TYÖSSÄOPPIMISEN OSAPUOLTEN OIKEUDET, VASTUUT JA VELVOLLISUUDET

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
2. Työssäoppimisen ja näyttöjen järjestäminen sekä toteuttaminen
Advertisements

Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus
Topirkka -portaali ja työssäoppimispaikat:  vähentää työssäoppimisen organisoimisesta aiheutuvaa työtä (varausjärjestelmä)  selkiyttää käytäntöjä oppilaitosten.
Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus työssäoppimisjaksolla
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
- Opettajan materiaali
Työpaikkaohjaajakoulutus
OHJEITA JA VIHJEITÄ HARJOITTELUN OHJAAJALLE
ATOT TYÖSSÄ OPPIEN • Työvaltaistaen • Yhteisopettajuutta hyödyntäen • Integroiden • Työpajoissa ja työsaleissa.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
IV. Opiskelijan arviointi työpaikalla
Opiskelijan arviointi työpaikalla
TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTI
OHJAAMINEN.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
Oppisopimuksella mahdollistetaan tutkintotavoitteinen huippuosaamisen valmennus Lajipäällikköpäivät , Tampere Koulutustarkastaja Hilkka.
Erityisopiskelijoiden työssäoppimisen kokeilu- ja kehittämishanke OHJAAJAN KANSIO TYÖSSÄOPPIMISEN TUKENA Tuula Rantanen
Työssäoppimisen (TOP) prosessi
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus työssäoppimisjaksolla
AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN HOLLANNISSA
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
Oppimiskäsitys Käsitys ammattitaidosta
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Ajatuksia työpaikkaohjaajalle Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijan ohjaamisesta ja motivoinnista työpaikalla.
Miten menetellä ongelmatilanteissa
Työssäoppimisen ohjaus
Työpaikkaohjaajan rooli. Opeta, näytä, selosta, kysy ja perustele; toimi hyvänä esimerkkinä Selvitä mitä, miksi ja miten työ tehdään; kerro työstäsi Rohkaise.
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Tutkintosuoritusten arviointi
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
Näyttötutkintostrategian jalkauttaminen Pohjois-Karjalan Aikuisopistossa alkaen Aino Rikkinen.
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
ATOT TYÖSSÄOPPIEN ATTO-AINEIDEN TYÖVALTAISTAMINEN, ESIM. TYÖPAJAT, YHTEISOPETTAJUUS KENELLE? KAIKILLE TEKEMÄLLÄ OPPIVILLE MITÄ TARKOITTAA? KAIKKI ATOT.
Ammattiosaamisen näyttö -prosessi
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Nuorten oppisopimus Liisa Uusitalo Tampereen seudun ammattiopisto
Työssäoppiminen eli TOP
ATOT TYÖVALTAISESTI Työssäoppien Yhteisopettajuutta hyödyntäen
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
Arvioijien valinta ja tutkintosuoritusten arviointi
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.
Ammattilaiseksi oppisopimuksella
Työpaikkakouluttajan ABC
Ammatillisen kouluttajan ohjauksellinen rooli
Työpaikkakouluttajan ABC
E N E M M Ä N O S A A M I S T A LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
KISÄLLISTÄ MESTARI TUPA ANTERO STENIUS.
1 Ammattiosaamisen näytöt Päivitetty Mitä ammattiosaamisen näytöt ovat? Ammattiosaamisen näytöissä – opiskelija osoittaa käytännön työtehtäviä tekemällä,
TopTen -hanke Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat ja työvalmentajamalli Tuija Partanen.
Tietoa ammattiosaamisen näytöistä AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT Riitta Karvonen.
Opettaja/ryhmänohjaaja Koulutusalan opettajatiimit Koulutusalajohtaja Opiskelija 2. Opiskelija tekee Läheltä piti- ilmoituksen Koulutuspäällikkö 3. Jos.
Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi
Valma oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
Työelämälähtöisyys Valmassa
Työpaikalla järjestettävän koulutuksen, ammattiosaa-misen näyttöjen ja tutkintotilaisuuksien suunnittelu Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja Tuntee tutkintorakenteen.
Erityisopiskelijan työssäoppimisen ohjauksen malli SATAEDUSSA
Joustavat oppimispolut
Opettajien valmentaminen työpaikkaohjaajien kouluttajiksi
Kotiväenfoorumi Hellevi Lassila Koulutusjohtaja, vararehtori
AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT KÄYTÄNNÖSSÄ
OHJEITA JA VIHJEITÄ HARJOITTELUN OHJAAJALLE
Oppisopimuskoulutukseen valmentautumisen vaiheet
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

TYÖSSÄOPPIMISEN OSAPUOLTEN OIKEUDET, VASTUUT JA VELVOLLISUUDET Omnian aikuisopisto 3.4.2017 TYÖSSÄOPPIMISEN OSAPUOLTEN OIKEUDET, VASTUUT JA VELVOLLISUUDET Työssäoppija, työpaikkaohjaaja ja kouluttaja Mia Kivelä Anne Lehosvuo-Halmela Jouko Madetoja

Työnantaja/vastuullinen työpaikkaohjaaja Laatii ja allekirjoittaa koulutussopimuksen oppilaitoksen kanssa. Vastaa työssäoppijan perehdyttämisen, työnopastuksen ja valvonnan järjestämisestä. Vastaa työssäoppijan työturvallisuudesta. Varmistaa resurssit työssäoppimisen toteuttamiseen. Tiedottaa työssäoppimisesta henkilökunnalle. Neuvottelee työntekijöiden edustajien kanssa työssäoppimisen toteuttamisesta.

Koulutuksen järjestäjä/oppilaitos Nimeää työssäoppimisen vastaavat opettajat Arvioi ja hyväksyy työssäoppimispaikat sekä laatii koulutussopimuksen työssäoppimispaikan kanssa tai valtuuttaa opettajan tähän tehtävään. Informoi työssäoppimispaikkaa työturvallisuusvastuusta. Vastaa nuorten työntekijöiden suojelu edellyttämien määräaikaisten ilmoituksien ja poikkeuslupahakemusten jättämisestä työsuojelupiiriin. Koulutuksen järjestäjän/opetusalan edustaja on kerättävä palautetta henkilökohtaistamisesta ja kehitettävä henkilökohtaistamista yhteistyössä siihen osallistuvien kanssa. Tutkinnon suorittajan kaikkien ohjaajien tulee tuntea työpaikan kulttuuri ja perehtyä sen toimintaprosesseihin, jotta he osaavat perehdyttää tutkinnon suorittajaa ja ohjata tutkinnon suorittamisessa. Henkilökohtaistamista koskeva suunnitelma muuttuu ja tarkentuu tutkinnon suorittamisprosessin aikana

Työssäoppija Sitoutuu noudattamaan työssäoppimissopimusta sekä työpaikan ja oppilaitoksen ohjeita seuraavasti: Ottaa vastuun omasta oppimisestaan. Opiskelija tekee omaa toimintaansa koskevia valintoja ja muutoksia henkilökohtaistamista koskevaan suunnitelmaansa itseohjauksen ja -arvioinnin avulla. Tämä edellyttää oman toiminnan rehellistä ja kokonaisvaltaista arviointia. Hakeutumisvaiheessa selvitettyjen ohjauksen ja tukitoimien tarpeiden pohjalta suunnitellaan tarvittavan ammattitaidon hankkiminen, johon kuuluu perehtyminen itseen oppijana, ammattialaan perehtyminen sekä sopivien opiskeluympäristöjen, -muotojen ja -menetelmien valitseminen. Perehtyy opiskelemansa tutkinnon osan arvioinnin kohteisiin ja kriteereihin ja laatii omat oppimistavoitteensa niiden mukaisesti. Noudattaa työpaikan järjestystä sekä työstä ja työturvallisuudesta annettuja ohjeita ja määräyksiä. Tekee työpaikkaohjaajan ja opettajan kanssa sovitut tehtävät.

TYÖPAIKKAOHJAAJA Laatii työssäoppimissuunnitelman ja -sopimuksen työssäoppijan ja opettajan kanssa. Perehtyy työssäoppimisen tavoitteisiin Toimii ohjaajana, valmentajana, kannustajana ja neuvonantajana. Perehdyttää opiskelijan työpaikan toimintaan, työyhteisöön, työtehtäviin ja työturvallisuuteen. Vastaa työssäoppijan opastuksesta, ohjauksesta, palautteen antamisesta ja arvioinnista. Suunnittelee opettajan ja työssäoppijan kanssa työssäoppimisjaksojen sisältöjä. Osallistuu oppimistehtävien suunnitteluun, ohjaukseen ja arviointiin. Ohjaa työssäoppijaa työtehtävien suorittamisessa ja luo oppimista edistäviä työtilanteita. Järjestää mahdollisuuksia seurata työprosessien kulkua ja moniammatillista yhteistyötä. Edistää työssäoppimisen mahdollisuuksia työpaikalla ja edistää työpaikan oppimisilmapiiriä.

Työpaikkaohjaajan rooli on kahtalainen Työpaikkaohjaajan rooli on kahtalainen. Ensinnäkin hän ohjaa opiskelijaa työnteon kulttuuriin siinä toimintaympäristössä, jossa työtä tehdään. Toiseksi hän ohjaa opiskelijaa niihin ammattitaidon perusteisiin, joita kyseisessä työtehtävässä ja ammatissa tarvitaan. Työpaikkaohjaaja tukee opiskelijan itsearvioinnin taitojen kehittymistä ohjaamalla opiskelijaa arvioimaan omaa toimintaansa työpaikalla. Työpaikkaohjaaja suunnittelee muiden ohjaajien ja kouluttajien kanssa opiskelijoiden ohjaamista. Kouluttaja arvioi omaa yhteistyötään työpaikkaohjaajien kanssa. Yhdessä he arvioivat sitä, kuinka kattavasti he ovat pystyneet vastaamaan opiskelijoiden ohjaustarpeisiin ja kehittävät yhdessä ohjauksen toimintatapoja ja välineitä.

OHJAAVA OPETTAJA Oppilaitoksen valtuuttamana arvioi ja hyväksyy työssäoppimispaikat sekä koulutus ja työssäoppimissopimukset. Laatii työssäoppimissuunnitelman yhdessä työssäoppijan ja työpaikkaohjaajan kanssa. Ohjaa työpaikkakouluttajaa, perehdyttää ohjaustehtävään ja pitää yhteyttä työpaikkaan. Valmentaa työssäoppijan työssäoppimisjaksolle. Ohjaa työssäoppijaa työssäoppimisen aikana ja pitää yhteyttä. Kehittää oppimismenetelmiä ja tehtäviä. Arvioi ja seuraa oppimista. Kouluttajan tehtävä on auttaa ja tukea opiskelijaa kehittymään opiskelemallaan ammattialalla. Ohjauksellinen ote edellyttää opiskelijakeskeistä toimintaa ja reflektiivisyyttä suhteessa omaan toimintaansa. Kouluttajien yhteistyö toisten toimijoiden, kuten työpaikkaohjaajien kanssa, on olennainen osa ohjaamista.

Kouluttaja ja työpaikkaohjaaja tukevat opiskelijan mahdollisuutta valita joustavasti ja yhdistellä erilaisia opiskeluympäristöjä ja opiskelumuotoja. Työpaikkaohjaaja auttaa opiskelijaa arvioimaan, miten työssäoppimista ja muita opiskeluympäristöjä voi yhdistää joustavasti. Kouluttaja ja työpaikkaohjaaja pohtivat, miten ryhmää voi hyödyntää yksilöllisen oppimisen tukena ja miten he parhaiten ohjaisivat itsenäistä oppimistyöskentelyä. Työpaikkaohjaaja varmistaa, että opiskelijan työpaikalla tekemä työ tukee ammattitaidon hankkimista

Yleistä Tapaturmavakuutus on voimassa oppilaitoksen sopimuksen mukaan. Työssäoppimisjakson alussa opiskelija perehdytetään työpaikalla työturvallisuuteen työlainsäädännön mukaisesti. Oppilaitos, työpaikka ja opiskelija ilmoittavat välittömästi toisilleen muutoksista. Kaikkia osapuolia koskee vaitiolovelvollisuus ja salassapitovelvollisuus allekirjoituksellamme vahvistettuna.

Lisäksi HENKILÖKOHTAISTETTU NÄYTTÖTUTKINNON SUORITTAMINEN Kolmen vaiheen (hakeutuminen, näyttötutkinnon suorittaminen ja tarvittavan ammattitaidon hankkiminen) henkilökohtaistetussa näyttötutkinnon suorittamisessa on aina noudatettava tutkinnon perusteissa määriteltyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteerejä sekä ammattitaidon osoittamistapoja.

Työpaikkaohjaajalle Ole rohkeasti ohjaaja, olethan jo työsi asiantuntija Selvitä työssäoppijasi valmiudet ja lisää vastuuta valmiuksen karttuessa Aseta konkreettisia ohjaustavoitteita Pidä työssäoppijasi kanssa suunnittelutuokio työpäivän alussa valitse ohjaamistapa työssäoppijjan valmiuksen ja itsenäisyyden perusteella. Vaadi, mutta kuuntele, tue, rohkaise ja kannusta Keskustele työssäoppimispäiväkirjan sisällöistä Valvo pelisääntöjen noudattamista, työn tekemistä ja viimeistelyä sekä raportointia Ota tarvittaessa yhteyttä ohjaavaan opettajaan

Caset Ohjaustilanne 1. Työssäoppijalla on epärealistisen korkea käsitys omasta osaamisestaan ja hän asettaa tavoitteet erittäin korkealle. Hänen on vaikea hyväksyä realistista palautetta. Miten toimit? Ohjaustilanne 2 Työssäoppijalla on vaikeuksia oppimisessa (mm kielitaito, oppimisvaikeudet). Miten toimit? Ohjaustilanne 3 Työssäoppijan motivaatio on heikko, ala ei tunnu omalta, poissaoloa ja myöhästymistä esiintyy. Miten toimit? Ohjaustilanne 4 Työssäoppija on arka ja hänellä on vaikeuksia asiakkaiden kohtaamisessa. Miten toimit? Ohjaustilanne 5 Työssäoppija aloittaa työssäoppimispaikassa puhelinkeskustelussa sovitun ajankohdan mukaan. Puhelinkeskustelu käydään kaksi päivää ennen aloitusta. Työssäoppija saapuu paikalle itsenäisesti ja aloittaa työskentelyn työpaikkaohjaajan avustuksella. Kummatkin kokevat suurta epävarmuutta tavoitteista ja arvioinnista ja rohkenevat olla yhteydessä vasta kuukauden kuluttua. Miten toimit tilanteessa? Työssäoppijana Työnantjaana Työpaikkaohjaajana Kouluttajana

Ohjaustilanne 1 Työssäoppijalla on epärealistisen korkea käsitys omasta osaamisestaan ja hän asettaa tavoitteet erittäin korkealle. Hänen on vaikea hyväksyä realistista palautetta. Miten toimit tilanteessa? Työssäoppijana Työnantajana Työpaikkaohjaajana Kouluttajana

Ohjaustilanne 2 Työssäoppijalla on vaikeuksia oppimisessa (mm. kielitaito, oppimisvaikeudet). Miten toimit tilanteessa? Työssäoppijana Työnantajana Työpaikkaohjaajana Kouluttajana

Ohjaustilanne 3 Työssäoppijan motivaatio on heikko, ala ei tunnu omalta, poissaoloa ja myöhästymistä esiintyy. Miten toimit tilanteessa? Työssäoppijana Työnantajana Työpaikkaohjaajana Kouluttajana

Ohjaustilanne 4 Työssäoppija on arka ja hänellä on vaikeuksia asiakkaiden kohtaamisessa. Miten toimit tilanteessa? Työssäoppijana Työnantajana Työpaikkaohjaajana Kouluttajana

Ohjaustilanne 5 Miten toimit tilanteessa? Työssäoppijana Työnantajana Työssäoppija aloittaa työssäoppimispaikassa puhelinkeskustelussa sovitun ajankohdan mukaan. Puhelinkeskustelu käydään kaksi päivää ennen aloitusta. Työssäoppija saapuu paikalle itsenäisesti ja aloittaa työskentelyn työpaikkaohjaajan avustuksella. Kummatkin kokevat suurta epävarmuutta tavoitteista ja arvioinnista ja rohkenevat olla yhteydessä vasta kuukauden kuluttua. Miten toimit tilanteessa? Työssäoppijana Työnantajana Työpaikkaohjaajana Kouluttajana

Omnian aikuisopisto 3.4.2017 Kiitos! Opettavaisia ja antoisia hetkiä teille kaikille työssäoppimisen parissa!