Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Läheltä piti -tilanteet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Läheltä piti -tilanteet"— Esityksen transkriptio:

1 Läheltä piti -tilanteet

2 Yleistä Läheltä piti -tapauksella tarkoitetaan sellaista tilannetta, jossa tilanteeseen liittyvät tekijät ovat aiheuttaneet vaaran, mutta henkilö- ja materiaalivahingoilta on kuitenkin säästytty.

3 Esimerkkejä Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi esineiden tai henkilöiden putoamiset, kaatumiset, liukastumiset, törmäykset, puristumiset ja muut vastaavat tilanteet Tilanteessa mukana olevat henkilöt ovat selvinneet pelkällä säikähdyksellä ja ei ole aiheutunut materiaalivahinkoja .

4 Lainsäädäntö Uusi Työturvallisuuslaki ei velvoita ilmoittamaan tai raportoimaan läheltä piti -tapauksista Työtapaturmien estämisessä tärkeä asia on kuitenkin ennakointi, eli korjaavien toimenpiteiden tekeminen ennen kuin mitään on todella sattunut

5 Toiminta Työpaikalla tulee olla järjestelmä, johon sattuneet läheltä piti –tapaukset voi kirjata ylös Aina kun sattuu läheltä piti –tilanne, on tapauksesta syytä kertoa työantajalle, esimiehelle tai opettajalle ja kirjata tiedot esimerkiksi erillisille paperilomakkeille (tai suoraan sähköiseen tietojärjestelmään) Läheltä piti -tilanteiden jälkeen on kaikille työntekijöille/opiskelijoille syytä kertoa perusteellisesti, mitä tapahtui ja mikä johti tilanteen syntyyn. Näin vältetään vastaavat tilanteet tulevaisuudessa

6 Ilmoitusten tarkoitus
ILMOITUSTEN TARKOITUS ON TYÖPAIKAN KEHITTÄMINEN JA PARANTAMINEN EIKÄ TYÖNTEKIJÖIDEN / OPISKELIJOIDEN SYYLLISTÄMINEN TAI VITSAILU!

7 Vaaratilanneilmoitus a)
Ilmoittaja: Sattumispäivä: Oliko kyseessä,  Läheltä piti –tapaturma vai  Läheltä piti –materiaalivahinko

8 Vaaratilanneilmoitus b)
1. Mitä tapahtui? (Mitä, missä, milloin, olosuhteet, osalliset, tehty työ, poikkeamat, lopputulos, mahdollinen vamma tai vaurio, edeltävät tapahtumat) 2. Miksi tapahtui? (Mitkä asiat myötävaikuttivat läheltä piti –tilanteen syntymiseen?) 3. Miten vastaavat tilanteet ja tapaturmat voidaan mielestäsi myöhemmin estää? 


Lataa ppt "Läheltä piti -tilanteet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google