Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Elintarvikkeiden käsittely ja myynti alkutuotannon yhteydessä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Elintarvikkeiden käsittely ja myynti alkutuotannon yhteydessä"— Esityksen transkriptio:

1 Elintarvikkeiden käsittely ja myynti alkutuotannon yhteydessä
Tuula Koimäki Evira

2 Elintarvikkeiden alkutuotanto?
Alkutuotannon tuotteiden tuotantoa, kasvatusta, viljelyä, sadonkorjuuta, lypsämistä, maidon- ja munantuotantoa, kalastusta ja kalanviljelyä, hunajantuotantoa, marjojen ja sienten keräilyä sekä metsästystä. Itse tuotettujen alkutuotannon tuotteiden pakkaaminen kuluttajapakkauksiin. Alkutuotannon tuotteiden toimittaminen seuraavaan elintarvikehuoneistoon (poikkeuksena maito ja kananmunat) Lisäksi elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen itse tuotettujen alkutuotannon tuotteiden luovutus suoraan kuluttajalle on alkutuotantoa. Alkutuotannon tuotteen torimyynti itse tuottajan toimesta katsotaan luovutukseksi suoraan kuluttajalle, jos tuotteen torimyynti sallittua.

3 Alkutuotantoasetus 1368/2011 MMM:n asetus elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta 1368/2011 Korvaa vanhan MMM:n alkutuotantoasetuksen 134/2006. Täydentää yleistä elintarvikehygienia-asetusta (EY) N:o 852/2004, jossa vaatimuksia alkutuotannolle.

4 Alkutuotantoilmoitus /Elintarvikelaki 22 §, VN asetus 420/2011
Alkutuotantopaikasta ja siellä harjoitettavasta toiminnasta on ilmoitettava kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle Poikkeukset ilmoittamisvelvollisuuteen Metsästys + luonnonvaraisen riistan luovuttaminen suoraan kuluttajalle tai paikalliseen vähittäismyyntiin Luonnonvaraisten yrttien, marjojen ja sienten kerääminen Kasvien ja sienten alkutuotanto, kun toimijana yksityinen henkilö tai toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena Suoraan kuluttajalle myynnistä ilmoitetaan alkutuotantoilmoituksessa

5 Hunajan alkutuotanto Mehiläisten hoito Hunajan linkous ja pakkaaminen
Hunajan linkous ja pakkaaminen rahtitoimintana (eli hunaja palautetaan alkuperätilalle) → jos alkutuottaja ostaa toisen tuottajan pakkaamatonta hunajaa, pakkaa ja myy sitä, tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus pakkaamosta Hunajan myynti suoraan kuluttajalle enintään 1000 kg vuodessa Helpotus kirjallisesta omavalvontakuvauksesta ja vesitutkimuksista → jos määrä ylittyy, myynnistä tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus, ei alkutuotantoasetuksessa mainittuja helpotuksia Hunajan toimittaminen paikalliseen vähittäismyyntiin enintään 1000 kg vuodessa → Jos määrä ylittyy ei alkutuotantoasetuksen helpotuksia (toiminta kuitenkin aina alkutuotantoa)

6 Lehtivihannekset ja muut kasvikunnan alkutuotannon tuotteet, sienet ym.
Alkutuotantoa on edellä mainittujen tuotteiden viljely, kerääminen Peseminen, mullan lisääminen, kauppakunnostaminen, kuluttajapakkaukseen pakkaaminen. Myös yllä olevan kohdan toiminnot voidaan tehdä rahtitoimintana, jos tuotteet palautetaan alkuperätilalle Jos toimija ostaa ja pakkaa muilta toimijoilta juureksia tai muita kasviksia alkutuotannon tuotteina, sekä myy ne itse → toiminnasta tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus

7 Lehtivihannekset ja muut kasvikunnan alkutuotannon tuotteet, sienet ym.
Suoraan kuluttajalle myynti Lehtivihannekset 5000 kg Muut kasveista saadut at-tuotteet + sienet kg Jos määrä ylittyy, myynnistä tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus, eikä at-asetuksen helpotuksia (kirjallinen omavalvontakuvaus oltava, sekä vesitutkimukset, jos syötävien kasvinosien kastelua) Myynti paikalliseen vähittäismyyntiin Jos määrät ylittyvät, ei alkutuotantoasetuksen helpotuksia

8 Maito ja alkutuotanto Maidontuotanto tuotantotilalla Lypsäminen
Raakamaidon (2500 kg) ja ”tuoreen” ternimaidon (2500 kg) myynti suoraan kuluttajalle vain alkutuotantopaikalta mahdollista Jos alkutuottaja myy itse torilla, jäädytetyn ternimaidon myynnistä on tehtävä aina elintarvikehuoneistoilmoitus Raakamaidon myynti torilla ei ole sallittua Alkutuotannon tuotteiden toimittaminen paikalliseen vähittäismyyntiin Ei raakamaitoa lainkaan, ternimaitoa jäädytettynä

9 Alkutuottaja, maito ja ilmoitusvelvollinen elintarvikehuoneisto
Alkutuottaja voi valmistaa omasta raakamaidosta jugurttia, viiliä, jäätelöä ja juustoja Oltava ilmoitettu elintarvikehuoneisto Oltava vähittäismyyntipaikka ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa. Jos haluaa myydä toiseen vähittäismyyntipaikkaan, voi toimittaa muualle myytäväksi 30 % tai kg / vuodessa.

10 Kananmunat ja alkutuotanto
Alkutuotannon tuotteiden luovutus suoraan kuluttajalle Tilalta suoraan, ovelta ovelle myyntinä, paikallisessa torimyynnissä kg /vuosi Torilla myytävät kananmunat leimattava kanalatunnuksella (paitsi poikkeusalueella) Alkutuotannon tuotteiden toimittaminen paikalliseen vähittäismyyntiin Vähittäismyymälään, suurtalouksiin ja leipomoihin saa toimittaa ainoastaan A-luokan kananmunia, jotka on laatu- ja painoluokiteltu sekä leimattu hyväksytyssä kanamunapakkaamossa. Kananmunia vain poikkeusalueella vain vähittäismyymälään helpotetuin vaatimuksin kg / vuosi Poikkeusalueet: Lapin lääni, Oulun lääni, Ahvenanmaa, Itä-Suomen läänissä olevat Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat. Poikkeusalueelle tulossa uusi pakkaamokategoria.

11 Kananmunat ja alkutuotanto
Tuottajien, jotka luovuttavat kanamunia kulutukseen, noudatettava salmonellavalvontaohjelmaa. Vähittäismyyntiin meneviä munia ei saa pestä. Jos munia toimitetaan tilalta suoraan munamassan valmistukseen, alkutuotantoa koskevat veden tutkimusvaatimukset. Pestyjä munia voidaan käyttää vain munamassan tuotantoon. Munien myyntiä säätelee markkinasäännökset

12 Muut linnunmunat Muita linnunmunia saa luovuttaa helpotetuin vaatimuksin enintään kg /vuosi suoraan kuluttajalle Enintään kg/vuosi paikalliseen vähittäismyyntiin

13 Kalastustuotteet ja alkutuotanto
Kalastus, kalanviljely Kalojen tainnutus ja teurastus Verenlasku kalan perkaus kalastusaluksella Alkutuotannon tuotteiden (esim. perkaamaton, verestetty tai aluksella perattu kala, elävä kala, elävä rapu) toimittaminen ensimmäiseen elintarvikehuoneistoon.

14 Kalastustuotteeet ja alkutuotanto
Kalastustuotteiden myynti suoraan kuluttajalle alkutuotannon tuotteina enintään kg →jos määrä ylittyy ei at-helpotuksia, myynnistä tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus Paikalliseen vähittäismyyntiin ja laitokseen saa toimittaa alkutuotannon tuotteita rajoituksetta (ei helpotusta kirjallisesta omavalvonnan kuvauksesta, vaatimuksia myös (EY) asetuksessa N:o 853/2004) Alkutuotantoasetuksen veden laatua ja tutkimista koskevat vaatimukset eivät koske kalastusta tai vesiviljelyä.

15 Elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäiset toiminnot
Helpotuksia vaatimuksista, kun suoramyynti ja/tai toimittaminen paikalliseen vähittäismyyntiin jää rajojen alle Pääsääntöisesti alkutuotantoasetuksen helpotukset koskevat kirjallista omavalvonnan kuvausta ja vesitutkimuksia Jos VN asetuksen 1258/ ja 3 § esitetyt rajat ylittyvät, mitä tarkoittaa? Ei edellä kuvattuja helpotuksia alkutuotannolle ja suoraan kuluttajalle myynnistä tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus

16 VN:n asetuksen 2 §:n suoraan kuluttajalle toimittamisen rajat ylittyvät
Hunaja, kasvikunnan tuotteet ja sienet → myyntitoiminnasta tehtävä elintarvikehuoneisto-ilmoitus (pakkaamotoiminta kuuluu edelleen at-toimintaan) →at asetuksen helpotukset poistuvat Kalastustuotteet → myynnistä tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus → alkutuotannosta tehtävä kirjallinen kuvaus

17 VN:n asetuksen 2 §:n suoraan kuluttajalle toimittamisen rajat ylittyvät
Maito: Jos kg-määrä ylittyy, toiminnalle on haettava laitoshyväksyntä Kananmunat: Jos kg-määrä ylittyy, toiminnalle on haettava pakkaamohyväksyntä

18 VN:n asetuksen 3 §:n vähittäismyyntiin toimittamisen rajat ylittyvät
Alkutuotannon tuotteiden toimittaminen tuottajan toimesta ensimmäiseen elintarvikehuoneistoon on AINA alkutuotantoa, rajojen ylitys EI laukaise elintarvikehuoneistoilmoituksen tekemistä kasvikunnan tuotteiden ja hunajan osalta. Rajan ylitys: Ternimaito: haettava laitoshyväksyntä Kananmunat: haettava pakkaamohyväksyntä Rajojen ylittyessä toimintaa koskevat kaikki alkutuotantoasetuksen vaatimukset

19 Mitä alkutuotanto ei ole?
Kalan perkaaminen maissa Hillon valmistus Yrttien kuivaaminen Kasvisten pilkkominen Kalan savustus Juuston valmistus

20 Elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäiset toiminnot – määrärajat – VnA 1258/2011
Suoraan kuluttajalle 2 § Paikalliseen vähittäismyyntiin 3 § Lehtivihannekset Muut kasveista saatavat tuotteet + sienet Hunaja Kalastustuotteet Ternimaito Muu raakamaito Kananmunat Muut linnunmunat 5000 kg kg 1000 kg 2500 kg alkutuotantopaikalla 2500 kg 5000 kg kg 1000 kg --- 2500 kg jäädytettynä --- ei lainkaan sallittua kg vain myymälään ja vain poikkeusalueella 2500 kg

21 Elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäiset toiminnot – määrärajat – VnA 1258/2011
Suoraan kuluttajalle 2 § Paikalliseen vähittäismyyntiin 3 § Luonnonvaraiset jänikset ja kanit Luonnonvaraiset linnut Luonnonvaraiset hirvieläimet 1000 eläintä 3 000 eläintä 10 hirveä, 30 peuraa, 50 metsäkaurista 1000 eläintä 3000 eläintä ---

22 Muistettavaa liha EI ole alkutuotannon tuote, kuluttajalle myytävän lihan on oltava tarkastettua, paitsi riista kun kyse on riistasta, alkutuotannon tuote on karvapäällinen eläin tai lintu höyhenineen, jotka voi olla suolistettuja Luonnonvaraisten lintujen kauppaan kohdistuu rajoituksia muualta kuin elintarvikesäädöksistä, esim. metson ja teeren kaupallinen hyödyntäminen on kiellettyä (metsästyslainsäädäntö)

23 Alkutuotannon tuotteet
Alkutuotannon tuotteita ovat mm: Multaiset, pestyt, turvetetut juurekset, naatilliset ja naatittomat porkkanat, myös pussitettuina Alkutuottajan pakkaama hunaja Kuluttajapakkaukseen pakattu mansikka Perkaamaton kala tai aluksella perattu kala Elävä rapu Karvapäällinen hirvieläin (liha ei ole koskaan at-tuote!) Suolistettu karvapäällinen jäniseläin Höyhenpäällinen, suolistettu lintu

24 Muita lainsäädännön vaatimuksia
Koskevat yhtä lailla alkutuotannon toimintaa kuin elintarvikehuoneistoja Pakkausmerkintälainsäädäntö Toimijan vastuu Jäljitettävyys


Lataa ppt "Elintarvikkeiden käsittely ja myynti alkutuotannon yhteydessä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google