Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus 18.3.2010 Tieteiden talo Maaria Hackzell.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suomen Pankki Euro & talous –lehti (4/2006) Rahoitusjärjestelmän vakaus –erikoisnumero (2006) Tiedotustilaisuus
Advertisements

Uuden ohjelmakauden valmistelu Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Tiina Malm.
Lihan kylmäketjun vaiheet
Ruoka eri uskonnoissa JUUTALAISUUS
Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Teurastushygienia Mervi Louhivaara
Elintarvikkeiden käsittely ja myynti alkutuotannon yhteydessä
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2
Uudet itu- ja raakamaitosäädökset
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
Uusi elintarvikelaki ja kala-ala
Tulvadirektiivin esittely Tulvadirektiivityöryhmä Minna Hanski, MMM.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenranta Ensisaapumistoiminta Ylitarkastaja Britta Wiander.
Ministeriön talousyksikkö Asetustekstien tulkinta Euroopan reunalla Käytännön esimerkkejä EU-kielen aiheuttamista ongelmista suomessa Kari Rouvinen
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Kuntien elintarvikevalvonnan tiedonkeruun kehittäminen Kuti1 ja Kuti2 -projektien tilanne Saila Suominen
Tieto poroerotuksista metsästäjän kännykkään Tracker & -yhteistyö Ongelmat Metsästyskoira voi ajaa erotusta varten kootun.
EY-lannoitteiden ja kalkitusaineiden markkinoille saattaminen
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kemi 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset
KPL TIET KADUT.
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
Luetaanpa lakia V syksyllä tuli useita yhteydenottoja ja muita tietoja maiden käytön epätietoisuudesta Mitä laki sanoo?
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
Avustuksen käytön raportoinnissa kehitettävää Anna-Leena Miettinen Seminaari
Mainonnan kiinnostavuus aikakauslehdissä KMT Kuluttaja syksy 2009 / kevät 2010.
1 Mielipiteet mainonnasta aikakauslehdissä KMT Kuluttaja syksy 2009/kevät 2010.
Sanomalehti mainonnassa
Elintarvikevalvonnan tiedonkeruun tietovarastoinnin tarpeet tulevaisuudessa Saila Suominen
Otsikkosivu valkoisella taustalla
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Jyväskylä, Sebastian Hielm, MMM.
VIRANOMAISTAHON ROOLI JA TEHTÄVÄ
Kalan myyntiajat – suositus kaupalle jäävistä päiväyksistä
Väestönmuutos , maakunnittain
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
TUOTTAVAA YRITYSTEN PALAUTTEENHALLINTAA Suomen Yrittäjät Yrittäjyysalan tutkintotoimikunta Yrittäjäkoulutuksen vaikuttavuus.
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turku Ensisaapumistoiminta Britta Wiander Tuonti- ja markkinavalvonta.
EU:n yhteisen maatalouspolitiikan terveystarkastus
Katri Klingberg Toimijan ABC
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus Sebastian Hielm, MMMELO.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
KESKIVIIKKO KOTITETEHTÄVÄT. Siis suorat ovat kohtisuorassa toisiaan vastaan.
Kalastustuotteita koskevien dioksiinisäännösten valvontaohje & yhteinen kalastuspolitiikka – ”erä” / jäljitettävyys Silakkapaja, Naantali, Jussi.
Laitosasetuksen 37/EEO/2006 uudistus Muutosehdotuksia
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillinen yliopisto Ylitarkastaja Mikko Maunu.
Tilastollisesti merkitsevä nousu Tilastollisesti merkitsevä lasku Edelliseen aineistoon KMT 2005 verrattuna* KMT Kevät06 puolivuosiaineisto KMT SYKSY05/KEVÄT06.
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
Laskulaatikoissa on eläimiä piilossa. Osa eläimistä lähtee pois laatikosta. Laske, kuinka monta eläintä jää laatikkoon. Näpäytä oikeaa vastausta. Tehtävä.
Hammasimplantit 2010 Hanna Rautiainen, Anu Perälä.
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 LIHA-ALAN LAITOS Rakenteet ja toiminta.
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä Raakamaidon lakisääteisten tutkimusten poikkeamailmoitukset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö.
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 KALA-ALAN LAITOS Rakenteet ja toiminta.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Paikallisruoan arvoketjun edistäminen
EU 290/2012 ORA.GEN.200 SMS implementointi Nykyiset JAR FTO- ja TRTO-toimiluvan haltijat (päivitetty )
Delegoitujen säädösten valmistelu TCMV komiteassa – ajoneuvojen päästövaatimusten hyväksyminen Keijo Kuikka.
Broilerit ja kanat.
TUOMIOISTUIMET.
Esityksen transkriptio:

Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell MMMELO

Hyväksytyt eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot •pääsääntöisesti eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot on hyväksyttävä •vaatimus tulee EU-asetuksesta 853/2004 (artikla 4) •kansalliset vaatimukset laitoksille mmm:n laitosasetuksessa 37/EEO/2006

Ilmoitetut eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot •EU-asetuksen 853/2004 soveltamisalan rajaukset (kansallisia sääntöjä laadittava!): –alkutuotannon tuotteiden pienten määrien toimittaminen tuottajalta suoraan lopulliselle kuluttajalle tai paikallisille vähittäisliikkeille, jotka toimittavat tuotteet suoraan lopulliselle kuluttajalle –tilalla teurastettujen siipikarjan tai jäniseläinten lihan pienten määrien toimittaminen tuottajalta suoraan lopulliselle kuluttajalle tai paikallisille vähittäisliikkeille, jotka toimittavat lihan suoraan lopulliselle kuluttajalle –luonnonvaraisen riistan tai luonnonvaraisen riistan lihan pienten määrien toimittaminen metsästäjältä suoraan lopulliselle kuluttajalle tai paikallisille vähittäisliikkeille, jotka toimittavat tuotteet suoraan lopulliselle kuluttajalle

Ilmoitetut eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Elintarvikelain 13.2 §:n nykyiset kohdat 5-17 säilytettäisiin ilmoitusvelvollisina elintarvikehuoneistoina seuraavasti: 5) siipikarjan tai tarhatun kanin teurastus ja lihan käsittely alkutuotantopaikalla silloin, kun siipikarjan tai tarhatun kanin liha myydään tai luovutetaan alkutuotantopaikalta suoraan kuluttajalle, tai tarhatun kanin liha toimitetaan vähittäismyyntiin (ei kuitenkaan tukkuliikkeeseen), jos lihan määrä vastaa enintään 1000 lintua tai kania/v; 17) kuluttajan omistaman elintarvikkeen käsittely silloin, kun se palautetaan hänen yksityistaloudessaan käytettäväksi

Ilmoitetut eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot 6) poron teurastus, sekä poron lihan käsittely alkutuotantopaikalla silloin, kun poron liha myydään tai luovutetaan poronhoitoalueella olevalta alkutuotantopaikalta tai paikasta, jossa poro on teurastettu, suoraan kuluttajalle; 7) poron kuivalihan valmistus alkutuotantopaikalla silloin, kun poron kuivaliha myydään tai luovutetaan poronhoitoalueella olevalta alkutuotantopaikalta suoraan kuluttajalle; Näille kohdille on haettu EU:n hygienialainsäädännöstä kansallinen poikkeus (notifikaatio komissiolle ja muille jäsenvaltioille v. 2005).

Ilmoitetut eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot 11) ja 12) raakamaidon käsittely ja maitopohjaisten tuotteiden valmistus alkutuotantopaikalla omasta maidosta silloin, kun raakamaito ja tuotteet myydään tai luovutetaan alkutuotantopaikalta suoraan kuluttajalle, tai ternimaito toimitetaan vähittäismyyntiin, jos myytävän, luovutettavan tai tuotteiden valmistukseen käytettävän raakamaidon määrä on alle l/v; 13) kalastustuotteiden käsittely silloin, kun kalastustuotteet toimitetaan kalastajalta tai kalanviljelijältä suoraan kuluttajalle tai vähittäismyyntiin (ei kuitenkaan tukkuliikkeeseen), jos näin toimitettujen kalastustuotteiden määrä on alle 5000 kg/v;

Ilmoitetut eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot 15) kananmunien käsittely alkutuotantopaikalla silloin, kun kananmunat myydään tai luovutetaan alkutuotannon toimijalta suoraan kuluttajalle alkutuotantopaikalla tai paikallisessa torikaupassa, ja muiden linnun munien kuin kananmunien käsittely alkutuotantopaikalla silloin, kun munat myydään tai luovutetaan alkutuotantopaikalta suoraan kuluttajalle tai toimitetaan paikalliseen vähittäismyyntiin; 16) kananmunien käsittely alkutuotantopaikalla silloin, kun kananmunat myydään tai luovutetaan alkutuotantopaikalta suoraan paikalliseen vähittäiskauppaan komission asetuksen (EY) N:o 589/2008 tarkoittamalla poikkeusalueella;

Ilmoitetut eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot 8) metsästettyjen luonnonvaraisten jänisten, kanien, lintujen ja hirvieläinten teurastus ja lihan käsittely silloin, kun liha toimitetaan suoraan vähittäismyyntiin; 9) luonnonvaraisen riistan teurastus ja lihan käsittely silloin, kun liha myydään tai luovutetaan metsästäjältä suoraan kuluttajalle, trikiinialttiiden lajien osalta kuitenkin vasta kielteisen trikiinitutkimustuloksen jälkeen;

Ilmoitetut eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot 10) luonnonvaraisen riistan teurastus ja lihan käsittely silloin, kun liha myydään joko poliisin toimesta tai poliisin toimeksiannosta riistanhoitoyhdistyksen toimesta, trikiinialttiiden lajien osalta kuitenkin vasta kielteisen trikiinitutkimustuloksen jälkeen; 14) siipikarjan, poron, tarhatun kanin sekä luonnonvaraisten lintujen, jänisten, kanien ja hirvieläinten teurastus ja lihan käsittely silloin, kun liha hankitaan puolustusvoimien järjestämässä pelastautumisharjoituksessa annettavaa selviytymiskoulutusta varten;

Lahtivajat •elintarvikelain 13.2 §:n nykyinen kohta 18 poistettaisiin ja lahtivajakäytännöstä luovuttaisiin •jatkossa luonnonvaraisen riistan teurastus (lukuun ottamatta EL 13.2 § kohtia 8, 9, 10 ja 14) ja lihantarkastus olisi sallittua vain hyväksytyissä riistan käsittelylaitoksissa, teurastamoissa ja pienteurastamoissa •niistä lihaa saisi toimittaa hyväksyttyihin laitoksiin (esim. leikkaamot, lihavalmistelaitokset) •riistan käsittelylaitoksissa voitaisiin sallia myös tarkastamattoman luonnonvaraisen riistan käsittely ajallisella tai rakenteellisella erottamisella

Kansalliset vaatimukset ilmoitusvelvollisille elintarvikehuoneistoille •tällä hetkellä EL 13.2 §:n kohtien 11, 12, 13 ja 16 mukaisille ilmoitusvelvollisille elintarvikehuoneistoille asetetaan vaatimuksia mmm:n laitosasetuksessa 37/EEO/2006 •ajatuksena olisi siirtää ko. vaatimukset mmm:n alkutuotantoasetukseen 134/2006, muokattuina •muiden ilmoitusvelvollisten elintarvikehuoneistojen osalta vaatimusten asettamisen tarvetta pohditaan