Viestintä perusparannushankkeessa - putoaako kapula joka vaihdossa ? Juha Salmi | Suomen Asuntotietokeskus IKE-kehitys- ja verkottumisseminaari 22.9.2005.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Asukas-TV mCasting Oy Airport Plaza Äyritie 12 C, Vantaa
Heimo Levamo | Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy
Tapulikaupungin Safety –strategia 2006
2 Mitä? Valtakunnallinen pk-yritysten ja yksittäisten henkilöiden tuotekehitys- ja innovaatiotoimintaa tukeva asiantuntijapalvelu Yritys- tai hankekohtaisesti.
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Tapahtumien markkinointi ja viestintä kirjastossa
Isännöinnin uusi rooli taloyhtiön viestinnässä
Hyvä Hallintotapa Kiinteistöalan muutos Yhteiset toimintatavat
VESIKANSAFOORUMI YHTEISÖPROJEKTI LÄHIPALVELUALUEELLA.
Hyviä käytäntöjä ja sudenkuoppia Marjo Uotila, Järvenpään lukio
Viestintä korjaushankkeessa
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
2/2009 MUUTKIN HALUAVAT TIETÄÄ Kerro hankkeesta ja sen tuloksista NR/2011.
Tehtävän- annot suomeksi 1. Vårt hemland Mistä Suomi tunnetaan? Mistäpäin maata maailmankuulut brändimme ja tuotteemme tulevat? A. Yhdistä tuote.
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
TTL Sosiaalisessa mediassa
Suomen kieli ja viestintä YAMK-koulutuksessa Vastuuopettajien AC-kokous / Tarja Ahopelto Suvi-työryhmän ja Osku-hankkeen tuotoksia.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Motto eli miksi projekti- hallintaa on kehitettävä Sillakaaren lähtöajatus oli, että 3-vuotinen projekti putoaa 3-4 kertaa polvilleen Silti olen Sillakaaren.
TkT Jari Virta kehityspäällikkö Suomen Kiinteistöliitto ry
kielten keskus Säädösten ymmärtämistä selvittävä kysely- ja haastattelututkimus Vesa Heikkinen & Aino Piehl Säädöskielihankkeen.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
RAP / PS -kysely RTL ry - RAKLI ry
Mika Väyrynen tuottaja
Vaikuttaminen ja viestintä taloyhtiössä -kyselyn tulokset.
LVI-neuvontaJaakko Laksola Korjaustarpeen toteaminen Hallituksella/yhtiökokouksella pitää olla näkemys! Missä ollaan nyt? Mihin suuntaan ollaan menossa?
Suunnitelmia Jyväskylän yliopiston verkkosivuston uudistamiseksi
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Työllisyysportti – työväline työllisyydenhoidon toimijoille
Viestintäsuunnitelma
Miten sisäilmaongelmi a ratkotaan? Yhteysopettajaseminaari
Ahdistaako avoimuus? - sosiaalinen media projekti/hankeviestinnässä
Yritysviestintä, hankeviestintä, projektiviestintä
CSC:n ja korkeakoulukentän yhteistyön kehittäminen Keskusteludokumentti Pekka Kähkipuro.
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
Sisäinen viestintä Eelis Aaltonen.
A VOIN PÄIVÄTOIMINTA K OIVUKYLÄN PALVELUTALOON Toimintataikurit Taija, Sari, Kati, Sini ja Hanna.
Vaatimustenhallinta.
Juhani Kettunen Yrityksen kilpailukykytekijät Yrityssuunnittelu ja johtaminen  yrityskulttuuri Asiakaslähtöinen toiminta – sisältää mm. tuotekehityksen,
Markkinoinnin kilpailukeinot Jakelu, vai Saatavuus ? Asiakaslähtöisyys. Vaikuttaako ajattelu toimintaan, ja vaikuttaako muutos ajat- telussa.
Yrityksen viestintä ja projektiviestintä
Henkilökunnan Ekokompassi- koulutus Tapahtuman nimi, pvm Kouluttaja.
PROJEKTISUUNNITELMA NURKKALA MAARIT & SAARIKKO SANNA Jyväskylän yliopisto syksy 2004.
KANUUNA+ - vaihtoehtoja Kanuunan laajentumiseen alle asukkaan kuntiin. Kanuunan nuorisopoliittinen arvostus ei ole kehittynyt sen kansallisen ja.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
KOHAA! Leena Kinnunen ja Mikko Paajala Rovaniemen kaupunginkirjasto – Lapin maakuntakirjasto Lapin kirjastokokous
Graafinen suunnittelu Graafinen suunnittelu on ulkoasun suunnittelua. Se on sovellettu taidemuoto, joka auttaa katsojaa tulkitsemaan viestiä. Graafista.
KyAMK:n yhteinen sisäinen viestintä Vastuut, prosessit, ohjeet, seuranta ja ajankohtaista Viestintätiimin työpaja Riitta Leviäkangas.
Yhdestä kolme Suunnitelmia Jyväskylän yliopiston verkkosivuston uudistamiseksi Katri Lehtovaara & Tarja Vänskä-Kauhanen
HEIDI, PÄIVI JA ANU Vammaisasioiden oppimis- verkoston koordinaattorit Mikä Innokylä on? Juha Koivisto.
DEMOKRATIAKYSELY Tekijä: Anne Erholtz. Haluaisin vaikuttaa seuraavien kanavien kautta. Voit valita useamman vaihtoehdon. (Vastaajia: 287)
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Viestintä ja tiedottaminen Kuinka viestinnästä saadaan vaikuttavaa? Kuinka muut nuoret tavoitetaan tehokkaasti? Miten tiedotteemme lyö läpi mediassa?
JOHTAMISEN OSA-ALUEET:  Strateginen johtaminen / johtoryhmä  Visio, missio ja strategia  Johtamismetodit / taktiikat  Tavoitejohtaminen, yrityksen.
Jäsenhankinta lapset ja nuoret TYÖPAJA
Kansallinen palveluväylä PERTIVA-kokous
Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa
THL:n asiakkuustyön ja CRMn vaikuttamissuunnitelma
THL – SÄHKÖINEN JULKAISEMINEN MÄÄRITTELYTYÖPAJA
Lapsen oikeuksiin ja tietoon perustuva toimintakulttuuri
Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus
Osallistumisen suunnittelun vaiheet ja tehtävät
Viestintäsuunnitelma
Taloudellisesta arvioinnista
Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksen jäsenpalvelut taloyhtiöille
Esityksen transkriptio:

Viestintä perusparannushankkeessa - putoaako kapula joka vaihdossa ? Juha Salmi | Suomen Asuntotietokeskus IKE-kehitys- ja verkottumisseminaari

Juha Salmi | Suomen Asuntotietokeskus ASUKKAAT (= ASIAKKAAT) HALUAVAT TIETÄÄ miksi perusparannus: mitä hyötyä, mitä haittaa? miksi juuri nyt eikä joskus myöhemmin? minkälaisia vaihtoehtoja on tarjolla ja miten niitä voi verrata? mitä perusparantamiseen sisältyy, mikä on sen laajuus? mitä, miten, koska ja kuinka kauan vaikuttaa lompakkoon? koska hanke alkaa ja miten se etenee? miten ja koska hanke vaikuttaa minun arkeeni? miten voin vaikuttaa perusparannushanketta koskeviin päätöksiin? koska ja miten voin tehdä hankkeeseen liittyviä omia valintojani ja miten ne toteutetaan? keneen/keihin otan yhteyttä, jos kaikki ei mene niin kuin on sovittu? mitä tarkoittaa valmis? kenelle voin antaa palautetta? mitä tapahtuu seuraavaksi, koska on seuraava remontti?

Juha Salmi | Suomen Asuntotietokeskus VIESTIKAPULA PUTOAA HERKÄSTI MONESSA VAIHDOSSA Asukkaat Valvoja Urakoitsija Erikoissuunnittelijat Rakenne- suunnittelu Talotekninen suunnittelu Arkkiteht Pääsuunnittelija Rakennuttaja- konsultti Isännöitsijä AsOy:n hallitus Tekninen prosessi Tiedonkulkuprosessi on työläs, tehoton ja hidas. Viesti muuttuu ja vääristyy matkalla: asioita hukkuu, henkilöitä vaihtuu. Viestintää ei ole resurssoitu eikä vastuutettu. Salailu- ja jurotuskulttuuri rehottavat.

Juha Salmi | Suomen Asuntotietokeskus VUOROVAIKUTUSHAASTEET KORJAUSRAKENTAMISESSA KRIITTISIÄ VIESTINTÄRAJAPINTOJA hankkeen toteuttajaosapuolten välillä tilaajan (AsOy) ja toteuttajien välillä isännöitsijän ja AsOy:n hallituksen välillä AsOy:n päättäjien (hallitus/isännöitsijä) ja asukkaiden välillä toteuttajien ja asukkaiden välillä On kyettävä osoittamaan hankkeen kaikille osapuolille, mitä hyötyä kullekin on avoimesta vuorovaikutuksesta ja hyvin hoidetusta viestinnästä.

Juha Salmi | Suomen Asuntotietokeskus TIETO KULKEMAAN PERUSPARANTAMISESSA Perusparannushankkeita varten on kehitettävä ennakoivan ja vuorovaikutteisen viestinnän mallisuunnitelma käytännön ohjeinen ja työkaluineen. Käyttäjäkeskeisen perusparantamisen ohjejulkaisut, dvd:t ja verkkosivut. Tuotetaan ytimeltään yhtenäinen, kohderyhmittäin muunneltavissa oleva tietosisältö, jonka kustantamisesta ja jakelusta sovitaan mm. seuraavien kustannusyhtiöiden kanssa: Kiinteistöalan Kustannus Oy > isännöitsijät, AsOy-hallitukset Rakennustietosäätiö > suunnittelijat ja tuoteteollisuus Rakennusteollisuuden Kustannus RTK Oy > urakoitsijat Kehitetään asukas- ja hankeviestinnän tarpeisiin helppokäyttöisiä sähköisiä monikanavaratkaisuja yhdistäen Internetin ja tv:n mahdollisuudet.

Juha Salmi | Suomen Asuntotietokeskus VIESTINTÄ SUUNNITTELU- JA VALMISTELUVAIHEESSA Taustoittava ja motivoiva viestintä –perusparannuksen lisäarvo ja -vaiva asukkaille ja osakkaille –mitä on syytä tehdä, miksi ja koska > pts-ajattelu ja taloyhtiön strategia Viestintä selkeästi vastuutetuksi osaksi perusparannushankkeen suunnittelua ja toteutusta Vaihtoehtojen visualisointi ja realistinen kustannusinformaatio –suunnitelmat ymmärrettävässä ja havainnollisessa muodossa –3-4D, tuotemallinnus, animointi, mallikylpyhuoneet

Juha Salmi | Suomen Asuntotietokeskus VIESTINTÄ TOTEUTUS- JA KÄYTTÖÖNOTTOVAIHEESSA Tiedonsiirto suunnittelijoilta toteuttajaverkostolle Viestintä ohjeistetuksi osaksi toteutusprosessia ja urakkasopimusta Tiedotusvastuut taloyhtiön ja toteuttajien kesken Asukasinformaatio hankkeen aikana –tiedotteet, tiedotuspisteet ja -tapahtumat –taloyhtiön sisäiset tietoverkot ja monikanavaratkaisut (tv + Internet) –huoneistokohtainen informaatio tehtävistä toimenpiteistä ja niiden ajoituksesta > ”huonetaulut” –asukkaiden kohtaaminen heidän arjessaan Tiedottaminen tehdyistä toimenpiteistä Huolto- ja käyttöohjeet Palautetiedon kerääminen –kirjalliset kyselyt –sähköinen palautejärjestelmä

Juha Salmi | Suomen Asuntotietokeskus SÄHKÖISET MONIKANAVARATKAISUT VOIVAT TARJOTA ONLINE-TIETOA

Juha Salmi | Suomen Asuntotietokeskus TIETO KULKEMAAN PERUSPARANTAMISESSA Paras mahdollinen viestintäkään ei auta, jos suunnittelu- ja toteutusprosessi ei ole muilta osin kunnossa. Jos prosessi on kunnossa ja tieto kulkee ymmärrettävässä muodossa läpi hankkeen, asukkaiden asenteet voivat muuttua perusparantamiselle myönteisemmäksi > kustannusten minimoinnista lisäarvon maksimointiin. Kun perusparantamisen palvelu- ja yhteistoimintaprosessit ovat riittävän kehittyneitä, voidaan käynnistää valtakunnallisen, pitkäjänteiseen kiinteistönpitoon kannustavan viestintäohjelman suunnittelu ja toteutus - kohderyhminä keskeiset toimijat ja asukkaat.

Juha Salmi | Suomen Asuntotietokeskus HAASTEITA RIITTÄÄ Putki- ja muiden isojen remonttien kumuloituvasta haasteesta ei selvitä, ellei menetystarinoista päästä mahdollisimman pian menestystarinoihin, kauhukuvista hyviksi todettuihin käytäntöihin ja kokemuksiin.