Ryhmä 1.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Oppilaitoksen mahdollisuudet nuorten työllistämisen tukemiseen
Advertisements

- kuraattori/opinto-ohjaaja/erityisopettaja suosittaa HOJKS- opiskelijoille, jotka ovat tippumassa tai tippuneet opiskeluryhmästä - puu- ja metallialan.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
Opiskelijan arviointi työpaikalla
AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN VASTUUOPETTAJIEN TAPAAMINEN ANNELI AIROLA ESR AHOT-KATSAUS.
Hops Sibelius-Akatemiassa Hannele Ketomäki.
Joustava työssäoppimispolku TO La-To La-To TO La-To HOPS La-To HOJKS ROPS.
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN HOLLANNISSA
KORKEAKOULUJEN KIELTEN OSAAMISKUVAUSHANKE
KV- JA URAPALVELUT Anu Honkanen Kansainvälinen harjoittelu osana opintoja Työrymä 2 Bolognan vanavedessä –seminaari: Kansainvälisyys korkeakoulujen.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Kiihdytetty opiskelupolku 2,5 v./SOTE 1. vuosi Kaikille pakolliset ammatilliset tutkinnon osat 50 ov Opiskellaan ryhmän mukana, 30 ov: Kasvun tukeminen.
Uusi Väylä Ammattiin.
Ajatuksia oppimisesta
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Teemaryhmä 1: Profiilin ja tunnettuuden kehittäminen Toimintasuunnitelma Aloitusseminaari Marja Kopeli Katja Komonen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
Kympit – Kymenlaakson maahanmuuttajien paremman integraation tueksi Teemafoorumi Höyrypanimo, Kotka Metallialan osaamiskartoitus Riitta.
Kielikoulutuskeskus / HAMK Mari Kokkonen
Ammatillisen koulutuksen kielikoe
1 Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus Työvalta / Kaarnakorpi, Laine, Muotka, Ovaska ”Tekemällä oppii!” - Liiketalouden perustutkinto.
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
OSTU-prosessi OK-opintokeskuksessa Lotta Pakanen 2014.
Ammatillisuuden ydintä etsimässä
Lähihoitajasta sairaanhoitajaksi
AHOT Terveys-ja hoitoalan klusterissa
Yksilölliset polut / laajennettu työssäoppiminen
HOPS - Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ammattiin kasvamisen tukena TL/
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa. 2 Nykyiset linjaukset…  Oppilaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että päättöarvosanat on annettu samoin.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Työpaikkakouluttajan ABC
TYÖPAIKKAOHJAAJAKOU LUTUS - OULUN MALLI Tekijöinä tekniikkaryhmä: J. Piltonen, B. Pousi, P. Saarinen ja T. Tyni.
TAO, Turun Ammattiopistosäätiö
Työpaikkakouluttajan ABC
Ajatuksia AMK-opintoihin valmentavan koulutuksen sisällöistä Metropolia / Riitta Metsänen.
Siirtymät koulutukseen ja työelämään
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Työryhmät 5.3 aamu 1.OPSit 2.Muut taustatiedot 3. & 4. Todistukset.
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Ammatillinen koulutus
TELI / Logistiikan koulutusohjelma Työssä oppiminen, nykyinen käytäntö Koostuu kolmesta pääelementistä: - projektiopinnot, - ohjattu harjoittelu ja - opinnäytetyö.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
AHOT Humakissa AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 1 Syksy 2015 HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU.
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.
Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.
Työelämän tarpeet työn opinnollistamisen haasteena Marata-alalla
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
TIPTOP-kokonaisuuksia
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KUNTOUTUS -TYÖPAJAN KOOSTE
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Opinnollistamisen pähkinät
Jari Kähkönen, koulutuspäällikkö
Muualla kuin Haaga-Helia:ssa hankittu osaaminen
Ajankohtaista KPEDUssa ja ammatillisessa koulutuksessa
Laurea/Näyttöseteli Opiskelija voi käyttää näyttöseteliä opintojen räätälöintiin tai täydentämiseen Yhdellä näyttösetelillä opiskelija voi näyttää osaamisensa.
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Korvaavuudet syksy 2019 varhaiskasvatuksen koulutus
Esityksen transkriptio:

Ryhmä 1

OLEMASSA OLEVIA KÄYTÄNTÖJÄ: DIAK: keskustellen, aikaisempia opintoja tutkien dokumentoidusti, esim ruotsin kieli Kymenlaakson AMK: keskustellen opon kanssa, opo ohjaa aineenopettajan luokse kokemus lähihoitajapohjaisista; näyttämällä osaamista hops-keskustelut lukuvuosittain oman opettajan kanssa max 6 op vapaasti valittaviin kesätyöstä; kirjallinen pohdinta siitä, miten työ kehitti JAMK: pyrkimys, että opsiin kirjataan oppijalle tarkoituksenmukainen tapa osoittaa osaamistaan, esim oppitunnin pitäminen muulle ryhmälle

TYÖELÄMÄN NÄKYMINEN: kysely muuntokoulutukseen tulleille opiskelijoille: mitä osaamista työelämässä oikeasti tarvitaan? amk-tasolla työnantajat eivät oikein näy osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa mikä on se avain jolla työelämä saadaan kiinnostumaan??

ENSIMMÄINEN KEHITTÄMISTARVE? kaikki nämä! rinnakkain! ensin periaatteet, sitten menettelytavat avarasti ja erilaiset oppijat huomioiden, sitten prosessit (kuka vastaa, miten menee oppilaitoksessa) opettajille jo termistö, tämä asia on uutta, tarvitaan perehtymistä, käsitteiden avaamista, näkökulman laajentamista haastetta piisaa… eurooppalainen ulottuvuus ym hankkeet ovat tärkeitä ja niiden avulla voidaan saada siirtovaikutusta omiin oppilaitoksiin

MITEN? ei ole muuta mahdollisuutta kuin yhteistyössä toki oppilaitoskohtaisesti pitää sopia monia asioita, mutta tarvitaan laajempaa näkemystä

Ryhmä 2

Käytössä olevia välineitä Täydennyskoulutuksen puolella kysymys ei välttämättä kovin adekvaatti koska koulutuksesta tullaan hakemaan uutta osaamista Liiketalouden puolella käytössä osittainen näyttö, esim. yrityscase; myös tutkintotodistuksella (merkonomi) Maahanmuuttajien osaamisen tunnistamiselle on heikosti välineitä; käytössä aikuiskoulutuksen osaamiskartoitusjakso 2 vk (alasta riippumaton) Diak sote-amk opiskelijoilla osittainen näyttö lähialan toisen asteen suorittaneilla perusauttamismenetelmistä (tentti + case ryhmätilanteena)

Haasteita Osaamisen osoittamisen tulisi olla oikeasti työelämä- eikä opetussuunnitelmalähtöistä Tärkeät ryhmät mm. alanvaihtajat ja maahanmuuttajat; jotkut menevät suoraan työhön ja menestyvät hyvin! Tutkintoon johtavassa koulutuksessa osaamisen tunnistamiseen tarvitaan yhtenäisempää käytäntöä Työelämä saatava aidosti mukaan osaamisen määrittelyyn

Kehittämisajatukset Yhteistä kehittämistä, ei oppilaitoskohtaista yhdenvertaisuuden turvaamiseksi Opetussuunnitelmat tulee laatia osaamisen kielellä ja riittävän konkreettisina Tunnistamisen periaatteet tulee julkistaa samoin kuin muutkin tutkintoperusteet Tarvitaan väljempiä mahdollisuuksia osaamisen täydentämiseen (osia tutkinnoista, opintorekisteriote jolla osoittaa osaamisensa) Koulutusta tulisi ohjata työelämän tarpeet enemmän kuin koulutusohjelmien raamit Opettajuuden tulee uusiutua

Miksi pitää kehittää? Päällekkäisyyksiin ei ole varaa Työvoimatarve erialoilla kehittyy eri tavoin, tarvitaan työvoimaa nopeasti ja joustavasti Opettajan työn mielekkyys saattaisi lisääntyä jos rohkaistutaan mukaan muutokseen

Ryhmä 3

Toimintatavat, välineet ja mekanismit avainhenkilöiden haastattelu yrityksessä, jotta voidaan määritellä koulutuksen tavoitteet sekä osallistujien osaamistaso Näyttö Haastattelut, itsearviointi Opintojakson normaalit arvioitavat suoritukset

Työelämälähtöisyys osaamisen tunnustamisessa Opetussuunnitelma on osaamisperusteinen Osaamistavoitteet on saatava konkreettisemmiksi Työelämäkoulutuksessa osaamistason perusarviointi, jonka perusteella hops

Kehitettävää Jos henkilö on tehnyt esim. useita vuosia taloushallinnon tehtäviä, miten hänen osaamisensa tunnustetaan ja arvioidaan – eli miten opiskelija pystyy sen esittämään Yhtenäisten prosessien ja yhteisen ymmärryksen kehittäminen Monipuolisia oppimisympäristöjä

Kehitettävää Menetelmiä paljon, mutta on ensin sovittava yhteiset periaatteet ja pelisäännöt Tekijöiden sitoutuminen: opettajat ja opiskelijat Osaamisen ”fyysinen” löytäminen, mitä opiskelija hallitsee, ja missä hän tarvitsee lisäopetusta