Vertaismentorointi & Minä mentorina

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
”Ikäjohtaminen” JHL-amk-verkoston yhteishanke Tapaaminen JHL:ssa Keskustelussa esille nostettuja näkökulmia
Advertisements

Median kohtaaminen EuroSkills-kilpailijana edustatte:
TAITOTASO 1 = ALKEISTAIDOT
”Publishing in International Academic Journals” Sanna Järvelä.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
10 vinkkiä voimaantumiseen
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Dialogi ja sen soveltaminen ympäristöongelmien ratkaisemisessa VIEVE Työseminaari Levi Marika Palosaari.
VOK-perusteiden taustalla oleva oppimiskäsitys ja rakenne Antti Kauppi Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia.
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Suomen kieltä ja viestintää yhteisnäyttelyn myötä Ilona Tanskanen
Ajatuksia oppimisesta
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
Tiimien kaksoisprosessin tarkasteleminen 1. Pyritään etenemään kohden tavoitteita (tehtäväorientaatio) 2. Viedään läpi yhteistoiminnallisia prosesseja.
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Me ja muut: ryhmäilmiöistä
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
TYÖN AIHE Oma nimi ja ryhmän tunnus
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
Vanhemman neuvo - ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Viestintäsuunnitelma
Vertaistukea ja voimaa ryhmätoiminnoilla – vinkkejä vertais- ja toiminnallisten ryhmien perustamiseen Turun Kaupunkilähetys ry Pirjo-Riitta Kataja.
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Tutustumistreeni  Nimi, ammatti, mistä tulee,  tilaisuuden teemaan liittyvä ajatus  Mikä oli kauhein kouluruoka?  Kirja, jota parhaillaan luen  Lapsuuden.
Juttuja (verkko)lehteen. Metakka Mediataitoja oppimaan/ mediataitoja kaikille ( OPH:n tukema mediakasvatushanke Saimaan mediakeskuksen.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
KOIVUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 1) Mitä arvioidaan? 2) Miten arvioidaan? 3) Tiimityön kehittäminen 4) Yhteistyön tiivistäminen sosiaalityöntekijöiden kanssa.
Ryhmätoiminnasta voimaa kuntoutumisen polun eri vaiheisiin
Kulttuurin ja taiteen välittyminen II Toiminnalliset ja osallistavat menetelmät museokasvatuksessa Sirpa Turpeinen 2008.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Ops seminaari Askola.
TASO 2 SISÄLTÖALUE 2 Teema 2 Osaamistavoite 2 4. oppisisältö: ”Eri ominaisuuksien perusharjoitteiden oikeat suoritustekniikat” Taitoharjoittelun tunnuspiirteet.
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
 Valitse itseäsi kiinnostava ja sinulle sopiva kirja.  Kannattaa pohtia seuraavia asioita:  Mikä on kirjan aihepiiri?  Onko kirjan pituus sinulle.
Hyvä tuutori, parempi ryhmä Tuutorikoulutus 2016 © 2016 Johanna Tikkanen |
OPPISOPIMUSNUOREN OHJAAMINEN TYÖPAIKALLA RAKENNUSAINEITA NUORTEN MODUULIN SUUNNITTELUUN Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi- hanke 2015.
Diaesitys työterveyshuollon esimiesten vertaisfoorumipilottiin Toisesta diasta alkaa esitys vertaistuesta. Voit lisätä tähän alkuun omaa tekstiäsi.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Havainnointi tutkimus-menetelmänä
MEDIAPSYKOLOGIA MEDIAPS TUTKII MIHIN IHMISET KÄYTTÄVÄT MEDIAA JA MITÄ VAIKUTUKSIA MEDIALLA ON KESKEISET KYSYMYKSET: MILLÄ TAVOIN MEDIA VAIKUTTAA IHMISEN.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Oppimisen moninaisuudesta Jyväskylä Arto Riihimäki SEL ry.
Kieli itseilmaisun välineenä
P05 ja P06 toimintasuunnitelma
Pelaajakehitystapahtuma Rovaniemi
Hyvän elämän tekijöitä
Miten Learning cafén ideaa voisi hyödyntää työpaikalla / työpajalla?
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Yhteisopettajuus arjessa
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Neuvottelun vuorovaikutustaidot
Esityksen transkriptio:

Vertaismentorointi & Minä mentorina Virpi Valtonen Hamk Aokk 3.11.2011 Winnova

Vertaismentorointi Tavoitteellista toimintaa, joka perustuu yhteisiin pelisääntöihin -> mentorointisopimus Asiantuntijuuden jakamisen ja kehittämisen menetelmä / tapa toimia Tukee yksilön ja yhteisön kokonaisvaltaista kasvua ja oppimista Nopea ja tehokas menetelmä työelämän jatkuvan muutoksen pyörteissä

Vertaismentorointi on.. Vertaistukea Ammatillista kohtaamista Kuuntelemista

Minä mentorina

Vertaismentori Keskeistä on ymmärtää, että mentori ei siirrä ”oikeaa” näkemystä tai tietoa vaan rakentaa merkityksiä ja tulkintoja Yhdessä muiden kanssa!

Vertaismentori Vertaismentorin kaksoisrooli – olla vertaisena mutta samalla ”hoitaa” tilannetta ja viedä sitä eteenpäin - > eettinen näkökulma

Menetelmistä Vertaismentorointi -> menetelmä itsessään Valitse menetelmät oman persoonasi mukaan Muista vapaaehtoisuus; Jokaisella oikeus osallistua ja olla aktiivinen olla hiljaa ja kuunnella Yhteinen ohjattu, tavoitteellinen vertaiskeskustelu on jo menetelmä, yleensä se riittää

Menetelmistä ”Onnistumisen avaimet ovat nippu fyysisiä ja hallinnollisia, sosiaalisia ja menetelmällisiä tekijöitä, jotka yhdessä muodostavat toimivan mentorointiryhmän” (Verme2010)

Menetelmiä ryhmäprosessiin Aloituskoukku Aktivoivat lyhyet harjoitteet (assosiaatioharjoitus, tarutus, kirje itselle) Tarkoitus kiinnittyä ryhmään tässä ja nyt Ryhmäyttämiseen useampi lyhyt harjoitus tai pidempiä harjoituksia Janaharjoitus Sosiaalinen atomi

Prosessin edetessä Riippuen aiheesta / teemasta toiminnalliset harjoitukset hyviä. Ryhmäläiset ottavat erilaisia rooleja, erilaisia statuksia tai suhtautumisia. Näitä tutkitaan joko yhdessä tai osa ryhmästä havainnoi ja osa on rooleissa.

Narratiiviset menetelmät ”Tarutus” (aikuisten sadutus) Parikertomuksen teko Ryhmän yhteinen tarina Tarinoiden /tilanteiden piirtäminen Kuvat / esineet

KerToi-menetelmät Kerronnalliset ja toiminnalliset menetelmät Virittäjänä mentorin antama aihe, tv-ohjelma, lehtileike tai mikä tahansa kuva tai esine Kirjoittamistehtävät; päiväkirja, kirje itselle, tapauksen kirjoittaminen, ryhmäkirje, oman elämän kuvaaminen, luovaa kirjoittamista jonkin tunteen tai tilanteen kautta

KerToi - menetelmät Toiminnalliset menetelmät; Janaharjoitukset, tasoharjoitukset (nelikenttä) Sosiaalinen atomi paperille tai yhdessä toimien Roolit, lämmittely- ja tutustumisleikit

Lopetukseen Jatkuva reflektointi on tärkeää mutta lopussa erityisen tärkeää Asioita kannattaa pohtia tunteen tasolla, tekojen tasolla, tehtäväkeskeisesti.. Tarinoilla, kuvilla, esineillä, kirjeiden lukeminen ääneen, sosiometriset kysymykset

Koontia Pyri luomaan turvallinen ja luottamuksellinen ilmapiiri Mentorointisopimus on tärkeä tehdä Kaikki ryhmäläiset voivat tuoda erilaisia menetelmiä jos jollakin on erityisosaamista ”Pullat ja puitteet”; ei ole yhdentekevää missä ympäristössä kohdataan Menetelmät aina aiheen mukaan, ei itseisarvona

”Hiljaisen tiedon jakaminen ja säilyminen edellyttää ihmisten yhteistyötä ja vuorovaikutusta aidossa (toiminta) ympäristössä todellisen (työ) tehtävän äärellä” Raija Nurminen

kirjallisuutta Tunturi, Pirjo. 2010. Mentoroinnin avulla asiantuntijaksi? Vertaisryhmämentorointi työvälineenä asiantuntijuuden kehittymisessä Hamk/aokk opinnäytetyö Vuorinen, Ilpo. 1995. Tuhat tapaa opettaa. Estola, Kaunisto, Keski-Filppula, Syrjälä & Uitto. 2007. Lupa puhua. Kertomisen voima arjessa ja työssä. Kupias, Päivi. 2007. Kouluttajana kehittyminen. Rouvinen-Kemppinen, Katriina & Pertti 2000. Luovuuden kukoistus. Kauppila, Reijo A. 2005. Vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot.