Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Juhani Kettunen 06-09-05 1 Tiimikoulu Ammattikoulutus käsityöajalla perustui mestari-oppi- poikajärjestelmään (1), jossa oppipoika mestarin tiukassa ohjauksessa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Juhani Kettunen 06-09-05 1 Tiimikoulu Ammattikoulutus käsityöajalla perustui mestari-oppi- poikajärjestelmään (1), jossa oppipoika mestarin tiukassa ohjauksessa."— Esityksen transkriptio:

1 Juhani Kettunen 06-09-05 1 Tiimikoulu Ammattikoulutus käsityöajalla perustui mestari-oppi- poikajärjestelmään (1), jossa oppipoika mestarin tiukassa ohjauksessa vähitellen omaksui työssä tarvittavat valmiudet ja saavutti lopulta kisällin arvon. Vähitellen ammattikoulutus institutionaalistui ja perustettiin käsityöläiskouluja, valmistavia ammattikouluja ja "polysteekkejä". Muotoutui "tayloristinen koulu" (2), joka perustui pääosin luentomaiseen opetukseen, kovaan kuriin ja ulkoa muistettavaan tietoon. Koulutuksen hallinto kehittyi ja keskittyi. Muun yhteiskunnan keskittyneisyyden vähetessä ja markkinavetoisuuden kasvaessa myös koulu kehittyi tähän suuntaan. Koulutusta alkoi jälleen ohjata voimakkaasti ammatilliset ja paikalliset tavoitteet. Keskitettyä hallintoa purettiin ja lähes kaikesta voitiin päättää koulutasolla. Syntyi "tulospainotteinen markkinaohjattu koulu" (3). Koulutusta ohjasi juuri nyt (Just On Time - JOT) –periaate eli tämän hetken työelämän tarpeiden ja odotusten mukainen toiminta. Nyt koulutus on hakemassa uusia uria. Koulutus ja oppiminen eivät tapahdu yksinomaan koulussa vaan nyt tavoitellaan "innovatiivista verkosto- ja tiimikoulua" (4). Tällainen koulutus on tulevaisuusorientoitunutta ja perustuu elinikäisen oppimisen ideologiaan. Se tunnustaa, että ihminen voi oppia muuallakin kuin koulussa, mm. työssä.

2 Juhani Kettunen 06-09-05 2 Tiimikoulu

3 Juhani Kettunen 06-09-05 3 Tiimikoulu Tiimikoulussa on lähitiimejä niin opettajien kuin oppilaiden kesken. Työssä käytetään paljon hyväksi uutta koulutusteknologiaa, jolloin huomattava osa materiaalista ja oppimistehtävistä suoritetaan tietoverkoissa. Huolimatta uudesta teknologiasta kuitenkin pääosa toiminnasta on nimenomaan vuorovaikutusta, yhdessä suunnittelua, yhdessä tekemistä ja yhdessä arviointia. Tuotosten sijasta painotetaan prosessia, siis kuinka asiat tehdään. Tiimikouluun siirtyminen ei ole yksinkertaista eikä se ole vain julistautuminen. Seuraavan dian kuvan kolme elementtiä tulevat olla yhtä aikaa kunnossa. Kaiken lähtökohtana ovat toimintaa ohjaavat ajatukset, josta oleelliset on mainittu kuvassa.Tiimikoulu edellyttää kokonaan uutta pedagogista otetta; yhteisöllistä ja tutkivaa oppimista, asiantuntijuuden jakamista, kokonaisvaltaista oppimista (ei vain irrallisia tietoja tai temppuja), oleellista on dialogimainen työskentely kaikilla tasoilla. (Ruohotie 2001)

4 Juhani Kettunen 06-09-05 4 Tiimikoulu

5 Juhani Kettunen 06-09-05 5 Tiimikoulu

6 Juhani Kettunen 06-09-05 6 Tiimikoulu Helakorpi, S. Tiimikoulu. Luettu 15.09.2005: http://openetti.aokk.hamk.fi/seppoh/TIETOISKUT/TIIMIKOULU/index.htm Seppo Helakorven Ammattikasvatuksen www-sivut löytyvät osoitteesta: http://openetti.aokk.hamk.fi/seppoh/


Lataa ppt "Juhani Kettunen 06-09-05 1 Tiimikoulu Ammattikoulutus käsityöajalla perustui mestari-oppi- poikajärjestelmään (1), jossa oppipoika mestarin tiukassa ohjauksessa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google