Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö"— Esityksen transkriptio:

1 Elintarvikkeiden alkutuotannon hygieniavaatimukset eläintiloilla – täydentävät ehdot
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö Pirjo Korpela

2 Esityksen sisältö Kaikelle elintarvikkeiden alkutuotannolle yhteiset täydentävien ehtojen vaatimukset ja Täydentävien ehtojen vaatimukset eläimistä saatavien elintarvikkeiden alkutuotannolle

3 Eläimistä saatavien elintarvikkeiden alkutuotantoa on…
Maidontuotanto Munantuotanto Alkutuotannon tuotteiden varastointi tilalla Tuotantoeläinten kasvatus Munien ja elävien eläinten kuljetus tilalta seuraavaan käsittelypaikkaan Alkutuotannon tuotteiden pienten määrien luovutus suoraan kuluttajalle _________________________________________________ Alkutuotantoa ei ole Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus, esimerkiksi tilajuustojen valmistus Maidon kuljetus pois alkutuotantopaikalta Eläinten teurastus Munien luokittelun ja läpivalaisun yhteydessä tapahtuva pakkaaminen kuluttajapakkauksiin

4 Elintarvikevalvonta eläintiloilla
Evira on julkaissut ohjeistuksen valvontatiheys-suosituksesta Maitotilojen tarkastustiheyttä on laskettu ja lihatilat jäävät säännöllisen elintarvikevalvonnan ulkopuolelle, valvotaan tarvittaessa Elintarvikkeiden alkutuotannon valvontaohjeet on julkaistu

5 Kaikelle elintarvikkeiden alkutuotannolle yhteiset täydentävien ehtojen vaatimukset
Elintarvikkeiden on oltava turvallisia Tuottajan vastuulla on huolehtia, että elintarvikkeet täyttävät elintarvikelainsäädännön vaatimukset (lueteltu erikseen eläintiloille ja kasvitiloille) Elintarvikkeet on voitava jäljittää tuotantotilalle asti Tuottajalla on vastuu tuottamastaan elintarvikkeesta Tuottajan on ryhdyttävä korjaaviin toimiin valvonnassa havaittujen puutteiden johdosta

6 Elintarvikkeiden on oltava turvallisia
Markkinoille ei saa saattaa elintarvikkeita, jotka eivät ole turvallisia ovat joko terveydelle haitallisia tai ihmisravinnoksi muuten soveltumattomia

7 Jäljitettävyyden varmistamiseksi pidetään kirjaa
Elintarvikkeen alkuperä on pystyttävä jäljittämään Kirjanpito vastaanotetuista, välitetyistä ja elintarvikkeeksi toimitetuista eläimistä Kirjanpito alkutuotannon tuotteiden toimituksista, kuten raakamaidosta ja munista asiakkaan nimi ja osoite ja toimitettu tuote (ellei kyseessä ole loppukuluttaja) toimituksen päivämäärä tapauksen mukaan määrä tai tilavuus taikka erätunnus

8 Tuottajalla on vastuu tuottamastaan elintarvikkeesta
Jos viljelijä epäilee, että hänen tuottamansa elintarvike ei ole turvallinen, hänen on vedettävä se markkinoilta ja ilmoitettava siitä viranomaiselle Takaisinveto-ohje: Evira.fi > Elintarvikkeet > Valmistus ja myynti > Valvonta > Takaisinvedot

9 Tuottajan on ryhdyttävä korjaaviin toimiin valvonnassa havaittujen puutteiden johdosta
Saatuaan tiedon virallisen valvonnan yhteydessä havaituista ongelmista tuottajan on ryhdyttävä toimiin tilanteen korjaamiseksi korjaus- tai toimenpidekehotusten noudattaminen

10 Täydentävien ehtojen vaatimukset eläimistä saatavien elintarvikkeiden alkutuotannolle
Jätteitä ja vaarallisia aineita varastoidaan ja käsitellään siten, että estetään saastuminen Estetään elintarvikkeista ihmisiin siirtyvien tartuntatautien kulkeutuminen ja leviäminen muun muassa toteuttamalla varotoimenpiteitä uusia eläimiä tuotaessa ja ilmoittamalla viranomaiselle epäillyistä tautitapauksista Käytetään oikein rehun lisäaineita ja eläinlääkkeitä Kirjanpito

11 Jätteiden ja vaarallisten aineiden varastointi ja käsittely
Elintarvikkeiden käsittelytiloissa, eläintenpitotiloissa ja laitumilla Vaarallisia aineita ovat esimerkiksi rehun lisäaineet, eläinlääkkeet, kasvinsuojeluaineet, lannoitevalmisteet, biosidit (mm. tuholaistorjunta-aineet ja desinfiointiaineet) ja vaaralliset kemikaalit Jätteitä ja vaarallisia aineita saa olla vain niille tarkoitetuissa paikoissa

12 Elintarvikkeista ihmisiin siirtyvien tartuntatautien kulkeutumisen ja leviämisen estäminen
Varotoimenpiteet tuotaessa tilalle uusia eläimiä Ostettujen eläinten pitäminen tarkkailussa Ilmoitus kunnaneläinlääkärille tai aluehallintovirastolle epäillyistä tautitapauksista Zoonoosi- tai patogeenilöydöksestä ilmoittaminen tilan maitoa/lihaa/munia vastaanottavalle taholle Raakamaidon ja munien myynnin lopettaminen suoraan kuluttajille sekä raakamaitotuotteiden valmistuksen lopettaminen

13 Kirjanpito Eläimille syötetyn rehun luonne ja alkuperä (säilytys 5 vuotta) Eläinlääkkeet ja muut eläimille annetut hoidot, hoidon päivämäärät ja varoajat (säilytys 5 vuotta) Näytteet ja tutkimukset, joilla on merkitystä elintarviketurvallisuuden kannalta, analyysien tulokset (säilytys 3 vuotta) Eläinten ja eläinperäisten tuotteiden tarkastukset, tarkastuskertomukset (säilytys 3 vuotta) Alkutuotantopaikalla elintarvikesäädösten nojalla tehdyt tarkastukset

14 Maidontuotanto Eläinten terveysvaatimukset 1/2
Eläinten yleinen terveydentila on hyvä; ei merkkejä taudista, joka saattaa johtaa maidon saastumiseen; ei tunnistettavaa utaretulehdusta ei utarehaavoja, jotka voisivat muuttaa maidon laatua ei annettu kiellettyjä aineita tai tuotteita; ei käsitelty vierasainedirektiivissä dir 96/23/EY tarkoitetulla lainvastaisella tavalla annettujen sallittujen lääkeaineiden varoaikaa on noudatettu erityiset terveysvaatimukset (ei luomistautia; ei tuberkuloosia) Eläimistä, jotka eivät täytä em. vaatimuksia, saatua raakamaitoa ei käytetä ihmisravinnoksi. Maito on lypsettävä erilleen.

15 Eläinten terveysvaatimukset 2/2
Eläimet, joita hoidetaan lääkkeillä, joista voi jäädä jäämiä maitoon, tunnistetaan, eikä niistä ennen varoajan loppua saatua maitoa käytetä ihmisravinnoksi Sairas tai sairaaksi epäilty eläin eristetään ja eristämisen on tehokkaasti estettävä haitalliset vaikutukset toisten eläinten maitoon

16 Tiloja koskevat vaatimukset
Lypsylaitteiston ja maidon säilytykseen, käsittelyyn tai jäähdytykseen käytettävien tilojen sijainnin ja rakenteiden on oltava sellaiset, etteivät ne heikennä maidon elintarviketurvallisuutta Maidon säilytystilat on suojattu tuhoeläimiltä. Tuhoeläintorjunta on toteutettava siten, ettei se vaaranna elintarviketurvallisuutta. Säilytystilat, jossa maitoa pidetään, on erotettava riittävällä tavalla tiloista, joissa eläimiä pidetään

17 Jäähdytyslaitteita koskevat vaatimukset
Säilytystiloissa on asianmukaiset jäähdytyslaitteet maidon jäähdyttämiseksi Maito jäähdytetään välittömästi enintään 6°C:n / 8°C:n lämpötilaan Ternimaito säilytetään erillään ja jäähdytetään välittömästi enintään 6°C / 8°C / jäädytetään Em. lämpötilavaatimuksia ei tarvitse täyttää jos maito jalostetaan kahden tunnin kuluessa lypsämisestä, tai korkeampi lämpötila on tarpeen maitotuotteiden valmistukseen liittyen ja viranomainen sallii sen

18 Maidon kanssa kosketuksissa olevat pinnat
Maito säilytetään välittömästi lypsyn jälkeen puhtaassa paikassa ja suojassa saastumiselta Maidon kanssa kosketuksissa olevat pinnat ovat helposti puhdistettavia, desinfioitavia ja hyvässä kunnossa: sileitä, pestäviä ja myrkyttömiä Pinnat on puhdistettava ja tarpeen mukaan desinfioitava käytön jälkeen. Kuljetusastiat ja –säiliöt on puhdistettava kuljetuksen jälkeen.

19 Maidon laatuvaatimukset
Elintarvikealan toimijan on varmistettava, että tuotettu maito täyttää lakisääteiset laatuvaatimukset: Lehmän raakamaidon pesäkemäärä/ml (30 °C) ≤ (liukuva geometrinen keskiarvo 2 kk aikana, vähintään 2 näytettä/kk) Lehmän raakamaidon somaattisten solujen määrä/ml ≤ (liukuva geometrinen keskiarvo 3 kk aikana, vähintään 1 näyte/kk) Muiden eläinlajien raakamaidon pesäkemäärä/ml (30 °C) ≤ (liukuva geometrinen keskiarvo 2 kk aikana, vähintään 2 näytettä/kk). Jos muiden eläinlajien maitoa käytetään raakamaitotuotteiden valmistukseen pesäkemäärä/ml (30 °C) ≤

20 Hygienia lypsyssä Lypsäminen on tehtävä hygieenisesti varmistaen erityisesti, että ennen kuin lypsäminen alkaa, vetimet, utareet ja niiden lähialueet ovat puhtaat Automaattilypsytiloilla voidaan seurata automaatin kykyä puhdistaa vetimet, sekä katsastaa eläinten utarepuhtautta yleensä

21 Lypsämisessä ja maidon käsittelyssä käytettävän veden laatu
Tuotteiden kanssa kosketuksiin joutuvien pintojen, laitteiden ja välineiden puhdistamiseen ja huuhteluun saa käyttää vain sellaista vettä, josta on tutkittu Escherichia coli, suolistoperäiset enterokokit sekä arvioitu väri ja haju Alkutuotannon toimija vastaa, että vaadittavat tutkimukset ja toimenpiteet tutkimustulosten johdosta on tehty Tutkimus teetettävä kolmen vuoden välein Viljelijän tulee säilyttää uusin tutkimustulos Tutkimuksia ei tarvitse tehdä, jos käytössä on terveydensuojelulain mukaisesti valvotun talousvettä toimittavan laitoksen vesi, kuten vesilaitoksen tai vesiosuuskunnan vesi, mutta viljelijän on osoitettava kuuluminen vesiverkkoon

22 Munantuotantotilojen täydentävien ehtojen vaatimukset
Munat on tuottajan tilalla ja kuluttajalle myyntiin asti säilytettävä puhtaina, kuivina ja suojattuina hajuilta Munat on suojattava tehokkaasti iskuilta ja suoralta auringonvalolta

23 Munantuotantotilat Munien puhdistamiseen käytettävän veden laatu
Munatuotteiden raaka-aineeksi toimitettavien munien puhdistamiseen saa käyttää vain sellaista vettä, jota tutkitaan säännöllisesti vähintään kolmen vuoden välein ja joka täyttää alkutuotantoasetuksen vaatimukset Vedestä on tutkittu vähintään Escherichia coli ja suolistoperäiset enterokokit sekä arvioitu väri ja haju

24 Munantuotantotilojen ja siipikarjatilojen toimialakohtainen kirjanpitovaatimus
Alkutuotannon toimijan on pidettävä kirjaa salmonellaval-vontaohjelman mukaisten tutkimusten ajankohdista ja tu-loksista sekä kunnaneläinlääkärin tarkastuskäyntien ajan-kohdista ja tarkastustuloksista

25 Eläimistä saatavien elintarvikkeiden tuotantoon liittyvää EU-lainsäädäntöä
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviran-omaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä, yleinen elintarvikeasetus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta, yleinen elintarvikehygienia-asetus, liite I Alkutuotanto (Komission ohjeet elintarvikkeiden hygieniaa koskevan asetuksen (EY) N:o 852/2004 tiettyjen säännösten täytäntöönpanosta) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä, eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetus, liite III, IX jakso, I luku: Raakamaito - Alkutuotanto Joulukuu 2014

26 Eläimistä saatavien elintarvikkeiden tuotantoon liittyvää kansallista lainsäädäntöä
Elintarvikelaki 23/2006 muutoksineen Valtioneuvoston asetus 1258/2011 eräistä elintarviketurvallisuusris-keiltään vähäisistä toiminnoista, vähäriskisistä toiminnoista annettu asetus Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1368/2011 elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta, alkutuotantoasetus Kansalliset vaatimukset on poistettu täydentävistä ehdoista, jäljelle on jäänyt vain kirjanpidon säilytysajat Joulukuu 2014

27 Lisämateriaalia Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Eläimistä saatavat elintarvikkeet Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Veden laatuvaatimukset Evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Kirjanpitovaatimukset Evira.fi > Tietoa Evirasta > Lomakkeet ja ohjeet > Elintarvikkeet > Alkutuotanto

28 Kiitokset !


Lataa ppt "Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google