Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

AMMATILLINEN KASVU Ammatillinen kasvu on jatkuva prosessi;

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "AMMATILLINEN KASVU Ammatillinen kasvu on jatkuva prosessi;"— Esityksen transkriptio:

1 AMMATILLINEN KASVU Ammatillinen kasvu on jatkuva prosessi;
se on yksilön valmiuksien ja ammatillisten ominaisuuksien kehittymistä läpi elämän. Ammatilliseen kasvuun kuuluvat myös ammatti-identiteetin syntyminen ja alan ammattietiikan omaksuminen.

2 AMMATILLISEN KASVUN VAIHEET
A. Opiskelijan ammatillinen kasvu B. Työntekijän ammatillinen kasvu

3 A. Työntekijän ammatillinen kasvu
Työntekijän ammatillisen kasvun vaiheet ovat aloittelija (= noviisi, oppipoika) edistynyt aloittelija pätevä suoriutuja (=kisälli) taitava ammattilainen asiantuntija (=ekspertti, mestari).

4 1. Aloittelija: * juuri valmistunut * ei vielä käytännön kokemusta * spontaanit havainnot ohjaavat työn tekemistä * ei osaa joustaa * ei näe tärkeys- järjestystä * tarvitsee paljon ohjausta ja valvontaa * työ on tehtävä, aikaansaannos. 2. Edistynyt aloittelija: * vähän aikaa työtä tehnyt * hetkelliset vaatimukset ja tilannesidonnaisuus ohjaavat työn tekemistä * tunnistaa ja erittelee tilanteissa vaikuttavia tekijöitä * osaa soveltaa tietojaan tavallisissa tilanteissa * tarvitsee tukea ja ohjausta työtovereilta * työ on ammatti.

5 3. Pätevä suoriutuja: * muutamia vuosia samassa työpaikassa * suoriutuu tehtävä- kokonaisuuksista * järjestelmällinen työskentelytapa * suunnittelee työtään * näkee työn osana kokonaisuutta * tarvitsee ohjausta * työ on ura. 4. Taitava ammattilainen: * hahmottaa tilanteet kokonaisvaltaisesti * analysoi ja muuttaa toimintaansa tilanteen mukaan * luottaa omiin kokemuksiinsa * tarvitsee hyvin vähän ohjausta * työ on kutsumus.

6 5. Asiantuntija: työpaikan toiminta-ajatus ohjaa työtä herkkyys ymmärtää tilanteita ja analysoida niitä keskittyy olennaiseen työskentelee joustavasti ei tarvitse itse ohjausta pystyy ohjaamaan muita työ on elämäntehtävä.

7 Lähteet: Benner, P Aloittelijasta asiantuntijaksi. Räsänen, J Työvalmennus. Opetus ja oppiminen käännekohdassa.


Lataa ppt "AMMATILLINEN KASVU Ammatillinen kasvu on jatkuva prosessi;"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google