Tuen saaminen läheisiltä ja kavereilta Yksi tai muutama läheinen riittää kunhan on sinua tukea ja sinun eloa ja oloa voimaannuttava Sosiaalisten suhteiden kuormittavuus synnyttää stressiä, jolloin kannattaa miettiä onko sosiaalisia suhteita jo liikaa? Hankalissa elämäntilanteissa ei ole hyvä jäädä yksin, vaan olisi hyvä pitää yhteyttä ystäviin  joskus pelkkä läheisen näkeminen helpottaa tilannetta, joskus on hyvä jutella vaikeasta asiasta läheisen kanssa.

13 Uskomuksia aiheesta.. Seurustelu on osa sosiaalista verkostoa, vain osa- ei välttämättömyys Usein painetta siitä, että pitäisi seurustella. Tuulette omia uskomuksiasi aiheesta esim. Rakkaus hoitaa kaikki vaikeudet ja minussa on jotain vikaa kun en ole löytänyt sitä oikeaa Yksinäisyys vs. yksinolo: Yksinäisyys on henkilökohtainen kokemus, ei näy ulospäin. Myös seurassa voi kokea yksinäisyyttä. Yksinolo on olemista itsensä kanssa, joka muodostuu yksilöllisesti.

14 Lisää aiheesta www. nyyti. fi www. mielenterveysseura
Lisää aiheesta Kuraattori keskustelee aiheesta mielellään. Kiitos 


Lataa ppt "Sosiaaliset taidot & Ihmissuhteet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google