Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TYÖEHTOSOPIMUS – ROOLIPELIN UUSI PELIMERKKI
Advertisements

Henkilökohtaisten avustajien työnantajien vertaistukiryhmä
Työnantajan velvollisuudet käytännössä
Henkilökohtaisen avun keskus Pääkaupunkiseudulla

Asiakkaana sosiaalipalveluissa
Vammaispalvelulain uudistukset lukien
Siirtyminen henkilökohtaiseksi avustajaksi
Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle – palveluiden yhteiskehittämistä Koontia Arvokas elämä –hankkeen poluilta tulevaisuuden kehittämistä varten.
Hoitopaikan järjestelyt
Henkilökohtaisen avun keskus Kaakkois-Suomeen Oma koti – oma elämä –seminaari
HENKILÖKOHTAISEN AVUN KEHITTÄMINEN JÄRVENPÄÄSSÄ Vammaisneuvosto
JYVÄSKYLÄN VAMMAISPALVELUT
Pellavatehdas Märkäkehruuta Vanha kura-3 -koneella. Kuva otettu ennen vuotta Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille
Kelan palvelut Pia Kankare
Oikeus hoivaan ? Perusoikeusseminaari Laura Kalliomaa-Puha.
KESKUSTEN MERKITYS HENKILÖKOHTAISESSA AVUSSA HENKILÖKOHTAISEN AVUN ALUETUKIKESKUS-PROJEKTIN PÄÄTÖSSEMINAARI Turku Raija Mansikkamäki.
Helsingin Invalidien Yhdistys ry
Vammaisten henkilöiden oikeus palveluihin
Päätöksiä henkilökohtaisesta avusta Kehitysvammahuollon yhteistyökokous Oulu, Lakimies Sampo Löf-Rezessy, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry.
IMATRA Palvelusuunnitelma asumisratkaisujen suunnittelun lähtökohtana Kouvola Sirpa Koistinen.
Itä-Suomen yliopisto, yhteiskuntatieteiden laitos/ Kuopion kampus
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU Paimiossa
PALVELUSETELIKÄYTÄNNÖT RAUMALLA Pekka T. Jaatinen.
Elina Akaan-Penttilä, lakimies, Invalidiliitto.
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Vammaisten henkilöiden oikeus palveluihin
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Toimintakyvyn arviointi
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Hoidon tarpeen arviointi potilaan päivittäisissä toiminnoissa.
Hoidon tarpeen arviointi potilaan päivittäisissä toiminnoissa
Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon viitearkkitehtuuri Pekka Linna, CSC.
Vammaisten palvelut 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Riikka Väyrynen.
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Sosiaalihuoltolaki.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Vammaispalvelut osana tulevaa Keski-Pohjanmaan sotea? Kehitysvammahuollon neuvottelukunta Ulla Aspvik Kehitysvammahuollon johtaja, TtT.
Onnensilta, Hyvinkää Henkilökohtainen apu ja itsemääräämisoikeus
VOIMANA MERI.. Henkilökohtaisen avun päivä Heli Kulmala
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila Anne Mäki, Invalidiliitto ry.
Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT.
Henkilökohtainen apu kehitysvammaisten palveluissa
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
VAMMAISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN
Uudistuva vammaislainsäädäntö
Asiakkaan valinnanvapaus
SAMAT-toiminta samanlainen, erilainen vanhemmuus …samat oikeudet, samat velvollisuudet…
Asiakkaan oikeudet ja hoitoon pääsy
Henkilökohtainen budjetointi Hämeenlinnan pilotti
Sosiaalialan tehtävärakenne
Ajankohtaista Maritta Ekmark Kvtl
Sosiaaliturva erityistilanteet
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Markku Kokkonen Kuulemistilaisuus
Vaikeavammaisten kuntoutus
Minna Lahnalampi-Lahtinen Palvelupäällikkö Hoiva-asumisen palvelut
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?
Henkilökohtaisen avun keskus Helsingin ja Kauniaisten alueella
Vammaispalvelulain uudistuksen tilanne
Vammaislainsäädännön uudistaminen-
Esityksen transkriptio:

Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta Lakimies Mika Välimaa 15.10.2013, Pori Kynnys ry

Säädökset Vammaispalvelulaki (8-8 d §, 3 a §) subjektiivinen oikeus palvelusuunnitelma Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (merkittävä erityislaki, mm. palvelusuunnitelma) Sosiaalihuoltolaki/palvelut

Subjektiivinen oikeus, VpL 8 § 2 mom Kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle… henkilökohtaista apua sekä palveluasuminen, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista.

Henkilökohtainen apu Henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan: vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella: 1) päivittäisissä toimissa; 2) työssä ja opiskelussa; 3) harrastuksissa; 4) yhteiskunnallisessa osallistumisessa tai 5) sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä.

Itsenäinen elämä: tavoite ja rajaus Henkilökohtaisen avun tarkoitus: auttaa vaikeavammaista henkilöä toteuttamaan omia valintojaan päivittäisiä toimia suorittaessaan Lähtökohtana, että avun tarvitsija itse voi valita ja vaikuttaa, missä asioissa ja miten avustetaan eikä ulkopuolisen tahon määrittämänä edellyttää: voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa.

Henkilökohtaisen avun sisältö Henkilökohtainen apu on apua niissä toimissa, jotka henkilö tekisi itse mutta ei niistä vamman tai sairauden vuoksi selviä

Vaikeavammaisuuden määritelmä Henkilökohtaista apua järjestettäessä vaikeavammaisena pidetään henkilöä, joka tarvitsee pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden johdosta välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön apua suoriutuakseen päivittäisistä toiminnoista

Vaikeavammaisuuden määritelmä Kunnalla ei järjestämisvelvollisuutta, jos henkilön riittävää huolenpitoa ei voida turvata avohuollon toimenpitein Jos avun ja avustamisen tarve perustuu pääosin hoivaan, hoitoon ja valvontaan, siihen on vastattava muulla tavoin Avun tarve ei saa johtua pääasiassa ikääntymiseen liittyvistä sairauksista ja toimintarajoitteista Tarkoituksena ei ole sulkea mitään ryhmää soveltamisen ulkopuolelle Yksilöllinen harkinta vammasta tai sairaudesta johtuvan avun tarpeen perusteella kuten muissakin vammaispalveluissa; sosiaalihuollon periaatteet – asiakkaan edun mukainen ratkaisu

Avun määrä Henkilökohtaista apua on järjestettävä päivittäisiä toimia, työtä ja opiskelua varten siinä laajuudessa kuin vaikeavammainen henkilö sitä välttämättä tarvitsee. Muita toimintoja varten vähintään 30 tuntia kuukaudessa, jollei tätä pienempi tuntimäärä riitä turvaamaan välttämätöntä avuntarvetta.

Henkilökohtaisen avun järjestämistavat Kunta voi järjestää henkilökohtaista apua: korvaamalla henkilökohtaisen avustajan palkkaamisesta aiheutuvat kustannukset; antamalla avustajapalveluiden hankkimista varten palvelusetelin; taikka ostamalla avustajapalveluita palveluntuottajalta tai järjestämällä palvelun itse (tai yhdessä muiden kuntien kanssa)

Henkilökohtaisen avun järjestämistavat Henkilökohtainen avustaja Vammainen ihminen on Työnantaja Palveluseteli Vammainen ihminen on asiakas ja työnjohtaja Avustajapalvelu Vammainen ihminen saa asiakkaana avustajan työnantaja- ja työnjohtopalvelut hän kuitenkin ohjaa työtä Eri järjestämistapoja voidaan yhdistää toisiinsa sekä muihin vammaispalvelulain ja muun sosiaalihuollon lainsäädännön mukaisiin palveluihin ja tukitoimiin 11

Omainen avustajana? Henkilökohtaisena avustajana ei voi toimia vaikeavammaisen henkilön omainen tai muu läheinen henkilö, ellei sitä erityisen painavasta syystä ole pidettävä vaikeavammaisen henkilön edun mukaisena Omainen voi toimia avustajana esim. avuntarve on äkillinen tai jos avustajaa on muuten vaikea saada vamman tai sairauden laatu

Juridinen neuvontapalvelu ma ja to klo 9-12,13-16 Mika Välimaa puh. (09) 6850 1129 Sanna Ahola, Yodit Melaku puh. (09) 6850 1114