Kari Heikkilä 16.6.05 TYÖYHTEISÖÄ HYVINVOINTIA TUKEVA JOHTAMINEN MOTTO MOTTO Onnistunut johtaminen edellyttää työpaikan henkilöiden valoisten puolien löytämistä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
makramee-tekniikalla
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
TUPLATIIMI - YHTEISÖLLISYYS
Naakan oppilaskunta Tervetuloa! Kasvu yrittäjyyteen -hanke - 2 Projekti Idea projektista syntyy kun: –tarvitaan jotain, jotain puuttuu (rahaa.
Hyvää työpäivää!.
Tolkkua työaikoihin – kampanjan lähtötasokyselyn tuloksia Tarja Arkio Asiantuntija.
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
10 vinkkiä voimaantumiseen
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Tutorin muistio Tutor on ryhmän toiminnan asiantuntija. Ei siis välttämättä sisältöasiantuntija. ohjaa ja auttaa opiskelijoita näkemään aihetta eri näkökulmista.
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
Miten kirjoitan verkkoon? Vammaispalvelujen käsikirja sosiaaliportti.fi Hanna Heikkonen.
Turun esi- ja perusopetuksessa
ARVOT Johtaa parempaan (Kohti hyvää elämää) Suojelee Suuntaa toimintaa (Tiedetään mihin pyritään) Yhteinen käsitys suunnasta (Pelisääntöjä) Selkeä rakenne,
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Teemaryhmä Opintoasiainpäivät Sihteeri Tuula Kivistö
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
TYÖHYVINVOINTI- MITÄ SE ON VAI ONKO SITÄ?
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
Työilmapiirin kehittäminen
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
TYÖHYVINVOINTI SEURAKUNTATYÖSSÄ 2007
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
LUENTORUNKO: Mitä työnohjaus on Työnohjauksen muodot
Yleislääkäripäivät 2013: Kollegan työkyky
RTA seminaarityö sisältöohjeita Juhani Kiiras
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
YHTEINEN IDEOINTI. Mitä yhteisiä työpäivään liikettä lisääviä asioita jo teemme? Kirjatkaa keskeisimmät asiat ylös. Voisiko joitain näistä asioista.
Kohti yhteistä johtajuusajattelua Sininauhaliitossa. Siniboss 2. 12
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
Yhdessä pohjoissuomalaisten parhaaksi
KIRKONPALVELIJAN TYÖNOHJAUS
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
Esimies ja haasteelliset johtamistilanteet Aalto-yliopisto Kevät 2016 copyright Juhani Kauhanen 2016 Juhani Kauhanen
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Työhyvinvointikyselyjen tuloksia
OSUUSTOIMINNALLISEN YRITYSVERKOSTON JOHTAMINEN
TANSSITUNNILLA HUOMIOITAVIA KÄYTÄNNÖN ASIOITA
LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN | MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Anne Kauhanen-Simanainen
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
KASVATUSKESKUSTELU = KAKE
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Työhyvinvointi JOULUKUU.
Hyvinvointitiimit – I työpaja
PaikkaOppi Mobiilin käyttöohje
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
Työhyvinvointikyselyjen tuloksia
Suomen Ekonomien jäsenlähettilyys
Kielitietoisuuskoulutus perusopetuksen opettajille
THL:n asiakkuustyön ja CRMn vaikuttamissuunnitelma
Partion johtamismallin avulla
Arvioinnista arkipäivää
Odotukset johtajuudelle varhaiskasvatussuunnitelmatyössä
YKSOTE-kuormitus 2017–18 -hankkeen koordinaattori
Osallistumisen suunnittelun vaiheet ja tehtävät
Neuvottelun vuorovaikutustaidot
JHKA-jaoston seminaari 5.11.
Tuetun päätöksenteon koulutus
Indikaattorit – mitä ne kertovat vaikuttavuudesta?
Ajatuksia itsesäätelystä koulun näkökulmasta
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Esityksen transkriptio:

Kari Heikkilä TYÖYHTEISÖÄ HYVINVOINTIA TUKEVA JOHTAMINEN MOTTO MOTTO Onnistunut johtaminen edellyttää työpaikan henkilöiden valoisten puolien löytämistä ja julkista esilletuontia. Onnistunut johtaminen edellyttää työpaikan henkilöiden valoisten puolien löytämistä ja julkista esilletuontia.

Kari Heikkilä

TEHTÄVÄN MOTIVOINTI ( miten nopeasti asiat voi mennä solmuun ja miten hankalaa niiden avaaminen voi olla ) Lähtökohtana on aina oman selkeän perustehtävän määrittely oman selkeän perustehtävän määrittely

Kari Heikkilä SELKEÄ PERUSTEHTÄVÄ  Mikä on sinun perustehtäväsi koulussa?? Onnistuu hyvin parityönä. Onnistuu hyvin parityönä. Tiivistä keskeinen muutamiin sanoihin. Tiivistä keskeinen muutamiin sanoihin.  Mikä on koulun perustehtävä? Oman tehtävän kautta organisaatioon. Mietittävä rajaus - luontevaa esim. toimivallan kautta. Oman tehtävän kautta organisaatioon. Mietittävä rajaus - luontevaa esim. toimivallan kautta.

Kari Heikkilä Oma perustehtävä tulee olla jokaisella oivallettu. Tämä tarkoittaa, että temppelin laatta on tasainen. Muutoin pilareiden perustaminen on mahdoton tehtävä.

TOIMIVAN TYÖYHTEISÖN PERUSPILARIT Kuusi kuvausta Kuusi kuvausta Avaa termit ja käytä aikaa keskusteluun Avaa termit ja käytä aikaa keskusteluun Kirjaa yhteisesti hyväksytyt sisällöt Kirjaa yhteisesti hyväksytyt sisällöt Anna arvio, esim. kouluarvosalla Anna arvio, esim. kouluarvosalla 1. Työtä tukeva organisaatio 2. Työntekoa palveleva johtaminen 3. Selkeä töiden järjestely 4. Yhteiset pelisäännöt 5. Avoin vuorovaikutus 6. Toiminnan jatkuva arviointi

Kari Heikkilä TOIMIVA TYÖYHTEISÖ - Määrittele jo etukäteen tavoitetaso, johon työpaikalla pyritään. - Kun yhteisarviointi on tehty, nähdään pysyykö temppelin katto pilareiden päällä. - Löydetään tukea tarvitsevat kohdat ( painopistealueet ). - Mietitään, milloin tehdään uusintatutkimus?

Kari Heikkilä MITÄ ETUA TÄSTÄ TYÖSTÄ ON? Ryhmäkehityskeskustelu Ryhmäkehityskeskustelu Kattava Kattava Osoittaa kohdat mihin pitää puuttua tai missä pitää toimia Osoittaa kohdat mihin pitää puuttua tai missä pitää toimia Pienetkin asiat tulevat kirjattua Pienetkin asiat tulevat kirjattua Joihinkin asioihin voi vaikuttaa nopeasti Joihinkin asioihin voi vaikuttaa nopeasti On toistettavista ja vaikutusta voi seurata On toistettavista ja vaikutusta voi seurata Malli on sovellettavissa laajemminkin Malli on sovellettavissa laajemminkin

Kari Heikkilä Tuunausta! - Puutu ripeästi johonkin helposti remontoitavaan asiaan. - Kerro heti kun asiaa ryhdytään kehittämään. - Ota isompi asiakokonaisuus työn alle ja osoita, että haluat aidosti parantaa tilannetta. - Kiitä aina kun mahdollista myös pikku asioista. - Jaa vastuutehtäviä niin monelle kuin mahdollista. - Tiedota työyhteisölle parannuksista.

Kari Heikkilä I VAIHE MOTIVOINTI MOTIVOINTI 1.Toiminta aloitetaan parityönä. 2. Anna toiselle parista n.30 cm villalanka. 3. Pyydä häntä solmimaan minuutissa mahdollisimman monta solmua lankaan. mahdollisimman monta solmua lankaan. 4. Anna lanka toiselle parista ja pyydä häntä avaamaan solmut samassa ajassa. avaamaan solmut samassa ajassa. Havainto: Solmut saa helposti, Havainto: Solmut saa helposti, avaaminen vie aikaa. avaaminen vie aikaa.

Kari Heikkilä II VAIHE Tehtävä 1 Tehtävä 1 Mikä on sinun perustehtäväsi ? Mikä on sinun perustehtäväsi ? Keskustele parin kanssa. Keskustele parin kanssa. Tiivistä asia ensin muutamaan ajatukseen ja Tiivistä asia ensin muutamaan ajatukseen ja sitten sanoihin. sitten sanoihin. Tehtävä 2 Tehtävä 2 Mikä on koulun perustehtävä? Mikä on koulun perustehtävä? Toiminta kuin äsken. Toiminta kuin äsken. Missä rajaus? Missä rajaus?

Kari Heikkilä III VAIHE Ryhmäkeskustelu Ryhmäkeskustelu ja yhteinen tiivistelmä perustehtävistä. ja yhteinen tiivistelmä perustehtävistä. Aikaa prosessointiin ! Aikaa prosessointiin ! Eteenpäin ei päästä ennen kuin Eteenpäin ei päästä ennen kuin perustehtävä on sisäistetty. perustehtävä on sisäistetty.

Kari Heikkilä IV VAIHE Työyhteisön peruspilarit Työyhteisön peruspilarit Kuusi kuvausta Kuusi kuvausta Avaa termit ja käytä aikaa keskusteluun Avaa termit ja käytä aikaa keskusteluun Kirjaa yhteisesti hyväksytyt sisällöt Kirjaa yhteisesti hyväksytyt sisällöt Anna arvio, esim. kouluarvosalla Anna arvio, esim. kouluarvosalla

Kari Heikkilä V VAIHE Lasketaan kunkin palkin ka. sekä kaikkien palkkien yhteenlaskettu ka. Lasketaan kunkin palkin ka. sekä kaikkien palkkien yhteenlaskettu ka. Niitä voi verrata suhteessa toisiinsa ja Niitä voi verrata suhteessa toisiinsa ja kokonaisuuteen. kokonaisuuteen. Suunnitellaan toimintastrategia. Suunnitellaan toimintastrategia.

Kari Heikkilä VI VAIHE Käytä ryhmäkehityskeskustelua, jos Käytä ryhmäkehityskeskustelua, jos mahdollista. mahdollista. Kehitystyö on ”herkullinen” aihe. Kehitystyö on ”herkullinen” aihe. HAASTEITA… HAASTEITA… Jaettu johtajuus Jaettu johtajuus teacher leadership teacher leadership

Kari Heikkilä ”Samalla tavalla pitäisi myös johtajan koulussaan pohtia, kuka on ”hyvä tyyppi” opettajana, kuka osaa antaa oppilaanohjausta, kuka tukiopetusta, kuka hallitsee koordinointia, kuka pystyy vastaamaan isosta projektista, entä ops-tiimin vetäjä, kv-koordinaattori, atk- asiantuntija, kuka osaa aidosti kuunnella ja olla lähellä lasta jne.. Kun ”kysyntä ja tarjonta” kohtaavat, syntyy automaattisesti vahva ja aito sitoumuksen ilmapiiri. Johtajan taito jakaa vastuuta useille henkilöille työpaikalla, vahvistaa heidän ammatillista minäkuvaansa ja vapauttaa työilmapiiriin myönteistä happea kaikkien hengitettäväksi. Myönteinen happi on oman voimaantumisen polttoaine, jota ilman ei synny vilpitöntä halua toimia työyhteisönsä parhaaksi.” Katkelma omasta lopputyöstä