Lähiruoan merkitys viljelijöiden ja alueen taloudelle Paikallistalous-hanke: Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Monikanavainen Kesko ja K-ryhmä
Advertisements

Pohjois-Pirkanmaan Tattariosuuskunta  Perustettu vuonna 2003  Osuuskunnan tarkoituksena on tuottaa puhdasta raaka-ainetta paikallisille tattaria jalostaville.
Hyvä Diili ohjausta yrittäjille
RuokaKouvola2020 TR/Ohjausryhmä Kouvolan kaupunki.
Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Innostavan esityksen muistavat kaikki. Ideasta käytäntöön NY 12h –leirin esitys2008.
Keski-Suomen ruokakulttuuri – nyt!
Luonto tarvitsee mehiläisiä Hunaja on ekologinen valinta.
Kotimainen ruoka ja yhteiskuntavastuu Johanna Ikävalko ympäristöjohtaja MTK.
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
Arvonlisä-verotuksen perusasioita
OSA VI MISTÄ APUA TALOUDEN SUUNNITTELUUN? MISTÄ APUA TALOUDEN SUUNNITTELUUN? VI / 2 Talouden suunnitteluun löytyy ideoita internetistä – surffaile ja.
Mansikkatilalla 1. Tilaesittely
Kestävän kehityksen työkaluja
Lähiruokaa julkisen sektorin ruokapalveluissa
KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA Esitys Joensuussa
Suomen luomutori Etusivu Tuottajalle Tulevat tapahtumat Ota yhteyttä -Alasvetovalikko, josta valitaan sijainti/tapahtuma -Sijainti -Tapahtuman esittely.
Suhdannekatsaus 1/2010 Elintarvikkeiden hinnat. Ruuan hinta laski • Arvonlis ä veron alentaminen n ä kyi ruuan hinnassa v ä litt ö m ä sti – hintojen.
Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso
MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK.
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
Kuluttajille massaräätälöidyt tuotteet verkkokaupassa
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
Väestönmuutos , maakunnittain
TOPO-jakso Maikki Peltola. Lähdeahon omenatila Perustettu vuonna 2000 Pornaisten Laukkosken kylään Omistajat Eila ja Aarto Torvasti, palkattua.
Paikallistaloushanke Tiedotustilaisuus Elintarvikkeiden suorempi tie kuluttajille.
Luomu julkisen sektorin ammattikeittiöissä Risto Pitkänen/ Finfood Luomu Finfood – Suomen Ruokatieto ry
Ympäristömatkailijan odotukset , Savonia Lehtori, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.

Missä menee suomalaisten ruokakulttuuri?
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
LUOMU SUOMESSA. Tehtävä Suomelle: Luomu yksi Suomen maabrändeistä ja menestystekijöistä Valtioneuvosto: Kestävät julkiset hankinnat Euroopan yhteisö:
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Paikallistalous-hanke Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
Aineen oma paino aiheuttaa paineen
Pirkanmaan koulutus- ja työmarkkinoiden tulevaisuus Tulevaisuus Pirkanmaalla -ennakointikoulutus Jari Järvinen Foredata Oy
Elinkeinorakenne Suomessa. Yleistietoa Suomen talous vastaa rakenteeltaan tyypillistä länsieurooppalaista teollisuusmaata. Palvelujen osuus tuotannosta.
Tykätään – ostetaanko? Kuluttaja ja luomu Tämän materiaalin tuottamiseen on käytetty MMM:n menekinedistämisrahaa.
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
Tarvitaanko Suomeen lakia ruokahävikistä Ranskan mallin mukaan?
Teknikmagasinet Puhelimenkuoret.fi Gigantti
19 Yritys tavoittelee voittoa s
24 Hintojen vakaus on tärkeää s
Lähis-opas julkisille keittiöille
VALTION ALUEHALLINTO.
1. Ruutuaika Netin ja kännykän järkevä käyttö. Pohdittavaksi:
Kuntien lukumäärä 2017 asukasluvun* mukaan
Kysynnän ja tarjonnan laki
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Mustiala luomuun ?.
Pohjois-Karjalan Trendit Talouskatsaus 2/2017
Pori Marko Jori.
Hämeen matkailun nykytila ja sen näkymät Pekka Vihma
ARVONLISÄVERO Heli Kortesalmi.
Hankintalain mukainen menettely
Hanasaari ruotsalais – suomalainen kulttuurikeskus
Paikallisruoan arvoketjun edistäminen
Eräiden viljelykasvien pinta-alat 2017
Bibliometriikka ja tutkimuksen arviointi -seminaari
Paikallista ruokaa päivittäistavarakauppaan elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Ilkka.
Viljat.
Viljat.
Lypsylehmä.

ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

Lähiruoan merkitys viljelijöiden ja alueen taloudelle Paikallistalous-hanke: Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry Elisa Niemi, hankekoordinaattori

Mitä ruoan reitti merkitsee tuottajalle, kuluttajalle, myyjälle? •Ruokapiirit •Kaupat •Tukut •Suurkeittiöt •Ravintolat

Lähiruokaa kuluttajille •Identiteetti ja ruoankulutus -Ananakset käyvät vanhanaikaisiksi -Palsternakka löytyy jälleen -Reseptejä tarjolla •Mistä lähiruokaa on saatavilla?

•Lähiruoka hylly Siwassa Pirkanmaalla •K-kauppiaat vs. S-kaupat

Ruokapiirit •Kauppiaiden ”hyllylisä” jää pois •Säkkitavarana tai pakkauksissa •Tuttu tuottaja •Kuljetuksien minimointi •Joillekin luomu terveyden takia elinehto

Markkinoita • • •Tunnelmaa vanhanajan malliin •Mainostaminen kallista? •Tapahtumasta voi tehdä ilmiön!

Lähiruoka menu kehittyy •Vehnäriisiä, tattaria, ohraa, kaura-riisiä •Härkäpapukastiketta kouluruokalasta •Palsternakkaa ja punajuurta ravintolasta •Klimatsmart, vähähiilinen •

Julkiset ruokahankinnat •Valtion hankinnat periaatepäätös: -70 % hankinnoista otettava huomioon ympäristönäkökulma -100 % hankinnoista 2015 mennessä •Kunnat voivat ottaa ympäristönäkökohdat huomioon -Poliittista tahtoa tarvitaan -Hankintaosaaminen lisääntynyt -

Kouluruoka •Hinta voi jopa laskea, kun reseptejä muutetaan lähiruokaisammiksi -Kaali -Porkkana -Herne Kokemuksia esimerkiksi Ruotsista

Luomu-lähiruoka mallinnus Etelä-Savosta •Aluetalouden tuotto nousisi 6 % ja arvonlisä 3 % •Työpaikkoja 8 % lisää

Tuottajien yhteistyötä tarvitaan •Kuljetukset •Pieniä lähiluomu tukkuja •Markkinointi •Luomutuote- ja palveluluettelo •Pakkausyhteistyö

Enemmän kysyntää kuin tarjontaa •porkkana, lanttu, nauris, sipulit •palsternakka, punajuuri •maa-artisokka, mustajuuri, juuripersilja •härkäpapu, öljyhamppu •maitotuotteet, leivät •Luomu laatuvaatimuksena ekokaupoilla ja ruokapiireillä

Kiitos ja yhteyksiin!

ortteja9.pdf