Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yleisiä kysymyksiä tutkintoon johtavasta oppisopimuskoulutuksesta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yleisiä kysymyksiä tutkintoon johtavasta oppisopimuskoulutuksesta"— Esityksen transkriptio:

1 Yleisiä kysymyksiä tutkintoon johtavasta oppisopimuskoulutuksesta
Jaakko Lainio II Viimeinen vuosi oppisopimuksella

2 Mitä tarkoitetaan tutkintoon johtavalla oppisopimuskoulutuksella?
Vastaus: Tutkintoon johtava oppisopimuskoulutus on lain suoma mahdollisuus järjestää ammatillista peruskoulutusta siten, että siihen liittyy myös vähintään 4 kk pituinen oppisopimustyösuhde (L 630/1998). Oppisopimukseen perustuen voidaan valmentautua myös näyttötutkintoina suoritettaviin perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin, mutta silloin ei ole kysymys tutkintoon johtavasta koulutuksesta. Näyttötutkinnot liittyvät yleensä aikuiskoulutukseen. Tutkintoon johtava ammatillinen peruskoulutus on suunnattu ensisijaisesti nuorille.

3 Kenellä on oikeus järjestää tutkintoon johtavaa oppisopimuskoulutusta?
Vastaus: Kaikilla koulutuksenjärjestäjillä, joille on myönnetty lupa ammatillisen peruskoulutuksen järjestämiseen Kunnat Kuntayhtymät Rekisteröidyt yhteisöt ja säätiöt Valtion liikelaitokset

4 Onko oppisopimusopiskelijoiden määrä tutkintoon johtavassa koulutuksessa sidoksissa koulutuksen järjestämisluvassa määriteltyyn opiskelijamäärään? Vastaus: EI Lain mukaan oppisopimuskoulutuksena toteutettavan ammatillisen peruskoulutuksen oppisopimusopiskelijamäärästä päättää koulutuksen järjestäjä.

5 Pitääkö koulutuksen järjestäjän palkata tehtävään koulutustarkastaja?
Vastaus: EI Koulutuksen järjestäjä vastaa siitä, että koulutus tapahtuu ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain mukaisesti. Valvonta ja ohjaus voidaan toteuttaa myös samalla henkilöstöllä, jolla hoidetaan esim. muu työpaikoilla tapahtuva opetus.

6 Tarvitaanko tutkintoon johtavan oppisopimuskoulutuksen toteuttamiseen erillinen oppisopimuskeskus tai oppisopimustoimisto? Vastaus: EI Koulutuksen järjestäjä voi päättää oppisopimusasioiden hoidosta parhaaksi katsomallaan tavalla.

7 Kannattaako tutkintoon johtavana järjestettävä oppisopimuskoulutus kuitenkin keskittää oppisopimus-toimistoihin tai oppisopimuskeskuksiin? Vastaus: EI Oppisopimuskeskuksilla ja -toimistoilla on paras asiantuntemus aikuisille suunnatuista, näyttötutkintoon valmistavista oppisopimuksista, mutta tutkintoon johtavaa koulutusta koskevat aivan omat määräykset . Tutkintoon johtavan koulutuksen järjestäjät voivat toki tarvittaessa ostaa joitakin palveluja esim. oppisopimuskeskuksilta.

8 Voidaanko tutkintoon johtava oppisopimuskoulutus siirtää myös aikuiskoulutustoiminnaksi?
Vastaus: EI Aikuiskoulutuksesta annetussa laissa (631/1998) ammatillisella aikuiskoulutuksella tarkoitetaan ammattitaidon hankkimistavasta riippumattomia, näyttötutkintoina suoritettavia ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja ja niihin valmistavaa koulutusta sekä muuta ammatillista lisäkoulutusta.

9 Mitkä ovat olennaisimmat ”puutteet” aikuiskoulutuspuolen näyttötutkintoon valmistavassa oppisopimuskoulutuksessa? Vastaus: Opetussuunnitelman yhteinen osa Osaamisen arvioinnista vastaava toimielin, arvosanoista päättäminen Koulutusohjelmat Opintoviikot Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat Muut valinnaiset tutkinnon osat Kodin ja oppilaitoksen välinen yhteistyö Opiskelijahuolto Päättötodistukset.

10 Tarvitseeko opiskelijan erota oppilaitoksesta siirtyessään oppisopimusopiskeluun?
Vastaus: EI Oppilaitoksen vaihtamiselle on tarvetta vain siinä tapauksessa, että nykyisessä oppilaitoksessa ei ole resursseja kyseisen prosessin hoitamiseen tai se katsoo prosessin hoitamisen tulevan muualla edullisemmaksi.

11 Heikentäisikö opiskelijan eroaminen oppilaitoksen vaikuttavuutta?
Vastaus: KYLLÄ Vaikutus ei tosin olisi kovin merkittävä. Tuloksellisuusrahoitukseen käytettävässä vaikuttavuusmittarissa oppisopimukseen siirtyminen ja sitä kautta määräaikaan mennessä valmistuminen katsotaan ns. positiiviseksi keskeyttämiseksi.

12 Mitä ja milloin koulutuksen järjestäjän pitää ilmoittaa viranomaisille?
KELAAN tehtävä ilmoitus opiskelijan siirtymisestä oppisopimuskoulutukseen tehdään välittömästi sen jälkeen kun sopimus on allekirjoitettu. OPETUSHALLITUKSELLE tehtävissä opiskelijamääräilmoituksissa laskentapäiviin mennessä oppisopimuskoulutukseen siirtyneiden määrä mainitaan erikseen ja heitä ei lasketa enää järjestämisluvassa määrättyyn opiskelijamäärään.

13 Sisältyykö tutkintoon johtavaan oppisopimuskoulutukseen näyttötutkintojen suorittaminen?
Vastaus: EI Näyttötutkinnot kuuluvat ainoastaan aikuiskoulutuksena järjestettävään näyttötutkintoon valmistavaan koulutukseen.

14 Sisältyykö tutkintoon johtavaan oppisopimuskoulutukseen ammattiosaamisen näytöt?
Vastaus: KYLLÄ Oppimisen ja osaamisen arvioinnissa noudatetaan aina opetussuunnitelman perusteissa annettuja määräyksiä.

15 Miltä näyttää tutkintotodistus, jos osa opiskelusta on suoritettu tutkintoon johtavana oppisopimuskoulutuksena? Vastaus: Täysin samanlaiselta kuin ilman oppisopimusjaksoa (Luku 8.5; Opetussuunnitelman ja näyttötutkinnon perusteet) Todistus laaditaan siis Opetushallituksen antaman määräyksen mukaisesti. Tutkinnon myöntää koulutuksen järjestäjä.

16 Ilmeneekö tutkintoon johtanut oppisopimusopiskelu mitenkään tutkintotodistuksesta?
Oppisopimuksella suoritetut opinnot voidaan merkitä todistukseen samalla tavalla kuin muu työpaikoilla suoritettu opiskelu. Oppisopimusajalta saa myös työtodistuksen, mutta se ei liity tutkintotodistukseen.

17 Onko oppisopimusopiskelijan tutkintoon johtava koulutus järjestäjän näkökulmasta kannattavaa?
Vastaus: KYLLÄ JA EI Valtion maksama korvaus oppis.opiskelijaa kohden on ainakin vielä toistaiseksi merkittävästi alhaisempi kuin koulumuotoisessa koulutuksessa (63,13% amm. koulutuksen keskimääräisestä yksikköhinnasta). Hintaerolla ei ole kuitenkaan kovin suurta merkitystä, jos ryhmäkoot oppilaitoksissa pystytään edelleen pitämään riittävän suurina.

18 Saako työnantaja oppisopimusajalta jostakin jotain korvausta?
Vastaus: KYLLÄ Koulutuksen järjestäjän tulee maksaa työnantajalle sopimuskohtaista korvausta. Korvauksen määrälle ei ole olemassa valtakunnallisia suosituksia. Korvaussummaa mietittäessä kannattaa ottaa huomioon myös ammattiosaamisen näyttöjen järjestäminen ja arvioiminen sekä työpaikkakouluttajan (oppimestarin) osallistuminen hänelle tarjottavaan ohjaukseen. Korvaussummat ovat kokeilukoulutusten aikana useimmiten vaihdelleet välillä 100 – 250€/kk.

19 Pitääkö oppisopimusopiskelijalle maksaa ”täyttä” palkkaa?
Vastaus: KYLLÄ Oppisopimus on samalla määräaikainen työsopimus, mikä edellyttää työntekijälle maksettavan alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

20 Kuinka suuri osa tutkinnosta kannattaa järjestää oppisopimuksella?
Vastaus: Opiskelijaryhmittäin toteutettavan oppisopimus-opiskelun osuus tutkinnosta voi hyvin olla esim. 20 – 30% koko tutkinnosta. Tällainen osuus ei vielä vähennä merkittävästi rahoitusta, mutta hyödyttää jo monin tavoin opiskelijoita ja työelämää. Yksilöllisistä ja yrityskohtaisista valmiuksista riippuen oppisopimustyöpaikalla tapahtuvan opiskelun osuutta voisi vielä huomattavasti lisätäkin. Jossain tapauksissa tutkinnon pakollisten osien laaja-alaisuus voi kuitenkin rajoittaa työpaikan mahdollisuuksia opetuksen hoitamiselle.

21 Miksi oppisopimuskausi kannattaa sijoittaa viimeisen vuoden loppuvaiheeseen?
Työnantaja ottaa mieluummin oppilaan, jolla on jo alan perustiedot ja -taidot hallinnassa. Opiskelijan kannalta katsottuna loppuvaiheesta maksettava palkka on helppo mieltää myös aiemmin hankitusta osaamisesta johtuvana etuisuutena = motivoi opiskelijaa opiskeluun jo ensimmäisenä ja toisena opintovuonna.

22 Millä tavoin tutkintoon johtava oppisopimuskoulutus voisi olla koulutuksen järjestäjille kannattavaa toimintaa? Oppisopimusmenetelmän käyttöönotolla kyetään tehostamaan oppilaitosten vaikuttavuutta. Oppisopimuksilla kyetään laajentamaan oppilaitosten koulutustarjontaa. Oppisopimusten avulla voidaan tarjota opiskelijoille yksilöllistä opetusta myös hyvin harvinaisiin ammatteihin. Oppisopimukset on yksi työkalu ammatillisen koulutuksen kehittämiseen ja syrjäytymisen ehkäisemiseen.

23 Mikä on Oppipaikka? Vastaus:
Vastaus: Oppipaikka on yhden koulutuksen järjestäjän tavaramerkki kehittämälleen järjestelmälle, jossa oppisopimuskoulutusta käytetään oppilaitoksissa ja työpaikoilla tapahtuvan muun opiskelun lisäksi yhtenä perustutkintoon johtavan koulutuksen opetusmenetelmänä.

24 Mikä on Oppipaikka II ? Oppipaikka II on Opetushallituksen myöntämän avustuksen tuella käynnistetty neljän varsinaissuomalaisen koulutuksen järjestäjän yhteishanke, jossa on tarkoituksena vuoden loppuun mennessä kokeilla tutkintoon johtavan oppisopimuskoulutuksen yhdistämistä muuhun ammatilliseen peruskoulutukseen useissa eri oppilaitoksissa.


Lataa ppt "Yleisiä kysymyksiä tutkintoon johtavasta oppisopimuskoulutuksesta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google