Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kannustinloukkujen purkamista ja työvoiman alueellista liikkuvuutta selvittäneen työryhmän havaintoja.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kannustinloukkujen purkamista ja työvoiman alueellista liikkuvuutta selvittäneen työryhmän havaintoja."— Esityksen transkriptio:

1 Kannustinloukkujen purkamista ja työvoiman alueellista liikkuvuutta selvittäneen työryhmän havaintoja

2 Mitä kannustinloukut ovat?
Kannustinloukuille ei ole yksiselitteistä määritelmää. Tyypillisesti kannustinloukkuja mitataan arvioimalla miten paljon työttömälle henkilölle jää tulonlisäyksestä käteen suhteutettuna työllisenä saatavaan bruttopalkkaan (työllistymisveroaste) miten paljon työllisellä henkilöllä jää käteen lisätyön kautta saatavista ansioista suhteessa bruttopalkan lisäykseen (efektiivinen marginaaliveroaste). Termit käyttävät sanaa ”vero”, mutta huomioivat myös sosiaaliturvan menetyksen. Työttömyysloukulla tarkoitetaan tilanteita, joissa henkilölle jää työttömästä työlliseksi siirtyessä ”lisätulona” käteen alle 20 prosenttia tulojen lisäyksestä. Esimerkiksi: jos työllistymisestä 2000 euron palkkatasolle jää käteen alle 400 euroa enemmän kuin työttömänä ollessa, voidaan henkilön katsoa olevan työttömyysloukussa. Tuloloukulla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilölle jää ansaitusta lisäeurosta käteen alle 30 prosenttia Jos esimerkiksi osa-aikaista työtä tekevällä jää lisätyötuntien kautta ansaitusta sadan euron bruttoansiosta alle 30 euroa nettona käteen, hänen voidaan katsoa olevan tuloloukussa.

3 Kannustinloukkujen ja sosiaaliturvan sanastoa
Tuloharkinnalla tarkoitetaan tilannetta, jossa lisätulojen ansaitseminen vähentää sosiaaliturvaetuuden määrää. Mitä kireämpi tuloharkinta, sitä enemmän sosiaaliturvan taso alenee jokaista tienattua euroa kohden. Tuloharkinnan loiventamisen tapauksessa jokainen tienattu euro vähentää sosiaaliturvaa aiempaa vähemmän. Sosiaaliturvan tasolla tarkoitetaan sitä sosiaalietuuden määrää, jonka henkilö saa esimerkiksi asumistukena tai työttömyysturvana. Korkeampi etuuden taso tarkoittaa, että kaikilla tulotasoilla saa aiempaa enemmän etuutta. Sosiaaliturvan korottaminen heikentää työnteon kannustimia. Työttömyysturvan ja asumistuen suojaosilla tarkoitetaan bruttotuloa, jonka voi ansaita ilman, että tämä vaikuttaa sosiaaliturvaetuuden määrään. Olennaisesti suojaosa siirtää tuloharkinnan alkamista korkeammalle tulotasolle, ja näin etuutta voi saada aiempaa korkeammilla tulotasoilla.

4 Miksi kannustinloukkujen purkaminen on vaikeaa?
Julkisen talouden kestävyys Hyvät työnteon kannustimet Tulonjaon tasaisuus Valintatilanne: kaikkia kolmea ei voida saavuttaa yhtäaikaisesti Matalampi sosiaaliturva on julkisen talouden kestävyyden sekä työnteon kannustimien kannalta parempi, mutta kasvattaa tuloeroja… Korkeampi sosiaaliturva taas joko heikentää työnteon kannustimia tai on julkisen talouden näkökulmasta melko kallis… Tarveharkintainen ja monimutkainen sosiaaliturva voi olla korkeahko ja julkisen talouden kestävyyden näkökulmasta kohtuullinen, mutta voi aiheuttaa kannustinongelmia…

5 Sosiaaliturvan logiikka
Tuloharkinnan loiventaminen lisää tuensaajien määrää ja nostaa tuen tasoa kaikilla tuensaajilla: Se nostaa kustannuksia, mutta voi tietyillä tulotasoilla parantaa työnteon kannustimia. Tason korottaminen Kaikilla tuen tasoilla jää enemmän käteen: työnteon kannustimet ovat heikommat. Vastaavasti tason heikentäminen parantaa työnteon kannustimia kaikilla tulotasoilla. Suojaosat siirtävät tuloharkintaa alkamaan myöhemmin Ne ovat kalliita.

6 Mitä työllistymisestä jää käteen?
Kuvaaja kuvaa, kuinka paljon käteen jäävät tulot lisääntyvät työllistymisen jälkeen: 80 prosenttia tarkoittaa, että tulonlisäyksestä vain 20 prosenttia jää nettona käteen: euron palkalle työllistymisestä jää 400 euroa enemmän käteen, kuin työttömänä ollessa Asumistuen taso vaikuttaa merkittävällä tavalla kannustimiin (Helsingissä yksinasuvan enimmäismäärä on 675 euroa) Mitä korkeammat asumisen tuet korvataan työttömälle, sitä vähemmän taloudellisesti houkuttelevaksi työllistyminen muodostuu.

7 Kannattaako tehdä pari vuoroa enemmän?
Kuvaaja mittaa lisätyötunnin taloudellisia kannustimia: miten paljon satasen lisäansioista jää käteen? Esimerkiksi 90 prosenttia 1300 euron tuloilla tarkoittaa, että satasen lisäansioista jää kymppi käteen sosiaaliturvan tarveharkinnan ja verojen jälkeen. Huomaa heikot kannustimet tukien tarveharkinnan alueella: Kun tulot nousevat, sosiaaliturvan määrä vähenee ja verotus kasvaa. Nämä yhdessä vaikuttavat siihen, että lisätyötuntien teko ei ole erityisen kannattavaa. Korkeammat asumistuet nostavat asumistuen tasoa. Yhä korkeammilla tulotasoilla saadaan asumistukea, ja kannustimet lisätyön tekemiseen ovat heikompia.


Lataa ppt "Kannustinloukkujen purkamista ja työvoiman alueellista liikkuvuutta selvittäneen työryhmän havaintoja."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google