Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

makramee-tekniikalla

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "makramee-tekniikalla"— Esityksen transkriptio:

1 makramee-tekniikalla
Kukka-amppeli makramee-tekniikalla Aino Salo

2 Amppelissa on käytetty makramee-tekniikan perussolmuja tasosolmua ja kaksoistasosolmua sekä munkin nyöri -solmua. Jos nämä eivät ole tuttuja, suomenkieliset solmujen teko-ohjeet löytyvät sivulta Tarvikkeet: * narua (käytin askartelukaupan juuttinarua, jonka halkaisija oli 2,5 mm) * puuhelmiä 16 kpl (halkaisija näissä oli 20 mm). Helmen reiän läpi tulee mahtua kaksi amppelinarua. Aloita leikkaamalla narusta kahdeksan noin 4,4 metriä pitkää pätkää. Taita narut kahtia siten, että pitempi pätkä on 2,8 metriä ja lyhyempi 1,6 metriä pitkä. Pujota taitoskohdista muodostuvan lenkin läpi naru ja sido se kiinni esim. ovenkahvaan tai muuhun tukeen.

3 Ota kaksi narua nipun vastakkaisilta puolilta ja tee niillä kaksoistasosolmuja 3-4 cm matkalta aloittaen noin viiden sentin päästä taitoskohdasta.

4 Jaa narut neljäksi nipuksi niin, että jokaiseen nippuun tulee kaksi lyhyempää ja kaksi pidempää narua. Tämän jälkeen aloita kaksoistasosolmujen tekeminen niin, että solmit pitkillä naruilla lyhyiden ympärille (ts. pidemmät narut reunoilla ja lyhyet keskellä). Aloita solmujen teko noin 7-8 cm:n päästä edellisistä, narunippua ympäröivistä solmuista. Solmi kaksoistaso-solmuja noin 15 cm matkalta. (Narujen järjestyksen muistamista helpottaa se, että kaksois-tasosolmuissa se naru, joka äsken meni tukilankojen päältä, menee nytkin päältä.)

5 Solmittuasi 15 cm kaksoistasosolmuja pujota helmi keskimmäisiin naruihin. Jatka solmujen tekemistä normaalisti helmen jälkeen, jolloin helmi kiinnittyy solmujen väliin.

6 Tee kolme tasosolmua ja kiinnitä seuraava helmi.

7 Kiinnitä näin yhteensä kolme helmeä
Kiinnitä näin yhteensä kolme helmeä. Viimeisen jälkeen tee muutama kaksoistasosolmu ja aloita sitten kierteinen nauha tekemällä tasosolmuja aina samoin päin. Nauha kiertyy sille puolelle, jonka naru menee tukilankojen alta. Solmi kierteisiä tasosolmuja myös noin 15 cm matkalta. Kiinnitä tämän jälkeen vielä yksi helmi (ennen helmeä tee jälleen muutama kaksoistasosolmu) ja tee sen jälkeen kolme tasosolmua. Solmi samalla tavalla kaikki neljä narunippua. Käytä ensin solmimaasi nyöriä apuna ja tarkista välillä, että solmujen aloitus- ja lopetuskohdat ja helmet tulevat samalle korkeudelle.

8 Seuraavaksi ota kahdesta vierekkäisestä nyöristä kaksi narua kummastakin ja yhdistä ne yhdeksi nipuksi. Tee reunimmaisilla (jotka ovat siis edellisten nyörien tukilangat) viisi (kaksois)-tasosolmua keskimmäisten ympärille aloittaen noin 8-9 cm:n päästä edellisistä solmuista. Solmi kaikki nyörit tällä tavoin yhteen. Tämän jälkeen jaa jälleen vierekkäiset niput ja yhdistä ne uudestaan kaksoistasosolmuilla kuten äsken (noin 8-9-cm:n päässä edellisistä solmuista), jotta muodostuu verkko. Yhdistä niput vielä kerran, nyt noin 4 cm:n päässä edellisistä solmuista (yhteensä muodostuu siis kolme "kerrosta").

9 Aloita munkin nyöri: Ota viimeisten tasosolmujen jälkeen jälleen uudet naruniput (2+2 vierekkäisistä nipuista), joilla alat punoa munkin nyöriä heti tasosolmujen perään. Puno munkin nyöriä 2-3 cm.

10 Ota sitten yksi naruista ja kierrä se muutaman kerran koko nipun ympäri. Pujota pää lopuksi kierrosten sisään ja kiristä napakaksi.

11 Muuntelumahdollisuuksia on lukemattomia, ja osa niistä todella yksinkertaisia. Helmiä voi laittaa enemmän tai vähemmän ja eri paikkoihin kuin tässä. Voi myös tehdä pelkkää kierteistä tai tasaista nyöriä. Myös verkko-osan silmien kokoa voi muuttaa ruukun koon mukaan: jos yhdistää nyörit toisiinsa pidemmin välimatkoin, sisään mahtuu hyvin isompikin ruukku. Lisäksi erilaisia amppelin tekoon sopivia makramee-solmuja on monia muitakin. Jos on kysyttävää, kysy huonekasvit.net -foorumilla amppelikeskustelua käsittelevässä ketjussa tai suoraan yksityisviestillä Ainolta. Myös sähköpostiosoite ainosalo(at)hotmail.com tavoittaa. Työn iloa!


Lataa ppt "makramee-tekniikalla"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google