Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ruoka eri uskonnoissa JUUTALAISUUS

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ruoka eri uskonnoissa JUUTALAISUUS"— Esityksen transkriptio:

1 Ruoka eri uskonnoissa JUUTALAISUUS
Uskonnollisen lain perusteella puhdas, syötäväksi luokiteltava ruoka on ns. ”kosher”-ruokaa. Sallittuja: kalat, joilla on näkyvät suomut sekä näiden kalojen mäti halkinaissorkkaisten märehtijöiden liha (lehmä ja lammas), niiden maito ja siitä valmistetut ruokatuotteet ja siipikarjaan kuuluvat linnut (ankka, hanhi, kalkkuna ja kana) sekä näiden lintujen munat. Kiellettyjä: suomuttomat kalat, nilviäiset ja äyriäiset (esim. simpukat ja ravut), peto- ja riistalinnut sekä sianliha ja veriruuat.   Myös ruoka-aineiden käsittelyyn liittyy sääntöjä; esimerkiksi eläin tulee teurastaa oikein ja maitotuotteiden ja lihan sekoittaminen on kiellettyä.

2 ISLAM Islamin opin mukaan kiellettyjä (haram) ruoka-aineita: alkoholi, sianliha, veri sekä väärin teurastetun eläimen liha. Halal (sallittu) -ruoka on tehty islamin sääntöjä noudattaen. Halal-teurastus edellyttää, että teurastettavan eläimen pää käännetään Mekkaan päin ja lausutaan: ”Jumalan, armeliaan armahtajan nimeen” ja sitten sen kaulavaltimo katkaistaan veren pois valuttamiseksi. Useissa länsimaissa tällainen teurastustapa on sallittu. Suomessa sen ehtona on eläimen tainnuttaminen ennen teurastusta. Islamilaisen ruokaetiketin mukaan ruokaa kuuluu aina tarjota kaikille ihmisille, jotka ovat samassa huoneessa. Hyviin tapoihin kuuluu kestitä vierasta ylenpalttisesti.

3 HINDULAISUUS Ahimsa-periaatteen mukaan hindut kunnioittavat kaikkea elämää: luonnonilmiöitä, kasveja ja eläimiä. Kunnioitus ilmenee kieltäytymisenä kaikesta mikä vahingoittaa elollisia olioita, ja pyhien eläinten palvontana. Kaikkein pyhin eläin on lehmä, jota pidetään elämää antavana äitinä. Tästä johtuen hindut pitävät naudanlihan syöntiä yhtä pahana kuin länsimaalaiset ihmissyöntiä. Monet hindut suosivat kasvisravintoa.


Lataa ppt "Ruoka eri uskonnoissa JUUTALAISUUS"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google