Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Neuvottelun vuorovaikutustaidot

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Neuvottelun vuorovaikutustaidot"— Esityksen transkriptio:

1 Neuvottelun vuorovaikutustaidot
NEUVOTTELUT Neuvottelun vuorovaikutustaidot

2 Neuvottelun ihmissuhdeosaaminen
on toimeen tulemista neuvottelukumppaneiden kanssa siinäkin tapauksessa, että olette asioista eri mieltä. on kykyä säilyttää myönteinen ilmapiiri, jossa kaikkia osallistujia kuunnellaan aidosti ja jossa jokainen uskaltaa ilmaista mielipiteensä.

3 Neuvottelun osallistujia ja rooleja
Puheenjohtajan tulee huolehtia siitä, että kukaan ei hallitse tilannetta liikaa ja että jokainen osallistuja pääsee ilmaisemaan mielipiteensä. Puheenjohtajan tulee huolehtia myös siitä, että toisia kuunnellaan eikä puhuta toisten päälle. Neuvottelussa on erityyppisiä osallistujia: asiakeskeisiä, ihmiskeskeisiä, myönteisiä, kielteisiä, hallitsevia, vakuuttavia, vetäytyviä neuvottelijoita. Mikä oli sinun neuvotteluroolisi?

4 Hallitseva neuvottelija
Puhuu pitkään ja usein. Keskeyttää muut. Vaikuttaa etenemiseen. Tuo uusia näkökulmia keskusteluun. On usein puheenjohtajana. Ottaa vastuuta. On tyytyväinen itseensä. Saattaa väheksyä muita. Kehittämiskohde: Harjoittele kuuntelemista ja tilan antamista muille.

5 Vakuuttava neuvottelija
Uskaltaa sanoa oman mielipiteensä. Pyrkii myönteiseen ilmapiiriin. On tarvittaessa kuitenkin kriittinen. Ottaa vastuuta ja jakaa vastuuta. Arvostaa kaikkia. Pyrkii löytämään kompromisseja. Vakuuttava neuvottelija on ihannetyyppi. Hän saavuttaa tuloksia ja pitää yllä hyviä ihmissuhteita.

6 Vetäytyvä neuvottelija
Kuuntelee paljon. Puhuu vähän. Ei saa helposti puheenvuoroa. Ei vaikuta keskustelun kulkuun eikä ratkaisuun pääsemiseen. Myötäilee muita. Alistuu toisten päätöksiin. Kehitysehdotus: Päätä ennen keskustelua, että nyt tuot mielipiteesi esiin. Suunnittele puheenvuorosi ennakkoon ja pyydä se mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

7 Ohjeita neuvottelijalle
Ole myönteinen. Pidä tavoite mielessäsi. Suhtaudu tilanteeseen avoimesti. Käytä myönteistä sanatonta viestintää: katsekontakti ja hymy sekä nyökyttely. Kuuntele äläkä keskeytä. Älä käytä mutta-sanaa toisen ehdotusten tyrmäämiseksi. Kokeile sanoja ”entäpä jos”. Pysy asiassa.

8 Näin neuvottelu etenee
Tutustuminen ja esittäytyminen rupatteluineen. Järjestäytyminen: vetäjä ja kirjaaja. Asian esittely ja rajaaminen: Mistä neuvottelemme? Mitä pyrimme saamaan aikaan? Vaihtoehdoista keskusteleminen. Päättäminen. Toteutuksesta sopiminen: Kuka tekee? Milloin tekee? Päätöksen kirjaaminen muistioon. Tiedottaminen ja seuraaminen ja jälkihoito.

9 Harjoitellaan Keksikää ryhmässä neuvottelun aihe. Kirjoittakaa se paperille. Paperi annetaan toiselle ryhmälle. Käydään neuvottelut ryhmissä. Mietitään, minkälainen muistio neuvottelusta olisi hyvä kirjoittaa.

10


Lataa ppt "Neuvottelun vuorovaikutustaidot"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google