Lähiruoan merkitys viljelijöiden ja alueen taloudelle Paikallistalous-hanke: Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry Elisa Niemi, hankekoordinaattori
Mitä ruoan reitti merkitsee tuottajalle, kuluttajalle, myyjälle? •Ruokapiirit •Kaupat •Tukut •Suurkeittiöt •Ravintolat
Lähiruokaa kuluttajille •Identiteetti ja ruoankulutus -Ananakset käyvät vanhanaikaisiksi -Palsternakka löytyy jälleen -Reseptejä tarjolla •Mistä lähiruokaa on saatavilla?
•Lähiruoka hylly Siwassa Pirkanmaalla •K-kauppiaat vs. S-kaupat
Ruokapiirit •Kauppiaiden ”hyllylisä” jää pois •Säkkitavarana tai pakkauksissa •Tuttu tuottaja •Kuljetuksien minimointi •Joillekin luomu terveyden takia elinehto
Markkinoita • • •Tunnelmaa vanhanajan malliin •Mainostaminen kallista? •Tapahtumasta voi tehdä ilmiön!
Lähiruoka menu kehittyy •Vehnäriisiä, tattaria, ohraa, kaura-riisiä •Härkäpapukastiketta kouluruokalasta •Palsternakkaa ja punajuurta ravintolasta •Klimatsmart, vähähiilinen •
Julkiset ruokahankinnat •Valtion hankinnat periaatepäätös: -70 % hankinnoista otettava huomioon ympäristönäkökulma -100 % hankinnoista 2015 mennessä •Kunnat voivat ottaa ympäristönäkökohdat huomioon -Poliittista tahtoa tarvitaan -Hankintaosaaminen lisääntynyt -
Kouluruoka •Hinta voi jopa laskea, kun reseptejä muutetaan lähiruokaisammiksi -Kaali -Porkkana -Herne Kokemuksia esimerkiksi Ruotsista
Luomu-lähiruoka mallinnus Etelä-Savosta •Aluetalouden tuotto nousisi 6 % ja arvonlisä 3 % •Työpaikkoja 8 % lisää
Tuottajien yhteistyötä tarvitaan •Kuljetukset •Pieniä lähiluomu tukkuja •Markkinointi •Luomutuote- ja palveluluettelo •Pakkausyhteistyö
Enemmän kysyntää kuin tarjontaa •porkkana, lanttu, nauris, sipulit •palsternakka, punajuuri •maa-artisokka, mustajuuri, juuripersilja •härkäpapu, öljyhamppu •maitotuotteet, leivät •Luomu laatuvaatimuksena ekokaupoilla ja ruokapiireillä
Kiitos ja yhteyksiin!
ortteja9.pdf