Amiram D. Vinokur & Michelle van Ryn Social Support and Undermining in Close Relationships: Their Independent Effects on the Mental Health of Unemployed.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Opiskelijat työmarkkinoilla vuonna 2011 Ympäristöasiantuntijoiden Keskusliitto Lokakuu 2011 Real Stats Oy.
Advertisements

MOTIVAATIO JA LIIKUNTA
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Työhönvalmennuksella työelämään
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.
PÄIJÄNTEEN SÄÄNNÖSTELYN VAIKUTUKSET RANTOJEN VIRKISTYSKÄYTTÖÖN
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Leslie B. Hammer, Jennifer C. Cullen, Margaret B. Neal, Robert B. Sinclair and Margarita V. Shafiro: The Longitudinal Effects of Work-Family Conflict and.
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
”Siellä minä olen heidän keskellään”
Hyvää Joulua! Sinun ei tarvitse odottaa jouluun asti…
Alueellinen urheiluseuratutkimus 2005, 2007, 2009.
Eläkeselvitys 2012: Selvitys TEKin jäsenten näkemyksistä eläkeiästä ja eläke- ehdoista
Palautteen olemuksesta
Koulutuksesta työhön –ryhmien vaikutuksia ja seutukunnallisuus
Perhevapaiden käyttö ja suorat kustannukset yrityksille Sami Napari (Etla) Perhevapaiden kustannukset –seminaari, Helsinki
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Maantieteen ja geologian laitos Maankäytön ja metsänhoidon muuttuvat käytännöt ja moniulotteiset sopeutumisstrategiat Sansibarilla, Tansaniassa (Suomen.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Riippuvuus tupakoinnista
TUME II / Tilastollinen osuus Tilastollinen riippuvuus
Lohjan kaupungin työhyvinvointikysely 2008 Lehdistötilaisuus
Olet tehnyt 4 h töitä ja laskuttanut 100 € sis. alv 24%
AIKUISPOTILAIDEN LÄHEISTEN KOKEMUKSIA HOITOTYÖNTEKIJÖILTÄ SAADUSTA TUESTA TtM Minna Aura Pro gradu -tutkielma
” Expanding the Psychosocial Work Environment: Workplace Norms and Work-Family Conflict as Correlates of Stress and Health” Journal of Occupational Health.
Support from the top: supervisors' perceived organizational support as a moderator of leader- member exchange to satisfaction and performance relationships.
Mielenterveys s. 110 –
Tieto-osasto / PATI1 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille Hoitoonpääsyn toteutumistiedot perusterveydenhuollon.
Elina Kauhanen Vantaan ammattiopisto Varia, Talvikkitien toimipiste
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
1. Missä vietät joulun useimmiten?. 2. Missä viettäisit joulun mieluiten?
Yleistä tutkimuksesta
Organisational justice and health of employees: prospective cohort study M Kivimäki, M Elovainio, J Vahtera, J E Ferrie (2002)
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
The Balance of Give and Take: Toward a Social Exchange Model of Burnout Wilmar B. Schaufeli Tiina Markkanen & Petra Tiihonen
Matematiikka-ahdistus ja opettajan merkitys
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Opiskelupaikan valinta ja opintojen imu Tiina Lindblad Itä-Suomen yliopisto.
Näyttöön perustuvan tehohoitoympäristön suunnittelu potilaan ja perheenjäsenten näkökulmasta Tiina Koskela, TtM-opiskelija.
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Hurtig TE1 Mielenterveys voimavarana. Mielenterveys voimavarana Mielenterveyttä tukee: toimivat ihmissuhteet perheeseen ja ystäviin mahdollisuus.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psykologinen tiedonhankinta tavoitteena selittää ihmisen toimintaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä muiden tieteiden hyödyntäminen (esim. biotieteet > hormonit,
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Sisarussuhteet uusperheissä
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Keskustelua kannabiksesta
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Kannustinloukkujen purkamista ja työvoiman alueellista liikkuvuutta selvittäneen työryhmän havaintoja.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
TE3- seurantatutkimus Seurantajakso n. 1 viikko ( )
Mielenterveystyön kehittämissuunnitelma
Sosiaalisten verkostojen analyysi (ja Web2.0)
Työssä olevan työ- ja toimintakyvyn arviointi työterveyshuollossa
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

Amiram D. Vinokur & Michelle van Ryn Social Support and Undermining in Close Relationships: Their Independent Effects on the Mental Health of Unemployed Persons Journal of Personality and Social Psychology, 65, Tiina Markkanen & Petra Tiihonen

Johdanto  Artikkelissa käsitellään sosiaalisen tuen ja sosiaalisen heikentämisen vaikutuksia työttömien mielenterveyteen läheisissä ihmissuhteissa.  Hypoteesi: Sosiaalisella heikentämisellä on negatiivinen vaikutus mielenterveyteen ja hyvinvointiin, ja että tämä vaikutus on voimakkaampi kuin sosiaalisen tuen positiivinen vaikutus.

Käsitteet 1/3  Sosiaalinen tuki on ihmissuhteiden hoitamista ja ihmisten välistä vuorovaikutusta. Sosiaalisen tuen muotoja ovat emotionaalinen tuki ja hyväksyntä sekä tiedollinen että konkreettinen tukeminen.  Sosiaalinen heikentäminen tarkoittaa konfliktia tai estettä ihmissuhteissa, sitä voidaan sanoa myös negatiiviseksi sosiaaliseksi tueksi, vaikka ne eivät olekaan saman asian eri puolia. Sosiaalinen heikentäminen sisältää negatiivista vaikuttamista (esimerkiksi kiukkua tai vastenmielisyyttä), kritiikkiä tai käyttäytymistä, joka estää tavoitteiden saavuttamista.

Käsitteet 2/3  Läheiset ihmissuhteet: merkittävät toiset eli puoliso tai joku muu merkittävä henkilö, jonka kanssa tekemisissä säännöllisesti.  Taloudellinen tilanne: kolmas vaikuttava tekijä.  Työtön: tässä tutkimuksessa neljän kuukauden sisällä työttömiksi jääneet, jotka etsivät töitä.

Käsitteet 3/3  Buffering effect: sosiaalisella tuella on ns. puskuriarvo eli sillä on vielä suurempi suojaava merkitys stressaavissa tilanteissa tai niillä ihmisillä, jotka kokevat stressin kovaksi.  Stressori: sosiaalinen heikentäminen on negatiivinen stressiä aiheuttava tekijä läheisissä ihmissuhteissa.

Katsaus aineistoon  Pitkittäistutkimus: talvi ja kevät kk+4 kk. Aineisto kerättiin strukturoidulla kyselytutkimuksella.  Aikajakso 1: kaikki työttömiä, aikajakso 2: 28 % työllistynyt, aikajakso 3: 54 % työllistynyt  N=1087  Likert-asteikko  Työnhakuseminaariin osallistujia vastaajista 606, kontrolliryhmässä vastaajia 322, muita 159  Vastausprosentti 1. kyselyyn 83 %. 2 kk 88 %, 4 kk 81 %

Tulokset 1/3  Sosiaalinen tuki ja sosiaalinen heikentäminen korreloivat käänteisesti toisiaan, mutta eivät ole saman asian kaksi eri puolta.  Taloudellisen tilanteen, sosiaalisen tuen ja sosiaalisen heikentämisen vaikutukset mielenterveyteen olivat samat riippumatta vertailuryhmästä.

Tulokset 2/3  Aikajakso 1: sekä sosiaalisella tuella että sosiaalisella heikentämisellä on voimakas, mutta vastakkainen vaikutus heikkoon mielenterveyteen.  Aikajaksot 2 & 3: sosiaalisella tuella ei ollut pitkäaikaista tai samanaikaista vaikutusta heikkoon mielenterveyteen. Sosiaalisella heikentämisellä on voimakkaita haitallisia vaikutuksia mielenterveyteen.

Tulokset 3/3  Sosiaalisen tuen ja sosiaalisen heikentämisen vaikutukset mielenterveyteen pysyvät samana vaikka ihminen työllistyisi (Aikajaksot 2 & 3)  Työllistyminen ja sen tuoma taloudellisen tilanteen kohentuminen vähentävät puolestaan stressiä.

Päätelmiä  Mielenterveyden tila voi vaikuttaa vastaajien kykyyn arvioida saatua tukea tai heikentämistä.  Koettu sosiaalinen heikentäminen vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteen, mutta kun tämän stressorin vaikutus vähenee, mielenterveys kohentuu.  Ne henkilöt, jotka ovat kokeneet hyvin voimakasta sosiaalista heikentämistä kärsivät heikosta mielenterveydestä enemmän kuin vertailuryhmän jäsenet, vaikka kokivat mielenterveytensä kohentuneen enemmän kuin vertailuryhmän jäsenillä.

Kritiikkiä  Mielenterveyden käsitettä ei ole määritelty.  Tilastollinen tutkimusmenetelmä antaa melko yksioikoisen kuvan asiasta.  Liiallinen tukeutuminen aiempiin tutkimuksiin.  Unemployed / recently unemployed?  Liian ideaalinen kuva läheisistä ihmissuhteista? Oletetaan että läheisissä ihmissuhteissa joko paljon sosiaalista tukea tai paljon sosiaalista heikentämistä. Usein esiintyy molempia?  Mittaavatko kysymykset oikeita asioita?  Kysymyksissä ei lainkaan avoimia kysymyksiä?  Aikajanoja ei perusteltu & lyhyet vertailuajat.  Saatiinko uutta tietoa?