OHJAAMINEN.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Simulaattorikoulutuksen ABC
Advertisements

2. Työssäoppimisen ja näyttöjen järjestäminen sekä toteuttaminen
Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus
TYÖSSÄOPPIMISEN OSAPUOLTEN OIKEUDET, VASTUUT JA VELVOLLISUUDET
Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov
Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus työssäoppimisjaksolla
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Työpaikkaohjaajakoulutus
W w w. a o k k. f i VERKKO-OHJAUS Aihetta tarkastellaan ohjauksen valmistelun ja ennakoinnin sekä opiskelutoiminnan ohjauksen näkökulmasta. HAMK Hanne.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
Opiskelijan arviointi työpaikalla
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
Työssäoppimisen (TOP) prosessi
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus työssäoppimisjaksolla
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus1 Toteutuminen 2 ryhmää, TAO ja TAKK verkkotaitojen opetuspäivää 7 viikon lähiopetusjakson aikana Käytössä.
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
Oppimiskäsitys Käsitys ammattitaidosta
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Ajatuksia työpaikkaohjaajalle Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijan ohjaamisesta ja motivoinnista työpaikalla.
Miten menetellä ongelmatilanteissa
Työssäoppimisen ohjaus
Työpaikkaohjaajan rooli. Opeta, näytä, selosta, kysy ja perustele; toimi hyvänä esimerkkinä Selvitä mitä, miksi ja miten työ tehdään; kerro työstäsi Rohkaise.
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
Maahanmuuttajan työssäoppimisen ohjaamisen erityispiirteet
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
SMART Alanko, Jacoby, Silander, Kainulainen Miksi?
Laajennettu työssäoppiminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa Itsearviointi Tiivistelmä tuloksista.
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut – Kainuun ammattiopisto
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
ATOT TYÖSSÄOPPIEN ATTO-AINEIDEN TYÖVALTAISTAMINEN, ESIM. TYÖPAJAT, YHTEISOPETTAJUUS KENELLE? KAIKILLE TEKEMÄLLÄ OPPIVILLE MITÄ TARKOITTAA? KAIKKI ATOT.
Ammattiosaamisen näyttö -prosessi
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
AIKUINEN OPPIJA.
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Jatkohanke – Kainuun ammattiopisto
SeduCoachin mahdollisuudet laajennetun työssäoppimisen tukena - tavoitteet, toiminnan kehittäminen ja kokeileminen Anne Lepistö, projektikoordinaattori.
Kokkolan ammattiopisto
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
Työpaikkakouluttajan ABC
Työpaikkakouluttajan ABC
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Opiskelijan perehdyttämisen tarkoitus  Luoda opiskelijalle kokonaiskuva työpaikasta, työympäristöstä ja työyhteisöstä  Auttaa opiskelijaa tutustumaan.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
KISÄLLISTÄ MESTARI TUPA ANTERO STENIUS.
Ops seminaari Askola.
Ajattelu ja oppimaan oppiminen
TopTen -hanke Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat ja työvalmentajamalli Tuija Partanen.
Ongelmaperustainen oppiminen peruskoulussa Kemian opetuksen päivät Jyväskylässä Helena Muilu FL Kemian ja fysiikan lehtori Yläkoulun rehtori,
Työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittäminen Ammattikoulutuksen johdon seminaari
Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi
Konstruktivismi Tekijä Bogi
Valma oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
HUIPPU Elokuu 2017.
Opettajasta/kouluttajasta (oppimisen) ohjaajaksi
Opettajien valmentaminen työpaikkaohjaajien kouluttajiksi
Tiedot, taidot ja osaaminen – osaamisesta kertominen
AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT KÄYTÄNNÖSSÄ
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Esityksen transkriptio:

OHJAAMINEN

Oppimisesta Kyky ja halu oppia ovat ihmiselle tyypillisiä ominaisuuksia. Opimme koko ajan ja kaikkialla, tietoisesti ja tiedostamatta. Oppilaitoksessa tapahtuvat muodollinen oppiminen on tärkeää, jotta voimma muodostaa kokonaiskuvaa asioista ja saamme asoille yhteiset käsitteet. Nykyään painotetaan yhä enemmän muualla kuin oppilaitoksessa tapahtuvaa oppimista. Työssäoppimisessa oppijan kokemuksella on keskeinen merkitys.

Kokemuksellisen oppimisen vaiheet työssäoppija saa omakohtaisen kokemuksen opittavasta asiasta opittua asiaa pysähdytään pohtimaan esimerkiksi havainnoimalla tai pohdiskelemalla sitä työpaikkaohjaajan kanssa yhdistetään opittu asia teoriatietoon ja etsitään tarvittaessa lisää tietoa lähdetään aktiivisesti kokeilemaan uusia tapoja ja ajatuksia, joita edellisten vaiheiden havainnoinnin, pohdinnan ja teoriatiedon tuoman ymmärryksen aikana on syntynyt.

Itseohjautuvuus Itsenäisellä työssäoppijalla on halua ja kykyä ottaa vastuuta omasta toiminnasta, ja hän myös sitoutuu oppimiselle asetettuihin tavoitteisiin. Itsenäistä toimintaa voidaan kutsua myös itseohjautuvuudeksi. Itseohjautuvuus on paitsi yksilöllistä myös tilanne- ja asiasidonnaista. Työpaikkaohjaaja voi pyrkiä lisäämään oppijan itsenäisyyttä ja itseohjautuvuutta. Ohjauksen keskeinen tavoite onkin tukea itseohjautuvuutta.

Ammattitaidon oppiminen Taitojen opettamisen tavoitteena on taidon itsenäinen hallinta ja itsenäinen toiminta. Ammattitaitoinen suoritus on: jatkuvaa toimintaa, joka koostuu useasta oikea-aikaisesta toisiaan seuraavasta vaiheesta tavoitteellista ja suunnattua toimintaa sisältää ennakointia ja valmistelua ja on oppimisen tulos. Taitojen oppimiselle on tyypillistä, että ne opitaan vaiheittain. Monimutkainenkin taito muodostuu usein useasta yksinkertaisesta taidosta, jotka opitaan yksi toisensa jälkeen. Taidot rutinoituvat vähitellen ja muodostavat monimutkaisen ammattitaidon. Taidot kehittyvät toistojen myötä.

Taitojen opettamisen vaiheet Valmistele opetettava asia Opeta Tue työssäoppijan ääneen tapahtuvaa tehtävän kuvausta Ohjaa ja tue oppijan taidon kokeilua Arvioi ja anna palautetta

Työmotivaatio hukassa? Miten luodaan opiskelijalle mielekkäitä ja riittävän haastavia työtehtäviä? Miten rutiininomaisista työtehtävistä voidaan tehdä mielekkäämpiä? Miten ohjaaja voi vaikuttaa työmotivaatioon?

Työpaikkaohjaajan tehtävät: Hän toimii yhdyshenkilönä työpaikan, opettajan ja oppilaitoksen välillä Varmistaa, että työpaikka on turvallinen ja laadukas oppimisympäristö Perehdyttää yritykseen ja työtehtäviin Suunnittelee työssäoppimista ja näyttöjä yhdessä opettajan ja opiskelijan kanssa Toteuttaa työssäoppimista ja näyttöjä laadittujen sopimusten ja suunnitelmien mukaan Ohjaa ja tukee opiskelijaa työssäoppimisen ja näyttöjen aikana Arvioi opiskelijan osaamista yhdessä opiskelijan ja opettajan kanssa.