Kaivoshankkeiden YVA-oppaan päivityshanke Kaivos-YVA-seminaari Sodankylässä 21.-22.11.2013 Tommi Kauppila, GTK.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Palaute toteutuneista YVA-prosesseista
Advertisements

Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
KAIVOSHANKKEET JA KAAVOITUS
1 Ristiinarviointi Ristiinarviointi Hämeenlinna, Verkkosote
ASETUKSEN KÄYTTÖÖNOTTO SATAKUNNASSA HAJA-HANKKEEN KYSELYN TULOKSIA Haja-asutuksen jätevesien käsittely –koulutustilaisuus
LINDA-päivä Palautekysely (MARC21-formaattivaihdon ja) LINDAn järjestelmän vaihdon tiedotuksesta LINDA-päivä Laila Heinemann Kansalliskirjasto.
Kestävä kehitys hanketoiminnassa
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Kuntien materiaalitehokkuus –seminaari Sibeliustalo.
Ympäristövaikutusten arvioinnin tavoite
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Päätösanalyysia ja riskinhallintaa tapausesimerkin kautta Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola THL.
Guide Jouni Tuomisto, THL Johdanto TEKAISU (ympäristöstä aiheutuvien TErveyshaittojen arviointi KAIkkeen SUunnitteluun ja päätöksentekoon) on kolmevuotinen.
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
Korkeakoulujen esteettömyysverkoston tulevaisuuden toimintamalli: Keskustelua verkoston olemuksesta ja toiminnoista ESOK.
T Projektikatselmus GenCode PS iteraatio
THL koordinoi Tutkimusyhteistyö  THL  Kela  VATT  Kuntoutussäätiö  Työterveyslaitos  Helsingin yliopisto  Lapin yliopisto Tutkimusrahoitus:  STM,
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
Liisa Laakso, Projektihakemusten arviointi Euroopan komissiossa tutkimuksen puiteohjelma.
Maantieteen ja geologian laitos Maankäytön ja metsänhoidon muuttuvat käytännöt ja moniulotteiset sopeutumisstrategiat Sansibarilla, Tansaniassa (Suomen.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Luontokartoitukset soilla Mihin niitä käytetään? -Ympäristövaikutusten arvioinnit -Kaavoitushankkeet -Lupaprosessit -Natura-arvioinnit.
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Maaseutuohjelman arviointisuunnitelma - mistä on kyse? Työseminaari Säätytalolla
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
2013/04/17 MINERA-LOPPUSEMINAARI YMPÄRISTÖRISKINARVIOINTI KONSULTIN NÄKÖKULMASTA Alternative title slide.
Kaivosten sosiaaliset vaikutukset Pohjoiskalottikonferenssi, Kiiruna Kestävä kehitys Yliopistonlehtori Leena Suopajärvi, Lapin yliopisto.
UKJ Työpakettien tilanne TukityöpaketitResurssitSisältöAikatauluHuom (Seuraava sivu) TP 1 Projektin hallinnointi OK, 1) TP 2 Resurssinhallinta.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Ympäristövaikutusten arviointi
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
MONIALAINEN LIIKKUVA TUKI HAJAUTETTUUN ASUMISEEN Arviointityöskentely
Suomen arkeologisten kenttätöiden laatuvaatimukset – SALAVA Johanna Enqvist Museovirasto Maakuntamuseoiden teemapäivät Jyväskylässä 20.–
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kooste kotitehtävien vastauksista Kotitehtävä 5 – Tarjonta ( )
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Kunnat ilmastotiedon hyödyntäjinä Strategisen tutkimuksen verkostoitumistilaisuus ohjelmalle ”ilmastoneutraali ja resurssiniukka Suomi” Tieteiden talo,
ENPI CBC –ohjelmat Kuopio Petri Haapalainen.
ITÄ-SUOMEN RAKENNERAHASTOPÄIVÄT MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN ARVIOINTI Aila Ryynänen Neuvotteleva virkamies TEM, alueiden kehittämisyksikkö.
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Ympäristönäkökulma EU:n rakennerahasto-ohjelmien toteutuksessa EAKR-ohjelmien seurantakomiteat Tuomas Kallio, Suomen ympäristökeskus.
Luotettavaa tietoa KARELIA AMK, Kirjasto Sisältö o Miten tunnistat luotettavan tiedon? o Emme elä villissä lännessä - muista tekijänoikeudet!
Pilottihankkeiden onnistumiset, hankaluudet ja opinpaikat Veronika Honkasalo
Visu Visuaalisuus Palvelu noudattaa THL:n graafista ilmettä. Ulkoasun tulee olla selkeä ja herättää luottamusta. Lisäksi työpajakeskusteluissa kuvailtiin.
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Toteutuuko yhdenvertaisuus kuntien verkkopalveluissa? Selkokieliseminaari Kuntatalo Sami Älli Kehitysvammaliitto / Papunet verkkopalveluyksikkö.
Yhteistyösuunnitelma kehyskuntien näkökulmasta. 1.Seutustrategiaa konkretisoivan seutuyhteistyön toimeenpanosuunnitelma -Keskitytty aivan oikein sen keskeisiin.
T Ryhmä ”Tete” Henkilökohtainen SE-harjoitus Marko Nikula (Assesment of Architecture) Arkkitehtuurin arviointi.
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
Fennovoiman ydinvoimalaitoshanke Pyhäjoki Teollisuusneuvos Herkko Plit.
Kirjanpitolain muutokset GLÖGITILAISUUS Eduskunnan sivut Atsoftin sivut Asteri kirjanpito.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Dokumentointipohjat 1-5 milj. € hankkeiden hankearviointiin (kevennetty vaihtoehto word-arviointikehikolle) JulkICT 10/2016.
Prosesseista palveluihin
Kiinteistövaikutukset ja niiden arviointi
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa
Lajintuntemus Kurssin sisältö ja tavoiteet
Sote-uudistuksen toimeenpano
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa - avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä Hankesuunnitelun tueksi käydystä yhteisestä.
RANKU 3 -hanke Ravinneneutraali toiminta kunnan käytännöksi
Esityksen transkriptio:

Kaivoshankkeiden YVA-oppaan päivityshanke Kaivos-YVA-seminaari Sodankylässä Tommi Kauppila, GTK

Taustaa Alkuperäinen opas: –Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn opas kaivoshankkeisiin, KTM tutkimuksia ja raportteja 20/1999 –GTK:n laatima: Salminen, Heikkinen, Nikkarinen, Parkkinen, Sipilä, Suomela, Wennerström –B5, 80 sivua; myös englanniksi (48 p.) –Painos loppunut (pl. viimeaikaiset arkeologiset löydöt) Uudistustarve selvitettiin 10 v myöhemmin –Heikkinen, Tornivaara, Räisänen, Nikkarinen Kaivoshankkeiden ympäristövaikutusten arviointimenettelyoppaan päivitystarpeeen arviointi. GTK raportti

Taustaa Selvityksessä todettua –Oppaan jälkeen tehtyihin YVA-menettelyihin nähden opas on suppea –Varsinaisen arvioinnin toteuttaminen ja siinä käytettävät menetelmät sekä haittojen rajoittaminen ovat liian yleisellä tasolla kuvattuja –Lainsäädännössä on tapahtunut muutoksia –Käytännöissä on tapahtunut hyödyllisiä muutoksia –Opas on huonosti tunnettu –Kyselyyn vastanneet kokovat lisäohjeistuksen tarvetta useissa asioissa

Taustaa Plussat –Kattava, selkeä ja käytännöllinen –Puolueeton –Antaa läpileikkauksen YVA-prosessista –Hyvä peruspaketti ja yleiskuva YVA-menettelystä –On hyvä että kaivoshankkeilla on oma YVA-opas –Edesauttaa kaikkien työtä, selventävä ohjelista Miinukset –Syytä päivittää lainsäädännön ja uuden tutkimustiedon pohjalta –Hyvin yleispiirteinen ja ehkä liian yleinen tämän päivän tarpeisiin –Voisi keskittyä enemmän kaivostoimintaan liittyviin erityispiirteisiin ja niiden arvioimiseen –Opas on suppea ja erityisesti jälkihoitoasiat olisi mietittävä entistä tarkemmin –YVA-menettelyn keskeinen elementti osallistuminen ja sen järjestäminen on jäänyt vähälle huomiolle, samoin kaivos-YVAn resursointi- ja aikatauluasiat –Viranomaisen oppaat ovat normitusta; kaivosalan YVA:n toivitaan saavan enemmän statusta

Oppaan tavoitteet Oppaan päätavoite on kaivoskohteiden YVA-prosessin tukeminen: –Paremmat (laadukkaammat) kaivos-YVA:t –Helpompi YVA-prosessi –Yhtenäisemmät käytännöt

Laadukkaammat kaivos-YVA:t Monet kaivos-YVA-ohjelmat ja selvitykset ovat jo nyt varsin laadukkaita Oppaan rakenne lähtee prosesseista ja niiden aiheuttamista päästöistä –Prosessi-Päästö-Altistuminen-Vaikutus –Vaikutuksien suunnasta lähteminen saattaa johtaa puutteellisiin arviointeihin (vajavainen kattavuus) –Prosessien ja päästöjen arvioiminen on yksi nykyisten kaivos-YVA hankkeiden heikoista kohdista Tarvittavien selvitysten selventäminen: Mitä asioita pitää arvioida ja millä tarkkuudella (mitä pitää saada selville) Sosiaaliset ja alueelliset vaikutukset otetaan vahvasti mukaan Sovellettavissa soveltuvin osin myös hankkeisiin jotka eivät vaadi YVA-menettelyä

Helpompi YVA-prosessi Kaikki YVA:n sisällön laatimista tukeva ohjeistus helpottaa prosessia Yhtenäisemmät käytännöt ja ennustettavuus YVA-menettelyn sovittaminen kaivoshankkeen elinkaareen ja soveltaminen kaivoshankkeessa Hankemuutosten YVA-asioiden tarkastelu; aloittava vs. muutettava toiminta Kyseessä on kuitenkin opas eikä hallinnollinen ohje –Hyviä käytäntöjä kaivosten YVA-hankkeissa Opas laaditaan kattavaksi vaikutusten arvioinnin lähtökohdista, mutta tarkistetaan lopuksi yhdenmukaisuus YVA-lain kanssa

Projektiryhmän kokoonpanosta Geologian tutkimuskeskus GTK –Tommi Kauppila (toim.) –Marja Liisa Räisänen –Päivi Kauppila Suomen ympäristökeskus SYKE –Jorma Jantunen –Muita asiantuntijoita (Sari Kauppi, Petri Ekholm, Leppänen) Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL –Hannu Komulainen –Tapani Kauppinen Ruralia-instituutti HY –Hannu Törmä

Ydinryhmän osaamisalueet Geologian tutkimuskeskus –Kaivoshanke ja sen elinkaari –Prosessit ja päästöt –Aineiden kulkeutuminen Suomen ympäristökeskus –YVA-menettely –Ekologinen riskinarviointi –Luontotyypit, Natura, biodiversiteetti ja uhanalaiset lajit –Päästöt pintavedessä –Rakennettu ympäristö Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos –Ympäristöterveysriskien ja viihtyvyysvaikutusten arviointi –Ihmisvaikutusten arviointi Ruralia-instituutti –Aluetaloudelliset vaikutukset

Muita tarvittavia osaamisalueita Esimerkiksi: Maisema, kulttuuriympäristö, muinaisjäänteet Taloudelliset vaikutukset –Porotalous? Tavoitteena paras asiantuntemus

Nykyinen YVA-laki sanoo: Ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen Maaperään, vesiin, ilmaan, ilmastoon Kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen Yhdyskuntarakenteeseen, rakennuksiin, maisemaan, kaupunkikuvaan ja kulttuuriperintöön Luonnonvarojen hyödyntämiseen Em. vuorovaikutuksiin

Oppaan sisältö Oppaan sisällysluettelo löytyy: Kommentteja otetaan mielellään vastaan Myös kirjoittajaksi voi ilmoittautua Aikataulu: –Ensimmäinen sisältöluonnos ohjausryhmälle toukokuussa 2014 –Valmis opas lokakuussa 2014