” Expanding the Psychosocial Work Environment: Workplace Norms and Work-Family Conflict as Correlates of Stress and Health” Journal of Occupational Health.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Perceived Reciprocity, Social Support, and Stress at Work: The Role of Exchange and Communal Orientation Bram P. Buunk, Bert Jan Doosje, Liesbeth G.J.M.
Advertisements

Sosiaaliset taidot Elinikäiset oppimisen kontekstissa sosiaaliset taidot ovat avainasemassa. Nostamme esille neljä lähestymistapaa konseptissamme: Itseohjautuva.
UUDENMAAN TYÖSUOJELUPIIRI VUOKRATYÖSEMINAARI Uudenmaan työsuojelupiiri Lea Piho.
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Työstressistä johtuvien riskien hallinta EDUCACONSULTissa M&J Consulting Pardubice, Czech Republic
GRADUAIHEITA Työ- ja organisaatio-psykologia
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Leslie B. Hammer, Jennifer C. Cullen, Margaret B. Neal, Robert B. Sinclair and Margarita V. Shafiro: The Longitudinal Effects of Work-Family Conflict and.
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
Work/Non-Work Interface: A Review of Theories and Findings
Voimaantuminen ihmisten kykyjen, mahdollisuuksien ja vaikutusvallan lisääntymistä. Voimaantumisessa korostuu oma sisäinen vahvistuminen ja se, että ihminen.
Metsäntutkimuslaitos MOSSE: Ekologiset tarkastelut yksityismetsien aluetason yhteistoiminnallisessa suunnittelussa. Sosiaalinen kestävyys.
Kalle Videnoja Frank Martela Henrik Forsgård
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
”Siellä minä olen heidän keskellään”
MIELIPIDEKYSELY SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA elokuu 2008.
GRADUAIHEITA Työ- ja organisaatio-psykologia
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN TYÖNHAUN POHJANA
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Perhevapaiden epäsuorat kustannukset yrityksille Mika Maliranta (Etla) Perhevapaiden.
Osatyökykyiset ja työelämä
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.
Perhevapaiden käyttö ja suorat kustannukset yrityksille Sami Napari (Etla) Perhevapaiden kustannukset –seminaari, Helsinki
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Lasku lapsensaannista Sami Napari (ETLA) Perhe ja ura tasa-arvosuunnittelun.
Maantieteen ja geologian laitos Maankäytön ja metsänhoidon muuttuvat käytännöt ja moniulotteiset sopeutumisstrategiat Sansibarilla, Tansaniassa (Suomen.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
ISO 9000 –sarjan uudistus – Mikä muuttuu?
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
ETIIKKA LAATU- JA TULOSTAVOITTEIDEN PAINEESSA
Lohjan kaupungin työhyvinvointikysely 2008 Lehdistötilaisuus
Kvali-työpaja Laadullinen asennetutkimus
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
TYÖTERVEYSHUOLTO MUKANA HYVISSÄ RATKAISUISSA
Mitä sosiologia on? -luennot Pekka Räsänen
Jouni Vironen Perheterapeutti
Support from the top: supervisors' perceived organizational support as a moderator of leader- member exchange to satisfaction and performance relationships.
1 Työhyvinvointi ja johtaminen kilpailutekijäksi Työvoimapula 2012 ? Kaikkien kyvyt käyttöön -seminaari Joni Hautojärvi Norilsk Nickel Harjavalta.
The Nature of Work and the Stress of Higher Status Scott Shieman, Yuko Kurashina Whitestone, Karen Van Gundy Journal of Health and Social Behavior 2006,
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
Psychosocial work environment and mental health – a meta-analytic review Stephen Stansfeld & Bridget Candy.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
Terveyden edistäminen
Amiram D. Vinokur & Michelle van Ryn Social Support and Undermining in Close Relationships: Their Independent Effects on the Mental Health of Unemployed.
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Terapeuttiset kirjeet ja dokumentit- narratiivisen työtavan koulutus
Organisational justice and health of employees: prospective cohort study M Kivimäki, M Elovainio, J Vahtera, J E Ferrie (2002)
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
The Balance of Give and Take: Toward a Social Exchange Model of Burnout Wilmar B. Schaufeli Tiina Markkanen & Petra Tiihonen
Matematiikka-ahdistus ja opettajan merkitys
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Suomalaisten työuraan liittyvät mielipiteet keväällä 2015 Keva ja Tela Lisätietoja: Pauli Forma, , pauli.forma(at)keva.fi Suvi-Anne Siimes,
Näyttöön perustuvan tehohoitoympäristön suunnittelu potilaan ja perheenjäsenten näkökulmasta Tiina Koskela, TtM-opiskelija.
Fysioterapia työterveyshuollossa Työn psykososiaalinen kuormitus.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ Teoriat perhetutkimuksessa: vertailua ja tulevaisuuden suuntaviivoja Anna Rönkä, JY ja Pirjo Korvela, HY Loppuyhteenveto.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Määrällinen tutkimus.
Sisarussuhteet uusperheissä
Hypoteesi Oman hypoteesini mukaan analysoimalla mediaa, vertaamalla sen julkaisemaa sisältöä valtion virallisiin linjauksiin ja tarkastelemalla tuloksia.
Konstruktivismi Tekijä Bogi
Työkykymalleja Lääketieteellinen työkykykäsitys
Merja Kauhanen (PT) ja Sami Napari (ETLA)
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 11/2016
Tieteellinen kirjoittaminen
Sari Aalto-Matturi Suomen Mielenterveysseura Work Goes Happy
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
Sosiaalisten verkostojen analyysi (ja Web2.0)
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

” Expanding the Psychosocial Work Environment: Workplace Norms and Work-Family Conflict as Correlates of Stress and Health” Journal of Occupational Health Psychology 2004, vol 9, Hammer, Saksvik, Nytro, Torvatn

Taustaa ja tavoitteet Tutkimus käsitteli organisaatiotason normien ja työ- perhe -konfliktin vaikutuksia työstressiin ja terveysoireisiin norjalaisissa ruoka- ja juomatuotantoyhtiöissä. Tutkimus käsitteli organisaatiotason normien ja työ- perhe -konfliktin vaikutuksia työstressiin ja terveysoireisiin norjalaisissa ruoka- ja juomatuotantoyhtiöissä. Juuret psykososiaalisen työympäristön tutkimuksessa, jossa painotetaan työpaikan sosiaalisten tekijöiden merkitystä työntekijöiden hyvinvointiin. Juuret psykososiaalisen työympäristön tutkimuksessa, jossa painotetaan työpaikan sosiaalisten tekijöiden merkitystä työntekijöiden hyvinvointiin. Pohjalla on myös Karasekin malli työn vaatimuksista/kontrollista, mutta huomio yksittäisen työn ominaisuuksista laajempaan organisatoriseen kontekstiin Pohjalla on myös Karasekin malli työn vaatimuksista/kontrollista, mutta huomio yksittäisen työn ominaisuuksista laajempaan organisatoriseen kontekstiin

Käsitteet 1 Normit ovat itsestään selvinä pidettyjä uskomuksia hyväksyttävistä toiminta- ja ajattelutavoista. Organisaation normit ovat kirjoittamattomia sääntöjä, jotka määräävät, miten organisaation jäsenten tulisi hoitaa työnsä ja kommunikoida muiden org. jäsenten kanssa Normit ovat itsestään selvinä pidettyjä uskomuksia hyväksyttävistä toiminta- ja ajattelutavoista. Organisaation normit ovat kirjoittamattomia sääntöjä, jotka määräävät, miten organisaation jäsenten tulisi hoitaa työnsä ja kommunikoida muiden org. jäsenten kanssa Keskiössä työn suoritusnormit ja sosiaalisia suhteita koskevat normit Keskiössä työn suoritusnormit ja sosiaalisia suhteita koskevat normit Tarkasteluun valitut normit ovat samansuuntaisia, kuin Karasekin mallissa kuvatut työn vaatimukset ja sosiaalinen tuki, mutta ne eivät ole organisaatiotason vastineita näille. Tarkasteluun valitut normit ovat samansuuntaisia, kuin Karasekin mallissa kuvatut työn vaatimukset ja sosiaalinen tuki, mutta ne eivät ole organisaatiotason vastineita näille.

Käsitteet 2 Työ- ja perhe-elämän rajojen hämärtyessä esiin voi nousta konflikteja eri roolien vaatimusten ja niiden toteuttamismahdollisuuksien välillä Työ- ja perhe-elämän rajojen hämärtyessä esiin voi nousta konflikteja eri roolien vaatimusten ja niiden toteuttamismahdollisuuksien välillä Työ-perhe –konfliktissa työntekijän on vaikeaa täyttää perhe-elämän roolivaatimuksia, kun työelämän roolit ja velvoitteet seuraavat kotiin Työ-perhe –konfliktissa työntekijän on vaikeaa täyttää perhe-elämän roolivaatimuksia, kun työelämän roolit ja velvoitteet seuraavat kotiin Perhe-työ –konfliktissa perhe-elämän roolit tunkeutuvat työpaikalle, jolloin työntekijä voi kokea stressiä työnsä tehokkaasta suorittamisesta Perhe-työ –konfliktissa perhe-elämän roolit tunkeutuvat työpaikalle, jolloin työntekijä voi kokea stressiä työnsä tehokkaasta suorittamisesta Oletus työ-perhe –konfliktin voimakkaammasta vaikutuksesta Oletus työ-perhe –konfliktin voimakkaammasta vaikutuksesta

Hypoteesit Tiukat työn suoritusnormit lisäävät psykososiaalista painetta, joka puolestaan voi ilmetä stressinä ja terveysongelmina Tiukat työn suoritusnormit lisäävät psykososiaalista painetta, joka puolestaan voi ilmetä stressinä ja terveysongelmina Näiden tiukkojen normien vaikutukset oletettiin vahvemmiksi, kuin aiemmin Karasekin esiin tuomien työn vaatimuksien/kontrollin ja sosiaalisen tuen vaikutukset Näiden tiukkojen normien vaikutukset oletettiin vahvemmiksi, kuin aiemmin Karasekin esiin tuomien työn vaatimuksien/kontrollin ja sosiaalisen tuen vaikutukset Tukea antavat sosiaaliset normit yhteydessä lievempään stressiin ja terveysongelmiin Tukea antavat sosiaaliset normit yhteydessä lievempään stressiin ja terveysongelmiin

1a: Työn suoritusnormit korreloivat positiivisesti työntekijän työstressin ja terveysongelmien kanssa 1a: Työn suoritusnormit korreloivat positiivisesti työntekijän työstressin ja terveysongelmien kanssa 1b: Sosiaalisten suhteiden normit korreloivat negatiivisesti työstressin ja terveysongelmien kanssa 1b: Sosiaalisten suhteiden normit korreloivat negatiivisesti työstressin ja terveysongelmien kanssa 1c: Työn suoritusnormien ja työstressin/terveysongelmien yhteys on vahvempi niissä firmoissa, joissa sosiaalisten suhteiden normit ovat heikot. 1c: Työn suoritusnormien ja työstressin/terveysongelmien yhteys on vahvempi niissä firmoissa, joissa sosiaalisten suhteiden normit ovat heikot. 2a: Työ-perhe –konflikti ja perhe-työ –konflikti ovat korreloivat positiivisesti työstressin ja terveysongelmien kanssa. 2a: Työ-perhe –konflikti ja perhe-työ –konflikti ovat korreloivat positiivisesti työstressin ja terveysongelmien kanssa. 2b: Työ-perhe –konfliktin ja työstressin/terveysongelmien yhteys on vahvempi niissä organisaatioissa, joissa on tiukat työn suoritusnormit 2b: Työ-perhe –konfliktin ja työstressin/terveysongelmien yhteys on vahvempi niissä organisaatioissa, joissa on tiukat työn suoritusnormit

Metodi ja aineisto Kyselytutkimus 1346 ruoka- ja juomateollisuuden työntekijälle ja työnjohtajalle 56 eri firmassa Kyselytutkimus 1346 ruoka- ja juomateollisuuden työntekijälle ja työnjohtajalle 56 eri firmassa Työn vaatimus-kontrolli-tuki –dimensiot mitattiin QES (quality of employment survey) mallia ja Karasekin JCQ (job content questionnaire) mallia mukaillen. Työn vaatimus-kontrolli-tuki –dimensiot mitattiin QES (quality of employment survey) mallia ja Karasekin JCQ (job content questionnaire) mallia mukaillen. Kysymykset koskivat mm. työn vaatimuksia, työn kontrollia, työnjohtajan/työkavereiden tukea, työstressiä ym. Kysymysten vastausvaihtoehdot olivat 5 portaisia (hyvin harvoin-hyvin usein tai täysin eri mieltä-täysin samaa mieltä). Kysymykset koskivat mm. työn vaatimuksia, työn kontrollia, työnjohtajan/työkavereiden tukea, työstressiä ym. Kysymysten vastausvaihtoehdot olivat 5 portaisia (hyvin harvoin-hyvin usein tai täysin eri mieltä-täysin samaa mieltä). Lisäksi demografiset tekijät, joita käytettiin taustamuuttujina Lisäksi demografiset tekijät, joita käytettiin taustamuuttujina

Tulokset 1 Taustamuuttujat: Taustamuuttujat: - Miehet kokivat enemmän työn kontrollia, mutta vähemmän sosiaalista tukea kuin naiset - Miehet kokivat enemmän työn kontrollia, mutta vähemmän sosiaalista tukea kuin naiset - Miehet arvioivat työpaikan paineet ja vaatimukset korkeammaksi - Miehet arvioivat työpaikan paineet ja vaatimukset korkeammaksi - Miehet myös kokivat naisia enemmän konflikteja työn ja perheen välillä - Miehet myös kokivat naisia enemmän konflikteja työn ja perheen välillä

Tulokset 2 Tiukat työn suoritusnormit korreloivat positiivisesti työstressin kanssa (mutta ei terveysongelmien kanssa), mikä tukee osittain hypoteesia 1a. Tiukat työn suoritusnormit korreloivat positiivisesti työstressin kanssa (mutta ei terveysongelmien kanssa), mikä tukee osittain hypoteesia 1a. Sosiaalista tukea kannattavat normit eivät olleet merkittävästi yhteydessä työstressiin, mutta työn suoritus- ja sosiaalisten normien vuorovaikutus suhteessa työstressiin oli kuitenkin merkittävä, mikä tukee hypoteesi 1c:tä. Sosiaalista tukea kannattavat normit eivät olleet merkittävästi yhteydessä työstressiin, mutta työn suoritus- ja sosiaalisten normien vuorovaikutus suhteessa työstressiin oli kuitenkin merkittävä, mikä tukee hypoteesi 1c:tä. Työ-perhe ja perhe-työ –konfliktit korreloivat positiivisesti työstressin kanssa, mikä tukee hypoteesi 2 a:ta. Työ-perhe ja perhe-työ –konfliktit korreloivat positiivisesti työstressin kanssa, mikä tukee hypoteesi 2 a:ta. Työn suoritusnormit moderoivat työ-perhe –konfliktin ja työstressin välistä suhdetta. Tämä löydös tukee hypoteesia 2b. Työn suoritusnormit moderoivat työ-perhe –konfliktin ja työstressin välistä suhdetta. Tämä löydös tukee hypoteesia 2b.

Päälöydökset: Päälöydökset: - organisaationtason normit ja konfliktit työn ja perheen rajalla ovat merkittävästi yhteydessä koettuun työstressiin. - organisaationtason normit ja konfliktit työn ja perheen rajalla ovat merkittävästi yhteydessä koettuun työstressiin. - työ-perhe –konfliktin ja työstressin välinen suhde vaihtelee firmojen välillä organisaatiotason normien funktiona. - työ-perhe –konfliktin ja työstressin välinen suhde vaihtelee firmojen välillä organisaatiotason normien funktiona. - sosiaalisten normien ja työn suoritusnormien vahva vaikutus yhdessä osoittaa, että sosiaalisten suhteiden normit voivat pehmentää tiukkojen työn vaatimusnormien vaikutusta. - sosiaalisten normien ja työn suoritusnormien vahva vaikutus yhdessä osoittaa, että sosiaalisten suhteiden normit voivat pehmentää tiukkojen työn vaatimusnormien vaikutusta. - Organisaatiotason käyttäytymis- ja sosiaaliset normit ovat tärkeä lisä psykososiaalisen työympäristön käsitteeseen. - Organisaatiotason käyttäytymis- ja sosiaaliset normit ovat tärkeä lisä psykososiaalisen työympäristön käsitteeseen.

Arviointia Yleistettävyys eri periaatteilla toimiviin yrityksiin, esim. palvelualalle? Työn sisällön vaikutus normeihin? Yleistettävyys eri periaatteilla toimiviin yrityksiin, esim. palvelualalle? Työn sisällön vaikutus normeihin? Yrityksen koko & sosiaaliset suhteet? Yrityksen koko & sosiaaliset suhteet? Korrelaatiot -> kausaalisuhteet ja kolmansien muuttujien väliintulo Korrelaatiot -> kausaalisuhteet ja kolmansien muuttujien väliintulo Johtotason ja työntekijätason erot stressin ja työ-perhe – konfliktin kokemisessa Johtotason ja työntekijätason erot stressin ja työ-perhe – konfliktin kokemisessa