Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tieteellinen tutkimus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tieteellinen tutkimus"— Esityksen transkriptio:

1 Tieteellinen tutkimus
Tieteelliselle tutkimustyölle on ominaista, että se perustuu tutkimussuunnitelmaan, noudattaa hyviä tieteellisiä käytäntöjä ja tuottaa tuloksia, jotka on tarkoitettu julkaistaviksi. Tieteellisellä tutkimuksella pitää olla lupa.

2 Klinikan tutkimuslupa
Ihminen tutkimuksen kohteena Asiakirja tai rekisteritutkimuksen kohteena Kudos tai ihmisperäinen näyte tutkimuksen kohteena Biopankki Muu tieteellinen tutkimus (kuten laite- tai koe-eläintutkimus) Lääketieteellisellä tutkimuksella pitää olla myös eettisen toimikunnan lupa 1) lääketieteellisellä tutkimuksella tarkoitetaan sellaista tutkimusta, jossa puututaan ihmisen tai ihmisen alkion taikka sikiön koskemattomuuteen ja jonka tarkoituksena on lisätä tietoa terveydestä, sairauksien syistä, oireista, diagnostiikasta, hoidosta, ehkäisystä tai tautien olemuksesta yleensä; ( /794)

3 Lääketutkimukseen tarvitaan lisäksi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) lupa
Alkioon kohdistuvaa tutkimusta saa tehdä vain niissä laitoksissa, jotka ovat saaneet siihen luvan Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta.

4 Kliinisellä tutkimuksella selvitetään tarvittaessa terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen toimivuutta ja käyttöön soveltuvuutta. Se on osa vaatimustenmukaisuuden osoittamista koskevaa menettelyä ennen markkinoille saattamista tai käyttöönottoa. Tällaisista terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita koskevista tutkimuksista tulee tehdä ilmoitus Valviralle. Eläinkokeen saa suorittaa vain eläinkoelautakunnan luvalla. Eläinkokeen suorittaminen edellyttää, että laitoksella, jossa koe tehdään, on Etelä-Suomen aluehallintoviraston myöntämä koe-eläinlaitoslupa.

5 Alueellinen eettinen toimikunta
Sairaanhoitopiirillä, jonka alueella on lääkärikoulutusta antava yliopisto, tulee olla vähintään yksi eettinen toimikunta (alueellinen eettinen toimikunta). Alueellisen eettisen toimikunnan tulee seurata, ohjata ja arvioida tutkimuseettisten kysymysten käsittelyä alueellaan. Alueellisen eettisen toimikunnan asettaa sairaanhoitopiirin hallitus.

6 Valtakunnallinen eettinen toimikunta
TUKIJAn tehtävänä on toimia tutkimuseettisten kysymysten asiantuntijana sekä tukea alueellisia eettisiä toimikuntia lääketieteellistä tutkimusta koskevissa periaatteellisissa eettisissä kysymyksissä ja näitä koskevan koulutuksen järjestämisessä.  TUKIJA antaa eettisiä arvioita Suomessa toteutettavista kliinisistä lääketutkimuksista, jollei se siirrä tehtävää alueelliselle eettiselle toimikunnalle. TUKIJAn tehtävänä on myös lausunnon antaminen biopankin perustamista koskevasta suunnitelmasta ennen biopankin merkitsemistä sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valviran ylläpitämään valtakunnalliseen biopankkirekisteriin. Lisäksi TUKIJA antaa pyydettäessä lausuntoja sellaisista tutkimuksista, jotka ovat saaneet kielteisen lausunnon alueellisissa eettisissä toimikunnissa.

7


Lataa ppt "Tieteellinen tutkimus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google