NATU -neljä askelta tulevaisuuteen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

Nivelvaiheen tiedonsiirtokäytänteet ammatillisessa koulutuksessa
Oppilaanohjauksen kehittäminen Oulun kaupungin perusopetuksessa Kehittämistyötä ohjaa moniammatillinen ohjausryhmä, jossa on edustajat.
Nuorten yhteiskuntatakuu –ryhmän kokous Janne Koskenniemi & Suvi Eriksson SYL Valmistumassa olevien ja vastavalmistuneiden palvelut ja työllistyminen.
KELPO projekti Tuija Ikäläinen, koordinaattori
OPPIREPPU –hanke Lapin alueen 2.asteen verkkokoulu Rovaseudun 2.asteen oppilaitokset Jyrki Niskanen.
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
NITOJA – Nivelvaihe, toiminta ja jatko työelämään – Projektityöntekijät: Marja Riitta Lygdman, projektipäällikkö, p Päivi.
Oppilashuoltotyö Kokkolassa
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
Erityisopiskelijoiden työssäoppimisen kokeilu- ja kehittämishanke OHJAAJAN KANSIO TYÖSSÄOPPIMISEN TUKENA Tuula Rantanen
Hops Sibelius-Akatemiassa Hannele Ketomäki.
”Siellä minä olen heidän keskellään”
Pirkko Rimpilä-Vanninen
Keskuspuiston ammattiopisto Ava - koulutus
5 Jotos, polku osallisuuteen Tampere Muutama ajatus osattomuudesta a la C. Wright Mills.
Minä oppijana 1 ov..
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
Ajatuksia työpaikkaohjaajalle Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijan ohjaamisesta ja motivoinnista työpaikalla.
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Uusi Väylä Ammattiin asti Toteuttaja Tornion Työvoimalasäätiö Osatoteuttajia: Meri-Lapin Työhönvalmennussäätiö Kuhankosken erityisammattikoulu.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Valvo-hanke - ESR-rahoitteinen, koulutuskuntayhtymä Lappian hallinnoima hanke - hankekunnat: Ylitornio, Kolari, Pello, Muonio.
AMMATILLISEN OPETTAJANKOULUTUKSEN LÄHTÖKOHTIA
KAMU-verkostoseminaari Mai Salmenkangas VAPAAEHTOISTOIMINNASTA OPPIMISEN MALLI METROPOLIASSA.
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Nuoren turvapaikanhakijan polku Pudasjärvellä
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
NOPS –hanke 2010 Pirkko Rimpilä-Vanninen, projektipäällikkö Laurea 2010.
OHJAUSKARTOITUKSEN / PUIMALAN TOTEUTUS  Tavoitteena saada tarkempaa tietoa työssäoppimisen ohjauksen tilanteesta ja kehittämishaasteista alakohtaisesti.
Tuula Savikuja, Helsingin seudun erilaiset oppijat ry./HERO
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
PALVELUT 1.koulutuspalvelut 2.kehittämispalvelut 3.tilaustuotepalvelut yhteisenä nimittäjänä ”pedagoginen sensitiivisyys”
E N E M M Ä N O S A A M I S T A LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä
Näkemyksiä, kokemuksia ja ajatuksia opettajatuutoroinnista Minna Nieminen SAMOK ry. Sisältö: 1) Opettajatuutoroinnin hyödyt opiskelijalle 2) Opettajatuutoroinnin.
Pirkko Rimpilä-Vanninen 2010 Projektipäällikkö, Laurea “Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko.
Opiskelijan perehdyttämisen tarkoitus  Luoda opiskelijalle kokonaiskuva työpaikasta, työympäristöstä ja työyhteisöstä  Auttaa opiskelijaa tutustumaan.
-kuraattori/opinto-ohjaaja/erityisopettaja suosittaa HOJKS-opskelijoille, jotka tippumassa tai tippuneet opiskeluryhmästä -opiskelijoita voidaan ohjata.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Opetuksen laadunvarmistus Anna Parpala Tutkija, koordinaattori Korkeakoulutuksen laatua varmistamassa –seminaari Kuopiossa
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Hoito- ja kasvatustyö lastensuojelun sijaishuollossa - erikoistumisopinnot 30 op Yleisiä tavoitteita Opiskelija jäsentää ja kehittää työtään moniammatillisessa.
Arja Tahvola/ VOKKE HENKILÖKOHTAINEN OPINTO- SUUNNITELMA OPINTOJEN OHJAUKSEN NÄKÖKULMASTA.
Armi – arkiohjauksen malli Paremmin arjentaidoin ja opintojen kautta työelämään Marika Lius ja Katja Bergström.
Auli Ryhänen Projektipäällikkö Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu
Olen Voimakas Voimavarakeskeisen tuen työtapoja Voimakas-projektissa Sosiaalialan asiantuntijapäivät Jyväskylä Kehittämiskeskus Tyynelä/Kirsi.
JOOP- projekti joustavat oppimisympäristöt –
Perustiedot Valmentavaa koulutusta KAO:lla vuodesta AVA, MAVA, Ammattistartti ja nyt VALMA VALMA:ssa 50 opiskelijapaikkaa Opetustiimi: 3 opettajaa,
Siirtymät sujuviksi- hanke SISU PKKY, OSAO, WinNova ja SEDU yhteishanke Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma.
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Miten edesauttaa erityistä tukea tarvitsevien nuorten siirtymistä ammatilliseen koulutukseen ja työelämään? Seija Eskola Validia Ammattiopisto.
Työpaikalla järjestettävän koulutuksen, ammattiosaa-misen näyttöjen ja tutkintotilaisuuksien suunnittelu Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja Tuntee tutkintorakenteen.
”Elämys- ja seikkailupedagoginen luontoliikunta opetussuunnitelman toteutuksessa: Etnografinen tutkimus” Maarit Marttila, LitT, opinto-ohjaaja   Tampereen.
TET =Työelämään tutustuminen
OIVA - ohjauksen interventioilla vaikuttavuutta läpäisyn tehostamiseen
PONTTI –Pohjoista ohjausosaamista nuorisotakuuseen, 5op
TET =Työelämään tutustuminen
Jenita Rantakokko, Jenni Hätälä, Maarit Kinnunen, Inka Hyttinen
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

NATU -neljä askelta tulevaisuuteen ohjausmenetelmä Roni Mikkonen

NATU - neljä askelta tulevaisuuteen ohjausmenetelmä Uudenlainen ajattelutapa omaan työhön ja opiskelijoiden kohtaamiseen. Menetelmä on ratkaisukeskeisyyden, verkostoterapian ja sosiaalipedagogiikan sovellus. Natu- koulutus edesauttaa myönteisen ajattelu- ja työtavan kehittämisessä työyhteisössä. Tavoitteena on turvallisen keskusteluilmapiirin syntyminen, joka lisää yhteistyötä ja luovuutta ja edistää toimivien ratkaisujen syntymistä. Aina on löydettävissä tavoitteita, päämääriä sekä voimavaroja, joilla voi päästä hankaluuksista eteenpäin tai kestää niitä paremmin.

NATU - neljä askelta tulevaisuuteen ohjausmenetelmä Kohderyhmä: ammatillisen toisen asteen opetus- ja ohjaushenkilöstö. Tavoite: Osallistujat tutustuvat Natu- ohjausmenetelmän teoreettisiin lähtökohtiin ja vahvistavat omaa ohjausosaamistaan käytännön harjoitusten avulla. Neljä askelta tulevaisuuteen- ohjausmenetelmä antaa välineitä opettajille, opinto-ohjaajille ja kuraattoreille neuvotteluiden ja pulmatilanteiden ohjaamiseen

NATU kiinnittymistä opintoihin ongelmatilanteissa. Natu - uusi lähestymistapa jolla tuetaan opiskelijoiden kiinnittymistä opintoihin ongelmatilanteissa.

Natu –ohjausmenetelmän lähtökohdat Tarkoitus on lisätä nuorten omaa käsitystä hyvästä elämästä ja sen merkityksestä oman uran suunnittelulle, itsetunnolle ja yhteiskuntaan integroitumiselle Pyritään luomaan turvallinen keskusteluilmapiiri, mikä lisää yhteistyötä ja luovuutta sekä edistää toimivien ratkaisujen syntymistä

Natu –ohjausmenetelmän lähtökohdat Menetelmä täydentää opiskelijahuoltotyötä ja opinto-ohjausta sekä tukee ammattiopetusta Tavoitteena on opiskelijan koulutuksellisen syrjäytymisen ja opintojen hallitsemattoman päättymisen ehkäiseminen

Natu –ohjausmenetelmä opintojen kariutuminen/keskeytyminen/opiskelijan erouhka/ tai jokin muu pulmatilanne havaittu yhteydenotto tilanteen kartoitus suunnitelman laatiminen yhteistyötahojen konsultointi ja tiedottaminen suunnitelman toteutus jatkoseuranta

Natu –ohjausmenetelmä INTERVENTIOT KOULUTUKSEN AIKANA Opiskelija osallistuu henkilökohtaisiin ohjauksellisiin tapaamisiin Menetelmässä käytetään nuoren kohtaamiseen räätälöityjä työmenetelmiä.

Natu –ohjausmenetelmä RÄÄTÄLÖITYJÄ TYÖMENETELMIÄ Opiskelijan roolikartta Menneisyyden vangit Polkuja

OPISKELIJAN ROOLIKARTTA Millainen oppija erityinen tuki AMMATTIOSAAJA Käytännön työtaidot OPPIJA ELÄMÄNHALLITSIJA TEORIAN HALLITSIJA Poissaolot Ihmissuhteet Vuorovaikutustaidot Muut kompastuskivet Teoreettinen tieto yhteiset aineet TSEMPPARI Motivaatio Kulmakivet Minkä vuoksi jaksaa 2006 Mikkonen/Mäenpää