Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
SMOOTHISTI TYÖELÄMÄÄN OPPISOPIMUKSELLA
Anu Kemppainen TOP-valmentaja Verkostotapaaminen Helsinki
Koulutussopimus ammattiin oppimiseksi
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2+1 MALLI
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
Opiskelijan arviointi työpaikalla
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
1. Ammatillinen koulutus ja työelämäyhteistyö
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä –hanke
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Oppisopimuskoulutuksen osapuolet
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennettu työssäoppiminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa Itsearviointi Tiivistelmä tuloksista.
Ammattilaiseksi oppisopimuksella Joustavasti, yksilöllisesti ja käytännönläheisesti
Työpaikkakouluttaja- hanke
1 Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus Työvalta / Kaarnakorpi, Laine, Muotka, Ovaska ”Tekemällä oppii!” - Liiketalouden perustutkinto.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Nuorten oppisopimus Liisa Uusitalo Tampereen seudun ammattiopisto
Yleisiä kysymyksiä tutkintoon johtavasta oppisopimuskoulutuksesta
OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN PIRKANMAALLA Tuula Hoivala, Långvik
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
Kokkolan ammattiopisto
Nuorten työllistäminen -palkansaajajärjestöjen näkemyksiä NYT-ryhmä
LAAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN 2+1-MALLI Sähköala. Laajennetun työssäoppimisen 2+1malli  tarjoaa vaihtoehtoisen tavan ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen.
Ammattilaiseksi oppisopimuksella
Yritysyhteistyömalli TopLaaja- TOP-Patteri: HYVÄT KÄYTÄNTEET-SEMINAARI Helsinki Congress Paasitorni Koulutusjohtaja Maarit Kuosa.
Yksityisen järjestelmän hallinto. Yleistä N. 75 yksityistä yleissivistävää koulua Noudattavat samoja tuntijakoja sekä opetussuunnitelmia kuin kuntien,
LAAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT OPPIPAIKKA TYÖSSÄOPPIMISEN LAAJENTAMINEN TUTKINTOON JOHTAVALLA OPPISOPIMUSKOULUTUKSELLA.
Tavoitteet  Henkilökohtaisen opetussuunnitelman toteutuminen  Lisää valinnaisuutta  Pienentää keskeyttämisriskiä  Mahdollistaa joustavan kahden perättäisen.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
TAO, Turun Ammattiopistosäätiö
Yksilölliset opintopolut oppisopimuskoulutuksessa
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Kuopio Mari Pastila-Eklund.
ATATVER Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Oppisopimus nuorille, onnistuuko? Nuorten kokemuksia ja näkemyksiä Susanna Miettunen
Ammattitaitoa työssäoppimalla ja verkossa
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Microkatu 1 (A-osa) Kuopio Asiakaspalvelu p klo 9.00 – etunimi.sukunimi(at)sakky.fi.
Nuorten oppisopimus 2+1 malli Tavoitteet  Henkilökohtaisen opetussuunnitelman toteutuminen  Lisää valinnaisuutta  Pienentää keskeyttämisriskiä.
MONIEN MAHDOLLISUUKSIEN OPPISOPIMUS Etelä-Pohjanmaan maakuntaopo-päivä / Tarja Puskala, projektikoordinaattori Puh
Nuorten oppisopimus 2+1 malli viimeinen vuosi oppisopimuksella
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
Oppisopimusnuoren ohjaaminen työssä Helena Rajalinna.
Työssäoppimisen laajentaminen Määrällisesti Laadullisesti Testattuja toimintamalleja.
Yrittäjien näkökulma Yrittäjien ja elinkeinoelämän verkoston yhteisessä fokuksessa: NUORET TYÖN ja TYÖNANTAJUUDEN muutos ”PAREMPI JOHTAA HYVIN”  DIGITALISAATIO.
Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.
Nuorten Oppisopimuskoulutus
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS
Valma oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
Työelämälähtöisyys Valmassa
Opettajien valmentaminen työpaikkaohjaajien kouluttajiksi
Nuorten oppisopimuskoulutus
Milloin oppisopimuskoulutus on hyvä vaihtoehto
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
Kotiväenfoorumi Hellevi Lassila Koulutusjohtaja, vararehtori
Työpaikalla oppiminen - Tietoa ja terminologiaa (TET, TOP, työssäoppiminen, työharjoittelu, oppisopimus)
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Saimaan ammattiopisto Sampo
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Esityksen transkriptio:

Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki 5.2.2013 Nuorten oppisopimus Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki 5.2.2013

Nuorten oppisopimus Tutkintoon johtavaa ammatillista peruskoulutusta Opetussuunnitelmaperusteiseen ammatilliseen koulutukseen sisältyy vähintään 4 kk oppisopimustyösuhde (L 630/1998). Mahdollisuus kaikilla koulutuksen järjestäjillä, joilla lupa ammatillisen koulutuksen järjestämiseen (Kunnat, kuntayhtymät, rekisteröidyt yhteisöt ja säätiöt sekä valtion liikelaitokset) *Oppisopimukseen perustuen voidaan valmentautua myös näyttötutkintoina suoritettaviin perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin, mutta silloin ei ole kysymys tutkintoon johtavasta koulutuksesta. Näyttötutkinnot liittyvät yleensä aikuiskoulutukseen.

Viimeinen vuosi oppisopimuksella OPISKELU OPPILAITOKSESSA Perusammattitaidot ATTO-opinnot Työssäoppimista Ammattiosaamisen näyttöjä OPPISOPIMUS-OPISKELU 4 – 12 kk Opiskelu työpaikalla Lähipäivät oppilaitoksessa Ammattiosaamisen näytöt  tutkinto - Kahden ensimmäisen vuodena aikana opiskellaan ammatin perustiedot ja – taidot sekä suoritetaan ammattiatäydentävät ns. atto –opinnot. - Viimeisen vuoden opiskelija suorittaa oppisopimuksella, hänestä tulee työntekijä ja oppisopimusopiskelija. - Opiskelu etenee henkilökohtaisen opiskeluohjelman mukaan. - Aloite oppisopimusopiskelijaksi siirtymiseen voi tulla tutkintoalan opettajalta, työnantajalta tai opiskelijalta - Prosessi voidaan toteuttaa yksittäiselle opiskelijalle tai osalle ryhmää. n. 80 ov 120 ov

Toimijat ja niiden roolit Opiskelija Oppilaitos Vastuuopettaja Oppimisen tukitoimet Työpaikka Työnantaja Työpaikkakouluttaja Opiskelija Opiskelijalla tulee olla itsenäinen ja vastuullinen ote opiskeluun ja työn tekoon Oppilaitos Vastuukouluttajalla tulee olla riittävästi työ- ja opetuskokemusta opiskeltavalta ammattialalta, jotta hän kykenee arvioimaan opiskelijan ja työpaikan mahdollisuudet toimia yhdessä tutkintotavoitteiden saavuttamiseksi. Hänen tulee olla myös hyvin motivoitunut tehtäväänsä ja sisäistää uudenlainen roolinsa opiskeluun ja ohjaukseen kannustavana prosessin valvojana. Oppimisen tukitoimet tärkeässä roolissa mm. opinto-ohjaaja. Työpaikka - Työnantajan tulee ymmärtää oppisopimukseen liittyvät kouluttaja- ja työnantaja velvoitteensa. - Työpaikkakouluttajan tulee tehdä töitä samassa työpaikassa, jossa oppisopimusopimusopiskelijakin työskentelee. Hänellä tulee olla riittävä resurssi opiskelijalle annettavaan ohjaukseen ja hänen on perehdyttävä oppilaitoksen opetussuunnitelmaan vähintään siinä laajuudessa, että tietää mitä tietoja ja taitoja opiskelijan tulee työpaikalla opiskella. Hän voi halutessaan organisoida opiskelijan ohjaamisen esimerkiksi yrityksessä toimivalle muulle työpaikkaohjaajalle, mutta koulutusvastuu säilyy tästä huolimatta hänellä itsellään.

Koulutuksen järjestäjän edellytykset oppisopimuksen toteutumiselle Resurssit Riittävästi aikaa opiskelijoiden ohjaukseen Oppisopimuksen tuntemus Rakenteet Opetussuunnitelma (TOTSU) mallia tukeva Vaatii vanhasta luopumista ja uuden oppimista Pedagoginen johtaminen Strategiset linjaukset, vuosisuunnitelmat Oppisopimuskoulutuksen tukeminen oppilaitoksessa Oikeat henkilöt muutokseen ja uusien käytänteiden aloittamiseen Riittävästi aikaa opiskelijoiden ohjaukseen sekä koulussa että työpaikalla. Pedagoginen johtaminen Tämän toimintamallin käyttöönotto, kehittäminen ja hyödyntäminen edellyttävät organisaation johdolta ennakkoluulotonta kokonaisnäkemystä, jossa tutkintoonjohtavaa oppisopimuskoulutusta ei pidetä muun tutkintoon johtavan ammatillisen peruskoulutuksen kilpailevana vaihtoehtona, vaan siihen saumattomasti kuuluvana työssäoppimistoimintana, joka avaa uusia mahdollisuuksia sekä opiskelijoille, yrityksille että koulutuksen järjestäjille.

Oppisopimuksen hyödyt opiskelijalle: palkka työstä opiskelumotivaatio työllistymismahdollisuudet opiskelijat siirtyvät aiemmin työelämään ja työura pitenee vastuulliset monipuoliset työtehtävät jo opiskeluaikana.

Oppisopimuksen hyödyt oppilaitokselle: motivoituneempia opiskelijoita mielekkäät oppimisympäristöt oppisopimusopiskelu vahvistaa oppimisnäkemystä siitä, että tekemällä työtä työpaikalla oppii. puskuri koulutuksen järjestäjän opiskelijamäärälle – aloituspaikkoja vapautuu oppilaitoksen vetovoimaisuus lisääntyy keskeyttämisriski pienenee oppilaitoksen koulutustarjonta laajenee.

Oppisopimuksen haasteet: OPISKELIJALLE: Oppisopimuspaikan löytäminen Attojen suorittaminen OPETTAJALLE: Oppisopimuspaikkojen löytäminen Opettajalla ei ole riittävästi resurssia suunnitteluun, yhteydenpitoon ja työpaikkakäynteihin. Työpaikkakouluttajan ohjaaminen Opettajien asenteet OPPILAITOKSELLE: Tiedottaminen Järjestelmän ulkopuolelle jäävät opiskelijat

Oppisopimuksen haasteet: TYÖPAIKALLE talouden suhdanteiden nopea muutos työpaikkakouluttajan sitoutumattomuus ei osata suunnitella työpaikalla tapahtuvaa oppimista. kiire työpaikalla opiskelija on enemmän työntekijän kuin opiskelijan roolissa riittämätön tiedottaminen 2+1 mallin opiskelijasta työyhteisössä.

Yhteystiedot Jaakko Lainio Liisa Uusitalo Turun Ammattiopistosäätiö jaakko.lainio@taos.fi Liisa Uusitalo Tampereen seudun ammattiopisto Tredu liisa.uusitalo@tampere.fi