JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Advertisements

Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
Punk hankkeen syksyn 2010 – kevään 2011 toiminta Pirkko Mäkelä-Pusa.
Työkykykoordinaattorit työllistymisen ja työssä jatkamisen tueksi
YRITTÄJIEN TYÖHYVINVOINTI JA JAKSAMINEN
Valmennus AMK-opintoihin -työkori –
Hallituksen esitys 67/ / Pirkko Mäkelä-Pusa.
Työkyvyn tuki- nettityökirja
Työ(hön)valmennus opetuksen tukena, palveluna ja työnä
Osatyökykyisten työssä jatkamisen tukeminen työterveysyhteistyössä
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Työterveyshuollon uudistukset ja kehittäminen
Työhyvinvoinnin tekijät Akavan Erityisalojen työmarkkinatutkimusten tuloksia Tiivistelmädiat
Näyttökumppanuudella ammattilaisia työelämän tarpeisiin Pirkko Rasi ruokapalvelupäällikkö.
TYÖTERVEYSHUOLTO Liisa Lempiäinen Työterveyshuollon ylilääkäri
Työeläkekuntoutus © Tapiola-ryhmä.
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki Sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö.
Ajankohtaista työurien pidentämisestä
Työluotsityö työterveyshuollossa – kokemuksia
Ohjelma joka kannattaa
Työluotsityö työterveyshuollossa – kokemuksia
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Työurien tukeminen kuntaorganisaatiossa: hyvästä tahdosta käytännön toimiin Raija Ranta Kaupunginkanslia / Hallintopalvelut.
Työkyvyn tuki-nettiopas
Työkyvyn varhainen tuki pientyöpaikoilla Työelämän tutkimuspäivät Tampere FL Pirkko Mäkelä-Pusa, johtava projektipäällikkö Pientyöpaikoilla uudistuminen.
1 SAK:n näkökulma Millä keinoin työuria pidennetään Suomessa? Työuraseminaari Lauri Lyly /LL/kis.
Kuntoutuspalveluohjaus – työkyvyn tukemisen prosessi
Yleislääkäripäivät 2013: Kollegan työkyky
Punk hankkeen syksyn 2009 – kevään 2010 toiminta Pirkko Mäkelä-Pusa.
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö1 Kehittämisyksiköt : mitä pysyvä kehittämisrakenne.
Työkyvyn tukemisen keinot työpaikalla ja kuntoutukseen ohjaaminen
OSAAMISEN KASVATTAMISTA YHTEISELLÄ KEHITTÄMISELLÄ - HYVINVOINTITOIMIALAN INFO /Eeva Nuottasaari.
Työsuojelulautakuntien valtakunnallinen seminaari , Säätytalo.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
VOIMAA Voimavaroja maahanmuuttajista. MITÄ? VOIMAA-hankkeen tavoitteena on kehittää maahanmuuttajataustaisille joustava väylä opintojen aloittamisesta.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Strategisen hyvinvoinnin johtaminen Osan II kuvat.
Kuntoutussäätiö TEMPO-hanke Polkuja työelämään Sosiaali- ja terveysministeriö Euroopan sosiaalirahasto Pirkko Mäkelä-Pusa Kehittämisjohtaja.
Osatyökykyisille tie työelämään. Kärkihanke osana strategisen hallitusohjelman toimeenpanoa 2016 – 2019 Painopistealue Hyvinvointi ja terveys.
TYÖKYKY TYÖNTEKIJÄN VOIMAVARAT s * Terveys, elintavat, lepo * Osaaminen, kehittyminen * Arvot, asenteet, motivaatio * Elämäntilanne TYÖN VAATIMUKSET.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Uusi, Innostava, Oivalluksia Synnyttävä VÄLINE TYÖYHTEISÖILLE MYÖNTEISEN TYÖHYVINVOINNIN VAHVISTAMISEEN: Voimaa työhön -lautapeli Mindgame.
Kuntoutusyhteistyö työterveyshuollon korvaamisen näkökulmasta Leila Koskela Suunnittelija, Terveydenhuoltoetuuksien osaamiskeskus
TOIKE-hanke Toimintakykykeskus maakunnalliseen SOTEen – osatyökykyisen polut työhön ja työllisyyteen Virpi Heikkinen.
Osatyökykyisille tie työelämään
Ensilinjan työntekijän rooli TOIKEssa
TOIKE-hankkeen toimintamalli ja nykytila Polut hoitoon ja kuntoutukseen -kokeilujen OTE7 vertaisoppimispäivät Tampere Kärkihanke: osatyökykyisille.
Polut hoitoon ja kuntoutukseen –koordinaatiohanke vt
Osatyökykyisille tie työelämään
Uusi suunta työelämään -hanke
Työhyvinvointi …turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt tekevät hyvin johdetussa organisaatiossa.
Satakunnan polut hoitoon ja kuntoutukseen
Saumaton hoitoketju ja kuntoutuspolku työikäiselle – Keski-Suomi
Työura osatyökykyisenä
Uraohjauspalvelut työkyvyn muutostilanteissa
Työssä olevan työ- ja toimintakyvyn arviointi työterveyshuollossa
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Osatyökykyinen työntekijä ─ uudelleensijoitus tehokkaana ratkaisuna yhteiskunnan rakennemuutoksissa Mari Karttunen Sanna Pitkäranta.
OTE maakunnassa – Polut kuntoon
Saumaton hoitoketju ja kuntoutuspolku työikäiselle – Keski-Suomi
Mikä on muuttunut hankkeen myötä
Suomen Ensiapukoulutus
Osatyökykyisille tie työelämään
Tukea työhön paluuseen tai työssä jaksamiseen
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki 2012-2014 23.4.2012 JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki 2012-2014 Sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto 30.10.2014 Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö

JAMIT -hankkeen tavoite Tavoitteena on edistää työhyvinvointia ja työkyvyn tuen käytäntöjä, osatyökykyisen työssä jatkamista sekä työterveyshuoltojen verkottoitumista kuntoutuspalvelujen ja muiden toimijoiden kanssa työkyvyn käytäntöjen saamiseksi käyttöön monipuolisemmin. Hankkeen osatavoitteet 1. Työterveyshuollon ja kuntoutuksen sekä muiden toimijoiden verkottumisella ja osaamisen yhdistämisellä työkyvyn ja työhyvinvoinnin tukea pientyöpaikoille ja kuntatyönpaikoille. 2. Osatyökykyisen työntekijän tukeminen työelämässä 3. Työpaikat työkyvyn tukijoiksi

KUNTOUTUSPALVELUN TUOTTAJA 25.9.2012 Kehittämisosio 1 Työterveyshuolto – kuntoutuspalvelun tuottaja Työterveyshuollon käytettävissä olevat palvelut hankkeen aikana Tuen tarpeen tunnistaminen - täydentävät työkykykonsultaatiot - Kuntoutusosaamista - kuntoutuskoordinaattorin ohjaus (puhelinpalvelu) Palvelut - Työluotsi/Työvalmentajan työpanos - Lyhytinterventiot yhdessä suunnitellen KUNTOUTUSPALVELUN TUOTTAJA TYÖTERVEYSHUOLTO

Tuloksia hankkeen aikana Kehittämisosio 1 Kuntoutustoimijan ja työterveyshuollon yhteistyöllä työkyvyn tukea Tuloksia hankkeen aikana Työterveyshuoltojen toivoma kuntoutusosaaminen lisääntyi. Hankkeessa löytyi malleja tiedon välitykseen : kuntoutuskoordinaattori , kuntoutuksen yhteyshenkilö Yhteistyössä toteutettavien interventioiden suunnittelua Oman hyvinvoinnin lähteillä , Kipukurssi Työluotsipalvelun hankkiminen kuntoutustoimijan asiantuntijalta toimi erityisesti pienimpien työterveyshuoltojen osalta .

Kehittämisosio 2 Miten käytännöt toimii - osatyökykyisyys ja työkyvyn tuki Tavoitteena Tutkia ja kehittää ja tuoda esiin kysymyksiä, jotka vaikuttavat työssä jatkamiseen ja sen tukemiseen rakenteellisesta ja taloudellisesta näkökulmasta. Työterveyshuoltojen kanssa yhdessä suunnitellaan osatyökykyisten työhön paluuta mm. kuntoutusasiantuntijan, työkykyneuvojan ja tarvittaessa muiden toimijoiden kanssa. – kehitetään TYÖLUOTSITOIMINTAA. Tuetaan osatyökykyisen toiveekkuutta ja tulevaisuuteen suuntautumista – psykologisen pääoman valmennus .

Työluotsi – asiantuntija työterveyshuoltoon Hankkeen tehtäväksi anto on; millaista osaamista pitkittyviin spoloihin ja osatyökykyisten tukeen tarvittaisiin - kun tth:n on suunniteltu uutta asiantuntijaa ( sos.vakuutuksen asiantuntija/työvalmentaja/ kuntoutusluotsi tms. ) Hankkeessa saadun kokemuksen mukaan näyttäsi siltä, että työluotsilta edellytetään - voimavara- ja ratkaisukeskeistä työotetta , - työelämän ja esimiestyön sekä kuntoutuksen, sosiaalivakuutuksen ja osatyökykyisyysratkaisujen tuntemusta - työnohjauksellisen konsultoinnin osaamista ( esimiehen ja työyhteisön tuki) - asiakastyön ammattitaitoa

Osatyökykyisen tukeminen – muut kehittämisosiot Psykologisen pääoman valmennus Työntekijän henkiset voimavarat työuran jatkamisen tueksi Voimavarat käyttöön valmennusmalli, joka vaikuttaa lupaavalta. Selvitys – Työuran jatkaminen työpaikan kannattavuuden ja tuottavuuden näkökulmasta (Loppuraportti) Täydennyskoulutusmalli osatyökykyisen tukemiseen ( Työluotsi-/työkykykoordinaattorikoulutus) Oppaat: Työssä jatkaminen – tukea ratkaisukeskeisesti Voimavarat käyttöön – miten kehittää psykologista pääomaa ?

Kehittämisosio 3 Työpaikat ja työyhteisöt työkyvyn tukijoiksi - työkykyjohtamisen käytännöt sekä sosiaalinen ja psykologinen pääoma Tavoitteet Terveys ja turvallisuus -käytäntöjen sekä työkulttuurin kehittäminen yhtenäiseksi toimintamalliksi. Työpaikkojen käytäntöjen kehittäminen selvillä olemisen , varautumisen ja osallistumisen periaatteiden sekä työelämäjoustojen toteutumiseksi. Työterveyshuollon ja työsuojelun yhteistyö ja lakien velvoitteiden toteuttaminen työpaikkakohtaisesti. Sosiaalinen pääoma ja hyvät käytännöt osana työpaikan kulttuuria Joustavat järjestelyt ja osatyökykyisyys työpaikalla

Työpaikkojen ja työyhteisöjen kehittämistyö Käytäntöjen kehittämistyön havainnot Pientyöpaikat tarvitsevat ohjausta, koulutusta ja tietoa työkykyjohtamisesta ja lainsäädännön velvotteista Myös työterveyshuollot tarvitsevat koulutusta ja ketterämpää toimintatapaa Lainsäädännön kehittäminen huomioiden pientyöpaikkojen arki eikä tehdä kaksinkertaista työtä. 2. Työyhteisöjen kehittäminen – sosiaalinen pääoma Kehittämistyön lähtökohtana oli voimavarakeskeinen ja arvostava kehittäminen Hankkeessa tuotettiin malli sosiaalisen pääoman kehittämiseen työyhteisössä Oppaat: Työhyvinvointia työpaikoille Yhteisöllisyydellä menestykseen

Hankemuutos 2014 – käsittää työkykykoordinaattori/työluotsikoulutuksen ja selvityksen osatyökykyisen tukikäytännöistä Jamit – hanke yhteistyössä STM:n Osatyökykyiset työssä ohjelman kanssa suunnitteli ja pilotoi koulutusohjelmaa, jossa tavoitteena on saada työkykykoordinaattori konseptin kaikki keinot käyttöön ja välittää työluotsikokeilun kokemusten pohjalta ratkaisukeskeisen ohjaamisen osaamista eri tehtävissä toimiville osatyökykyisen tukemista tekevälle. - hanke on kouluttanut työkykykoordinaattoreita ja työluotseja ( 9 päiväinen täydennyskoulutus) Hanke tuottaa selvityksen, jonka tavoitteena on tuottaa tietoa : - miten ja millaisilla keinoilla edistetään työssä olevien työssä jatkamista ja työelämän ulkopuolella olevien työhön pääsyä silloin kun työkyky on alentunut Hanke aikaa jatkettiin 31.12.2014 asti