Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Partion johtamismallin avulla

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Partion johtamismallin avulla"— Esityksen transkriptio:

1 Partion johtamismallin avulla
Itsensä johtaminen Partion johtamismallin avulla Setissä on tarkoituksena pohtia itsensä johtamisen kysymyksiä partion johtamismallin kautta. Lähtökohta on, että kohderyhmä tuntee hieman johtamisamallia, mutta jos malli ei ole tuttu, voidaan sitä käydä läpi koulutuksen aluksi. Koulutuksen tarkoituksena on ollut reflektoiva ja antaa osallistujille tilaa pohtia omaa toimintaansa johtamismalliin peilaten. Vaikka slideja ei ole kovin monta, voi koulutukseen käyttää hyvin noin 45 min.

2 Johtamismallin neljästä ulottuvuudesta nousee neljä johtamistaitoa, jotka on kaikki harjoiteltavissa. Kaikki näistä on yhteydessä toiseen ja ilman jotakin osa-aluetta kaikki kärsii. Esimerkkinä jonkun osa-alueen peittäminen (miten osa-alueen peittäminen vaikuttaa kokonaisuuteen). Malli on apuväline ja työkalu, ei ratkaisu tai itseisarvo. Malli elää ainoastaan käytännössä. Voidaan käyttää kaiken partiotoiminnan tarkastelemiseen, kehittämiseen ja toteuttamiseen. Voidaan hyödyntää sudarijohtamisesta, samoajaprojektiin ja finnjamboreeseen. Ilman käytännön partiotoimintaa ei ole johtamismallia. Esimerkkinä käytännössä hyödyntämisestä se, että piireille jaettu johtamismallilakana on seinällä koko koulutusviikon aikana ja kaikkia koulutuksia peilataan johtamismallin osa-alueisiin.

3 MINÄ Johtamismalli on rakennettu liljakuvan varaan, jossa ”minä” on liljan ”solki” Solki nivoo kaiken yhteen Ennen kuin voit johtaa muita, tulee sinun johtaa itseäsi. Jotta voit johtaa itseäsi, tulee sinun tuntea miten toimit ja mihin perustat toimintasi. Hyvä johtajuus pohjautuu hyvään itsetuntemukseen. Johtamistavan ja toimintamallien taustalla on jokaisen henkilökohtaiset arvot ja ajatukset siitä, mitä on hyvä johtajuus. Arvojen vaikutusta johtajuuteen voidaan käydä tässä kohdin läpi kohderyhmästä riippuen.

4 Millainen johtaja olet
Millainen johtaja olet? Mitkä ovat sinulle viisi tärkeintä arvoa johtajuudessa? Jokainen pohtii itsekseen kysymyksiä ensin itsekseen ja kirjoittaa tämän jälkeen ylös JÄLKIMMÄISEN KYSYMYKSEN vastaukset paperille/post-itille/jokaisen arvon erilliselle post-itille riippuen purkutavasta (katso seuraava slide). Jos kohderyhmän on vaikea hahmottaa kysymyksiä tai arvoja, voi heitä auttaa ohjeistamalla pohtimaan johtajan viisi tärkeintä ominaisuutta tms.. Kysymysten purku seuraavalla slidella.

5 Edellisten kysymysten purku voidaan toteuttaa useilla tavoilla:
Jaa kohderyhmä pienryhmiin, joilla on pöydällä fläppipaperille piirretty johtamismalli. Jokainen ryhmän jäsen asettelee omat arvonsa johtamismallin osa-alueille. Tämän jälkeen ryhmä keskustelee mitkä osa-alueet painottuvat jokaisen omissa arvoissa ja pienryhmän arvoissa. Käydään pienryhmät läpi ja jokainen ryhmä voi nostaa yhteiseen keskusteluun joitakin kohtia keskusteluistaan. Jaa kohderyhmä pareihin. Parit keskustelevat omista arvoistaan ja siitä miten ne peilautuvat johtamismallin osa-alueisiin. Yhteisesti voidaan nostaa joidenkin parien havaintoja esille. Onko yleisesti koko kohderyhmän keskuudessa huomattavissa, että jokin johtamismallin osa-alue painottuu tai jää huomiotta? Mihin tämä voisi perustua? Johtuuko se partion rakenteellisista piirteistä vai jostakin muusta? (esim aiemmasta koulutuksesta: päämäärä näkyy yksilön toiminnan arvoissa partiossa heikommin, koska partion arvot koetaan ennalta annetuiksi ”eikä niitä tarvitse pohtia yhtä paljon”)

6 Miten voisit jatkossa kehittää omia johtamistaitojasi siten, että kaikki johtamismallin osa-alueet painottuisivat? Peilataan taas johtamismalliin. Jos esimerkiksi omissa arvoissa painottuu ryhmä (vuorovaikutustaidot), voisitko kiinnittää huomiota johtamisessa aiempaa enemmän visiointitaitoihin/ organisointitaitoihin. Löydätkö näistä itsellesi kehityskohtia nykyisessä pestissä? Keskustelua taas parin/ryhmän kanssa, purkua ja keskustelua, esimerkkejä myös koko porukalla.

7 Apuvälineitä oman johtajuuden kehittämiseen
Johtajuuden itsearviointi –lomake: lippukunta.partio.fi/sites/partio.fi/files/johtajuude n_itsearviointi.pdf Kehittyminen pestissä työkalu: lippukunta.partio.fi/sites/partio.fi/files/kehittymin en_pestissa_-tyokalu.pdf Itsearvioinnin merkitys pestissä kehittymisessä Palautteen antaminen ja vastaanottaminen Näytetään lomakkeet ja käydään ne läpi. Voidaan myös jakaa paperiversiot kaikille täytettäväksi. Haastetaan kaikki käyttämään näitä työkaluja nykyisen pestin aikana! Tämän jälkeen voidaan tehdä lopuksi johtamismallileikki, jota voi hyödyntää kouluttaessa johtamismallia tai sen ollessa osa käytännön toimintaa mallin havainnollistamiseksi. Kaikki osallistujat nousee seisomaan. Ensin nostetaan kädet pään yläpuolelle suoraksi kämmenet vastakkain -> tämä on päämäärä. Sitten tehdään käsillä aaltoja vasemmalle puolelle -> tämä on toiminta. Sitten tehdään käsillä aaltoja kehon oikealle puolelle -> tämä on ryhmä. Lopuksi halataan itseä -> tämä on itsensä johtaminen. Itsensä johtaminen nivoo kaiken yhteen ja ilman sitä ei ole johtamista laisinkaan.

8 KIITOS! Johtamiskeskustelua Suomen Partiolaisissa koordinoi johtamisverkosto. Jos sinua kiinnostaa edistää johtamista partiossa tai sinulla on käytännön idea johtamismallin toteuttamisesta partio-ohjelmassa, otathan yhteyttä tai


Lataa ppt "Partion johtamismallin avulla"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google