Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Jyväskylä, 15.4.2010 Sebastian Hielm, MMM.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Jyväskylä, 15.4.2010 Sebastian Hielm, MMM."— Esityksen transkriptio:

1 Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Jyväskylä, 15.4.2010 Sebastian Hielm, MMM

2 2 Riskiperusteisuus lainsäädännössä Lainsäädännössä pyritty vähentämään huoneistojen tyypittelyä –Terveydenhoitolaki  terveydensuojelulaki –Pre-1995 hyg. lainsäädäntö  hygienialaki –2006: terveydensuojelulaki + hygienialaki  elintarvikelaki Toimijatyypit: alkutuotantopaikka – elintarvikehuoneisto (- laitos) –EU 2006  rekisteröitävät + hyväksyttävät (laitokset)

3 3 2006 elintarvikelaki Riskiperusteisuus näkyy huonosti pykälissä –10 §, 16 §, 48 § –Yhden huoneistokategorian alle piti syntyä riskijatkumo –Löytyy EU-lainsäädännöstä  toteutuu huonosti valvonnassa 13 § 2 mom. viittaa vähäriskisiin toimintoihin, muttei looginen –Osa toiminnoista olisi tullut notifioida EU-komissiolle

4 4 Muu kehitys Elintarvikevalvonnan tila –Resurssipula jatkuu –Onko nykyinen painotus ennakko/jälkivalvonta oikea? –Toteutuuko riskipohjaisuus? Risk-sheriff –hanke, onko siitä apua? Kehitys muissa maissa –Mm. Ruotsissa luovuttu hyväksymisestä muiden kuin laitosten osalta; hyväksymismenettelyä kevennetty –Suomen hyväksymismenettely EU:n laajimpia (laajin?)

5 5 Muu kehitys / 2 Hallinnollisen taakan vähentäminen –MMM: Kansallinen pk-hanke (pienet ja keskisuuret yritykset) –VN periaatepäätös 2009: vuoteen 2012 vähennyttävä 25 % Elintarvikelainsäädännön merkittävät taakat –Luvat, omavalvonta, jäljitettävyys ja merkinnät Paremman sääntelyn horisontaalinen toimintaohjelma –Sääntelyn sijaan muista keinoja –MMM:n hallinnonalalla perinteisesti paljon läinsäädäntöä

6 6 Uudistuksen tavoitteet Riskipohjaisuuden parantaminen Vähäisten valvontaresurssien tehokkaampi käyttö Hallinnollisen taakan keventäminen elintarvikehuoneistoa perustettaessa –Sähköinen rekisteröinti (ei lainsäädäntöasia) – tarvitaan ensin toimivammat tietojärjestelmät Säilytetään kansalliset kevennykset (notifioitava KOM:lle) Luovutaan omavalvontasuunnitelmien hyväksymisestä Velvoitetaan suoraan kuluttajille myyvien toimijoiden julkistaa valvontakäyntien tulokset (Smiley, hymynaama)  –Tarkastusraportit ulko-oveen ja verkkosivuille

7 7 Aikataulu Valmisteltu Eviran aloitteen pohjalta MMM/ELOn ja Eviran asiantuntijoiden kesken HE syksyllä 2010 eduskuntaan -> lausuntokierros toukokuussa 2010 Voimaan 2011/2012

8 Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma

9 9 Hyväksytty/ilmoitettu elintarvikehuoneisto Korkeariskiset kohteet hyväksytään –Menettely vastaisi nykyistä hyväksymistä –Hyväksymishakemus viranomaiselle 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista Asetuksen liitteessä 1 olisi luettelo elintarvikelain 13 §:n 1 momentin tarkoittamista elintarvikehuoneistoista, joissa harjoitettava toiminta sisältää merkittävän riskin, ja jotka siksi on hyväksyttävä –Hyväksyttyjen elintarvikehuoneistojen määrä laskee rajusti –Jälkivalvonnan asema korostuu jatkossa  Vähittäismyynnin osalta riskiperusteinen rajanveto vielä tarkentamatta, hyviä ehdotuksia otetaan mielihyvin vastaan

10 10 LUETTELO ELINTARVIKEHUONEISTOISTA, JOISSA HARJOITETTAVA TOIMINTA SISÄLTÄÄ MERKITTÄVÄN RISKIN, JA JOTKA SIKSI ON HYVÄKSYTTÄVÄ 1) keskuskeittiö; 2) einestehdas; 3) vähittäismyyntipaikka, jossa on yli 200 asiakaspaikkaa ja jossa valmistetaan, kuumennetaan tai tarjoillaan ruoka-annoksia siellä nautittavaksi; 4) Vähittäismyyntipaikka (ruokakauppa), joka myy pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita; 5) eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä elintarvikehuoneisto, lukuun ottamatta… Tähän tulee jotakuinkin EtL 13§2-listan kohdat 5-17

11 11 Ilmoitettavat elintarvikehuoneistot Vähäriskisistä toiminnoista ei ole tulossa asetukseen listaa, mutta ainakin seuraavien katsotaan kuuluvan ilmoitettaviin: 1.telttakatoksista, kojuista tai myyntivaunuista myyntiä harjoittavat yritykset 2.enimmäkseen juomien tarjoiluun keskittyvät yritykset (baarit, kahvilat jne.) 3.esipakattujen elintarvikkeiden vähittäismyynti, kuljettaminen ja varastointi  Pakkaamattomien, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyn puuttuminen on aina vähäriskistä toimintaa  Vähäriskistä on myös pienimuotoinen ja paikallinen toiminta  Luokituksesta riippumatta elintarvikehuoneistojen hygieniavaatimukset säilyisivät ennallaan

12 12 Hyväksymishakemus – nykymuoto (1) 1) elintarvikealan toimijan nimi, kotikunta ja yhteystiedot; 2) toimijan yritys- ja yhteisötunnus tai sen puuttuessa henkilötunnus; 3) elintarvikehuoneiston nimi ja käyntiosoite; 4) harjoitettava toiminta; 5) toiminnan kannalta tärkeimmät laitteet; 6) selvitys vedenhankinnasta, ilmanvaihdosta, viemäröinnistä ja jätehuollosta; 7) selvitykset tuotanto-, varasto-, kunnossapito-, siivous- ja kuljetustilojen sekä henkilöstön sosiaalitilojen rakentamistavasta sekä niissä käytetyistä materiaaleista; sekä 8) toiminnan arvioitu aloittamisajankohta.  Onko näissä mitään turhaa tietoa (=hallinnollinen taakka)?

13 13 Hyväksymishakemus – nykymuoto (2) Lisäksi hakemukseen on liitettävä: 1) omavalvontasuunnitelma; 2) tieto rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymän pääpiirustuksen mukaisesta tilan käyttötarkoituksesta ja mahdollisesti vireillä olevista luvista; sekä 3) elintarvikehuoneiston asema-, pohja- ja LVI-piirustukset, joista ilmenevät kalusteiden ja laitteiden sijoittelu.  Ruotsissa näitä ei nykyään enää vaadita osana laitosten hyväksymishakemusta, pitäisikö meillä tehdä sama helpotus?  Toisaalta omavalvonnan riittävyyden arviointi (ja toimijan osalta toteuttaminen) on vaikeaa ilman kirjallista suunnitelmaa  Entä kohdat 2 ja 3, ovatko ne miten tarpeellisia?

14 14 Elintarvikehuoneiston ilmoittaminen Elintarvikelain 13 §:ssä tarkoitetusta elintarvikehuoneiston ilmoituksesta on käytävä ilmi: 1) elintarvikealan toimijan nimi, kotikunta ja yhteystiedot; 2) toimijan yritys- ja yhteisötunnus tai sen puuttuessa henkilötunnus; 3) elintarvikehuoneiston nimi ja käyntiosoite; 4) harjoitettava toiminta; 5) toiminnan arvioitu aloittamisajankohta; 6) toiminnan arvioitu päättymisajankohta, mikäli tämä on tiedossa.  Riittääkö tämä, vai vaatiiko toimiva elintarvikevalvonta (ja Eviran hallinnoima KUTI-rekisteröiminen) vielä jotakin?


Lataa ppt "Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Jyväskylä, 15.4.2010 Sebastian Hielm, MMM."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google