Työpaikkaohjaajan osaaminen © Seppo Helakorpi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
Advertisements

Yrityksen johtajan asiantuntijuus © Seppo Helakorpi
”…joku yhdyshenkilö tämän valtavan palvelutarjooman ja yrityksen välillä olisi kyllä paikallaan…” Puujalostusalan kasvuyrityksen johtaja.
Vaativuusryhmittely Työperhemalli asiantuntijaorganisaatiolle Ulla-Riitta Parikka (Umalli09)
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
opettajankouluttajan
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Asiantuntijuus ja työelämäorientaatio
Henkilöstön osaaminen kilpailutekijänä
AMMATILLINEN KASVU Ammatillinen kasvu on jatkuva prosessi;
Pellavatehdas Märkäkehruuta Vanha kura-3 -koneella. Kuva otettu ennen vuotta Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.
Laura Hirsto, Asiantuntijaksi kasvun prosessit opetussuunnitelmassa ja arjessa Laura Hirsto KT, Pedagoginen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto.
Opiskelijan arviointi työpaikalla
OHJAAMINEN.
Uusi koulu Osaaminen ja osaamisen johtaminen © Seppo Helakorpi.
Asiantuntijan osaaminen © Seppo Helakorpi
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN TYÖNHAUN POHJANA
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Avoin-Web Pro -projekti Avoin = avoin ammattikorkeakoulu Web = verkko-opinnot Pro = Professional, ammattitaitoinen toteutus Aila Säkkinen
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Ajatuksia työpaikkaohjaajalle Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijan ohjaamisesta ja motivoinnista työpaikalla.
Miten menetellä ongelmatilanteissa
Työpaikkaohjaajan rooli. Opeta, näytä, selosta, kysy ja perustele; toimi hyvänä esimerkkinä Selvitä mitä, miksi ja miten työ tehdään; kerro työstäsi Rohkaise.
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
TYÖHYVINVOINTI SEURAKUNTATYÖSSÄ 2007
OPPIMISEN TILAT Uusi pedagoginen paradigma
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
PLE – Personal Learning Environment PeLE - Henkilökohtaisten oppimisympäristöjen kehittäminen - projekti 2008 – 2011 Aija Hietanen.
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
Savonia-ammattikorkeakoulu, Terveysala, Kuopio
ASIANTUNTIJUUS & OPINNÄYTETYÖ Työelämän asiantuntijuutta ei voi määritellä yksilön prosessina vaan oleellista on se, että yksilö osaa suhteuttaa oma osaamisensa.
Ammatillisen opettajan dynaaminen tulevaisuuden työnkuva Yksintekijästä – työyhteisölliseksi osaajaksi Työssäoppimisen ohjaajasta - koulutuksen ja työelämän.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
Juhani Kettunen Tiimikoulu Ammattikoulutus käsityöajalla perustui mestari-oppi- poikajärjestelmään (1), jossa oppipoika mestarin tiukassa ohjauksessa.
FOKUKSESSA TYÖHYVINVOINTI
Opettamisesta osaamiseen – kehittämisseminaari
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
”Mutta kuka tekisi minulle ne kysy- mykset…” - miten onnistuu tiedonhankinnan opetus? ITK
Mentorointi.
KOIVUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 1) Mitä arvioidaan? 2) Miten arvioidaan? 3) Tiimityön kehittäminen 4) Yhteistyön tiivistäminen sosiaalityöntekijöiden kanssa.
Kaivomestari TYÖPAIKKAOHJAUS. TO REPLACE AN IMAGE: Click on the image and delete then click on the photo icon. Select your photo and insert.
Arkiston nimi:Päiväys:Copyright: OpettajatuutorointiAuli Pekkala Opettajatuutorointi.
ASIANTUNTIJUUS (Hakkarainen, Palonen, Paavola 2002) ASIANTUNTIJUUS TIEDONHANKINTANA (mielensisäinen näkökulma) ASIANTUNTIJUUS KULTTUURIIN OSALLISTUMISENA.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Oppiaine-kokonaisuus
Ajattelu ja oppimaan oppiminen
TopTen -hanke Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat ja työvalmentajamalli Tuija Partanen.
OPPISOPIMUSNUOREN OHJAAMINEN TYÖPAIKALLA RAKENNUSAINEITA NUORTEN MODUULIN SUUNNITTELUUN Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi- hanke 2015.
Pedagoginen muutos Mitä se meiltä edellyttää?. Case Finland 2016 Yleinen osaamistason lasku, osaamisen polarisoituminen Matematiikan osaamistason lasku.
Tietostrategiaa monimuotoisesti
Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
Valma oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
ePortfolio ohjauksen apuvälineenä
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
THL:n asiakkuustyön ja CRMn vaikuttamissuunnitelma
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
SOSIONOMI (AMK), 210 op Sosionomi osaa ratkaista sosiaalialan ongelmia sekä ennakoida tulevaisuuden muutoksia. Hän osaa tuottaa ja kehittää asiakaslähtöisiä.
Tiedot, taidot ja osaaminen – osaamisesta kertominen
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
Esityksen transkriptio:

Työpaikkaohjaajan osaaminen © Seppo Helakorpi http://openetti.aokk.hamk.fi/seppoh/

© Seppo Helakorpi Organisaation muutos

Tieto-, organisaatio- ja koulutuskäsitykset

TYÖN HISTORIALLISET KEHITYSTYYPIT © Seppo Helakorpi TYÖN HISTORIALLISET KEHITYSTYYPIT KÄSITYÖMÄINEN TYÖ JA ORGANISAATIO * alhainen monimutkaisuus * kasvava keskittyneisyys HUMANISOITU TYÖ JA ORGANISAATIO * kasvava monimutkaisuus * aleneva keskittyneisyys RATIONALISOITU TYÖ JA ORGANISAATIO * kasvava monimutkaisuus * korkea keskittyneisyys EKSPANSIIVISESTI HALLITTU TYÖ JA ORGANISAATIO * korkea monimutkaisuus * alhainen keskittyneisyys

Asiantuntijan osaaminen © Seppo Helakorpi Asiantuntijan osaaminen TOTEUTUS- OSAAMINEN Toteuttaja Ammattilainen Asiantuntijat Suunnittelija Ideoija LUOVA OSAAMINEN (Sipilä 1991)

Ammattitaidon käsiteanalyysia © Seppo Helakorpi Ammattitaidon käsiteanalyysia

Merkittävimmät osaamisalueet 2000 - luvulla Kommunikaatio-valmiudet Muutoksen sietokyky Oppimiskyky Ekologisuus Erilaisuuden sietokyky Ihmisuhdetaidot Globaali vastuu- ja tulevaisuusajattelu Tietointensiivinen osaaminen Usean kielen hallinta Ammattispesifi tietotaito Eettisyys (arvo-osaaminen) Tieteellinen osaaminen Fyysinen kuntoisuus Käden taidot Esteettisyys

© Seppo Helakorpi Oppimisen tasoja (Gery 1987)

Osaamiskäsitysten perusolettamuksia © Seppo Helakorpi Osaamiskäsitysten perusolettamuksia

Uusi asiantuntijuus © Seppo Helakorpi Vanha asiantuntijuus Ammattikuntakohtainen asiantuntijuus Ammattikuntien ja ammattialojen rajat ylittävä laaja-alainen asiantuntijuus Ammattikunnan yksinoikeus työtehtäviin ja asiantuntijuuksien kilpailu Useita asiantuntijuuksia samalle ongelma-alueelle Asiantuntijan autonomia työssään Asiantuntijoiden tiimityö ja verkostoituminen Asiantuntija asian legitimoijana Asiantuntija asioiden tulkitsijana koulu-tukseen (tietämys) ja kokemukseen nojaten Asiantuntijuuden nojaaminen objektivis-tiseen tieteen ihanteeseen: universaali totuus Asiantuntijuus sisältää relativistista tietoa ja sisältää myös tietoista arvopohdintaa Asiantuntijoiden hierarkisuus Tasavertaiset suhteet asiantuntijoiden ja ei-asiantuntijoiden välillä Asiantuntijuuden stabiilisuus Dynaaminen asiantuntijuus, jatkuva uusiutuminen, osaamisen kehittäminen Kaavamaiset ratkaisumallit ongelmiin Tilannekohtainen analyysi ja luovat ratkaisut, tutkiva ja kehittävä ote Asiantuntijan työn kohteena asiakas Asiakas kumppanina, yhteistyö, asiakkuus laajempana käsitteenä (myös yhteisöt) (Mukailtu: Peltomäki & al 2002)

Kehittävä siirtovaikutus © Seppo Helakorpi Kehittävä siirtovaikutus Työosaamisen oppimisessa on kysymys transferista: miten uutta tietoa pystyään käyttämään toisessa tilanteessa tai kontekstissa. (Tuomi-Gröhn & Engeström 2001)

Mentoroinnin tehtäviä © Seppo Helakorpi Mentoroinnin tehtäviä Mentorilla tarkoitetaan kokenutta työntekijää, asiantuntijaa, joka on opiskelijoiden (tai uuden työntekijän) ohjaaja ohjatussa harjoittelussa tai työssäoppimisessa. Mentoria kuvaillaan myös ”sparraajaksi”, joka ohjaa ”suojattiaan”. Mentori voi olla myös hiljaisen tiedon välittymisen varmistamisen avainhenkilö työntekijän siirtyessä pois organisaatiosta muihin yrityksiin tai eläkkeelle. (Lillia 2000)

Oppijan ja ohjaajan kehityksen SSDL-malli © Seppo Helakorpi Oppijan ja ohjaajan kehityksen SSDL-malli

Asiantuntijaksi kasvu © Seppo Helakorpi Asiantuntijaksi kasvu 1.Noviisivaihe liittyy koulutusaikaan ja ammatissa toimimisen ensiaikoihin. Tässä vaiheessa on ominaista keskittyminen itseen- sä ja pohdintaa siitä, osaanko tämän työn. Tässä vaiheessa ollaan kovin riippuvaisia kouluttajasta tai työpaikan muista henkilöistä. Kokonaiskuva on työstä vielä kovin utuinen. 2. Asiakaskeskeisessä kehitysvaiheessa nähdään jo asiakas ja pohditaan hänen kannaltaan asioita. Otetaan ensimmäisiä auto- nomian askelia ja tehdään itsenäisiä ratkaisuja. Etenkin ihmis- suhdeammatissa huomataan, ettei toiminta ole mekanistisia temppuja, vaan kasvu nähdään pitkänä prosessina. 3. Prosessikeskeisessä vaiheessa peruskysymys on, miten yhteis- työsuhde asiakastilanteessa toimii. Professionaalinen itseluotta- mus on korkea ja asiantuntijalla on taito nähdä kokonaisuus. Yksilöllinen erilaisuus alkaa nousta näkyviin. 4. Taitavan ammatillisen toiminnan vaiheessa asiantuntija kykenee näkemään prosessin kokonaisuuden ja sen osat suhteessa toisiinsa. Asiantuntija toimii autonomisesti, tietoisena omista kyvyistään ja persoonallisesta tavastaan ratkaista ammatillisia, mutta myös omia henkilökohtaisia ongelmia. Hän pystyy kehittämään työtään ja työympäristöään.

Työssäoppimisen keinot © Seppo Helakorpi Työssäoppimisen keinot (Jacob & Jones 1995)

© Seppo Helakorpi

Työpaikkaohjaajan reflektiivisyysulottuvuudet © Seppo Helakorpi

Työpaikkaohjaajan asiantuntijuus © Seppo Helakorpi