Erityisopetuksen rehtori Lari Marjamäki

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Oppilaan arviointi - haasteita ja mahdollisuuksia
Advertisements

OPETUSSUUNNITELMA KOULUKOHTAINEN
RUNOSMÄEN KOULUN YTE-SUUNNITELMA
Yksilölliset opetussuunnitelmat
Hops Sibelius-Akatemiassa Hannele Ketomäki.
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
KUVATAIDEPAINOTTEINEN ERITYISKOULU
Tervetuloa vanhempainiltaan!
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Erityinen tuki Tampereen perusopetuksessa- muuttunut lainsäädäntö muuttuvat tuen rakenteet Leena Salonen
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Sairaalakoulu osana Kellokosken nuorisopsykiatrista hoitopolkua
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa. 2 Nykyiset linjaukset…  Oppilaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että päättöarvosanat on annettu samoin.
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
Tytöt teknologian taitajiksi
JOPO- opetusta Kouvolassa vuodesta 2006
LUKION PÄÄTTÖTODISTUS JA YLIOPPILASTODISTUS
Samran Khezri Kieliparlamentti, Helsinki
Ylöjärven opetussuunnitelmaprosessi Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
Viitaniemen koulu Oppilaanohjaajat Heli Jakosuo ja Essi Riihinen
Opinto-ohjauksen ja erityisopetuksen yhteistyö SOOLin teemaseminaari
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
Kolmiportaisen tuen toimintatapaohjeet. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet ”Opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja.
KOLMIPORTAINEN TUKI Esi- ja peruskoulussa Hankasalmen kunta/Kuuhankaveden koulu.
Ulla Lappalainen1 Suomi toisena kielenä -opetuksesta Mistä kielitaito koostuu? Mitä suomi toisena kielenä -opetus tarkoittaa? Suomi äidinkielenä.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
OPS Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8. Oppilashuolto.
Erikoisluokkatoiminta. Yleistä erikoisluokkatoiminnasta erikoisluokkatoiminta on tavoitteellista, erikoisluokan opetussuunnitelman mukaista opetusta oppilas.
Liedon kunta : A2-kielen valinta A2-kielen valinnan vaikutukset perusopetuksen luokilla 4-9 Uuden 2016 voimaan tulevan opetussuunnitelman tuntijako on.
Mankalan koulun vanhempainilta ti Opetussuunnitelmauudistus valinnaiset Sari Juuti.
ALLU-tulokset Lohjalla Erityisen tuen päätösten osuus vuosiluokilla 1-6.
OPS 2016 Pedagoginen kahvila Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako Sivistyslautakunta
ARVIOINNISTA 3. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT luokan valinnaiset AINEET 8. ja 9. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT.
Vanhempien mielipiteitä
sanallisen arvioinnin todistuspohjat:
Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit sekä valinnaiset aineet 8
KOLMIPORTAINEN TUKI Yleinen tuki: Siirtyminen tuen portailla
Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?
Ainetyöryhmien työn aloitus
Erikoisluokkatoiminta
KIRKONKYLÄN KOULUN PIENLUOKAT
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?
ERITYISLUOKKA 7 -9 H Tehtävä Yhteystiedot Miten Luokkaan siirtyminen
OPS 2016 Valinnaisuus.
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016.
Kelpo-hanke Amisto
ERITYISLUOKKA 7-9J Elokuu 2016 MIKSI Yhteystiedot MITEN OHJAUS
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Lukion päättötodistus
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Oppimisen tuki ja sen kirjaaminen
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
Uusi opetussuunnitelma 2016
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
VALINNAISET LIIKUNTAKURSSIT
Yhteysopettajapäivä Vantaa, Flamingo
Lukuvuosi Tilat Ops, tuntijako, sisällöt Työajat
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Yhdessä opettaen -PIENTEN LASTEN KOULU TERVETULOA KOULUTUKSEEN!
Syksyn 2016 vanhempainiltoihin
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
7. luokat kevät 2019 Maikkulan koulu
VALINNAISET LIIKUNTAKURSSIT
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
KOLMIPORTAINEN TUKI
Esityksen transkriptio:

Erityisopetuksen rehtori Lari Marjamäki Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu-opiskelu oman opinto-ohjelman mukaisesti Erityisopetuksen rehtori Lari Marjamäki

Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu on: 1. Joko kunnan/kaupungin/koulun perusopetuksen järjestämistapa 2. Yksittäiseen ryhmään tai oppilaaseen kohdistuva joustava perusopetuksen järjestämistapa

Mitä säädöksiä edellyttää? Perusopetusasetus 11§ 3 mom. Vuosiluokkiin sitomattoman opiskelun toteuttaminen edellyttää tätä koskevaa päätöstä opetussuunnitelmassa. Opetussuunnitelmassa päätetään tällöin, että eri oppiaineiden opinnoissa voidaan edetä vuosiluokkiin jaetun oppimäärän sijasta kunkin oppilaan oman opinto-ohjelman mukaisesti  Ts. asiasta linjataan maakunnallisessa/kunnallisessa opetussuunnitelmassa. Opintokokonaisuuksien määritteleminen on mahdollista myös koulukohtaisissa opetussuunnitelmissa Oppilaan oma opinto-ohjelma rakentuu opetussuunnitelmassa määrätyistä opintokokonaisuuksista; henkilökohtaista etenemistä seurataan oppimissuunnitelman avulla  opintokokonaisuuksia ovat esimerkiksi eri oppiaineiden ja monialaisten kokonaisuuksien keskeiset sisällöt Oman opinto-ohjelman mukaisella etenemisellä voidaan tarvittaessa välttää luokalle jättäminen, jonka myötä oppilaan kaikki opinnot kyseiseltä luokalta raukeaisivat. Oman opinto-ohjelman mukaan opiskeleva oppilas saa lukuvuoden päätteeksi lukuvuositodistuksen kyseisenä lukuvuonna hyväksytysti suorittamistaan opinnoista Oman opinto-ohjelman mukaisesti etenevä oppilas voidaan jättää vuosiluokalle vain yleisen heikon koulumenestyksen perusteella. Yhdeksännellä vuosiluokalla oleva oppilas luetaan tämän vuosiluokan oppilaaksi, kunnes hän suorittaa perusopetuksen koko oppimäärän ja saa päättötodistuksen tai hän eroaa koulusta.

Mitä säädöksiä edellyttää? Perusopetuslaki 18§: Tarvittaessa oman opinto-ohjelman mukaan etenemistä koskeva ratkaisu voidaan tehdä hallintopäätöksenä yksittäiselle oppilaalle myös perusopetuslain 18 §:n nojalla. Tällainen hallintopäätös on mahdollinen silloinkin, kun paikallista opetussuunnitelmaa ei ole laadittu vuosiluokkiin sitomatonta opiskelua varten. Oppilaalle tulee laatia oppimissuunnitelma  Siinä on mainittava opintokokonaisuudet, jotka sisältyvät oppilaan opinto-ohjelmaan sekä määriteltävä niiden suorittamisjärjestys, aikataulu ja mahdolliset erityistavoitteet.

Miten opetussuunnitelma on valmistautunut vuosiluokkiin sitomattomaan opiskeluun? Opetussuunnitelmassa päätetään, että vuosiluokkiin sitomaton opiskelu on mahdollista a) miten vuosiluokkiin sitomatonta eli oman opinto-ohjelman mukaan etenevää opiskelua käytetään (koskeeko ratkaisu kaikkia vai joitakin kouluja, joitakin luokka-asteita, yksittäisiä oppilaita jne.) b) mitkä ovat oppimäärään sisältyvät opintokokonaisuudet, joista opinnot rakentuvat c) mitkä ovat tuntijako sekä opetuksen tavoitteet ja sisällöt näille opintokokonaisuuksille d) mitkä opintokokonaisuudet ovat oppilaalle pakollisia ja mitkä valinnaisia e)miten opintojen etenemistä ja opintokokonaisuuksien suorittamista seurataan ja arvioidaan.

Miten opetussuunnitelma on valmistautunut vuosiluokkiin sitomattomaan opiskeluun? Oppiaineissa ja opintokokonaisuuksissa on määritelty vuosiluokittaiset keskeiset sisällöt, jotka opiskellaan ja arvioidaan vuosiluokan aikana  sisällöt, ei liian tarkkoja määritelmiä! Huom! Erityinen ja tehostettu tuki PoL 17 §, 16 a§ Sisältömääritelmien laatiminen helpottaa myös pohtiessa oppilaan oppiaineen sisällön karsimista tai yksilöllistämistä

1. luokan ympäristötieto Miten opetussuunnitelma on valmistautunut vuosiluokkiin sitomattomaan opiskeluun? Helpoin tapa on kuvata sisällöt käsitekarttana, ranskalaisten viivojen listana tmv.: Osaa lukea; (arvioinnissa näkyy taidon taso) Osaa kirjoittaa pienaakkosin, käyttää näppäimistöä ja yleisimpiä kirjoitusohjelmia 1. luokan Äidinkieli Hallitsee yhteen- ja vähennyslaskua lukualueella 0-20 Tunnistaa geometrisia muotoja: kolmio, neliö 1. luokan matematiikka Tunnistaa Suomen eläinlajeista; kettu, susi, ilves… On laatinut satasivuisen esseen kotiseudusta Jne… 1. luokan ympäristötieto

Monialainen kokonaisuus 1 Miten opetussuunnitelma on valmistautunut vuosiluokkiin sitomattomaan opiskeluun? 1.Luokan sisällöt Matematiikka Monialainen kokonaisuus 1 Äidinkieli Ympäristötieto Taito- ja taideaineet

Milloin tämä on kaikkein hyödyllisintä? Esi- ja alkuopetusvaiheen toteutusvaihe: Joissakin kunnissa on kokeiltu e-2.-luokkien opetusta vuosiluokkiin sitomattoman opiskelun kautta  Mahdollistaa oppilaan kognitiivisen kehityksen huomioinnin: vrt. lahjakkuus-tuen tarve Todisteellisesti alentuneen koulukuntoisuuden omaavien oppilaiden tukeminen; Lasten- tai nuorisopsykiatrisen hoidon tai lastensuojelun piirissä olevat oppilaat; Yksittäisen oppilaan päätös PoL 18§  esim. masennusdiagnoosi, vakava sairaus; syöpä tmv.  ns. sairaalakoulun oppilaat

KIITOS !