Toimintaympäristön analyysi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
URATAKOMON TOP-valmennus. Minkälaisia ongelmia TOP-jakson aikana voisi ilmetä? Opiskelijoiden vastauksia: • Teen virheen • En tule toimeen muiden työntekijöiden.
Advertisements

KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Naakan oppilaskunta Tervetuloa! Kasvu yrittäjyyteen -hanke - 2 Projekti Idea projektista syntyy kun: –tarvitaan jotain, jotain puuttuu (rahaa.
AJATUSTEN VAIKUTUS HYVINVOINTIIN
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Toimintaohjeet opelle
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
John Rawls REILUPELI.
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Laatujärjestelmät organisaatioiden kehittämisen ja johtamisen näkökulmista Kaisa Sariola JTO.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
 Polun taustalla HUMU-ryhmän selvitys suomalaisten huippu-urheilijoiden poluista  Suomalaisten arvokisa menestyksen heikkeneminen 1970  2000-luku 
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
EU-vaikuttaminen Suomessa
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Punainen Risti on valtioiden valtuuttama järjestö
Teemaryhmä Opintoasiainpäivät Sihteeri Tuula Kivistö
Pellervon Pirkanmaan seminaari Pellervo-Seuran valtuuskunnan puheenjohtaja Erkki Vähämaa.
Nuoruus kehitysvaiheena
STRATEGIAPROSESSI STRATEGIA Nykytilan analyysi, SWOT Skenaariot
Punaisen Ristin vaikuttamistyö Miten se näkyy senioritoiminnassa?
VARHAINEN PUUTTUMINEN
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Kerro parille, miltä tuntui tehdä rentoutusharjoituksia. Kerro myös mikä häiritsi/syvensi sinun rentoutumistasi. Kotitehtävän läpikäynti.
Läheltä piti -tilanteet
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Sisäinen viestintä Eelis Aaltonen.
Kohti yhteistä johtajuusajattelua Sininauhaliitossa. Siniboss 2. 12
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
ToMuT-hanke Visiotyökirja Pasi Silander ToMuT-hanke Mitä pitää kyetä näkemään tulevaisuuden visioita varten? Millaista näkemystä tarvitaan? Mitä.
Jari Rantamäki MIKÄ TEKEE työnäytteiden kokoelmasta suoritettujen työtehtävien luettelosta opintojen dokumentaatiosta opetuksen dokumentaatiostaPORTFOLION?
T /5115 Software Development Project I/II Experience Exchange Session: architects Jari Vanhanen Ohjelmistoliiketoiminnan ja –tuotannon laboratorio.
Toimintaohjeet opelle
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Demokratia.
Jarmo Toivanen ja Erkki Rämö
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
EKOPAJA Consulting Esite palveluista EKOPAJA Consulting EKOPAJA Consulting on perustettu ideoimaan uusia tehokkaita ja ympäristöystävällisiä.
Laatumittauksen 2011 tuloksia. Tiedättekö Kuinka hyviä olette? Miten pärjäätte suhteessa parhaaseen? Missä laadun vaihtelu on suurta? Mihin suuntaan laatunne.
Organisaatioiden muutosvalmius nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä Organisaatioiden muutosvalmius nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä Arna.
MUUTOS JOHTAMISEN HAASTEENA.  JOHTAMINEN ON ENNEN KAIKKEA SOSIAALINEN PROSESSI.
SOTE-uudistus hyvinvointi- investointina Kuopion Asumisen päivät 2016 Jussi Ahokas, pääekonomisti, Hyvinvointitalous-tiimin päällikkö, SOSTE.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
VESO “THE FUTURE IN OUR HANDS: CREATING EUROPEAN ENTREPRENEURS” alakoulun Erasmus+ -hanke.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Terveyden määritelmät
ARVIOINTISTRATEGIA Rovaniemen tarkastuslautakunta
Kaiku yhteistyöryhmä 2016 Kuvat: Raquel Benmergui #kehukiita
Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:
NY Vuosi yrittäjänä Yrittäjyyttä ja työelämäoppeja käytännössä 4. ja 5
Onko tahto vapaa?.

Arvioinnista arkipäivää
“THE FUTURE IN OUR HANDS: CREATING EUROPEAN ENTREPRENEURS” alakoulun Erasmus+ -hanke VESO
Lionsklubin muutosjohtaminen
Taloudellisesta arvioinnista
Kaupunkistrategian laadinta
Esityksen transkriptio:

Toimintaympäristön analyysi Merja Hanhela

Mihin analyyseja tarvitaan? Kun on huomattu, että ”tarttis tehdä jotain”. Kun halutaan ymmärtää muutoksia, niiden merkityksiä ja seurauksia. Toimintapäätöksen pohjustamiseen ja sitä kautta: yhteisen tavoitteen eli vision määrittelyyn; strategian – taktiikan –toimintasuunnitelman laatimiseen tavoitteeseen pääsemiseksi; ja toiminnan käynnistämiseksi ja kehittämiseksi.

Hyvä päätös syntyy, kun hyödyt ja haitat on punnittu huolella on harkittu riittävää määrää vaihtoehtoja on hankittu oikeaa ja luotettavaa tietoa puhutaan asioista eikä mielipiteistä tai henkilöistä; ja tulevaisuuden kehitys on arvioitu oikein (onko mahdollista ennustaa?)

Päätösten muuttaminen maailman muuttuessa Virheistä saa oppia, mutta jotta näin voi tehdä, on virheet – tai vanhentuneet päätökset - ensin tunnistettava ja tunnustettava yhdessä. Pelisääntöehdotus: korjataan epätyydyttävä tai väärä päätös mahdollisimman pian. Mutta pidetään päämäärä mielessä!

Toimintakyky kasvaa, kun organisaatio (yhdistys) on laajasti analysoinut muutoksia yhdessä – mahdollisesti - sidosryhmiensä kanssa ja tunnistanut toiminnan mahdollisuudet. Lisäksi pitää järjestelmällisesti ja yhteistyössä kerätä ideoita toiminnan parantamiseen, minkä jälkeen yhdessä valitut jalostetaan käyttökuntoon.  Tulevaisuusorientoitunut yhdistys

Ulkoisen toimintaympäristön analyysi Tärkeää ennakoida muutoksia, silloinkin, kun niihin ei voi itse vaikuttaa. Ennakointi auttaa kohtaamaan muutokset ja selviämään niistä ja niissä. Tärkeää hankkia laajasti tietoa muutoksista monesta näkökulmasta ja analysoida se ennen kuin päätetään, mikä hankituista tiedoista on uskottavaa, luotettavaa ja merkittävää organisaation tulevaisuuden kannalta.

Yksilö, organisaatio ja asiakas sisäkehällä SLEPTE Yksilö, organisaatio ja asiakas sisäkehällä Social Legal Economic Political Techno-logical Environ-mental Ulkoinen toiminta-ympäristö Jorma Nordlund

Tehdään SLEPTE nyt Kerätään pienryhmäkeskustelujen avulla seuraavat odotettavissa olevat muutokset : Sosiaaliset muutokset Lainsäädännön muutokset Taloudelliset muutokset Poliittiset muutokset Teknologiset muutokset Ympäristömuutokset (ekologiset)

Ulkoisen toimintaympäristön analyysi Sosiaaliset muutokset Ei voi vaikuttaa Vaikutetaan henkilö-kohtiasella tasolla Työyhteisö-tasolla vaikuttaa LM tai TSV Vaikuttaminen valta-kunnallista eli liittotasolla Jokin muu vaikutus-taso Ikääntyvät työntekijäryhmät x Toimenkuvan muutos Senjorivapaat Ikä-johtaminen Maahanmuuttajat Asiakasryhmissä näkyy Polarisoituminen

Ulkoisen toimintaympäristön analyysi Lainsäädännön muutokset Ei voi vaikuttaa Vaikutetaan henkilö-kohtiasella tasolla Työyhteisö-tasolla vaikuttaa LM tai TSV Vaikuttaminen valta-kunnallista eli liittotasolla Jokin muu vaikutus-taso Terveydenhuoltolakimuutos Varhaiskasvatus-lain muutos Neuvola,koulu ja opiskelija tervey-den huoltomuutos Subjektiivisen hoito-oikeuden muutos

Ulkoisen toimintaympäristön analyysi Taloudelliset muutokset Ei voi vaikuttaa Vaikutetaan henkilö-kohtiasella tasolla Työyhteisö-tasolla vaikuttaa LM tai TSV Vaikuttaminen valta-kunnallista eli liittotasolla Jokin muu vaikutus-taso Kuntaliitokset Kuntien talouden kehitys Suurien yksikköjen synty (esim. koulutuskentässä) Valtionosuudet kunnille

Ulkoisen toimintaympäristön analyysi Poliittiset muutokset Ei voi vaikuttaa Vaikutetaan henkilö-kohtiasella tasolla Työyhteisö-tasolla vaikuttaa LM tai TSV Vaikuttaminen valta-kunnallista eli liittotasolla Jokin muu vaikutus-taso Kuntaliitokset Sopimustapojen muutos (paikallinen sopiminen)

Ulkoisen toimintaympäristön analyysi Teknologiset muutokset Ei voi vaikuttaa Vaikutetaan henkilö-kohtiasella tasolla Työyhteisö-tasolla vaikuttaa LM tai TSV Vaikuttaminen valta-kunnallista eli liittotasolla Jokin muu vaikutus-taso Tietosuoja Itsepalvelu - virheet Päällekkäinen työ Inhimillinen kontakti puuttuu Kiire Rakennemuutokset ja järjestelmien yhteensovittaminen

Ulkoisen toimintaympäristön analyysi Ympäristö- eli ekologiset muutokset Ei voi vaikuttaa Vaikutetaan henkilö-kohtiasella tasolla Työyhteisö-tasolla vaikuttaa LM tai TSV Vaikuttaminen valta-kunnallista eli liittotasolla Jokin muu vaikutus-taso Paperiton toimisto ei näytä toteutuvan Palvelujen kilpailutus menee mutkikkaaksi