Tieto- ja viestintätekniikka koulun arjessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaava-hanke Liminka, Lumijoki, Muhos, Tyrnävä, Utajärvi
Advertisements

Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
eVarikko - veturina ja tukena arjessa Tampereen seudulla
SOME opetuskäytössä – blogin käyttö opetuksessa
Tietotekniikan hankintojen toimintaprosesseja. •Esivalmistelut  teknologiat, tuotteet, testaukset, markkinat, infra •Hankintojen suunnittelu  tietohallintopalvelut/teknologia-
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
Inno- opettajat ja pääkaupunkiseudun teknologiapolku
Suomalainen tietoyhteiskunta ja opetusteknologia • Tämän päivän suomalainen koulu  Innovatiivinen  Antaa mahdollisuuksia sekä opettajalle että oppilaalle.
Lausteen koulun TVT-STRATEGIA
Kansallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnitelma Arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunta Liikenne- ja viestintäministeriö, Suunnitelma.
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä- tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä,
Oulu Juha Pulkkinen Tekes.
Wikispaces vieraan kielen opetuksessa Opetus goes POP mediaope Katrina Vartiainen.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
VENÄJÄÄ VERKOSSA Mari Hämäläinen
Metropolian tietoturvapolitiikka Tai miltä se voisi näyttää.
Teknologia nyky-yhteiskunnassa Eveliina ja Ellimaija.
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Tieto- ja viestintätekniikka suomalaisen huippukoulutuksen vahvuutena
Hyvinvointia koulun liikunnalla Etätehtävä Tavoite: Opiskelija soveltaa kurssin ” Hyvinvointia koulun liikunnalla” tietoja omaa koulua kehittävän projektin.
Pirjo Rauhala: Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista... 1 Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista valtakunnassa ja Tampereella Alustus Virtuaalikielikeskuksen.
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
Tietotekniikan käyttö opetuksessa alakoulussa Tuukka Kivioja.
Tietoa, tahtoa ja tunnetta tarvitaan tulevaisuuden koulun kehittämisessä! Sanna Vahtivuori-Hänninen, Anna Aarnio, Marja Kankaanranta ja Maarit Viik-Kajander.
Kohti tulevaisuuden koulun toimintamalleja
RajatOn Kehitys Jukka Vilen & Heli Korte TTKK/DMI/Hypermedialaboratorio.
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
Verkkoympäristöt lähiopetuksen rinnalla/tukena
OIKEAT ASKELEET Perässäkulkijasta edelläkävijäksi Tablettitietokoneiden käyttö opetuksessa parantaa lasten ja nuorten kykyä ratkoa ongelmia.
Hanke: Tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävän opetuksen kehittäminen Valtionavustus lukiokoulutuksen TVT:n opetuskäytöön sekä laite ja tietoverkkohankintoihin.
Sosiaalinen media opetuksessa Katrina Vartiainen Turun normaalikoulu.
Tenttiakvaariokokemuksia Suomen Turusta :Turun Ammattikorkeakoulu
Tietoa, tahtoa ja tunnetta tarvitaan tulevaisuuden koulun kehittämisessä! Sanna Vahtivuori-Hänninen, TVT koulun arjessa -hanke blogs.helsinki.fi/oppiailoakouluun.
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Valtiotieteellisen tiedekunnan verkko-opetuksen tuki
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Yksityisen järjestelmän hallinto. Yleistä N. 75 yksityistä yleissivistävää koulua Noudattavat samoja tuntijakoja sekä opetussuunnitelmia kuin kuntien,
Etäopetus pelittää verkossa Tampere ja Turku aktiviisina kehittäjinä Riitta Mäkelä-Metsälä | Antti Huttunen | Päivi Luoma.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
Valtiotieteellisen tiedekunnan verkkopedagoginen tuki Taina Joutsenvirta
Tieto- ja viestintätekniikka eri oppiaineiden opetuksessa AO-koulutuksen perusharjoitteluinfo Olli Vesterinen, Sokla Mediakasvatuskeskus.
Raila Pirinen Helsingin normaalilyseo. Kankaanranta, M & Puhakka, E (2008): Kohti innovatiivista tietotekniikan opetuskäyttöä
Verkko-opetuksen kehityssuuntia Pohjois-Savon tietoyhteiskuntastrategiaseminaari Ulla Voutilainen vararehtori.
Tietoa, tahtoa ja tunnetta tarvitaan tulevaisuuden koulun kehittämisessä! Sanna Vahtivuori-Hänninen, TVT koulun arjessa Punkalaitumen yhteiskoulun VESO-päivä.
Löytöretkipuisto Opas toiseen maailmaan Minna Kytölä, OVI-hanke Anna Linnakylä, OVI-hanke.
Riihimäen kaupungin TAHTO -hanke Aulanko Esa Santakallio koulutoimenjohtaja.
1 Suunnitelmista käytäntöön Tvt Koulumestarin koulun arjessa.
Kolmiportaisen tuen toimintatapaohjeet. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet ”Opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja.
RAHOITUSJÄRJESTELMÄN UUDISTAMINEN! OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS! SÄHKÖISET YO-KIRJOITUKSET! LUKIOVERKON HARVENTUMINEN! PEDAGOGINEN UUDISTAMINEN! TOIMINTAKULTTUURIN.
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
OPS 2016 Pedagoginen kahvila Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako Sivistyslautakunta
VESO Anne Hakanen Pirjo Vuorio Jaana Karlamaa NOPS 7.5. Osa-aikainen erityisopetus.
Pirjo Rauhala, Miten verkostot voisivat toimia yliopistoissa? 1 Miten verkostot voisivat toimia yliopistoissa? Alustus Suomen virtuaaliyliopiston.
Tutoropettajien koulutus ja toiminta
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä-tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä, FT.
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
OsaOppi IV– Osaamisen osoittaminen digitaalisilla osaamismerkeillä
KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Osaamisen jakamisesta osaamisen yhdistämiseen
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Uudet opettajat ja TVT Kasvu ja oppiminen
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Esityksen transkriptio:

Tieto- ja viestintätekniikka koulun arjessa Toimintamalliesimerkkejä hankekouluista sl 2009 Sanna Vahtivuori-Hänninen & Anna Aarnio

Infrastruktuuri, laitetekniikka ja ohjelmistot Case 1: Kauniaisten Kasavuoren ja Mäntymäen koulujen tietohallintopalveluiden ulkoistaminen Ongelma: Kouluissa todettiin ongelmia kunnan tietohallinnon tarjoamisessa palveluissa ja tvt-tuen järjestämisessä Toimimattomat koneet ja toimimattomuuteen turhautuneet opettajat Toiveena keskitetty palvelinympäristö ylläpidon helpottamiseksi Ratkaisu: Kauniaisten askeleet Teetettiin ulkopuolisen konsultin selvitys, jossa käytiin läpi eri toteutusvaihtoehtoja ja kustannuksia Selvityksen perusteella kunnanvaltuusto päätti, että Kauniaisten suomenkielisissä kouluissa siirrytään Linux-pohjaiseen järjestelmään Tehtiin palvelusopimus OpinSysin kanssa, kunnan pääoma sidottuna järjestelmäratkaisuun, ei laitteistoon ja ylläpitoon

Infrastruktuuri, laitetekniikka ja ohjelmistot Case 1 Kauniaisten Kasavuoren ja Mäntymäen koulujen tietohallintopalveluiden ulkoistaminen Kauniaisten suomenkielisten koulujen arki Kouluissa yhteensä 1200 käyttäjää 100 Linux-työpistettä, 120 uutta thin clientia (käynnistyvät Linux-palvelimen avulla), kuusi Linux-tehotyöasemaa multimedia- ja pctv-käyttöön, 20 Linux-käyttöjärjestelmällä toimivaa kannettavaa tietokonetta vanhat Windows-kannettavat ja työasemat osana ratkaisua ohjelmistot ja tiedostot sijaitsevat keskitetyssä palvelinympäristössä (Ubuntu Linux ja LTSP [Linux Terminal Server])

Infrastruktuuri, laitetekniikka ja ohjelmistot Case 1: Kauniaisten Kasavuoren ja Mäntymäen koulujen tietohallintopalveluiden ulkoistaminen

Infrastruktuuri, laitetekniikka ja ohjelmistot Case 2 Opetusteknologinen suunnittelija ja pedagoginen lähituki opettajien tukena (Riihimäen Pohjolanrinteen koulu) Opettajien tukena toimii opetusvelvollisuudestaan vapautettu opettaja pedagogista osaamista tuntemusta koulun arjesta tvt:n pedagogisesta käytöstä sekä ostamisosaamista Opetusteknologisen suunnittelijan tehtävänä tukea koulujen tieto- ja viestintäteknistä ja tähän liittyvää pedagogista toimintaa huolehtia opettajien jatkokoulutuksesta kartuttaa olemassa olevaa laitekantaa ja opettajien osaamista seurata ja raportoida ja arvioida toiminnan etenemistä toimii koulutoimen ja tietoliikenneyhteyksien ylläpitäjän rajapinnassa sekä huolehtii laite- yms. markkinoiden seuraamisesta ja ajoituksesta

Infrastruktuuri, laitetekniikka ja ohjelmistot Case 2 Opetusteknologinen suunnittelija ja pedagoginen lähituki opettajien tukena (Riihimäen Pohjolanrinteen koulu) Opetusteknologista suunnittelijaa ei ole kiinnitetty yksittäiseen kouluun ja hänellä on mahdollisuus liikkua kunnan koulujen välillä. Opetusteknologisen suunnittelijan ohella on lisäksi koulukohtaiset tutor-opettajat ja ”oppiaineagentit” (korvaus ylimääräisestä työstä)

Pedagogiset mallit ja käytänteet Case 1 Verkkokokous/videoneuvottelu opetuksen ja yhteistyön tukena (Punkalaitumen yhteiskoulu ja Saaren koulu) Punkalaitumen yhteiskoululla on meneillään yhteistyöhanke, jossa kehitetään ilmiölähtöistä opetusta sosiaalista mediaa hyödyntämällä Verkkokokousta (ConnectPro) käytetään opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Saaren koululla kehitetään A2-kielten opetusta haja-asutusalueella (ArcticCommunicator).

Pedagogiset mallit ja käytänteet Case 9: Pienryhmäinen uskonto (TVT-työpajaseminaarin saldoa 22.9.2009, pj johtaja Liisa Lind, Helsinki, Mediakeskus) • pienessä kunnassa opetusryhmät eivät täyty – opetus jää pitämättä • videoneuvottelu yli kuntarajojen, kuntien välinen yhteistyö (sovitaan yhteinen aika) • mahdollistaa yhtäaikaisen uskontotunnin • opettajan matkustaminen jää pois  online & nauhoitukset • oppilailla oma yhteisö, joka tapaa virtuaalisesti Lisäideoita verkkokokouksen hyödyntämiseksi koulun arjessa vanhempainilta ja vanhempainvartit taide- ja kulttuurilaitosten kanssa tehtävä yhteistyö opettajien erityisosaamisen ja vahvuuksien hyödyntäminen koulujen yhteistyö, alkuopetuksen ja varhaiskasvatuksen nivelvaihe yhteinäisen peruskoulun kehittäminen, uudet viestintäratkaisut

Pedagogiset mallit ja käytänteet Case 2 Älytaulu taidekasvatuksessa (Koulumestarin koulu) Oppilaat tekevät älytaulun avulla oman animaation oppilaat piirtävät älytaululle musiikin virittämänä itse ideoimansa tarinan oppilaiden kuvat tallennetaan yksi kerrallaan, älytaululle lisätään musiikki (esim. opettaja soittama, huom. tekijänoikeudet) ks. pedagogisia ideoita kootusti: www.kouluon.fi, www.koulumestari.fi/arjen_tietoyhteiskunta_uutta.html http://prezi.com/mhqcgks1sbzc/edit/#3

Sisällöntuotanto ja oppimateriaalit Omaehtoinen sisällöntuotanto (Punkalaitumen yhteiskoulu) tavoitteena tieto- ja viestintätekniikan ja median palveluiden luonteva integrointi kaikkiin oppiaineisiin esim. englannintunti aineenopettaja ideoi ja suunnittelee yhdessä tvt-opettajan ja oppilaiden kanssa tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä muiden aineiden opetuksessa. 9.-luokkalaiset oppilaat suunnittelevat ja tuottavat Hot potatoes –ohjelmalla 7.-luokkalaisille englanninkielen harjoitustehtäviä oppilaat ratkaisevat tehtäviä yhdessä

Sisällöntuotanto ja oppimateriaalit Teemakehä tutustutaan tvt:tä hyödyntäen johonkin ajankohtaiseen ilmiöön tai teemaan (esim. ympäristö) useissa toimintapisteissä, jotka muodostavat kehän eri pisteissä (esim. kirjasto, kuvisluokka, musiikkiluokka, joenvarsi) tuotettava materiaali kootaan reaaliaikaisesti kuvaten tai videokuvaten blogiin/wikiin tuotetun materiaalin avulla ilmiötä opetetaan muille ja käytetään apuna kriittisesessä ilmiön tarkastelussa

Koulun toimintakulttuurin kehittäminen Case 1 Tukipalvelut kuntoon – Media-/etäopetuskeskukset opettajien tukena isoissa kunnissa (Helsinki, Espoo, Tampere, Turku) toimii tvt:n opetuskäytön ja mediakasvatuksen osaamis/koulutuskeskus keskuksissa työskentelee mediakasvatuksen, tvt:n käytön pedagogisia ja teknisiä asiantuntijoita, verkkosuunnittelijoita ja muita tukihenkilöitä keskukset kehittävät ja jalkauttavat hyviä käytänteitä keskukset auttavat kouluja rahanhaussa, järjestävät koulutusta ja hoitavat tukipalveluja. positiivista palautetta opettajilta tvt-koulutuksesta ja kursseista sijaisjärjestelyt

Koulun toimintakulttuurin kehittäminen Case 2 Rehtorin oppitunnit ja samanaikaisopetus opettajien suunnittelu- ja kehittämistyön tukena (Koulumestarin koulu ja Oulujoen koulu) koulun kehittäminen lähtee 1) arvokeskustelusta, 2) arvojen jalkauttamisesta ja 3) opettajien kehittämästä yhteisestä toteutussuunnitelmasta rehtori on koulun pedagoginen ja arvojohtaja rehtori rekrytoi samansuuntaiset arvot hyväksyvää henkilöstöä opettajien tiimityöhön ja kehittämiseen on järjestetty aikaa: mm. rehtorin oppitunneilla ja pedagogisilla kahviloilla, jolloin tietyn vuosiluokan opettajat pitävät omia tiimipalavereita kehittää hyviä toimintamalleja ja käytänteitä samanaikaisopetus vakituiseksi toimintamalliksi http://oulujoenosaajat.spaces.live.com/default.aspx http://oulujoenosaajat1.ning.com/video/video/show?id=3294935%3AVideo%3A165

Koulujen ja yritysten yhteistyö Kohti kokonaispalvelupaketteja, tuote, koulutus, tukitoiminnot Koulu-yritysyhteistyö nähdään tärkeänä tuotekehitykselle Jatkuva palaute Hankintaprosessit virtaviivaisiksi ja riittävästi hankintaosaamista kuntien päätöksentekijöille (työpajaseminaarin 22.9.2009 saldoa, pj opetusteknologiapäällikkö Minna Haasio, Tampere) kilpailutus hankintapäätös ppp-sopimus tekninen käyttöönotto koulutus sovitut ongelmaratkaisu- ja tukiprosessit seuranta ja arviointi jatkuva kehittäminen

Levittäminen alueelliset teemapäivät ja tietoiskukoulutukset,”road show” vertaistukimalli avuksi työpaja 3.12.2009  Lisätietoa blogs.helsinki.fi/oppiailoakouluun