Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa"— Esityksen transkriptio:

1 Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa
Risto Sulkava, FT Suomen luonnonsuojeluliitto, pj

2 Arktinen luonto Karu ympäristö, ankarat luonnonolot, ekosysteemien häiriöherkkyys Luonnolla ei kykyä puhdistaa päästöjä tehokkaasti, hidas palautuvuus, päästöjen aiheuttamat vauriot jopa pysyviä ja laaja-alaisempia kuin etelässä. Erityinen tarve toimia vastuullisesti ja varovaisuusperiaatteella!

3 Kaivokset Malmit usein erikoisilla kivilajialueilla
Samoilla alueilla usein erityislajistoa: Geodiversiteetti ja biodiversiteetti kytkeytyvät usein yhteen! Suojelualueilla säilytetään biodiversiteettiä (myös luontaiselinkeinoja, matkailua, virkistystä, kulttuurien monimuotoisuutta ym) Kaivostoiminta ei sovi em. tavoitteiden kanssa samaan paikkaan! Miksi kukaan etsisi malmeja alueelta, jolta niitä ei kuitenkaan pidä kaivaa?

4 Vastuullisuus Vastuullinen toimija ei yritä kaivaa malmeja suojelualueella! Kompensaatiokriteerit yms ovat jo nyt niin tiukkoja, että vastuullisuuskriteeristön mukaisesti se ei käytännössä ole mahdollistakaan. Malminetsintä (lukuunottamatta jokamiehenoikeudella tehtävää pintojen katselua) tulee rajata kokonaan suojelualueiden ulkopuolelle. Suojelualueilla kairaaminen on turhaa itsensä kiusaamista…

5 Verkosto? SLL tukee vastuullisuutta kaivostoiminnassa, mutta ei hyväksy vastuutonta toimintaa missään olosuhteissa. Lakien noudattaminen on tietysti kaikille pakollista, eikä vielä vastuullisuutta. Vastuullisuutta on tehdä asiat aidosti hyvin. Malminetsintäkriteeristö ei vielä ole vastuullisuuteen vievällä tasolla. Vastuuttomasti toimivia yrityksiä ei kaivata Lapissa eikä Suomessa ylipäätään!

6 Keskustelu ja kehitystyö jatkukoon… Kiitos! Risto.sulkava@sll.fi


Lataa ppt "Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google