Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Uudet itu- ja raakamaitosäädökset

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Uudet itu- ja raakamaitosäädökset"— Esityksen transkriptio:

1 Uudet itu- ja raakamaitosäädökset
Ajankohtaista laboratoriorintamalla Pirjo Korpela Evira, Valvontaosasto Elintarvikehygieniayksikkö Ajankohtaista laboratoriorintamalla

2 Itujen tuotanto oma säädöspaketti johtuu vuoden 2011 laajasta EHEC-epidemiasta tuli voimaan itujen tuotanto jatkossa elintarvikevalvontaviranomaisen hyväksynnän vaativaa alkutuotantoa vaatimuksia tuotantotiloille, siementen ja itujen jäljitettävyydelle ja tuonnille, sekä itujen mikrobiologisille tutkimuksille Ajankohtaista laboratoriorintamalla

3 Itujen tuotanto/määritelmät
Idut ovat idätettyjä siemeniä, joiden sato korjataan ennen varsinaisten lehtien kehittymistä. säädökset eivät koske versoja Erä on saman lajin ituja tai itujen tuotantoon tarkoitettuja siemeniä, jotka lähetetään yhdestä paikasta toiseen samaan aikaan. myös pakatut siemensekoitukset, jotka on tarkoitettu idätettäviksi yhdessä Ajankohtaista laboratoriorintamalla

4 Itujen tuotanto/jäljitettävyys
Jäljitettävyystiedot säädös (EU) N:o 208/2013 mitä siemeniä ovat (oltava myös kasvin taksonominen eli latinankielinen nimi) Määrä Lähettäjä ja vastaanottaja Eräviite ja päivämäärä Tiedot päivitettävä aina, kun eriä vastaanotetaan tai lähetetään Jäljitettävyystietoja on säilytettävä osana alkutuotannon kirjanpitoa vuoden ajan itujen toimittamisesta kulutukseen (alkutuotantoasetus 1368/2011) Ajankohtaista laboratoriorintamalla

5 Itujen tuotanto/tuonti
Tuotaessa kolmansista maista on itujen tai siementen mukana oltava asetuksen (EU) N:o 211/2013 mukainen todistus Todistuksessa vakuutetaan, että tuotanto-olosuhteet, jäljitettävyys, mikrobiologinen laatu, sekä itujen ollessa kyseessä tuotannon hyväksyntä ovat asetusten vaatimusten mukaisia Kopio todistuksesta toimitettava siementen vähittäispakkaajalle, idättäjälle ja tuonti-itujen käsittelijälle asti Ajankohtaista laboratoriorintamalla

6 Idättämön hyväksyminen
uuden idättämön haettava hyväksyntää kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselta jo toiminnassa olevat on rekisteröity elintarvikehuoneistoiksi ja voivat jatkaa toimintaansa ilman erillistä alkutuotannon hyväksyntää valvojan kuitenkin todettava uusien vaatimusten täyttyminen täytettävä yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (EY) N:o 852/2004 liitteen 1 ja uuden ituasetuksen (EU) N:o 210/2013 vaatimukset Ajankohtaista laboratoriorintamalla

7 Itujen tuotannossa käytettävä vesi
vaatimus alkutuotantoasetuksessa 1368/2011 siementen pesuun, itujen kasteluun ja kasvatukseen sekä tuotteiden, pintojen, laitteiden ja välineiden puhdistamiseen ja huuhteluun käytettävä vesi STM-asetuksen 401/2001 pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimukset – liitteen II mukaiset tutkimukset – vähintään kolmen vuoden välein ryhdyttävä toimenpiteisiin veden laadun parantamiseksi, jos vesi ei täytä laatuvaatimuksia ja jos raja-arvosta poikkeaminen voi vaarantaa toimijan tuottaman elintarvikkeen turvallisuuden. Ajankohtaista laboratoriorintamalla

8 Mikrobiologiset vaatimukset itujen tuotannossa
mikrobikriteeriasetus 2073/2005 salmonella liite I kohta 1.18 ja STEC, 6 eri serotyyppiä, O157, O26, O111, O103, O145 ja O104:H4, ei esiinny/25 g uusi vaatimus liitteen I kohta 1.29 tai jos tutkitaan itujen huuhteluvettä  ei esiinny/200 ml menetelmä ISO/TS 13136 salmonella- ja STECvaatimuksia ei sovelleta, jos siemeniä tai ituja käsitelty mikrobeja tuhoavalla käsittelyllä (kuumennus) siementen käyttöönottotestaus + näyte vähintään 1 krt/kk tietyin edellytyksin vapautus käyttöönottotestauksesta Ajankohtaista laboratoriorintamalla

9 Mikrobikriteerit, jatkoa
Listeria – sellaisenaan syötävä elintarvike liite I kohta 1.2. tai 1.3 suositus: liite 5 kohta 1.2 4 – 12 näytettä/v, kun myyntiaika 5 vrk tai enemmän suositus liite 5 pintapuhtausnäytteenotto Ajankohtaista laboratoriorintamalla

10 Pienimuotoinen itujen tuotanto
kun tuotanto 1258/2011 2 § kohta 1) suoraan kuluttajille alle kg/v 3 § kohta 1) paikalliseen vähittäismyyntiin alle kg/v tarjoilupaikan keittiössä omille asiakkaille tarjoiltavaksi ei alkutuotannon hyväksymisvaatimusta ei uusia jäljitettävyysvaatimuksia ei mikrobiologisia vaatimuksia kuitenkin kiinnitettävä huomiota ristikontaminaation estoon Ajankohtaista laboratoriorintamalla

11 Itutuotannosta Evira.fi -sivuilla
Ajankohtaista laboratoriorintamalla

12 Raakamaidon myynti Raakamaidon ja -kerman markkinoille saattamisesta saa säätää kansallisesti (EY) N:o 853/2004 art. 10 kohta 8a) 1258/ § kohdat 4 ja 5 myynti tilalta suoraan kuluttajille alkutuotantona 2500 kg/v raakamaitoa ja 2500 kg/v ternimaitoa 1258/ § kohta 3 alkutuotantona saa toimittaa jäädytettyä ternimaitoa paikalliseen vähittäismyyntiin 2500 kg/v Ajankohtaista laboratoriorintamalla

13 Säädösmuutokset voimaan 1.1.2014
alkutuotantoasetuksen 1368/2011 muutos salmonellan vastustamisasetuksen 432/2011 muutos uusi raakamaitoasetus Ajankohtaista laboratoriorintamalla

14 Uusi raakamaitoasetus voimaan 1.1.2014
jatkossa laitoshyväksyntä tarvitaan, jos pakataan raakamaitoa ja toimitetaan vähittäismyyntiin tai jäädytettyä ternimaitoa toimitetaan vähittäismyyntiin >2500 kg/v muuten suoraan kuluttajille yli 2500 kg+2500 kg myyviltä maidontuotantotiloilta vaaditaan jatkossa elintarvikehuoneistoilmoitus ei määrärajaa myytävälle raakamaidolle myynti ostajan omaan astiaan Ajankohtaista laboratoriorintamalla

15 Ostajalle jatkossa kuluttajainformaatiota
vaatimus koskee alkutuotantoa, elintarvikehuoneistoja ja laitoksia ei koske ternimaitoa uudistuksen tärkein riskinhallintakeino kirjallisesti tieto siitä, että tuote on raakamaitoa tuote saattaa sisältää tautia aiheuttavia mikrobeja riskiryhmien ei tule nauttia kuumentamatta riskiryhmiä ovat lapset, vanhukset, raskaana olevat ja henkilöt, joilla vakava perussairaus + kuljetus- ja säilytyslämpötila ja viimeinen käyttöpäivä (2 vrk tai jos pidempi, säilyvyyskokeet) Ajankohtaista laboratoriorintamalla

16 Raakamaitona myytävän maidon
on täytettävä E-luokan solu- ja bakteeripitoisuusvaatimukset koskee alkutuotannosta lähtevää maitoa, joka myydään alkutuotannosta, elintarvikehuoneistosta tai laitoksesta raakamaitona lehmänmaito: somaattiset solut kpl/ml lehmän- ja vuohenmaito: pesäkemäärä 30 ºC pmy/ml Omavalvonnan kuvaus oltava Ajankohtaista laboratoriorintamalla

17 Raakamaidon myynti elintarvikehuoneistosta
Omavalvonnassa oltava näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma, ei koske ternimaidon myyntiä Lantanäytteet ennen myynnin aloittamista ja sen jälkeen kerran vuodessa/naudat salmonella + STEC O157 Raakamaidosta patogeenimääritykset ohjeellinen näytteenottotiheys riippuu myyntimäärästä lehmänmaito: listeria, kampylo, STEC O26, O103, O111, O145 ja O157 – siirtymäaikana enterobakteerit vuohenmaito: listeria, salmonella Ajankohtaista laboratoriorintamalla

18 Raakamaidon myynti laitoksesta
Samat lantanäyte- ja maidon patogeenitutkimusvaatimukset kuin elintarvikehuoneistoilla Pakattava yhden tilan maitoa, eri tilojen maitoa ei saa sekoittaa keskenään Ajankohtaista laboratoriorintamalla

19 Vaatimukset laboratorioille
Eristetyt STEC-, kampylo- ja salmonellakannat varmistukseen Eviraan Kuukausittainen raportointivelvoite Eviraan joko tehdyistä tutkimuksista tai näytekohtaisesti Ajankohtaista laboratoriorintamalla

20 Ohjeistukset Maitohygienialiitto valmistelee hyvän käytännön ohjetta myyntiin tarkoitetun raakamaidon tuotannolle ohjeen lakisääteinen arviointi Evirassa Evira valmistelee raakamaidon myynnin valvontaohjetta lausunnolle marraskuussa Ajankohtaista laboratoriorintamalla

21 Raakamaidosta Eviran sivuilla
Ajankohtaista laboratoriorintamalla


Lataa ppt "Uudet itu- ja raakamaitosäädökset"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google