Episodiryhmittelijä terveyskeskusten johtamisen apuvälineenä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TERVEYDENHUOLTOLAKI JA HOITOTYÖ
Advertisements

Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Kuntamarkkinat Helsinki
Medinet- hoitopalvelu siellä missä potilas on
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
TERVEYDENHUOLTOLAKI RAKENTEELLISET MUUTOKSET JA NIISTÄ PÄÄTTÄMINEN
Perusterveydenhuollon yksikön tehtävät
Perusterveydenhuolto
TURVALLISUUSSUUNNITTELU POHJOIS-SAVOSSA Turvallisuusseminaari
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
Miten uusi korvaushoitoasetus muuttaa käytäntöjä
Esitys Juha Mieskolainen
Dosentti, LKT Outi Elonheimo Professori, LKT Mats Brommels
Yhteinen laki perusterveydenhuollolle ja erikoissairaanhoidolle
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
STES - kesäkoulu – UKK-instituuttiTampere.
Potilasturvallisuus vanhustyössä
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
PTH yksikön ja ESH:n välinen koulutusyhteistyö, Joensuun malli Koulutussuunnittelija Tiina Kauhanen, PKSSK
Lääkehoidon päivä Toimiiko lääkehoitosi?
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Perusterveydenhuollon tutkimus Perusterveydenhuollon yksiköiden rooli
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
TerPS2 Pirkanmaan osahanke 3. 9
SON ET BOTNIA P OHJANMAAN MAAKUNTIEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS Kehitysjohtaja Arto Rautajoki
Terveydenhuoltolaki muuttui – missä onnistuttiin?
1 Hannu Javanainen MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon ja siihen.
Tutkimustoiminta perusterveydenhuollossa työn kehittämisen ja koulutuksen näkökulmasta Marjukka Mäkelä, FinOHTA Jukka Mattila, Kotka.
Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen
MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE-
Eija Peltonen, TtM, suunnittelija
MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNESEMINAARI Sairaanhoitopiirin johtaja Timo Kunttu KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Terveyteen tiedolla, taidolla.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Perusterveydenhuolto – THL:n malli Yleislääkäripäivät
Sote –uudistus järjestöjen näkökulmasta , Järjestöjohdon foorumi, Siuntio Johtaja Riitta Särkelä.
MAAKUNNALLINEN PALLIATIIVISEN HOIDON TÄYDENNYSKOULUTUSMALLI
Toimitusjohtaja Matti Toivola Hoitotyön johdon päivät Helsinki Helsinki Congress Paasitorni Tiistai aamupäivän vaihtoehtoinen.
INTEGRAATIO SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio Keski-Suomessa -seminaari Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko.
Miten tuotteistus tehdään? APR-potilasryhmitys
Tutkijakehittäjät Lastenlääkäri Leena Isotalo , Vantaan tk
Perusterveydenhuollon yksikkö Lapin shp Valtuustoseminaari / Tapio Kekki.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Perusterveydenhuollon yksikkö ja tutkimus-,hoito- ja kuntoutus-polut sekä laatu Raimo Rintala johtava ylilääkäri/ Ky Kaksineuvoinen.
Geriatria Lapissa Pohtimolampi Riitta Matero Geriatrian erikoislääkäri.
Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Perusterveydenhuollon yksikkö - Lapin shp Ohjausryhmän kokous TÄNNE VOIT LISÄTÄ OMIA HUOMIOITASI,
Strategia ja SHVK aikajanalla 
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
Henkilöstötarpeen ennakointi ja alueellisen koulutuksen suunnittelu
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Tieteellinen tutkimus
eArkisto – kysymyksiä vailla vastausta
Terveydenhuollon menetelmien arviointi 2018-
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
Leena Setälä, LT, EMBA Sairaanhoitopiirin johtaja
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Arja Helin-Salmivaara vs prof, vs ylil HY/yle, HUS, yle
Siviilivalmiusyksikön päällikkö Jussi Korhonen, SM/PEO
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Asiakaslähtöisyys yhteisen sote-kehittämisen lähtökohtana
Digituki Pohjois-Karjala
THL valtionavustukset
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Sote-uudistuksen toimeenpano
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Arkeen Voimaa (CDSMP) -
TERVEYDENHUOLTOLAKI HUS-SAIRAANHOITOPIIRIN NÄKÖKULMASTA 27. 9
Esityksen transkriptio:

Episodiryhmittelijä terveyskeskusten johtamisen apuvälineenä Anu Niemi Ylilääkäri Perusterveydenhuollon yksikkö, PKSSK

Oma työura LL 1989 Kuopion yliopisto Yleislääketieteen erik lääk 1997, kuntoutuksen erityispätevyys 2008 Johtamisen erikoisammattitutkinto 2005 Tk –lääkäri/johtava lääkäri vv. 1989 – 2002 2002-2007 palvelujohtaja Kaprakka 2008-2011 ylilääkäri PKSSK/kuntoutusklinikka 2011-> ylilääkäri perusterveydenhuollon yksikkö Ei sidonnaisuuksia

Terveydenhuoltolaki 35§ Perusterveydenhuollon yksikkö Sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä on oltava perusterveydenhuollon yksikkö, jossa on moniammatillinen terveysalan asiantuntemus ja joka tukee alueen terveydenhuollon järjestämissuunnitelman laatimista 34 §:n mukaisesti. Perusterveydenhuollon yksikkö antaa asiantuntemusta ja sovittaa yhteen alueellaan perusterveydenhuollossa tehtävää tutkimusta, kehittämistä, hoito- ja kuntoutusketjujen laatimista, täydennyskoulutusta ja huolehtii henkilöstötarpeen ennakoinnista sekä erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja soveltuvin osin sosiaalitoimen yhteensovittamisesta.

(Terveydenhuoltolaki 36§ Terveyden, toimintakyvyn ja sosiaalisen turvallisuuden edistäminen alueellisesti Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän on tarjottava asiantuntemusta ja tukea kunnille järjestämällä koulutusta, kokoamalla hyvinvointi- ja terveysseurantatietoja sekä levittämällä kuntien käyttöön sairauksien ja ongelmien ehkäisyn näyttöön perustuvia toimintamalleja ja hyviä käytäntöjä. Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen alueelliset strategiat ja suunnitelmat on valmisteltava yhteistyössä kuntien kanssa ottaen huomioon kunnan eri toimialojen toiminta.

Pohjois-Karjalan shp alueen perusterveydenhuolto 11 terveydenhuollon yksikköä, 14 kuntaa Uusia ja vanhoja kuntaliitoksia Uusia ja vanhoja yhteistoiminta-alueita Kaksi kokonaan ulkoistettua sosiaali –ja terveydenhuollon yksikköä Itsenäisiä pieniä ja keskisuuria terveyskeskuksia

Koettua ja kuultua… Onko resurssit kohdennettu oikein ja tasapuolisesti tai edes jotenkin tolkullisesti? Miten vastata kuntaliitosten myötä tuleviin vaateisiin säilyttää klo 8-16 palvelut vaikka tuntuma on että tarvetta ei ole? Miten voisi johtaa tiedolla eikä tunteella? Miten tuoda esille miten paljon voimavaroja monisairaat potilaat kuluttavat? Miten seurata yhteistoiminta-aluesopimusten toteutumista?

Koettua ja kuultua… Mihin suunnata koulutukselliset tarpeet? Miten saada hommaan suunnitelmallisuutta? Miten hinnoitella palvelut? Miten saada oikea kuva siitä, mitä tk:ssa oikeasti tehdään ja tapahtuu? Miten motivoida kirjaamiseen, siitä pitäisi saada jotain hyötyä? Miten terveyskeskukset eroavat toisistaan?

Moniammatillinen työote Potilaiden kokonaisvaltainen hoito Terveyskeskustyön ominaispiirteet, jotka episodiryhmittelijän pitää huomioida Moniammatillinen työote Potilaiden kokonaisvaltainen hoito Potilaiden kohtaaminen ja ohjaaminen on keskeisessä roolissa, eivät temput tai konetutkimukset tai laboratoriokokeet - >Näin on ollut aina, mutta em. asioiden merkitys kasvaa tulevaisuudessa entisestään!

Tekninen toimintaympäristö/PKarjala Alueellinen yhteinen potilastietojärjestelmä 1.1.2011 (Mediatri) Rakennettu ”Kanta-arkisto” kelpoiseksi alustaksi Rakenteinen kirjaaminen keskiössä Diagnoosien ja hoitajien osalta myös toimintaSPAT kirjaamisen taso varsin hyvää (yli 80%)

Toimintaympäristökuvaus Alueellinen kuntien yhdessä omistama Pohjois-Karjalan tietotekniikkakeskus Oy PTTK:lla merkittävä rooli käyttöönotossa ja ylläpidossa PTTK:n raportointitiimi tuottaa tietoa terveyskeskuksille ja erikoissairaanhoidolle ”johdon portaaliin” ja raportointialustoja kehitetään tarpeitten mukaan jatkuvasti

Teknisesti rakenteet ovat ok… …..mutta se ei riitä, sillä datan kerääminen ei tuota itsessään mitään lisäarvoa... Kuinka monessa terveyskeskuksessa on aikaa päätoimisesti analysoida sitä valtavaa tietomäärää, mitä rakenteinen kirjaaminen tuottaa nyt ja tulevaisuudessa?

Th laki 10§ Palvelujen saavutettavuus ja yhdenvertainen saatavuus ”Kunnan ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymän on järjestettävä terveydenhuollon palvelut sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisiksi kuin kunnan tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymän asukkaiden hyvinvointi, potilasturvallisuus, sosiaalinen turvallisuus ja terveydentila sekä niihin vaikuttavien tekijöiden seurannan perusteella lääketieteellisesti, hammaslääketieteellisesti tai terveystieteellisesti arvioitu perusteltu tarve edellyttävät. Kunnan ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymän on huolehdittava vastuullaan olevien asukkaiden palvelujen järjestämisestä ja saatavuudesta yhdenvertaisesti koko alueellaan.” pitää siis olla keinoja miten palvelutuotanto voidaan ylipäätään mitata, hyvä kirjaaminen ja raportointi on keskeisessä roolissa Pelkkä käyntimäärien ja käyntien hintojen tietämys ei riitä

Terveyskeskusten tuntoja.. Haluavat valmiin, helppokäyttöisen tuotteen, voimavaroja ei ole itse lähteä kehittäjäksi (organisaatiomyllerrykset vievät voimavaroja) Tarvitaan dataa palvelutuotannon sisällöstä päätöksentekoa varten Hoitopaikan vaihtamisen tarve vähenee, kun kunnat/sote alueet kasvavat Terveyskeskusten sisäisessä työnjaossa tapahtuvien muutosten näkyväksi saaminen

Vuoden 2012 aikana kypsyi ajatus… Toiminnanohjausjärjestelmän(episodiryhmittelijän) hankinnasta Joensuu ja Kontiolahti etulinjassa, mutta päätettiin, että mahdollistetaan kaikkien halukkaiden kuntien mukaan tulo (alueellinen hankinta) Pth yksikkö ja PTTK valmistelevat yhdessä alueellisen hankintatoimiston kanssa, mukaan lähtevät kunnat tekevät päätökset Tarjonta ei kovin suurta ole kansallisesti ole pDRG ei vaikuttaisi vastaavan niihin tarpeisiin, joita Pohjois-Karjalan alueella on

Lopuksi se tutkimus… ”Sosiaali - ja terveydenhuollon järjestämistavan vaikutukset terveyskeskuksen palvelutuotannon määrään ja sisältöön ja yhteispäivystyksen käyttöön Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella” Ohjaajat LKT Outi Elonheimo ja TkT Miika Linna, THL Seurantatutkimus v. 2011 – 2016