UUSI HANKINTALAKI TUTUKSI Lahti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Julkiset hankinnat kysynnän synnyttäjinä ja innovaatioiden edistäjinä yrityksissä - plussat ja miinukset asioinnissa julkisyhteisön kanssa Global-seminaari.
Advertisements

Tapahtumaverstas ja tutkimuksen lähtökohdat •Tapahtumaverstas –Perustettu v.2007 (Fregatti Oy Yrityspalveluiden sisar) –Tarjoaa Tapahtumaviestintää.
1 Johdon konsultointipalvelut – standardin julkistamistilaisuus Pekka Järvinen, SFS.
HE Hankintalaiksi ja erityisalojen hankintalaiksi
INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Talousjohtaja Henri Partanen
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Terveydenhuollon esimiesten koulutuspäivät
PERUSTURVA SIVISTYS - tuottaja MAATALOUS - tuottaja TEKNINEN - tuottaja VAPAA-AIKA - tuottaja YMPÄRISTÖ - tuottaja RAK.VALV. - tuottaja JÄRVINET OY -atk.
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
LAADUKKAAT PALVELUT LAADUKKAILLA HANKINNOILLA PALVELUJEN PAKETOINTI – SEMINAARI
Kuluttajapoliittinen katsaus
Yritystoiminnan raportti
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Lahti Julkisten hankintojen ”pelisäännöt” - seminaari Hankinnat osana kunnan ja seutukunnan onnistunutta elinkeinopolitiikkaa Ismo.
MIELIPIDEKYSELY SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA elokuu 2008.
PALVELUT PAKETTIIN – ASIAKKAAN HYVÄ
Hitech Business Breakfast Perjantai Kimmo Paajanen.
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
Helatalo KajaaninLukko Oy Timo Peussa. KAINUU ON KUTEN SUOMI TARVITSEMME VIENTITEOLLISUUTTA TUOMAAN MEILLE RAHAA KAINUUN ULKOPUOLELTA OLTAVA LÄHES OMAVARAINEN.
Tilaaja-tuottaja –toimintatapa sosiaali- ja terveystoimen palveluissa - Kuntatilaajan ja tuottajan yhteistyö Sami Fredriksson / Maijaliisa Junnila
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Helsingin terveydenhuollon oma ja ulkoinen palvelutuotanto Nykytila ja tulevaisuus.
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
HANKINTALAKI Lähellä tuettua ruokaa ammattikeittiöihin – seminaari Anne Kalmari
Sähköiset hankinnat kuntasektorilla Lainsäädännön kehitys Saila Eskola KTM.
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
Copyright © Tekes Innovatiiviset hankintamenettelyt Kestävä yhdyskunta -ohjelmassa Riihimäki Virpi Mikkonen, Tekes.
Ajankohtaista lakirintamalta Varatuomari Kari Lehto Pellervon Päivä Tapahtumatalo Bio Rex, Helsinki.
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY Kohti kunnallisvaaleja 2012 Yksityisen sosiaalialan kunnallisvaaliteemat yhteiset pelisäännöt valvonnan toteuttamiselle tasaveroiset.
1 Mielipidekysely terveyspalvelujen tuottamisesta.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Työkirja.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
HANKINTAILTA YRITTÄJILLE
Forssan kaupungin hankintapolitiikka, järkivihreät hankinnat
Sosiaalihuoltolaki.
Yksityistieprojektin kilpailuttaminen LÄHTÖKOHTA: Tienpidon hankinnat on syytä kilpailuttaa aina. Yksityistien perusparantamiset, kunnossapidon, materiaalihankinnat.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Innokylä 2.1 – Innovatiiviset julkiset hankinnat Innokylään
Nuoret ja vastuullinen yrittäjyys –hanke ja yhteiskunnallinen yrittäjyys Yhteiskunnallisen yritystoiminnan tutkimusverkoston vuosikokous Simo Tuppurainen.
TURKU SCHOOL OF ECONOMICS Institute for Competition Policy Studies Muutostrendit ja palvelujen tuottamisen mallit Aki Koponen Johtaja Muutosta johtamassa.
Huippuostajat TOPNETS J.Sammalmaa / A-M.Holma.
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
TEKNISEN KONSULTOINNIN TOIMIALARAPORTTI Timo Metsä-Tokila.
Palveluseteliseminaari Kajaani Suomen Yrittäjät Elinkeinoasioiden päällikkö Kari Jääskeläinen.
Liisa Kaitero Marian Kartano Oy Riikka Uurtomies Marian Kamari Oy.
Salon kaupungin hankintastrategia
Sähköiset työkalut tarjousten jättäjän apuna
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
Lähis-opas julkisille keittiöille
Toimialajohtaja Marita Lehikoinen
Parasta palvelua ”kansallinen toiminnan muutos ja uusi tietojärjestelmä” Johanna Mätäsaho.
1. Järjestöjen työ näkyväksi tietoa kunnille, Siun sotelle
NY Vuosi yrittäjänä Yrittäjyyttä ja työelämäoppeja käytännössä 4. ja 5
Kuntien pienhankinnat Marjojen jatkojalostuskurssi
Pro Gradu tutkielma Taru Hynninen
Kaupungin hankintaohjeistus uudistuu
Yrityspalvelu Kankaanranta
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Sisältö Miksi hankintojen erityispiirteiden tunnistaminen on tärkeää
Venäjän vienti kasvuun Päijät-Hämeessä –hanke
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
Palvelu pettää – kuka vastaa?
Esityksen transkriptio:

UUSI HANKINTALAKI TUTUKSI Lahti 18.1.2007 Uuden hankintalain mahdollisuudet

Elinkeinoelämän odotuksia hankintalain uudistuessa Hankintalaki luo pelisäännöt julkisten hankintojen toteuttamiselle julkisten hankintojen avoimuus ja läpinäkyvyys tuottajien tasapuolinen kohtelu tavoitteena julkisten varojen käytön tehostaminen  julkisten palvelujen tuotantoa on tehostettava ja markkinoita kehitettävä markkinoiden ja kilpailun hyödyntäminen ilmoittamisvelvollisuuden laajeneminen

Julkisten hankintojen taloudellinen merkitys julkisten hankintojen kokonaisarvo v. 2004 noin 22,5 mrd. euroa osuus bruttokansantuotteesta 15 % valtion hankintojen arvo 4,5 miljardia euroa, josta kilpailutettavaa 3,2 miljardia euroa kuntasektorilla kilpailutettavia hankintoja 10,4 mrd. euroa uuden lain säännökset koskevat yhteensä noin 13,6 mrd. euron hankintoja, joista valtion osuus lähes neljäsosa ja kuntasektorin osuus noin kolme neljäsosaa

Julkiset hankinnat ja PK-yritykset (1) merkitys on kasvanut koko ajan julkisen sektorin hankintojen odotetaan lisääntyvän edelleen monilla palvelualoilla suuri osa PK-yritysten liikevaihdosta tulee myynnistä julkiselle sektorille palvelutuotanto kansainvälistyy – kilpailu lisääntyy julkisilla hankinnoilla keskeinen merkitys PK-yrityksille

Julkiset hankinnat ja PK-yritykset (2) PK-yrityksille ja markkinoiden kehittymiselle on tärkeää hankintojen kohtuullinen koko pk-yritysten resurssien huomioiminen tarjouksille ja tarjoajille kohtuulliset vaatimukset standardoidut dokumentit helpottavat tarjouksen tekemiseen menevä työpanos suhteessa hankinnan kokoon kohtuulliset vaatimukset tarjoajan soveltuvuudelle myös laadullisia tekijöitä tarjousten valintaperusteina kohtuulliset sopimusehdot esimerkiksi maksuaika, vakuudet, tarkoituksenmukainen sopimusaika vaihtoehtoisten tarjousten mahdollisuus ja innovatiivisuuden edistäminen

Julkiset hankinnat ja elinkeinopolitiikka kilpailutus on vasta alkuvaiheissaan – potentiaalia markkinoiden hyödyntämiseen ja kehittämiseen on vielä paljon myös kunnat ovat merkittäviä elinkeinopoliittisia toimijoita julkisten hankkijoiden tulee kantaa vastuuta markkinoiden toimivuudesta ja yritysten toimintaympäristön kehittämisestä myös hankinnoilla voidaan vaikuttaa markkinoiden kehittymiseen ja toimivuuteen kunta- ja palvelurakenteita uudistettaessa tulee huomioida palvelumarkkinoiden kehittämisen tarpeet ja mahdollisuudet esimerkiksi tilaaja- ja tuottajamalli ja PPP periaate: palvelun tai hyödykkeen tuottaa taho, joka pystyy sen kokonaistaloudellisimmin tekemään

Ulkoistaminen ja yksityistäminen ovat eri asioita Ulkoistaminen: Julkinen sektori hankkii palvelun tai tavaran, esimerkiksi vanhusten palveluasumisen tai katujen kunnossapidon, markkinoilta. Kuntien tuottamien palveluiden ulkoistaminen ei tarkoita, että kunta luopuisi kyseisen toiminnan rahoituksesta, valvonnasta tai muista viranomaistehtävistä. Vastuu palvelun järjestämisestä säilyy kunnalla. Yksityistäminen: Toiminnan myynti markkinoille. Yksityistettäessä kunta luopuu osittain tai kokonaan palvelua tuottavasta yksiköstä ja samalla sen rahoituksesta, valvonnasta ja muista yksikköön aiemmin liittyneistä tehtävistä. Asiakkaana toimiessaan julkinen sektori on hankintalain ja / tai hankintaohjeiden alainen. Uusi hankintalaki voimaan 1.6.2007.

Markkinoiden toimivuus lähtökohta on, että markkinoilla toimiminen ei kuulu julkisen sektorin toimialaan julkisen sektorin tulisi toimia markkinoilla vain markkinapuutteiden täydentäjänä kunnalliset liikelaitokset määrä kasvanut, 140 liikelaitosta vuonna 2005 vaarana liiketoiminnan ja viranomaistoiminnan rajan hämärtyminen eduskunnan käsittelyssä kuntalain muutos, jossa säädöksiä kunnallisen liikelaitoksen hallinnon, toiminnan ja talouden perusteista kuntien välinen yhteistyö rajanveto hankintojen ja yhteistyön välillä epäselvä hankinta usein hyvä vaihtoehto sidosyksikköhankinnat eli ns. In house -hankinnat ei sisälly hankintadirektiiviin – määritykset epäselviä ja tulkinnanvaraisia edellyttävät tapauskohtaista harkintaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö avoimuus puolin ja toisin hankintaperiaatteista tiedottaminen, esim. hankintastrategia tulevista hankinnoista tiedottaminen esim. ennakkoinfot avoin hankinnoista ilmoittaminen tekninen vuoropuhelu ennen varsinaista hankintaprosessia läpinäkyvyys ja tasapuolisuus markkinoiden tuntemus ja niiden hyödyntäminen tilaajan ja tuottajan erottaminen kaikille kunnille useammalle vuodelle ajoittuvat hankintasuunnitelmat esimerkkinä ”hankintakalenteri” tieto ja taito vertailla kustannuksia tuotteistaminen, kustannuslaskenta ja laatumääritykset

Hyvä hankkija… tuntee markkinat ja osaa hyödyntää niitä tekee hankinnat suunnitelmallisesti esim. hankintastrategia tuntee lainsäädännön ja hankintaohjeet sekä noudattaa niitä pyrkii lisäämään vuorovaikutteisuutta ja avoimuutta edistää markkinoiden toimivuutta kilpailuttamalla myös pienet hankinnat kehittää palvelua ja sen laatua yhdessä toimittajan kanssa sitoutuu sopimusaikaiseen yhteistyöhön arvostaa innovatiivisuutta kannustaa hankintojen sisällöllä ja tarjouskilpailujen valintakriteereillä palveluntuottajia innovatiivisuuteen sekä palvelujen ja toimintatapojen kehittämiseen

Hyvä tarjoaja… markkinoi ja kehittää palvelujaan aktiivisesti selvittää asiakkaan tarpeet ja pyrkii vastaamaan niihin tuntee julkisissa hankinnoissa noudatettavat menettelytavat huolehtii liiketoimintaosaamisestaan esimerkiksi kustannuslaskenta, laadunhallinta ja kyky verkostoitua kehittää toimintaansa asiakkaiden tulevaisuuden tarpeet huomioiden pitää aktiivisesti yhteyttä asiakkaisiin pitää kiinni annetuista lupauksista edistää avoimuutta, luottamusta ja vuorovaikutteisuutta sitoutuu sopimusaikaiseen yhteistyöhön tilaajan kanssa

Kehittämisodotuksia PK -yritysten näkökulmasta uusien hankintamenettelyjen käytännön selkiyttäminen tulkintaohjeet esim. asetuksilla ja/tai hankintaohjeilla sidosyksikköhankintojen ja kuntien välisen yhteistyön selkiyttäminen hankintaosaamisen nostaminen ydinosaamiseksi neuvontatoiminnan resurssien turvaaminen v. 2007 perustetun kuntahankintojen neuvoston hyödyntäminen lainsäädännön noudattamisen valvonta valvovia viranomaisia ei ole nimetty kilpailuttamisen laiminlyönnistä puuttuvat säädökset suorahankintoja on vielä paljon

UUSI HANKINTALAKI TUTUKSI Lahti 18.1.2007 Hankinnat ovat mahdollisuus sekä julkiselle sektorille että yrityksille! Kiitos! Lainopillinen asiamies Anja Tuomola anja.tuomola@yrittajat.fi 09 2292 2954