Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö"— Esityksen transkriptio:

1 Elintarvikkeiden alkutuotannon hygieniavaatimukset kasvintuotantotiloilla – täydentävät ehdot
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö Pirjo Korpela

2 Esityksen sisältö Kaikelle elintarvikkeiden alkutuotannolle yhteiset täydentävien ehtojen vaatimukset ja Täydentävien ehtojen vaatimukset kasveista saatavien elintarvikkeiden alkutuotannolle

3 Kasveista saatavien elintarvikkeiden alkutuotantoa on…
Kasvisten ja hedelmien sekä viljan ja sienten viljely ja sadonkorjuu Viljan kuivaaminen Oman tilan tuotteiden kauppakunnostus, peseminen ja pakkaaminen, myös rahtitoimintana muille Alkutuotannon tuotteiden kuljetus tilalta seuraavaan käsittelypaikkaan, joka yleensä on elintarvikehuoneisto Alkutuotannon tuotteiden pienten määrien luovutus suoraan kuluttajalle ___________________________________________ Alkutuotantoa ei ole alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus, esimerkiksi kasvisten kuoriminen tai yrttien kuivaaminen

4 Valvonta käynnistymässä kasvintuotantotiloilla
Evira julkaissut ohjeistuksen valvontatiheyssuosituksesta suurin osa kasvintuotantotiloista jäämässä säännöllisen elintarvikevalvonnan ulkopuolelle, valvotaan tarvittaessa Elintarvikkeiden alkutuotannon valvontaohjeet myös julkaistu

5 Kaikelle elintarvikkeiden alkutuotannolle yhteiset täydentävien ehtojen vaatimukset
Elintarvikkeiden on oltava turvallisia Tuottajan vastuulla on huolehtia, että elintarvikkeet täyttävät elintarvikelainsäädännön vaatimukset (lueteltu erikseen eläintiloille ja kasvitiloille) Elintarvikkeet on voitava jäljittää tuotantotilalle asti Tuottajalla on vastuu tuottamastaan elintarvikkeesta Tuottajan on ryhdyttävä korjaaviin toimiin valvonnassa havaittujen puutteiden johdosta

6 Elintarvikkeiden on oltava turvallisia
Markkinoille ei saa saattaa elintarvikkeita, jotka eivät ole turvallisia ovat joko terveydelle haitallisia tai ihmisravinnoksi muuten soveltumattomia

7 Elintarvikkeen alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Kirjanpidossa
Kasveista saatavien elintarvikkeiden jäljitettävyyden varmistamiseksi pidetään kirjaa Elintarvikkeen alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Kirjanpidossa ostajan nimi ja osoite (ellei kyseessä ole lopullinen kuluttaja) toimitettu tuote tapauksen mukaan toimitetun tuotteen määrä tai tilavuus ja erätunnus tuotteen toimituspäivä Elintarvikkeiden pakkauksissa tai tuotteiden saate-asiakirjoissa tuotteen nimi erätunnus viljelijän nimi ja osoite

8 Tuottajalla on vastuu tuottamastaan elintarvikkeesta
Jos viljelijä epäilee, että hänen tuottamansa elintarvike ei ole turvallinen, hänen on vedettävä se markkinoilta ja ilmoitettava siitä viranomaiselle Takaisinveto-ohje: Evira.fi > Elintarvikkeet > Valmistus ja myynti > Valvonta > Takaisinvedot

9 korjaus- tai toimenpidekehotusten noudattaminen
Tuottajan on ryhdyttävä korjaaviin toimiin valvonnassa havaittujen puutteiden johdosta Saatuaan tiedon virallisen valvonnan yhteydessä havaituista ongelmista tuottajan on ryhdyttävä toimiin tilanteen korjaamiseksi korjaus- tai toimenpidekehotusten noudattaminen

10 Täydentävien ehtojen vaatimukset kasveista saatavien elintarvikkeiden alkutuotannolle
Jätteitä ja vaarallisia aineita varastoidaan ja käsitellään siten, että estetään saastuminen Käytetään oikein kasvinsuojeluaineita ja biosidejä asianmukaisessa lainsäädännössä vaaditun mukaisesti (kasvinsuojeluaineiden käyttö valvotaan kasvinsuojeluainevalvonnassa) Kirjanpitovaatimukset kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotantoon liittyvien ihmisten terveydelle merkityksellisten analyysien tulokset kasvinsuojeluaineiden käyttö biosidien käyttö

11 Jätteiden ja vaarallisten aineiden varastointi ja käsittely
Huomioitava elintarvikkeiden käsittelytilat, kasvihuoneet, puutarhat ja pellot Vaarallisia aineita ovat esimerkiksi kasvinsuojeluaineet, lannoitevalmisteet, biosidit (mm. tuhoeläintorjunta-aineet ja desinfiointiaineet) ja muut vaaralliset kemikaalit Jätteitä ja vaarallisia aineita saa olla vain niille tarkoitetuissa paikoissa

12 Biosidejä käytetään oikein kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotannossa ja varastoinnissa
Esimerkiksi jyrsijä- ja hyönteismyrkyt, joita käytetään elintarvikkeiden käsittely- ja varastointitiloissa, sekä elintarvikkeiden kuljetus- ja säilytysastioiden ja -välineiden puhdistamiseen mahdollisesti käytettävät desinfiointiaineet. Biosidin sitovia myyntipäällysmerkintöjä tulee noudattaa. Biosideja tulee käyttää ja säilyttää käyttöohjeen mukaisesti. Esimerkiksi tuholaistorjunta-aineiden sijoituspaikkojen tulee olla riittävän kaukana elintarvikkeista ja sellaisissa paikoissa, ettei aineita joudu elintarvikkeiden käsittelytasoille tai pakkausmateriaaleihin.

13 Biosideja käytetään oikein kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotannossa ja varastoinnissa
Tarkempia ohjeita biosidien käytöstä: Ohje jyrsijöiden torjunnasta löytyy myös Eviran sivuilta

14 Kirjanpito Kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotantoon liittyvistä ihmisten terveydelle merkityksellisten analyysien tuloksista pidetään kirjaa, säilytys 3 vuotta vesinäytteiden tulokset kasvinsuojeluainejäämävalvonnan tulokset Kasvinsuojeluaineiden käytöstä on kirjanpito, säilytys 3 vuotta Biosidien käytöstä on kirjanpito, säilytys 3 vuotta

15 Kirjanpito kasvinsuojeluaineiden ja biosidien käytöstä
kirjanpidosta on löydyttävä suoritetut kasvinsuojelutoimenpiteet biosidikirjanpitoon kuuluvat esim. aineiden ostokuitit ja tuholaistorjuntayritykseltä torjuntakäynneistä saadut raportit

16 Vesitutkimukset On tutkittava: kasteluun käytettävä vesi
kasvien ja sienten sellaisenaan syötävien osien suoraan kasteluun käytettävä vesi jäähdyttämiseen ja puhdistamiseen käytettävä vesi kasvien ja sienten elintarvikkeeksi tarkoitettujen osien puhdistaminen ja suora jäähdyttäminen vedellä Tutkimuksia ei tarvitse tehdä, jos käytössä on terveydensuojelulain mukaisesti valvotun talousvettä toimittavan laitoksen vesi, kuten vesilaitoksen tai vesiosuuskunnan vesi, mutta viljelijän on osoitettava kuuluminen vesiverkkoon

17 Vesitutkimukset Tutkittu vähintään Escherichia coli ja suolistoperäiset enterokokit sekä väri ja haju; luonnon pintavesistä myös syanobakteerien esiintyminen. Tutkimus teetettävä kolmen vuoden välein Alkutuotannon toimija vastaa, että vaadittavat tutkimukset ja toimenpiteet tutkimustulosten johdosta on tehty Viljelijän tulee säilyttää uusin tutkimustulos Veden laatuvaatimukset löytyvät evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Veden laatuvaatimukset

18 Myynti suoraan kuluttajille
Viljelijä saa myydä helpotetuin alkutuotannon vaatimuksin suoraan kuluttajalle tilalta, torilta tai etämyyntinä lehtivihanneksia enintään 50 000 kiloa vuodessa, muita kasveista saatavia alkutuotannon tuotteita ja sieniä enintään 100 000 kiloa vuodessa. Helpotukset koskevat veden tutkimista Kun myynti suoraan kuluttajille ylittää määrärajat, tulee myynnistä tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus. Tällöin helpotukset alkutuotannon vaatimuksista poistuvat.

19 Toimittaminen paikalliseen vähittäismyyntiin, tukkuihin ja jatkojalostukseen
Viljelijä voi toimittaa helpotetuin alkutuotannon vaatimuksin paikalliseen vähittäismyyntiin lehtivihanneksia enintään 50 000 kiloa vuodessa, muita kasveista saatavia alkutuotannon tuotteita ja sieniä enintään 100 000 kiloa vuodessa. Helpotukset koskevat veden tutkimista Kun viljelijä toimittaa alkutuotannontuotteitaan jatkojalostukseen ja/tai tukkuun ja/tai vähittäismyyntiin yli mainittujen määrärajojen, tulee tuotannossa noudattaa kaikkia alkutuotannon vaatimuksia.

20 Kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotantoon liittyvää EU-lainsäädäntöä
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä, yleinen elintarvikeasetus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta, yleinen elintarvikehygienia-asetus, liite I Alkutuotanto (Komission ohjeet elintarvikkeiden hygieniaa koskevan asetuksen (EY) N:o 852/2004 tiettyjen säännösten täytäntöönpanosta)

21 Kasveista saatavien elintarvikkeiden tuotantoon liittyvää kansallista lainsäädäntöä
Elintarvikelaki 23/2006, muutoksineen Valtioneuvoston asetus 1258/2011 eräistä elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäisistä toiminnoista, vähäriskisistä toiminnoista annettu asetus, muutoksineen Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1368/2011 elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta, alkutuotantoasetus, muutoksineen Kansalliset vaatimukset on poistettu täydentävistä ehdoista, jäljelle jäänyt vain kirjanpidon säilytysajat

22 Lisämateriaalia Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Kasvikset Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Veden laatuvaatimukset Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Kirjanpitovaatimukset Evira.fi > Tietoa Evirasta > Lomakkeet ja ohjeet > Elintarvikkeet > Alkutuotanto

23 Kiitokset ! Noora Tolin noora.tolin@evira.fi p. 040 1966475


Lataa ppt "Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google