VERKKOPEDAGOGIIKKA – OPPIMISEN TAVAT VERKOSSA Jari Sarja 12.2.2015.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hypermedian perusteet, Sami Hautakangas, TTKK, Hypermedialaboratorio Oppimisympäristöjen suunnittelusta © Sami Hautakangas, Hypermedialaboratorio.
Advertisements

Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Asiantuntijuus ja työelämäorientaatio
Lähellä kaupungissa Verkkopalvelu kaupunkiympäristön teemojen opiskeluun Virpi Hirvensalo, TY, maantieteen ja geologian laitos
Gardnerin lahjakkuudet verkossa Otavan Opisto Jari Sarja On tunnustettava, että jotkut ovat erityisen fiksuja ja älykkäitä, ehkä taiteellisesti.
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
W w w. a o k k. f i VERKKO-OHJAUS Aihetta tarkastellaan ohjauksen valmistelun ja ennakoinnin sekä opiskelutoiminnan ohjauksen näkökulmasta. HAMK Hanne.
Metodologian ja menetelmien valinta
OHJAAMINEN.
Jyrki Kalliolahti TIES
Avoimen yliopiston opiskelijapalautejärjestelmä Pedagoginen kahvila Hannele Sirkkanen Aikuiskasvatustieteen työharjoittelija.
VENÄJÄÄ VERKOSSA Mari Hämäläinen
Oppimista tapahtuu: Opelta oppijalle Oppijalta toiselle
Teknologia nyky-yhteiskunnassa Eveliina ja Ellimaija.
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Oppimispäiväkirjasta Opiskelu et-kursseilla / TYK HämäläinenOpiskelu et-kursseilla / TYK Hämäläinen.
Avoin-Web Pro -projekti SISÄLLÖNTUOTANTO Eija Varis Info
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus1 Toteutuminen 2 ryhmää, TAO ja TAKK verkkotaitojen opetuspäivää 7 viikon lähiopetusjakson aikana Käytössä.
Minä oppijana 1 ov..
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Ajatuksia oppimisesta
Älykkyyden lajit KIELELLINEN
Sosiaalinen media on... “verkon avulla tapahtuvaa julkista keskustelua, tiedonrakentelua ja jakamista” 1 1) Kalliala & Toikkanen 2012: 18.
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
ComPa- projektin lopetusseminaari Muurmansk HANKKEEN TEORIAA - TOIMINTATUTKIMUS JA PRAGMATISTINEN FILOSOFIA KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ KYÖSTI.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
”Elämä oli sotkuista, meluista ja sekavaa.” Sosiaalinen media ja nuoret Tomi Kiilakoski Oulu
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
OPPIMISEN JA KOULUTUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSYKSIKKÖ Johdanto Idean projektityöni aiheeseen sain erään koulun opettajalta, joka kertoi koulunsa olevan kiinnostunut.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
@Virtuaaliammattikorkeakoulu 5 VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus Annina Korpela, tiedottaja Kehittämisyksikkö.
Vauhtia valmistumistalkoilla Tekniikan yksikkö Tiina Laajala ja Tomi Guttorm.
HENKILÖKOHTAINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ OPETTAJILLE Krista Auvinen 2011 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA. Mikä vaikuttaa oppimiseen? O Fyysinen oppimisympäristö ja opetusmateriaali O Motivaatio O Emootiot O Opettajan pedagogiset valinnat.
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
Viestinnän opiskelijat verkossa KM Auli Posti Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus MULTIMEDIAN MONET MUODOT 21.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Verkko-oppimisympäristöt oppimisen tukena Tieto- ja viestintätekniikka pedagogisena työvälineenä Sallariina Haarala Pia Lipponen.
”Mutta kuka tekisi minulle ne kysy- mykset…” - miten onnistuu tiedonhankinnan opetus? ITK
Tutkimuspohjainen opetus ja opetuksen kehittäminen
Tutkiva & kehittävä yhteistoiminnallinen oppiminen 1. 6
Study Group -opintopiiri yhteistoiminnallisen oppimisen tukena (A080011) Tiina Laajala.
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
Uudistuuko kemian opetus? Marja Montonen MMO Kemian opiskelijat yleissivistävässä koulutuksessa Ympäristö ja luonnontieto (1- 4) opp.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Feministinen opettaminen – verkkojakson esittely Sari Koski-Kotiranta Opetusteknologiakeskus.
Verkko-oppiminen, ohjaus ja tuki Kata Hyvärinen, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus.
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen Pekka Linna, Koulutuksen arviointikeskus.
Oppimis- ja koulutustoiminnan analytiikan jaosto 3. 4
Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ainetyöryhmien työn aloitus
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
10. Ajattelu.
Verkkopedagogiikka? Tarvitaanko verkkopedagogiikkaa?
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
Esityksen transkriptio:

VERKKOPEDAGOGIIKKA – OPPIMISEN TAVAT VERKOSSA Jari Sarja

Verkkopedagogiikka on… Verkossa ja verkon kautta tapahtuvaa opettamista ja opiskelua ja sen tutkimista. Mielekästä oppimista oppimistavoitteiden ja teknologiaresurssien asettamien mahdollisuuksien mukaisesti. Voimaantumista, jonka seurauksena henkilö voi aktiivisesti vaikuttaa yksilöllisten ja yhteisöllisten oppimismahdollisuuksien kehittämiseen teknologisissa ympäristöissä

Käsitteet muuttuu

Sulautuva oppimisympäristö

”sulautuva oppimisympäristö on ajan ja paikan suhteen joustava oppimisympäristö, jossa lähiopetusta tuetaan TVT:n keinoin.” (peda.net)peda.net Menestystekijät Huolellinen suunnittelu Riittävät resurssit Motivaatio (kouluttajat ja osallistujat)

Sulautuva opetus sulautuva opetus ei ota kantaa pedagogisiin tai didaktisiin ratkaisuihin

Verkon ylivoimaa Tarkoituksenmukainen tietoverkkojen käyttö 1. tiedon haku 2. julkaiseminen 3. organisoitu yhteistoiminta

Tiedonhaku verkossa

Julkaiseminen verkossa

Organisoitu yhteistoiminta verkossa

itseohjautuvuus tekniset taidot aiheen tuntemus käsitys omasta kompetenssista oppijana / opettajana sitoutumisella oppimiseen / opetukseen Huomaat olevasi oppimistilanteessa, jossa muut sinun ympärillä määräävät, mikä on tietämisen arvoista ja kuinka tietoa tulisi käyttää.

Kritiikki Larry Cuban on tutkinut, millä tavoin erilaiset teknologiset innovaatiot on otettu vastaan koulutuksessa ja kasvatuksessa. 1. positiivinen asenne (virkamiehet ja teknologit) 2. huomattava etu (akateemiset tutkijat) 3. pettymys (ei toiminut luokkahuoneessa ja tekniset ongelmat) 4. valitus (kalliit investoinnit ja jääräpäiset opettajat) Suurin virhe kulloisessakin teknologisessa uudistuksessa on, ettei niitä käyttöönottaessa pyritty tarkastelemaan asioita opettajien perspektiivistä, vaan ne tuotiin opetukseen ulkoapäin teknologisen katsantokannan dominoimana. (TOMI KIILAKOSKI 2003)

”Nykyään ajatellaan verkon auttavan tiellä kohti asiantuntijuutta helpottaen tutkivaa oppimista, itsesäätelytaitoja, tehtäväorientoitunutta motivaatiota, yhteisöllistä oppimista sekä oppimisen ja asiantuntijoiden kulttuurien lähentämistä (Hakkarainen & Järvelä 1999).

McDonaldisaatio verkko-opetuksessa Neljä periaatteita 1. tehokkuus, 2. laskettavuus 3. ennustettavuus, 4. kontrolloitavuus koko oppimisprosessi saadaan verkko-opintojen myötä talteen

ongelmia Tutkimukset osoittavat, että osallistuminen verkossa tapahtuvaan toimintaan on usein pinnallista (Lipponen 2003, Salovaara & Järvelä 2003.) ”välillä tuntui, että keskustelu oli asioiden toistamista eri sanoin”

No mitä me sitten teemme? Hyvän isännän sijaan verkosta tulisi tehdä hyvä renki Verkolla on oltava selkeä tehtävä ja tarkoitus Helppokäyttöinen ja selkeä

Howard Gardner 1. Verbaalinen - lingvistinen - kielellinen (systemaattinen, argumentoiva, kuunteleva) 2. Looginen - matemaattinen (abstrakti, tarkka, järjestelmällinen) 3. Visuaalinen - spatiaalinen (kuvien kautta ajatteleva, käyttää metaforia) 4. Musikaalinen (kyky tunnistaa sävelkorkeuksia, rytmejä) 5. Kehollis - kinesteettinen (muistaa sen mitä on tehnyt ei sitä mitä on havainnoinut) 6. Interpersoonallinen - sosiaalinen (neuvottelija) 7. Intrapersoonallinen - reflektoiva (itsetuntemus) 8. Luonnontieteellinen (tunnistaa ja luokittelee)